Što je Quantstamp?

Quantstamp je protokol sigurnosne revizije za pametne ugovore. Kao platforma DApps, Ethereum je uvijek iznova dokazao svoju sigurnost. Međutim, DApps i pametni ugovori povrh Ethereuma mogu još uvijek imati bugove u kojima zlonamjerni igrači mogu izazvati pustoš na mreži. Dva najzapaženija primjera su hakovanje DAO-a od 55 milijuna dolara i bug Parity novčanika od 30 milijuna dolara. Ta pitanja ne utječu samo na ljude kojima su ukradena sredstva, već umanjuju i vjerodostojnost cijelog ekosustava.

Pisanje pametnih ugovora već je težak posao. Kao i bilo koje drugo računalno programiranje, i njihovo pisanje bez grešaka gotovo je nemoguće. Da bi se ulje dodalo na vatru, stopa pisanja pametnih ugovora (procijenjena na 10 milijuna do kraja 2018.) nadmašuje resurse potrebne za njihovu reviziju. Čak i uz robusnu sigurnosnu reviziju, mala greška mogla bi provući pukotine uzrokujući katastrofu niz cestu.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Evo gdje Quantstamp dolazi u igru. Protokol uključuje isplativ, skalabilan sustav za jednostavnu reviziju pametnih ugovora zasnovanih na Ethereumu. U ovom vodiču za protokol Quantstamp govorit ćemo o:

Kako Quantstamp radi?

Iako se tim sada usredotočuje na Ethereum, oni grade Quantstamp protokol na način koji je agnostički na platformi. To znači da se na kraju može koristiti na drugim platformama pametnih ugovora poput Liska i NEO-a. Quantstamp protokol ima dvojaki pristup reviziji sigurnosti:

  1. Automatizirani sustav za provjeru softvera
  2. Automatizirani sustav isplate nagrade

Provjera softvera

Quantstamp’s Čvor za provjeru primjenjuje revizijske tehnike iz formalnih metoda koje je dostavio Suradnici. Te tehnike uključuju sigurnosne provjere poput concolic testova, statičke analize i simboličkog izvršavanja, kao i automatizirane alate za zaključivanje poput SAT i SMT. Kao nagradu za predaju softvera za provjeru, suradnici (koji su prvenstveno sigurnosni stručnjaci) dobivaju tokene Quantstamp Protocol (QSP).

Da bi se osiguralo da nijedan loš akter ne šalje zlonamjerni softver za provjeru valjanosti, za suradnike se mora glasati u skladu s upravljačkim mehanizmom (više o tome kasnije).

Pokretanje čvora za provjeru valjanosti uzima značajnu količinu računalne snage. Zbog ovoga, Provjerivači također primaju QSP plaćanje za pružanje računalne snage mreži. Da bi osigurali da se provjeritelji ne ponašaju zlonamjerno, moraju uložiti svoje QSP tokene da bi zaradili nagradu.

Primjer

Kao programer želite implementirati pametni ugovor na Ethereum. S obzirom na to da ne želite ući u povijest kao tip koji je izgubio milijune novca ljudi, imate ugovor o reviziji. Da biste to učinili, svoj pametni ugovor s izvornim kodom u podatkovnom polju šaljete izravno iz novčanika na Quantstamp, uključujući QSP tokene uz transakciju. Na sljedećem bloku Ethereum, Validators izvršavaju sigurnosne provjere. Nakon što postignu konsenzus, dodaju dokaz o reviziji i izvještavaju podatke u sljedeći blok.

Možete odabrati hoće li vaše sigurnosno izvješće biti javno ili privatno.

AŽURIRAJ: Čini se kao da sada Quanstamp tim nudi i ručne revizije u zamjenu za ETH ili USD.

Quantstamp sustav

Quantstamp revizijski sustav

Bounty isplate

Kada predate svoj pametni ugovor na reviziju, uključujete i skup QSP tokena za nagrade u kategoriji nagrade i rok do kada Pronalazači grešaka mogu slati pitanja. Veličina nagrade za rok nagrađivanja ovisi o vama. Ako rok prođe bez pronađenih grešaka, vraća vam se nagrada za QSP nagradu.

Quantstamp ne jamči besprijekoran kôd nakon ovog postupka, ali uvjeravaju korisnike da automatizirano testiranje i lov na programske pogreške u velikoj mjeri uvelike smanjuju probleme.

Upravljanje protokolom

Nositelji QSP tokena kontroliraju protokol, pametne ugovore o valjanosti i nadogradnje čvora za provjeru. Model upravljanja koristi vremenski zaključan multisig u kojem bilo koji držač tokena može predložiti promjenu. Što promjena ima više glasova, to se brže događa. Promjene koje odobre svi članovi događaju se u roku od sat vremena. Ovaj se put udvostručuje sa svakih 5% članova koji ne glasuju i učetverostručuje se za svih 5% koji glasaju protiv.

Proof-of-Care

Ranije 2018. godine, Quantstamp je implementirao interno rješenje Dokaz o brizi sustav za nagrađivanje članova zajednice i vjernih vlasnika QSP tokena. Nakon što predate dokaz, primit ćete zračni izvještaj od ICO-a koji je revidirao Quantstamp. Ovaj dokaz sastojao se od držanja vaših tokena u novčaniku (ne razmjene) određeno vrijeme, doprinosa dosegu na društvenim mrežama i / ili bilo kojim drugim aktivnostima zajednice.

Tim Quantstampa otad je završio ovaj program i više ne nagrađuje članove zajednice ICO airdropsima. Bilo je to točka spora u zajednici.

Quantstamp tim & Napredak

Tim Quantstamp sastoji se od više od 30 članova i savjetnika s preko 500 citata s Google Scholar-a. Steven Stuart (CTO) i Richard Ma (CEO) osnovali su tim u lipnju 2017. Stuart je pet godina radio u kanadskoj kriptološkoj agenciji u Ministarstvu nacionalne obrane i prethodno osnovao Many Trees, novoosnovanu tvrtku koja koristi GPU-ove za analitiku velikih podataka i strojno učenje. Ma je ​​izradio softver za integraciju i provjeru valjanosti proizvodnog razreda u Bitcoin HFT fondu. Za vrijeme njegovog boravka tamo, njegovi trgovinski sustavi nisu imali značajnih problema i obrađivali su milijune dolara investicijskog kapitala.

Osnivači Quantstampa Richard Ma i Steven Stuart

Suosnivači Quantstampa

Od svog početka, Quantstamp tim izvršio je nekoliko revizija – jedna od njih bila je u Request Network, strateškom partneru. Revidirali su i brojne druge projekte, uključujući Wanchain i Omisego. Dodatno, Binance koristili su usluge Quantstamp kako bi osigurali da niti jedan od ERC20 tokena na burzi nije pogođen kritičnom ranjivošću prelijevanja.

Mapa puta Quantstamp

Mapa puta Quantstamp

Quantstamp je ostvario popriličan broj svojih prekretnica u 2018. godini, među kojima su najvažnije, međutim, objavili beta na mrežnoj mreži Ethereum. Trenutno njihovoj mapi za 2019. nedostaju detalji, ali možemo pretpostaviti da će uključivati ​​potpuno pokretanje mreže Ethereum, kao i kontinuiranu reviziju i ažuriranja.

Tim se udružio sa Sveučilištem Waterloo i ima potporu Y Combinatora, vodećeg akceleratora broj jedan na svijetu.

Natjecanje

Quantstamp je prvi pokretač automatizacije revizije pametnih ugovora. The Bounty0x projekt nudi bounty platformu sličnu nagradama Quantstamp-a, ali nema uslugu provjere softvera. Najbliži konkurenti Quantstampu su tvrtke za reviziju osiguranja koje su već na tržištu poput ConsenSys Diligence. Budući da je protokol Quantstamp automatiziran, trebao bi se skalirati bolje od svojih ručnih konkurenata.

Trgovanje

Quantstamp je održao uspješnu ICO u studenom 2017. godine na kojoj je tim malo podigao preko 30 milijuna dolara. Podijelili su 650 milijuna (65%) QSP-a od ukupno milijarde opskrbe sudionika ICO-a po cijeni od 0,072 dolara po žetonu.

Nakon uobičajene volatilnosti nakon ICO-a, QSP cijena se stabilizirala na oko 0,10 USD (~ 0,000005 BTC) do kraja studenog. Cijena je zatim slijedila trend tržišta altcoin i naglo se popela na najvišu razinu od 0,82 dolara (~ 0,000051 BTC) početkom siječnja 2018..

Nažalost, QSP cijena nije dobro prošla u ostatku 2018. Čini se da je projekt pogođen teže od većine ostalih na ovom medvjeđem tržištu, drastično padući na ljestvici tržišne kapitalizacije. Trenutno stoji po cijeni od oko 0,015 USD (~ 0,000004 BTC)

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var skripte = document.getElementsByTagName (“skripta”);

var embedder = skripte [scripts.length – 1];

(funkcija () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement (“skripta”);

s.type = “tekst / javascript”;

s.async = točno;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = QSP&csyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:“? ”) +“ App = ”+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Kako se više projekata koristi uslugom revizije Quantstamp, trebalo bi biti više potražnje za QSP tokenom. Ova potražnja trebala bi povećati cijenu. Međutim, tim koji nudi usluge ručne revizije u zamjenu za ETH i USD može kanibalizirati dio te potražnje. Pripazite na datum lansiranja glavne mreže Quantstamp, jer bi to trebalo imati pozitivan utjecaj na cijenu.

Gdje kupiti QSP

Možete pronaći QSP kojim se trguje protiv Bitcoina i Ethereuma s najviše prometa na Binanceu ili Huobiju.

Ako niste sigurni kako prvo dobiti Bitcoin ili Ethereum, provjerite naše vodiče za kupnju ovdje za Bitcoin i ovdje za Ethereum.

Gdje čuvati QSP

QSP je ERC20 token, što znači da ga možete pohraniti u bilo koji novčanik s podrškom za ERC20. MyEtherWallet omiljen je u zajednici što se tiče mrežnih novčanika.

Za veću sigurnost, iako po višoj cijeni, Ledger Nano S izvrstan je hardverski novčanik koji možete koristiti.

Zaključak

Quantstamp čini pametne ugovore sigurnijima putem automatiziranog testiranja softvera i sustava blagodati. Iako započinje s Ethereumom, tim gradi protokol koji će dugoročno biti dostupan na bilo kojoj DApp platformi.

U industriji u kojoj je sigurnost primarna briga, a bugovi su prouzročili krađu milijuna dolara, Quantstamp bi trebao pomoći u legitimiranju blockchain projekata i osigurati da velika hakiranja pametnih ugovora ostanu prošlost.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko dana 11.28.18, kako bi odražavao nedavne promjene u projektu.

Dodatni resursi Quantstamp

Web stranica

Telegram

Srednji

Github

Cvrkut

Reddit

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me