Što je Nxt?

Nxt koristi blockchain za stvaranje čitavog ekosustava decentraliziranih značajki, za sve koje je potrebna Nxt valuta. Umjesto da modificiraju izvorni bitcoin izvorni kod, kao što su to učinili mnogi altcoini, programeri Nxt napisali su vlastiti kôd na Javi od nule. Iako je Nxt javni blockchain, licence za privatne blockchaine temeljene na njegovom softveru također su dostupne za kupnju. Programeri Nxt nazivaju Blockchain 2.0, pružajući brojne programe, osim što jednostavno vode javnu knjigu transakcija.

U ovom ćemo vodiču razgovarati o:

Decentralizirane značajke

Evo tipičnog prikaza klijenta za stolna računala gdje biste pristupili mreži.

Nxt klijent

Nxt klijentsko sučelje

Pogledajmo neke od glavnih značajki.

Razmjena imovine i imovine

Na ovoj platformi možete imati sredstvo koje predstavlja bilo što (poput obveznica, rezervacija, ulaznica za filmove, zaštitnih znakova itd.) I trgujte njima putem peer-to-peer razmjene.

Monetarni sustav

Monetarni sustav omogućuje vam da stvorite vlastitu kriptovalutu i odmah je započnete trgovati na platformi ili na bilo kojoj burzi koja podržava Nxt monetarni sustav.

Tržište

Možete sigurno prodati digitalnu robu na tržištu bez upotrebe posrednika. Nakon kupnje, dobit ćete vezu za preuzimanje digitalnog dobra. Nejasno je kakve bi posljedice za projekt imale kada bi ljudi prodavali ilegalni materijal na tržištu, jer bi decentralizirana priroda platforme spriječila uklanjanje predmeta.

Razmjena poruka

Sve transakcije mogu sadržavati poruku, a platforma prema zadanim postavkama šifrira poruku.

Glasanje

Nxt ističe svoje glasovanje. Kroz to možete imati račun koji zahtijeva odobrenje više strana kako bi se izvršila transakcija. To bi moglo biti korisno u organizacijama poput zadruga ili dobrotvornih organizacija.

Miješanje novca

Preusmjeravanje novčića treba anonimizirati odakle su došli vaši novčići. Međutim, Nxt blockchain sustav nije dizajniran za svakodnevno miješanje. Tradicionalno „svaka transakcija može biti vidio i ušao u trag.”Međutim, putem značajke miješanja novčića morate stvoriti novi račun, a zatim prije nego što unesete novi račun, svoja sredstva nasumično raspodijeliti kroz više korisničkih računa.

Oblak podataka

Umjesto da svoje podatke držite na Google disku ili Dropboxu, možete koristiti decentraliziranu pohranu na Nxt oblak podataka. Programeri vjeruju da postoji bezbroj dokumenata koje bi korisnici željeli sigurno prenijeti u njegov oblak, kao što su certifikati, ugovori, oporuke i licence.

Te decentralizirane značajke ipak imaju cijenu, a većina košta najmanje 1 Nxt. Možete provjeriti naknade povezane sa svakom transakcijom ovdje. 255 tih transakcija stane u blok, s tim da se novi blok generira svake minute.

Povijest Nxt

Nxt je prvi put objavio anonimni programer softvera, BCNext, u studenom 2013. godine. Ideja je prvi put predložena na bitcointalk.org, prikupljajući otprilike 21 bitcoin u financiranju. Bitcoin je u to vrijeme vrijedio oko 250 dolara. Tada je programer pustio svih milijardu kovanica 73 osobe proporcionalno količini bitcoina koji su pridonijeli.

Novčići su kasnije podijeljeni ljudima putem “dijeljenja, trgovine i blagodati za stalni razvoj platforme”. Na kraju se BCNext odmaknuo od projekta i osnovana je The Nxt Foundation koja će koordinirati daljnje usmjeravanje. Međutim, zbog nedostatka resursa i odbijanja centralizacije, Zaklada nije mogla učinkovito voditi projekt. Jelurida BV sada razvija platformu.

# Sljedeće objavljen je v1.11.15! Ovo je OBAVEZNA NADGRADNJA za sve! https://t.co/cS81n4Brnl (Nxt preuzimanja) https://t.co/xajJwlC3HJ$ NXT #blockchain #cryptocurrency

– Jelurida (@Jelurida) 7. listopada 2018

Tim & Napredak

Jelurida BV preuzela je izvorno anonimno razvijeni Nxt i sada je vlasnik IP prava. Kristina Kalčeva, suosnivač i pravni stručnjak Jeluride, usredotočuje se na to kako „istražiti različite modele licenciranja otvorenog koda i njihovu izvršnost u praksi“.

Stariji programer u Jeluridi je Lior Yaffe. Nxt i Jelurida tijekom godina imali su mnogo drugih suradnika na projektu.

Iako se još uvijek aktivno razvija platforma, matična tvrtka Jelurida također je lansirala Nxt 2.0, poznat kao Ardor, dizajniran posebno za rješavanje skalabilnosti.

Ardor je u početku koristio istu blockchain tehnologiju kao i Nxt, u kombinaciji s idejom ‘dječjih lanaca.’ Međutim, sada se Ardor temelji na vlastitom blockchainu i više nije Nxt sredstvo.

Unatoč razvoju Ardora, Jelurida je izjavio da ostaje posvećen razvoju Nxt. Međutim, bilo je vrlo malo ažuriranja u vezi s projektom tijekom 2018. godine.

Tamo je namjenska web stranica gdje možete pratiti sve novosti o svim projektima Jelurida.

Opskrba novcem i održivost

Programeri su 2013. distribuirali milijardu kovanica, a nove kovanice nikada neće biti stvorene ili iskopane jer Nxt koristi dokaz o udjelu umjesto dokaza o radu. Nxt je bio jedan od prvih novčića koji se u potpunosti oslanjao na dokaz o udjelu. Dokaz o udjelu nudi razne prednosti, ali ima i neke nedostatke.

Iako se razvoj nastavio, a vlasnici tokena dobivali su besplatne ignis kovanice od Ardor ICO-a, vrijedi napomenuti da se projekt može suočiti s problemima skalabilnosti. Jedno je pitanje da čak i ako na platformi implementirate vlastite tokene ili valutu, naknada za transakciju i dalje zahtijeva Nxt tokene.

Natjecanje

Pokret nove ekonomije, poznat kao NEM, inspiriran je Nxt-om i sadrži mnoge sličnosti u svojim aplikacijama. Međutim, zbog početne centralizirane distribucije Nxt kovanica, NEM je odlučio ne izvoditi hard fork i započeo je s novom bazom koda. Jasno je da postoji potražnja za idejom decentraliziranih platformi jer u vrijeme ovog članka NEM zauzima 16. mjesto u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji.

Povijest trgovanja

Kao i kod svih novčića, i ovdje su zabilježeni veliki skokovi i padovi. Iako su svi novčići porasli u siječnju 2018. godine, u slučaju Nxt također je mogao doživjeti vrhunac u to vrijeme zbog izdanja Ardora i njegove IGNIS ICO-a koji su prikupili preko 15 milijuna dolara.

Gdje kupiti Nxt

Bitcoin možete koristiti za trgovanje na popularnim burzama kao što su Bittrex i Poloniex. Također možete trgovati Ethereum za Nxt na HitBTC burzi.

Gdje čuvati Nxt

Nxt klijent pohranjuje sve vaše novčiće i transakcije. Možete ga preuzeti ovdje. Trenutno je dostupan na operativnim sustavima Linux, Windows, Mac i Android.

Morat ćete napraviti račun i zaporku koja je ključna za pristup informacijama koje na kraju pohranite na blockchainu. Detaljno je opisano prijavljivanje i postavljanje klijenta ovdje.

Zaključak

Ovaj je projekt pokazao puno početnih obećanja da će biti inovativan i ambiciozan projekt koji istražuje puni potencijal blockchaina. S budućim ICO-ima i postojećim decentraliziranim aplikacijama, NXT bi se i dalje mogao pokazati jednim od uspješnijih blockchain projekata. Međutim, čini se da je tim iz Jeluride zauzeo proaktivniji pristup razvoju Ardora tijekom 2018. Ostaje za vidjeti hoće li se to promijeniti u budućnosti.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirala Sarah Rothrie 18. prosinca 2018, kako bi odražavao nedavne promjene na projektu.

Dodatna sredstva

Platforma

Zajednica

Jelurida