Što je TRON?

TRON je operativni sustav zasnovan na blockchain-u i decentralizirana aplikacijska (dapp) platforma. Osnovan od neprofitne zaklade sa sjedištem u Singapuru, Tron Foundation, projektni je tim isprva težio rješavanju globalne industrije zabave – trenutno procijenjene na 1 bilijun dolara. Međutim, uvelike su proširili svoju viziju, baveći se cijelim dapps tržištem.

Prema svom početna tehnička knjiga, “Članovi TRON-ovog tima sljedbenici su Sir Tima Berners-Leeja, koji su uvjereni da je protokol od trenutka njegovog izuma prednost za ljude, a ne alat za stvaranje profita za male grupe.” Tim Berners-Lee osnivač je World Wide Weba.

Otvorena, decentralizirana platforma i distribuirana tehnologija za pohranu TRON-a omogućuje stvaraocima digitalnih sadržaja da smanje posrednike kao što su Apple Store i Google Play Store. Proizvođači sadržaja tako mogu dobiti sredstva izravno od potrošača.

Trenutno mnoštvo korisničkih podataka i prometa kontrolira nekoliko korporacija poput Googlea, Facebooka i Amazona. TRON pokušava ublažiti ovu kontrolu vraćanjem vlasništva nad podacima u ruke autora.

U ovom vodiču TRON-a pokriti ćemo:

Kako TRON radi?

Ključne značajke TRON-a

TRON želi “izliječiti Internet” putem sljedećih značajki:

 1. Oslobađanje podataka: besplatni i nekontrolirani podaci
 2. Omogućavanje ekosustava sadržaja u kojem korisnici mogu dobiti digitalnu imovinu širenjem sadržaja
 3. Osobni ICO s mogućnošću distribucije digitalne imovine
 4. Infrastruktura koja omogućuje distribuiranu razmjenu digitalne imovine (poput igara) i predviđanje tržišta.

Ovo je dugoročni projekt s nizom faza koje su započele Egzodus 2017. godine i u konačnici će dovesti do Vječnost 2023. godine. Ispod su ključne značajke svake faze.

 1. Exodus: Besplatna platforma za ravnopravnu distribuciju, pohranu i sadržaj.
 2. Odiseja: Uvedeni ekonomski poticaji za poticanje stvaranja i osnaživanja sadržaja
 3. Veliko putovanje: Individualne ICO mogućnosti
 4. Apollo: Sposobnost proizvođača sadržaja da izdaju osobne tokene (TRON 20 Token)

Oba koraka 5 i 6 nastoje poboljšati sposobnost decentralizacije industrije igara. Omogućuju programerima da slobodno grade platforme za igre, a zatim postižu novčane poticaje nakon uspostavljanja spomenutih igara.

TRX vremenska traka kovanica

Detaljniji pregled pozornice

TRON je posebno ambiciozan. Njegov opseg uključuje implementaciju mnogih blockchain tehnologija koje su i danas tehnički eksperimentalne, uključujući nešto slično cijeloj Ethereum platformi. Tim to pokušava postići tijekom sljedećih 8-10 godina.

Izlazak

Trenutno zauzimamo prvu fazu Izlaska. Exodus želi pružiti jednostavno distribuirano dijeljenje datoteka izgrađeno na vrhu nečega sličnog IPFS. Stoga TRON tehnički ne koristi bilo koju blockchain tehnologiju na svojoj trenutnoj platformi. Međutim, ovo će se promijeniti s pojavom 2. faze.

Odiseja

Odiseja, sljedeća faza, pokušava potaknuti rano usvajanje i stvaranje vlasničke zajednice kreatora i potrošača sadržaja nečim sličnim modelu dokaza o udjelu.

Opseg povrata za stvaranje povezan je s mjernim podatkom s povezanom shemom prevrtanja, za razliku od jednostavnih prikaza ili klikova. Pregledi i klikovi nisu idealni jer ih farme klikova ili botovi mogu masovno reproducirati.

Korisnici će na kraju transakcije (potencijalno putem jednosmjernih kanala plaćanja poput µRaiden) u TRX-u. To olakšava razmjenu vrijednosti za usluge brže, ali će trebati neka vrsta plaćanja s TRX računa ako korisnici u početku ne drže TRX.

Veliko putovanje & Apolon

Treća faza (Veliko putovanje) i četvrta faza (Apollo) žele omogućiti kreatorima sadržaja da ponude udio u potencijalnom osobnom brendu putem „individualnih ICO-a“ ili brendiranih tokena.

Za to će TRON morati razviti vlastitu platformu za blockchain aplikaciju sličnu onoj Ethereuma s Turingovim cjelovitim jezikom za pametne ugovore. Međutim, TRON priznaje da bi se mogao suočiti s istim problemima Ethereuma, poput zagušenja mreže kao rezultat pokretanja ICO-a.

Nuspojava bi mogla biti da mreža neće moći pravilno provjeriti / provjeriti pouzdanost svakog od velikog broja jedinstvenih tokena. Uz to, Tronova tehnička knjiga ne daje detalje o tome kako Sybil napadi ili hakiranje računa mogu biti spriječeni na mreži. Samo se kratko spominje potreba i planirana provedba decentralizirane razmjene za te tokene kao pokušaj ublažavanja nekih od tih potencijalnih prijetnji.

Zvjezdane staze

Zvjezdane staze su peta faza TRON-a i nastoje oponašati nešto slično Auguru s decentraliziranom platformom za predviđanje i igranje.

Vječnost

Vječnost, posljednja faza, predviđa sposobnost prikupljanja sredstava i unovčavanja na temelju rasta zajednice. U konačnici TRON-ova temeljna tehnologija temeljit će se uglavnom na prilagodbi IPFS-a i Ethereum platforme. Mnogo onoga što TRON pokušava konsolidirati rade različiti projekti i međusobno se isključujući subjekti.

Ekonomski dobitak: TRON 20 tokena i TRON snage (TP)

Token Tron 20 zadržat će vrijednost i omogućiti pojedinim vlasnicima sadržaja izradu prilagođenih tokena na platformi, slično kriptovaluti Valovi. Treba napomenuti da TRON 20 Token nije isto što i Tronix, koji je sredstvo razmjene na platformi.

S tvrtkom koja traži dugoročna ulaganja i tjera one investitore koji žele brzo zaraditi, sami TRX tokeni moći će biti zaključani kako bi stekli TP. To će korisnicima omogućiti uzlaznu mobilnost u ekosustavu potezima moći poput glasačkih prava i višeg statusa. Što su vaši tokeni duže zaključani, to će vas TP TRON nagraditi.

TRON tim & Napredak

Datum ICO-a za TRX bio je između 3. kolovoza 2017. i 24. kolovoza 2017.

Za izvršnog direktora i osnivača TRON-a, Justina Sunca, često se kaže da je “sljedeći Jack Ma”, osnivač Alibabe. Sun ima izuzetno impresivan životopis sa samo 27 godina:

 • Diplomirao na Sveučilištu Pennsylvania
 • 2015. Forbes Kina 30 ispod 30 godina
 • 2017. Forbes Azija 30 ispod 30 godina
 • osnivač aplikacije Peiwo (kineski Snapchat)
 • polaznik Sveučilišta Hupan koji je osnovao Jack Ma
 • bivši glavni predstavnik Ripple Kine.

Osim Sunca, tim uključuje i druge ključne igrače. Tehnički direktor Lucien Chen bivši je zaposlenik Alibabe s bogatim iskustvom u radu s prvorazrednim internetskim tvrtkama kao što su Netease, Qihoo 360 i Tencent.

TRON već dobro podržavaju vrhunski kineski programeri u svom timu, ali kontinuirano proširuje bazu svojih zaposlenika članovima s veteranskom tehničkom stručnošću kao što su Maorong Lin i Xiadong Xie. Dvoje zaposlenika zajedno donose dugogodišnje iskustvo tehničkog razvoja u industriji zabave i internetskoj trgovini.

TRON podržavaju značajni članovi kineske poslovne zajednice poput Hitters Xu (osnivač Nebulasa), Tang Binsen (osnivač mobilne igre Clash of Kings), Xue Manzi (poznati kineski anđeoski investitor), Chaoyong Wang (osnivač China Equity Group s tržišnom vrijednošću od 2 milijarde dolara), Dai Wei (izvršni direktor OFO bicikla), Huobi.com i mnogi drugi.

Nadalje, TRON je u procesu prijenosa TRX-a na Peiwo APP. To bi njegovih 10 milijuna korisnika moglo razmijeniti token naprijed-natrag.

Iako će TRON podržavati sve vrste virtualnih valuta, TRX će biti službena. Ovim će se sve ostale valute morati pretvoriti kroz TRX.

TRX opskrba

Niste u mogućnosti iskopati TRX. U vrijeme pisanja ovog članka, cirkulirajuća opskrba bila je 65.748.192.475 TRX s ukupnom opskrbom od 100.000.000.000 TRX.

18. prosinca 2017. Sun je objavio da je zaklada TRON zaključala 34,2 milijarde dolara tokena do siječnja 2020. Špekulanti često vjeruju da će zaključavanje tokena povećati vrijednost tokena.

Povijest trgovanja

Od svog relativno novog izdanja krajem rujna 2017. godine, TRX je doživio nagli rast cijena. Počevši od prije 3 mjeseca, oko, 002 centa, u ovom trenutku to je otprilike, 045, 19. prosinca 2017., 22,5 puta više ili približno 2150%. Altcoins trenutno privlače pažnju investitora koji žele pristupiti pristupačnijim valutama, što bi moglo objasniti nagli rast cijena.

Gdje kupiti TRX

Imate mogućnost trgovanja TRX-om na web mjenjačnicama kao što je Liqui & Binance za ETH ili BTC. Novi korisnici mogu kupiti BTC ili ETH kovanice na Bitstamp ili Coinbase i položiti ih u svoje novčanike na Binanceu. Binance se često smatra najboljim izborom za trgovanje zbog svojih niskih naknada za trgovanje.

Gdje čuvati TRX

TRX je ERC-20 token, tako da ga možete pohraniti na hardverske novčanike koji podržavaju Ethereum blockchain kao što su Ledger Nano S i Trezor. Možete ga pohraniti i na MyEtherWallet (MEW). Da biste provjerili više novčanika, pogledajte naš vodič Najbolji Ethereum novčanici.

Zaključak

Bit će zanimljivo vidjeti kako se ovaj projekt razvija, potencijalno zadovoljavajući fokusiraniji slučaj upotrebe u industriji zabave. Veliki je broj utjecajnih članova u kineskoj poslovnoj zajednici koji podržavaju TRON tim. TRON također ima jak razvojni tim koji će podržati ove napore.

S jasnom, dugoročnom vizijom TRX-a i platforme TRON i s onim što se čini kao neograničeno financiranje od strane investitora, nije nerazumno da netko bude optimističan u vezi s ovim projektom. Međutim, ovo ni na koji način nije financijski savjet.

Budite oprezni kada razmišljate o ulaganju i temeljito istražite. Za detaljniji pregled, slijedite ovu vezu do TRON-a bijeli papiri. Za stalna ažuriranja od izvršnog direktora Justina Sunca, slijedite ga dalje Cvrkut.

Dodatni TRON resursi

Web stranica

Github

Cvrkut

Reddit

Srednji

Telegram (engleski)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me