Što je Siacoin (SC)? | Vodič za decentraliziranu pohranu u oblaku

Što je Siacoin?

Siacoin, ili skraćeno Sia, nudi decentraliziranu mogućnost pohrane u oblaku koja se natječe s centraliziranim naslijeđenim konkurentima kao što su DropBox, Amazon, Apple i Microsoft. Korištenjem Sia-e svatko može hostirati ili pristupiti šifriranom prostoru za pohranu putem platforme, a svi ugovori, dokazi o pohrani i transakcije mogu se provjeriti pomoću javne knjige blockchaina.

Sjećate se one stare Appleove marketinške kampanje kada je iPhone bio u povojima, a pomama u trgovini aplikacijama bila u punom jeku? “Za to postoji aplikacija.” Pa, blockchain je poveo svijet s vlastitim rastom popularnosti, a kako slučajeva upotrebe i usvajanja ima puno, slična bi mantra mogla zvučati točno: za to postoji kripto.

Čini se da razvojni timovi guraju kripto u bilo koju postojeću industriju koja bi mogla imati primjenu za blockchain. Nekoliko smo ih već pokrivali, te projekte, stvarnim, radnim uslugama. I jednim ćemo od njih detaljnije pokriti s ovim vodičem. U ovom vodiču za Siacoin pogledamo:

Kako djeluje Siacoin?

Na osnovnoj razini, Sia uzima pohranu u oblaku iz ruku monolitnih davatelja usluga i vraća je u ruke pojedinaca. Na taj način pruža se peer-to-peer ekosustav za pohranu koji omogućava bilo kome da unajmi ili iskoristi rezervni prostor na tvrdom disku.

sia transakcije

Sia Transakcije

Sve usluge na mreži primaju Siacoin (SC) plaćanja. Sve transakcije u ekosustavu Sia osigurane su ugovorima o registraciji i dokazima o skladištenju.

Ekosustav za pohranu

Sia-inu platformu čine i davatelji usluga (domaćini) i klijenti (korisnici). Putem platforme korisnici naručuju prostor za pohranu od domaćina, a domaćini dobivaju naknadu za svoje usluge u Siacoinu.

Ekosustav pruža fleksibilne mogućnosti skladištenja i uglavnom je utemeljen na slobodnom tržištu. Pružatelji usluga mogu postavljati vlastite cijene, oglašavati razinu pouzdanosti i postavljati standarde za kazne u slučaju problema u skladištu (poput izgubljenih datoteka). Osim toga, mogu odlučiti uskratiti pohranu klijenta ako im je neugodno zbog prirode podataka tog klijenta (npr. Osjetljivi, ilegalni ili etički upitni materijali).

sia oblak

Sia je ekosustav slobodnog tržišta.

Klijenti također imaju niz zaštitnih mjera kako bi zaštitili vlastite interese. Imaju mogućnost podijeliti kopije svojih podataka između više davatelja kako bi osigurali sigurnost datoteka i dostupnost. Na primjer, ako bi davatelj usluge izgubio datoteku klijenta ili je jednostavno odbio izdati, klijent bi i dalje mogao dohvatiti svoje datoteke iz pohrane drugog pružatelja usluge. Obje strane mogu se također dogovoriti o ugovornim kaznama koje će ponuditelj pretrpjeti ako ne dostave dokaz o pohrani.

Klijenti imaju mogućnost nagraditi davatelje usluga i poticajima za neprekidno radno vrijeme povrh naknada za skladištenje. Ovim plaćanjima klijenti potiču davatelje usluga da više paze na njihove potrebe, što znači brže učitavanje dokumenata, poboljšano održavanje obrade zahtjeva itd..

Datotečni ugovori

Kada klijent i davatelj usluga žele poslovati, dogovore se da sastave nacrt dosje ugovor. Iako tvrdi disk davatelja usluge pohranjuje sve podatke, Sia-in blockchain pohranjuje ugovore za te aranžmane.

Ovi ugovori o datotekama definiraju uvjete sporazuma o skladištenju i osiguravaju da obje strane posluju u skladu s tim. Budući da je ugovor pohranjen u javnoj knjizi blockchain-a, izvorni aranžman je provjerljiv i nepromjenjiv nakon što je poslan mreži.

Kao što smo prošli gore, ugovorni uvjeti su fleksibilni ovisno o okolnostima. Ako je klijent spreman žrtvovati pouzdanost zbog pristupačnosti, to je u njihovom pravu. Ako davatelj želi naplatiti više za pohranu masovnih količina podataka, a klijent pristane na uvjete ugovora, neka tako bude. Korisnici na platformi moraju upravljati vlastitim odabirom davatelja usluga na temelju reputacije domaćina i zahtjeva za pohranom. Isto tako, davatelj usluga mora procijeniti mogu li prihvatiti klijenta na temelju njegovih potreba i zahtjeva.

sia siguran

Sia-in blockchain vodi evidenciju svih mrežnih ugovora o datotekama.

Ipak, ugovori o datotekama dodaju prijeko potreban nivo sigurnosti mreži. Oni definiraju trajanje sporazuma, koliko često davatelj mora predati dokaz o pohrani i dogovorenu isplatu.

Kada kreirate ugovor kao klijent, u ugovor za buduća plaćanja uplaćujete saldo Siacoina. Dakle, kad god prenesete dokument na pohranu, dio novca s ovog salda prenosi se na hosta. Ako ne upotrijebite sav svoj saldo i isteknu uvjeti ugovora, preostali novčići vraćaju se u novčanik.

Dokaz o skladištenju

Sia implementira dokaz o pohrani kako bi zaštitila klijente od lažnih ili zlonamjernih davatelja usluga. Da bi primio uplatu, davatelj mora mreži dostaviti određeni broj dokaza u vremenskim okvirima određenim uvjetima ugovora o datoteci.

Ako davatelj usluga ne dostavi dokaz o pohrani u tom roku, odgovarajuća uplata šalje se na propuštena dokazna adresa dok se ne preda dokaz. Davatelj usluga može primiti kaznu zbog svog nemara. Ako davatelj usluga propusti previše dokaza o mandatima za pohranu, ugovor se može u potpunosti raskinuti.

Međutim, kada davatelj usluga uspješno pruži dokaz o pohrani, ugovor dodjeljuje plaćanje na valjanu dokaznu adresu. Moraju se ispuniti nizovi uvjeta potrošnje prije nego što davatelj usluga može pristupiti tim kovanicama, uključujući mrežne potpise i vremenske zaključke.

Zašto Sia?

Sijina platforma nudi brojne pogodnosti u usporedbi s tradicionalnim uslugama pohrane u oblaku.

  • Privatnost: Svi podaci obrađeni na Sijinoj mreži šifrirani su. Ako davatelj usluge nema privatni ključ podataka, ne može pristupiti vašim datotekama, što znači da ste uvijek u potpunom vlasništvu / kontroli nad bilo kojim materijalom koji predate na pohranu. Prema tradicionalnim modelima, tvrtke koje hostiraju pohranu u oblaku imaju potpun pristup svim podacima koje prepustite njihovim poslužiteljima.
  • Pristupačnost: Siacoin svojim korisnicima nudi fleksibilne, tržišno usmjerene mogućnosti određivanja cijena. Ne postoji jedna univerzalna opcija koju bi klijenti mogli birati. Na primjer, 1 TB pohrane podataka pomoću Sia može koštati samo 2 dolara mjesečno, u usporedbi s Amazonovim uslugama koje se kreću po 23 dolara mjesečno.
  • Sigurnost: Ponovno, svi podaci na Siji šifriraju se i obrađuju putem decentralizirane mreže, čuvajući vaš materijal od ranjivosti centraliziranog sustava. Štoviše, Sia nudi suvišnu pohranu. Pri dijeljenju dokumenata između više davatelja usluga, Sia štiti podatke klijenta od jedne točke neuspjeha.

sia trošak

Usporedba troškova između tvrtke Sia i ostalih popularnih pružatelja usluga

Siacoin tim i konkurenti

Sia je projekt pod vodstvom Nebulous, Inc. koji je započeo 2015. Za razliku od većine ostalih altcoina, Sia nije imala predminu i nije imala ICO. Umjesto toga, tvrtka je prikupila sredstva od First Star Ventures, Fenbushi Capital i drugih.

Tim sa sjedištem u Bostonu predvode suosnivači David Vorick i Luke Champine. Par je mlad, diplomirali su na Politehničkom institutu Rensselaer prije samo pet godina.

Natjecanje

U industriji blockchaina ne nedostaje decentraliziranih sustava za pohranu. Jedan konkurent, Filecoin, imao je jednu od najvećih ICO-a, prikupivši 257 milijuna dolara. Ipak, još nisu izdali proizvod.

Siacoin se također natječe s Storjom i MaidSafeom. Sia i Storj pristupaju decentraliziranoj pohrani koristeći slične strategije. Međutim, Sia djeluje na vlastitom blockchainu dok je Storj ERC20 na Ethereumu. Trenutno SC ima najveću tržišnu kapitalizaciju od bilo kojeg konkurenta.

Povijest trgovanja

Cijena Siacoina većinom je pratila cjelokupno tržište. U svojoj povijesti imao je tri značajna skoka.

Prvi se dogodio sredinom 2016. godine kada je cijena porasla 1150% u manje od dva mjeseca. Vijest o nadolazećem izdanju v1.0 u lipnju 2016. najvjerojatnije je uzrokovala ovaj nalet rasta. Nakon toga, SC je pao na ostatak 2016. i početak 2017. godine.

Sljedeći niz značajnih cjenovnih akcija bio je u svibnju / lipnju 2017. Ovaj je pokret izravno slijedio a ažuriranje tvrtke ispunjen pozitivnim vijestima, uključujući objavljivanje mape puta. Sredinom lipnja SC cijena je dosegla najvišu razinu BTC-a od 0,00000843 BTC.

Najnoviji skok cijene SC-a podudarao se s vođenjem bikova 2017. godine u kojoj je dosegao najnoviju cijenu u USD od 0,10 USD. Kao i većina kripto-imovine, i Siacoin je teško pogođen u korekciji 2018. godine. Čini se da je trenutno pronašao određenu podršku oko 0,002 USD (0,00000062 BTC).

S proizvodom koji je već na tržištu, povećano usvajanje imat će najizravniji učinak na cijenu. Nekoliko glavnih najava partnerstva također bi moglo pomoći. Ako su prošli učinci bilo koji pokazatelj budućih rezultata, možda će trebati tržišni preokret da pokrene ovaj novčić.

Gdje kupiti i pohraniti SC

Siacoin možete kupiti u BTC ili ETH trgovinskim parovima od Binancea i Bittrexa. U prvom se smješta najveći dio trgovine SC-om s oko 25 posto dnevnog volumena.

Također imate rudarstvo kao još jedan način dobivanja nekih SC-a. Dvije su vam primarne opcije za SC rudarske bazene Luksor i SiaMining.

Postoje dvije vrste novčanika koje Sia tim nudi. Prvi, Sia Daemon, novčanik je sučelja naredbenog retka (CLI) dostupan na Mac, Windows i Linux. Ako niste pametni, trebali biste izbjegavati ovaj novčanik. Drugi novčanik je Sia UI. Ovaj novčanik s grafičkim korisničkim sučeljem (GUI) jednostavniji je za upotrebu od Sia Daemona.

Mapa puta Siacoin

Mapa puta Siacoin je javno dostupan, tako da možete biti u toku sa svime na čemu trenutno rade. Trenutno, kratkoročno, tim želi u potpunosti popraviti svoje korisničko sučelje, kao i dodati podršku za streaming video zapisa.

Srednjoročno do dugoročno planiraju:

  • Dodajte jednostavno dijeljenje datoteka (unutar i izvan Sia mreže)
  • Podržava veće datoteke (>10 TB) i male datoteke (~ 100kb)
  • Omogućite oporavak datoteke putem sjemena novčanika
  • Stvorite mobilne novčanike i lagane klijente
  • Mnogo, puno više

Završne misli

Siacoin je osvježavajući projekt u prostoru prepunom obećanja, vapourware-a i neprovjerenih proizvoda. Sia tim zapravo ima proizvod kojem danas možete pristupiti, a iako još ima prostora za poboljšanje, kao što to sugerira putokaz, usluga je još uvijek u pogonu.

Nadalje, Sia nudi fleksibilniju opciju pohrane za svoje korisnike u usporedbi s drugim davateljima usluga pohrane u oblaku. Njegov peer-to-peer ekosustav izravno je u skladu s decentraliziranom, oslobađajućom prirodom blockchain tehnologije. Krajnja igra projekta “trebala bi postati slojem za pohranu decentraliziranog interneta, osiguravajući privatnost i suvišnost putem decentralizacije i u potpunosti zamjenjujući postojeće pružatelje usluga pohrane u oblaku.”

Dakle, kako će Sia i blockchain sazrijevati, vidjet ćemo može li izbaciti posrednika i postići svoj dugoročni cilj kao novi industrijski standard za pohranu u oblaku.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko 2.14.19. Kako bi odražavao nedavne promjene projekta.

Dodatni Siacoin resursi

Web stranica

Bijeli papir

Putokaz

Blog

Nesloga

Gitlab

Cvrkut

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map