Što je Nano?

Nano se nada da će postati ono što se Bitcoin, s vremena na vrijeme, bori: učinkovita, održiva alternativa fiat valutama.

U Nanoovom bijeli papir, razvojni tim kriptovalute izražava zabrinutost zbog praktičnosti Bitcoina kao zajedničke valute. Zabrinutost je sljedeća:

  • Zbog problema s skalabilnošću korisnici se suočavaju s visokim naknadama za transakcije, s medijanom naknade od 10,38 USD.
  • Velika računska latencija Bitcoina omogućuje prosječno vrijeme transakcije od 164 minute.
  • Bitcoinov konsenzus o radu koristi približno 27,28TWh godišnje, prosječno 260 kWh po transakciji.

Koristeći vlastitu strukturu blok-rešetke, Nano želi uspjeti tamo gdje je Bitcoin zakazao. Kriptovaluta obećava isporuku transakcija bez naknade u stvarnom vremenu bez istih radno intenzivnih dodatnih troškova i potrošnje energije kao i Bitcoin.

Ako mislite da sve ovo zvuči predobro da bi bilo istina, uštipnite se i nastavite čitati. U ovom ćemo vodiču preći na:

Kako Nano radi

blok-rešetka

Struktura blok-rešetke

Kao i IOTA, Nano koristi algoritam usmjerenog acikličkog grafa (DAG), ali umjesto da koristi DAG za splet, projekt koristi vlastitu novu tehnologiju nazvanu blok-rešetka.

Infrastruktura blok-rešetke djeluje poput blockchaina, ali s nekoliko ključnih razlika. Za početak, svaki račun na Nanoovom protokolu ima svoj blockchain, koji se naziva lanac računa. Samo korisnik lanca računa može izmijeniti svoj pojedinačni lanac, a to omogućuje da se svaki lanac računa ažurira asinkrono od ostatka mreže blok-rešetki.

Zapravo to znači da blokove na lancu računa možete slati i ažurirati bez oslanjanja na cijelu mrežu. Da biste to postigli, za sva sredstva koja šaljete na Nano-ovu rešetku potrebne su dvije transakcije: transakcija pošiljatelja i transakcija primatelja. Da bi se transakcija namirila, primatelj mora potpisati blok koji potvrđuje da su sredstva primljena. Ako je potpisan samo blok strane pošiljatelja, transakcija se čeka kao neriješena. Sve se transakcije šalju u paketima User Datagram Protocol (UDP), koji održavaju niske troškove računanja i omogućavaju pošiljateljima prijenos sredstava, čak i ako je primatelj offline.

Blok-rešetkasta knjiga

Jedna od atraktivnijih značajki rešetke blokova je kako njegova knjiga obrađuje i pohranjuje transakcije. Svaka Nano transakcija vlastiti je blok, a svaki novi blok zamjenjuje onaj prije sebe na lancu računa svog korisnika. Kako bi se održala ispravna povijest računa, novi blokovi bilježe trenutačno stanje vlasnika računa i ubrajaju ga u transakciju obrade.

Da bismo to ilustrirali, ako ste nekome slali NANO, transakcija se provjerava uzimajući razliku između bloka za slanje i vašeg trenutnog stanja na prethodnom bloku. Na drugom kraju transakcije, blok primanja tada bi dodao iznos u prethodni blok svog lanca računa. Krajnji rezultat je novi blok koji bilježi ažurirano stanje svakog korisnika.

Prema ovom sustavu, Nano vodi evidenciju stanja računa na svojoj knjizi, a ne punu povijest svih transakcija poput tradicionalnih distribuiranih knjiga. To znači da Nano mreža samo mora voditi evidenciju svakog računa u svojoj punoj knjizi. Umjesto da vodi evidenciju svih prethodnih transakcija, mreža pohranjuje samo stanja računa.

Ako niste shvatili zašto ovo može predstavljati rješenje problema latencije i skalabilnosti Bitcoina, u nastavku ćemo razmotriti neke od njegovih prednosti.

Pogodnosti blok-rešetkaste infrastrukture

Poboljšana latencija

Zahvaljujući lancima računa, svaki račun i njegov lanac mogu se asinhrono ažurirati na cijeloj mreži. Primjenom mehanizma dvostruke transakcije na primatelju i pošiljatelju sredstava je da provjere transakciju. To u potpunosti uklanja potrebu za rudarima i otvara put trenutnim transakcijama bez naknade.

Rješenja za skalabilnost

Sve transakcije na Nanu obrađuju se neovisno od glavnog lanca mreže. Oni se također uklapaju u jedan UDP paket i snimaju se u vlastitim blokovima. To zapravo uklanja probleme s blokom, jer čvorovi nisu odgovorni za održavanje sveobuhvatne evidencije svih mrežnih transakcija. Umjesto toga, trebaju pohraniti samo pojedinačna stanja računa svakog lanca računa, a ne cijelu knjigu.

S tradicionalnom distribuiranom knjigom Bitcoina, transakcija se ne može obrisati dok cijeli blok nije ugrađen u blockchain. Ti blokovi djeluju kao sveobuhvatne knjige za financijske informacije mreže i uključuju cijelu povijest transakcija Bitcoina. Kako se pohranjuje više informacija, vidjeli smo spora vremena transakcija i visoke naknade. Nano-ovi lanci računa čine laganu infrastrukturu. Kao rezultat toga, blok-rešetka nudi poboljšanu skalabilnost u usporedbi s naslijeđenim blockchainsima.

Energetska učinkovitost i decentralizacija

Nano štiti svoju mrežu koristeći delegirani model dokaza udjela (DPoS) sličan Ark-u. Ako se pojave neslaganja s sukobljenim transakcijama, Nano-izaslanici glasuju o tome koju će transakciju provjeriti kao valjanu. DPoS nudi brojne pogodnosti u usporedbi s Bitcoinovim mehanizmom dokaza o radu.

Kao prvo, bez rudara, Nano se štiti od napada rudarenja i defacto centralizacije koji su veliki rudarski bazeni doveli do Bitcoin-ove mreže. Nano delegati drže udio u njegovoj valuti, pa ih se odvraća od zlouporabe moći kako ne bi ugrozili legitimitet cijele mreže, a time i vlastito ulaganje.

Nadalje, zbog strukture blok-rešetke, delegati trebaju provjeriti transakcije samo ako se pojavi problem. Kao rezultat, pokretanje čvora na Nano mreži troši mnogo manje energije nego da čvorovi rade prema modelu dokaza o radu.

dPos

Delegirani čvorovi samo provjeravaju sukobljene transakcije.

Povijest trgovanja

Nano je impresivno porastao, sa stajališta cijena, krajem 2017. No, novčić je u međuvremenu pao iz milosti. Tijekom posljednja dva tjedna prosinca te godine, cijena Nano-a porasla je s oko 2,30 USD (~ 0,000114 BTC) na najvišu razinu od oko 35,00 USD (~ 0,00248 BTC). Izračunati ćemo za vas: skok od preko 1.400 posto u pola mjeseca.

Nažalost, cijena Nano-a je brzo i postojano padala otkad je dosegla toliko visoku razinu. Možete ih pokupiti za nešto više od 0,95 USD (~ 0,00024 BTC)

Kao kriptovalutu koja se izravno natječe s Bitcoinom, teško je zamisliti da se Nano oporavlja. Uspjeh rješenja skaliranja Bitcoina najvjerojatnije bi značio kraj novčića.

Gdje kupiti Nano

Dobar dio Nano trgovanja događa se na Binanceu s BTC-om ili ETH-om. BTC / NANO i ETH / NANO trgovinske parove s manjim količinama možete pronaći na KuCoin i HitBTC, kao i.

Gdje čuvati Nano

Novčić trenutno ima dvije mogućnosti mrežnog novčanika (NanoVallet, NanoVault) i tri mobilne opcije (NanoWalletCompany, Kanu, NanoBlocks).

Ako tražite dodatnu sigurnost, Ledger Nano S je još jedna izvrsna opcija.

Nano prošlost, sadašnjost i budućnost

Od pokretanja 2015. godine i ponovnog brendiranja početkom 2018. godine, Nano tim ulaže zajedničke napore kako bi razvio svoj projekt i redovito informirao zajednicu o svom napretku. Tim s manje od deset ljudi predvodi Colin LeMahieu, softverski inženjer s desetogodišnjim iskustvom.

U ožujku 2018. tim je postigao važnu prekretnicu izradom Universal Blocks-a. Prije su se u projektu koristile četiri vrste blokova. Univerzalni blokovi objedinjuju te četiri vrste u jedan tip bloka. Ova prekretnica donijela je poboljšanu učinkovitost, veću skalabilnost i otvorila mogućnost za nekoliko drugih značajki.

U travnju 2018. tim je prestrukturirao svoj dugoročni rad putokaz. Web stranica uključuje temeljite i stalno se mijenjaju informacije o Nanovom razvoju u četiri područja: iskustvo, usvajanje, novčanici i protokol.

Završne misli

Nano bi itekako mogao pružiti djelotvorno rješenje za probleme skalabilnosti i latencije Bitcoina. Također bi mogao značajno smanjiti potrošnju energije koja je došla do definiranja dokaza o rudarskom radu.

Ako kriptovaluta uistinu želi postati održiva alternativa fiat valuti, tada moramo ukloniti ili pomiriti probleme koje predstavlja Bitcoin. Ako Nano u praksi funkcionira dobro kao na papiru, možda ćete sljedećih godina kupovati latte začinjenu bučom s Nanoom.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko 2.19.19. Kako bi odražavao nedavne promjene na projektu.

Dodatna sredstva

Web stranica

Cvrkut

Nesloga

Github

Reddit

Srednji

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me