Nimiq je decentralizirani protokol peer-to-peer plaćanja otvorenog koda za svjetsku mrežu. Nudeći pristup temeljen na pregledniku, Nimiq ima za cilj smanjiti prepreke ulasku, a time i povećati usvajanje blockchaina, za zajednice novih korisnika koje može zaprepati trenje korištenja bitcoina i drugih kriptovaluta.

U ovom ćemo vodiču pokriti:

Što je Nimiq?

Nimiq ima jedinstvenu viziju: usvojiti blockchain usvajanje u mainstream. Cilj mu je to postići razvojem protokola plaćanja koji je daleko jednostavniji za nove sudionike na tržištu od postojećih platformi.

Nimiq je napisan na Javascript ES6, pa se u potpunosti izvodi u web pregledniku bez potrebe za sinkronizacijom s čvorom. Korisnici mogu pohranjivati ​​i razmjenjivati ​​NIM tokene koristeći samo svoj preglednik ili mobilni uređaj. Cijela platforma dizajnirana je za jednostavnost korištenja. Toliko da je čak i ukupni kripto nuob mogao pokrenuti i pokrenuti a da nikada nije čuo izraze poput novčanika, P2P mreže ili kriptografije.

Korisnici također mogu lako kopati NIM tokene, koristeći samo svoj web preglednik (više o tome u nastavku). Cjelokupna postavka dizajnirana je kako bi se izbjegla primjena bilo kakvog posebnog softvera, što znači da je lagan i može se pokretati na bilo kojem stroju, čak i na mobilnom uređaju.

Početna stranica Nimiq-a

Početna stranica Nimiq-a

Nimiq je također projekt otvorenog koda. Opet, zbog jednostavnosti korištenja Javascripta, čak se i početnici programeri mogu uključiti.

Kako djeluje Nimiq?

Nevjerojatno je jednostavno – sve se radi putem preglednika. Jednostavno otvorite Nimiq početnu stranicu i za nekoliko minuta možete stvoriti račun koji će vam omogućiti slanje ili primanje prvih NIM uplata. Možete započeti i rudarenje preglednika kako je detaljno opisano u nastavku.

Raspon aplikacija na platformi Nimiq

Niz aplikacija na platformi

Kako iskopati Nimiq

Nimiq je jedan od rijetkih projekata koje možete minirati samo pomoću procesora. U skladu s misijom projekta da bude najjednostavniji za upotrebu, noob rudari mogu čak započeti s korištenjem rudarstva temeljenog na pregledniku. To je dostupno kao opcija s početne stranice projekta.

Iskusniji rudari mogu preuzeti klijent node.js i postati osnovni preglednik. Budući da okosni rudari pružaju veću brzinu raspršivanja od rudara preglednika, nagrade su veće za okosnički preglednik. Međutim, projekt održava rudarstvo temeljeno na pregledniku kao dio svoje vizije kako bi i dalje bio dostupan masama.

Blok nagradu za rudarstvo NIM-a možete izračunati prema formuli:

blockReward = (ukupna opskrba – cirkulirajuća opskrba) >>> k

gdje je k = 22.

To će ostati na mjestu do broja bloka 48,692,960, kada će naknadna nagrada za blok biti utvrđena na 0,4 NIM. Postoji prošireno obrazloženje za ovaj izračun nagrade bloka koji je detaljnije izloženo na projektu Github. Iz dokumentacije na mreži to nije potpuno jasno, ali pretpostavili bismo da je gornja formula blok nagrada za okosne rudare, a ne za rudare iz preglednika.

Možete ili samostalno kopati NIM, ili se možete pridružiti jednom od rudarskih bazena. A trenutni popis aktivnih rudarskih bazena dostupan je na web mjestu projekta.

Opskrba novčićima

Ukupna je opskrba od 21 milijardu NIM, od čega je 12 posto, odnosno 2,5 milijardi pušteno u blok geneze. Ostatak se može rudariti prema gore prikazanoj formuli.

Plan i tim

NIM token započeo je život kao NET token, ERC-20 token. Nimiq je u početku pokrenuo NET kako bi pokrenuo ICO, koji je uspješno prikupio 10 milijuna USD tijekom lipnja i srpnja 2017. Nimiq mainnet je pokrenut u travnju 2018., u to vrijeme vlasnici NET tokena mogli su se zamijeniti za NIM tokene.

Od pokretanja mainneta, tim je usredotočio napore na razvoj sustava, uključujući poboljšanja stražnjeg i prednjeg dijela, zajedno s marketingom i izgradnjom zajednice. Tim je službeno deaktivirao NET pametni ugovor u prosincu, s više od 80 posto dostupnih NIM tokena aktiviranih u to vrijeme.

Nimiq su stvorili Robin Linus i Philipp von Styp-Rekowsky. Na web mjestu je trenutno 18 drugih članova tima koji igraju razne uloge. U siječnju 2019. godine, glavni unutarnji sukob postao je očit kad se Linus vratio iz šestomjesečne odsutnosti i objavio razne pritužbe s projektom javno na Redditu.

Reddit post Robin Linus

Izvadak iz razgovora Reddita Robina Linusa

Zauzvrat, tim Nimiq (kojeg je vjerojatno vodio Styp-Rekoswky) miniran natrag u Medium postu, odgovarajući na točke koje je Linus postavio i najavljujući njegov odlazak s projekta. Iako je cijena Nimiqa odmah pala, dugoročni učinak ostaje za vidjeti. Odlazak se čini dramatičnim. Međutim, s obzirom da je Linus već bio odsutan posljednjih šest mjeseci, tada će se možda NIM brzo oporaviti.

The Putokaz za 2019 detalji planiranih glavnih i manjih događaja. Ono što je najvažnije, Nimiq planira pokrenuti funkciju razmjene i prebaciti se s JS-a na implementaciju zasnovanu na jeziku Rust na cijeloj platformi. Projekt će također pokrenuti dodatak za plaćanje za web trgovine.

Povijest trgovanja

NIM token relativno je nov zbog činjenice da se lansirao tek kad je mainnet pušten u rad 2018. Bilo je nekoliko skokova u cijeni: jedan početkom rujna, i još dva krajem listopada i krajem studeni.

Čini se da se skokovi u rujnu i listopadu podudaraju s podsjetnicima na objave blogova zajednici o aktiviranju NIM tokena prije deaktiviranja NET pametnog ugovora. Konačni skok, u studenom, dogodio se neposredno prije deaktiviranja NET pametnog ugovora. Ne postoji ništa drugo što bi moglo objasniti ove skokove cijena.

Od siječnja 2019. cijena je dramatično opala zbog gore navedenog unutarnjeg spora.

Natjecatelji

Nimiq zauzima prilično specifičnu nišu na kripto tržištima. Što se tiče trenutne kriptovalute koja je laka za upotrebu, usporediva je s Dashom. Međutim, Dash je počeo kao vilica Bitcoina pa se ne može pohvaliti jednostavnošću NIM-a.

Postoje i drugi projekti temeljeni na Javascriptu, kao što su Ark ili Lisk, ali oni žele ispuniti šire slučajeve korištenja od jednostavnih plaćanja. Čini se da je Nimiq jedini u svojoj niši koji radi na jednostavnosti zasnovanoj na Javascriptu za čisto rješenje plaćanja putem preglednika..

Gdje kupiti NIM

TradeSatoshi i HitBTC trenutno su dvije najveće burze za kupnju NIM tokena. Otkako je Nimiq pokrenuo glavnu mrežu, to više nije ERC-20 token. To znači da svaka razmjena treba konfiguraciju za NIM trgovačke parove, stoga samo nekoliko razmjena trenutno podržava token.

Međutim, u vrijeme pisanja ovog članka, upravo je pokrenuta integracija Changelly za NIM, koja omogućava razmjenu fiat-a. Stoga bi Changelly uskoro mogao postati jedna od popularnijih burzi za kupnju tokena.

Gdje čuvati NIM

Za hladnu pohranu, uvijek pouzdani Ledger Nano S novčanik nudi NIM integraciju. Ako ga nemate, tada platforma Nimiq nudi vlastiti novčanik za pohranu podataka pod nazivom Nimiq Safe gdje možete slati i primati NIM tokene.

Zaključak

Iako je to još uvijek relativno nejasan altcoin, Nimiq pokazuje potencijal. Ne pokušava biti sve stvari svim ljudima. Ima jasnu i jednostavnu viziju da budete … dobro, jasni i jednostavni za upotrebu. Crypto još uvijek ima prepreke za usvajanje, posebno za tehnofobnije ljude na svijetu, a Nimiq teži prevladavanju tih prepreka. U tom bi pogledu moglo biti privlačnije za ljude koji ne kripto kriju nego bitcoin ili ETH.

Međutim, pranje rublja u javnosti nikad nije dobar potez za bilo koji tim u bilo kojoj organizaciji. A kamoli decentralizirana kripto organizacija koja ovisi o lojalnoj zajednici da bi preživjela.

Tim iz Nimiq-a brzo je djelovao u rješavanju pobune Reddita njegovog suosnivača. Međutim, sada moraju obaviti dio posla kako bi osigurali da zajednica ne izgubi nadu u viziju projekta. Ako to mogu postići i povratiti cijenu tijekom sljedećih nekoliko tjedana i mjeseci, Nimiq još uvijek ima priliku za svijetlu budućnost.

Dodatna sredstva

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me