Vaga je stabilnicoin koji je Facebook pokrenuo uz kombinaciju bankovnih depozita i kratkoročnih državnih vrijednosnih papira. Osim ako niste bili zarobljeni na himalajskim planinama proteklog tjedna, šanse su da ste čuli za Vagu. Facebook je objavio bijeli papir za svoj novi stabilcoin 18. lipnja, a mediji su prepuni s tim kakav će učinak kriptovaluta imati na blockchain prostor kao i na tradicionalnu bankarsku infrastrukturu.

Ovdje smo da dio po dio podijelimo projekt Vaga kako biste mogli steći razumijevanje kako on funkcionira i potencijalne implikacije njegovog pokretanja 2020. godine. U ovom ćemo vodiču pokriti:

 • Tim & Napredak

  • Udruga Vaga
  • Putokaz
  • Završne misli
  • Dodatna sredstva
  • Kako Vaga radi?

   Misija projekta Vaga treba biti

   “Jednostavna globalna valuta i financijska infrastruktura koja osnažuje milijarde ljudi.”

   Da bi postigao taj cilj, Facebook tim stvara stabilnu vrijednost, svjetsku digitalnu valutu – Vagu. Od Uberovih plaćanja u New Yorku do prodavača uličnih kolica u Bangkoku, Facebook želi da plaćate njihovom kriptovalutom.

   Imovina Vage čuva se u Rezervu Vage.

   Rezervat Vaga

   Rezervat sadrži dovoljno sredstava da u svakom trenutku u potpunosti podrže svaku Vagu.

   Da bi u početku ispunio Rezervat Vage, Facebook prikuplja sredstva od članova osnivača koji će zauzvrat dobiti zasebni žeton, Investment Token. Investicijski tokeni dobivaju dio kriške dividende koju Rezerva zarađuje na isplati kamata iz svoje imovine. Da biste postali član utemeljitelj, trebate zaraditi 10 milijuna dolara i imati prilično značajnu tehnološku infrastrukturu.

   Ono što trebate znati … Rezerva Vaga je rezerva stvarne imovine koja će podržati #Vaga valuta, pružajući malu volatilnost i široko prihvaćanje na globalnom nivou. Saznajte više https://t.co/VPS7LllcNn #cryptocurrency

   – Vaga (@Libra_) 18. lipnja 2019

   Druga metoda koju Facebook koristi za popunjavanje Rezervata izravno je putem kupnje Vaga. Više Vaga ući će u optjecaj samo kada svoj fiat (tj. Američke dolare) zamijenite za neki. Kada Vagu prodate za fiat, novčići će se uništiti, smanjujući cirkulacijsku opskrbu.

   Imovina Rezervata distribuira se među skrbnike širom svijeta. Kao što je ranije spomenuto, Facebook ulaže rezervna sredstva u imovinu s niskim rizikom i niskom kamatom iz koje će se dividendom financirati razvoj ekosustava, neprofitne organizacije, inženjerska istraživanja i osnivači..

   Blockchain Vaga

   Blockchain Libra je radna snaga koja stoji iza nove kriptovalute i povezanih usluga. Blockchain koristi poseban programski jezik Move, sličan onome kako Ethereum koristi Solidity. Korištenjem Premjesti na kraju ćete moći stvoriti i izvršiti pametne ugovore na Blockchainu. Vagin virtualni stroj, MoveVM, olakšava te pametne ugovore.

   Kao i Ethereum, za premještanje Vage s jednog računa na drugi potrebna je mala naknada za plin.

   slijed validacije vaga

   Životni ciklus transakcije na Blockchain mreži. | Izvor: web stranica projekta

   Što se tiče konsenzusa, Blockchain zapošljava a Bizantska tolerancija na greške (BFT) pristup, nazvan HotStuff. Stoga ne postoje rudari (kao u Bitcoinu). Umjesto toga, grupa validatora djeluje i održava Blockchain. U početku se ti validatori sastoje od osnivača Vage. Sve dok dvije trećine validatora ostanu iskrene, mreža će opstati.

   Na kraju, Vaga planira prijeći na konsenzus Proof-of-Stake (PoS), u kojem dobivate jedan glas za svaki novčić koji posjedujete.

   Kalibra

   Uz Vagu, Facebook pokreće još jednu podružnicu, Kalibra. Calibra je digitalni novčanik za tokove Vage na Facebook Messengeru, Whatsappu i kao samostalna aplikacija. Zasad nema puno detalja o novčaniku Calibra. Međutim, prema a nedavna najava,

   “Osim ograničenih slučajeva, Calibra neće dijeliti podatke o računu ili financijske podatke s Facebookom ili bilo kojom trećom stranom bez pristanka kupca.”

   S manje od zvjezdanih zapisa Facebooka, možemo se samo nadati da Calibra naknadno pruža veću transparentnost u zaštiti privatnosti korisnika.

   Calibra sučelje

   Calibra vam omogućuje slanje i primanje plaćanja širom svijeta za malo ili nimalo naknada. | Izvor: Facebook Newsroom

   Znamo da će Calibra uglavnom zahtijevati provjeru poznavanja vašeg kupca (KYC) i sprečavanje pranja novca (AML) te financijsko praćenje. Ovaj postupak uključuje prikupljanje identifikacije korisnika i drugih osobnih podataka. Ipak, nemojte se izbezumiti. Svaka tvrtka sa sjedištem u SAD-u koja se bavi novcem obično treba prikupiti ove podatke.

   Tim & Napredak

   Kao što znate, Facebook je pokretačka snaga Vage. Div društvenih medija uspio je u Vagu dovesti i neke od vodećih tehnoloških, financijskih i kriptovaluta.

   Udruga Vaga

   Udruga Vaga decentralizirani je entitet koji oživljava projekt. Udruga sa sjedištem u Švicarskoj trenutno uključuje Mastercard, Paypal, Visa, Facebook, Uber, Spotify, Coinbase, Lyft i Andreessen Horowitz, između ostalog kao osnivači.

   Članovi osnivači udruge Vaga

   Udruženje uključuje nekoliko teških udaraca u raznim industrijama. | Izvor: web stranica projekta

   Uz održavanje blockchain mreže, Udruga donosi i odluke o upravljanju ekosustavom. Sve se odluke o upravljanju stavljaju na glasanje članovima Vijeća udruženja. Svaki validator dobiva jedno reprezentativno mjesto u Vijeću. Identično konsenzusu BFT-a, za sve glavne politike i tehničke odluke potrebna je dvotrećinska većina.

   Svaki član Udruge ograničen je na jedan glas ili jedan posto od ukupnog broja glasova, ovisno o tome što je veće.

   Druga komponenta Udruge, Savjetodavni odbor za socijalni utjecaj (SIAB), preporučuje socijalni utjecaj i ulaganja u bespovratna sredstva. Vijeće od pet do sedam članova također pomaže regrutiranju validatora u Udrugu.

   Putokaz

   Zajedno s izdavanjem bijelog papira, tim je pokrenuo mrežni testnet i napravili kod otvorenim. Tvrtka planira javno pokretanje u prvoj polovici 2020. Javno izdanje sadržavat će API-je, knjižnice i druge alate za programere koji se lako mogu nadograditi na Blockchainu.

   Uz to, Udruga nastoji proširiti svoje članstvo tako da uključuje oko 100 svjetskih organizacija iz najrazličitijih industrija.

   Završne misli

   Koliko god je izdanje bijelog papira uzbudljivo, ne biste trebali zadržavati dah. Mnogi se aspekti mogu i vjerojatno će se promijeniti prije pokretanja 2020. godine. I, pretpostavlja se da Facebook neće pomaknuti datum pokretanja. Već, vladini subjekti traže da Facebook zadrži razvoj dok ne uspiju smisliti propise.

   Neki vide Vagu kao ubojicu Bitcoina. Određene se skupine osjećaju kao da će to srušiti konkurentske kovanice. Drugi vjeruju da će zamijeniti trenutni bankarski sustav. Međutim, jedina stvar oko koje se gotovo svi slažu jest da je Facebook-ova Vaga postavljena da otvori svijet kriptovaluta mnoštvu ljudi koji nikad prije nismo vidjeli.

   Dodatna sredstva

   Mike Owergreen Administrator
   Sorry! The Author has not filled his profile.
   follow me