Što je Po.et (POE)? | Potpuni vodič

Što je Po.et?

Po.et je univerzalna knjiga zasnovana na Ethereumu dizajnirana da pratiti vlasništvo i atribuciju za svjetske digitalne kreativne resurse.

U današnje doba trenutne razmjene informacija, procesi licenciranja i akreditacije postali su velika bolna točka za kreatore digitalnih sadržaja. Jednostavnim klikom svatko može kopirati vašu sliku ili odlomak i ponovo ih objaviti kao svoje. Ako ipak traže odgovarajuće licenciranje, to može biti vrlo radno intenzivan posao, koji zahtijeva višestruku e-poštu i odvjetnike. Često se završi da se taj postupak jednostavno ne isplati za članak koji je novinaru trebao samo nekoliko sati da napiše.

Po.et si je zadao riješiti ovaj problem stvaranjem prve platforme koja koristi blockchain za digitalno vremensko označavanje sadržaja i služi kao jedinstveni izvor informacija o licenciranju.

U ovom ćemo vodiču pokriti sljedeće:

Kako radi?

Jedinstveni “otisak prsta”

Dokaz o postojanju

Platforma Po.et koristi protokol „Dokaz o postojanju“.

Po.et koristi “Dokaz o postojanju”, prva nefinancijska prijava blockchaina. Kad nešto dodate na tržište Po.et, ono dobiva svoj jedinstveni “otisak prsta”. Jednom dodijeljen, ovaj otisak prsta je nepromjenjiv. Zahvaljujući blockchainu, “otisak prsta” nema niti jednu točku neuspjeha i sadržaj ne treba treću stranu ili izdavača da dobije pristup.

Digitalno tržište

Osim što nudi nepromjenjivi certifikat o vlasništvu, Po.et također nastoji biti platforma za otkrivanje autora. Možete dodati svoj digitalni sadržaj na različita tržišta kako bi bio istaknut i pravilno licenciran. Tržišta koriste Po.etov token, POE, za jedinstveno poticanje članova da dodaju i pošteno ocjenjuju relevantan sadržaj.

Da biste dodali sadržaj na tržište, prvo morate uložiti svoje novčiće. Ako članovi tržnice vjeruju da sadržaj odgovara, prihvatit će ga. Inače ga odbijaju i oduzimaju vam novčiće.

Kao član na platformi Po.et, možete stvoriti vlastito tržište i učiniti ga širokim (npr. Fotografija, pjesme, memi) ili specifičnim koliko želite (tj. Slike morževa u rođendanskim kapama, pjesme o penjanju po stijenama u Colorado itd.). Zatim možete odrediti uvjete glasanja, zahtjeve i količinu POE-a koji novi suradnici trebaju uložiti da bi se prijavili za pridruživanje. Što je kvalitetniji sadržaj na tržištu, tržište postaje vrijednije. Slijedom toga, ovo potiče članove da prihvaćaju samo kvalitetne, relevantne prijave i odbijaju one koji ne odgovaraju.

Proces ulaganja Po.et-a trebao bi vas potaknuti da predate samo relevantan sadržaj jer ćete u protivnom izgubiti novčiće. Dakle, nemojte slati slike „pasa u šeširima“ na „morževe s rođendanskim šeširima“ – zajednica to neće prihvatiti.

Uz to, na Po.etu možete “osporiti” bilo koju prijavu ako smatrate da ona sadrži plagirani sadržaj. Koristeći jedinstvene otiske prstiju dodijeljene svakom dokumentu, članovi mogu glasati za prihvaćanje ili odbijanje izazova. Ako većina članova odobri izazov, novi se sadržaj uklanja s tržišta.

Otvoreni API

Po.et također razvija otvoreni API za izdavače, nazvan Frost, koji će omogućiti integraciju s drugim platformama i aplikacijama. Korištenje Frosta značit će da izdavači mogu lako pristupiti Po.et funkcionalnosti putem drugih aplikacija bez da se svaki put bave infrastrukturom privatnih ključeva.

Natjecanje i diferencijacija

Postoje i drugi blockchain projekti koji ciljaju sadržaj i slučajeve korištenja autorskih prava, uključujući primjere poput Publica (knjige), KodakOne ili Binded (slike) i Animecoin (anime). Međutim, Po.et ima nekoliko ključnih razlika; nudeći korisnicima mogućnost stvaranja tržišta i mehanizma ulaganja. Po.et također ima širi opseg u više formata sadržaja.

POE žeton

POE je valuta ERC20 koja se koristi na tržištu Po.et. U trenutku lansiranja, tri su glavne namjene, kako je opisao Po.et tim:

  1. Pokrenite mrežne učinke Po.et-a, stvarajući tako zajednicu angažiranih uloženih dionika i izdavača
  2. Prikupiti sredstva za dugoročni razvoj Zaklade Po.et, i;
  3. Osigurajte mehanizam za poticanje i nagrađivanje onih koji usvajaju rano i pozitivne doprinose mreži Po.et

Kako mreža sazrijeva, osnivači se nadaju da POE može poslužiti kao ekonomski poticaj Poetovoj potrebi za promicanjem kvalitetnog, kuriranog sadržaja na njihovoj nepovjerljivoj platformi.

Tim je iskovao ukupno 3.141.592.653 (znamenke pi!) POE tijekom ICO-a u kolovozu 2017. Nakon toga, tim je prodao 50% zajednici kroz događaj prodaje tokena, prikupivši ukupno 10 milijuna USD. Tada su preostala izdvajanja tokena bila kao slijedi:

  • 8% Osnivački tim
  • 10% Anđeoski investitori
  • 10% Integracijski partneri
  • 22% Temelj
  • 50% Prodaja žetona

Po.et dodjela ICO prodaje tokena

Dodjela POE tokena

Po.et tim

Po.et je izdanak BTC Media, izdavačke i marketinške tvrtke koja se fokusira na blockchain prostor. Suosnivač BTC Media, Tyler Evans, bio je frustriran radno intenzivnim postupkom povezanim s licenciranjem sadržaja i uglavnom ga pripisao tome “što nema niti jedan izvor istine o informacijama o licenciranju”.

Tim Po.et-a sastoji se od 16 glavnih članova, uključujući izvršnog direktora Jarroda Dicker-a, koji je bivši predsjednik za inovacije i komercijalnu strategiju u The Washington Postu.

Putokaz

Razvoj Po.eta odvojen je na faze.

Era Rosette

Era Rosetta započela je u lipnju 2017. Najvažnije za to vrijeme, Po.et je objavio svoj ICO i prikupio 10 milijuna dolara od prodaje tokena. Koristeći ta sredstva i njihov početni krug, Po.et je uspio pokrenuti svoju javnu testnu mrežu i integrirati svoje prve izdavače na platformu. Korisnici WordPressa službeno su mogli vremenski označiti i voditi ažurirani zapisnik svih svojih pisanih radova.

Era Gutenberga

Po.et je službeno ušao u “eru Guttenberga” koja je podijeljena u dvije različite faze. Prema njihovoj mapi, Po.et trenutno radi na prvoj fazi, koja uključuje aspekte njihove glavne mreže, kao što su automatizacija tijeka rada i pregledi privatne sigurnosti.

Druga faza uključuje, između ostalog, aktiviranje raspršivanja glavne mreže, uključivanje korisnika i provjere javne sigurnosti. U drugoj fazi također će se objaviti izvorni kod za Frost open API, tako da vanjski programeri mogu početi raditi na integracijama.

Po.et još nije dao datum pokretanja glavne mreže, iako blog pruža detaljna mjesečna ažuriranja napretka kako biste ih mogli pratiti.

Trgovanje

Pokrenut u kolovozu 2017., POE je još uvijek relativno nov token. Iako je pretrpio velike udare u ukupnom povlačenju kripto tržišta početkom 2018., tim je i dalje bio fokusiran na svoj proizvod i putokaz.

Vrijednost POE-a kratko je porasla krajem travnja, što je najvjerojatnije povezano s činjenicom da je Po.et objavio svoj dodatak WordPress otprilike u to vrijeme. Cijena je ponovno pala do kraja lipnja i od tada je prilično stabilna.

S obzirom na to da je sljedeća velika prekretnica pokretanje mainneta, tada bi moglo doći do ponovnog povećanja cijene kad tim objavi datum ili kad mainnet sam krene s radom.

Gdje kupiti POE

Danas se Po.et POE tokeni mogu kupiti na brojnim popularnim burzama, uključujući Binance, Bittrex, OKex i EtherDelta.

Gdje čuvati POE

Budući da je POE token ERC20, morate ga spremiti u novčanik s podrškom za ERC20. Preporučena opcija je hardverski novčanik poput Ledger Nano S.

Ako ne želite izdvojiti novac za hardverski novčanik, novčanik Exodus možete koristiti besplatno.

Zaključak

Po.et je zajednička, univerzalna knjiga dizajnirana za praćenje vlasništva i pripisivanja svjetske digitalne kreativne imovine. Iako je projekt još uvijek vrlo mlad, oni su već naglo popljuvali ekosustav blockchaina. Kao rezultat niza pozitivnih angažmana ključeva i dobro promišljene i do sada dobro izvedene mape puta, ovaj tim izgleda spremno odvesti Po.et-a daleko. Ako tim uspije, imaju za cilj uvesti medijsku i izdavačku industriju u sutrašnji Internet vrijednosti.

Dodatna sredstva

Pronađite Po.et na:

Cvrkut

Reddit

Telegram

Github

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirala Sarah Rothrie 1. studenog 2018, kako bi odražavao nedavne promjene u projektu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map