Što je stelit (XTL)?

Stellite je projekt kriptovaluta usmjeren na privatnost čiji je cilj poboljšati funkcionalnost Proof-of-Work. Zaronimo u sve detalje o misiji projekta, Stellite novčaniku, tehničkim značajkama i potencijalnim slučajevima korištenja.

Projektna misija Stellite

Glavni je cilj Stellitea riješiti probleme koji su utjecali na tradicionalne Proof-of-Work kovanice (tj. Bitcoin, Ethereum i drugi). Prema projektna knjiga, čvorovi s pouzdanim kodom i vršnjaci stvaraju sigurnosne ranjivosti. Na primjer, kad god haker dobije pristup čvoru, to često predstavlja dugoročne probleme za stvaranje budućih čvorova.

Zauzvrat, ove i druge vrste blockchain hakova odvraćaju potencijalno usvajanje korisnika. Kako bi riješio ovaj problem, Stellite je osmislio inovativno rješenje. Njegov blockchain koristi IPFS kao vrstu trajne pohrane popisa čvorova i ZeroNet kao dinamički prednji kraj ove trajne pohrane.

Kao rezultat ovih i drugih tehničkih poboljšanja, Stellite planira pružiti rješenje za istinsko rudarstvo na svim uređajima (tj. Pametnim telefonima, pametnim televizorima itd.). Ova vrsta rudarstva u direktnoj je suprotnosti s postojećim oblicima mobilnog rudarstva za popularne kriptovalute na tržištu, koji su uglavnom samo simulacije.

Logotipi za IPFS, ZeroNet i Stellite

Stellite kombinira IPFS i ZeroNet tehnologije kako bi stvorio decentraliziranu mrežu otpornu na cenzuru.

Što je sa Stellite ICO?

Za razliku od velike većine kriptovaluta na tržištu, Stellite nije provodio ICO niti čak pretprodaju. Umjesto toga, 0,6% ukupne ponude kovanica (126 milijuna XTL) je unaprijed miniran. Izvan rudnika nije bilo zaključano nula novčića. Čitajući web stranicu projekta i tehničku dokumentaciju, nije jasno zašto nije bilo ICO-a. Nije jasno ni odakle dolazi financiranje razvoja projekta.

Novčanik Stellite

Dostupni su i GUI (grafičko korisničko sučelje) i CLI (sučelje naredbenog retka) za Windows, Mac i Linux. Dodatno, Aplikacija Cheddur, mobilni novčanik dostupan na iOS-u i Androidu, integrirao je Stellite novčanik. Detaljne upute za instalaciju za svaku vrstu Stellite novčanika možete pronaći ovdje.

Uzorak slike novčanika Stellite

Korisnici mogu pristupiti Stellite novčanicima na raznim uređajima.

Značajke privatnosti

Sljedeća važna značajka Stellite-a je sposobnost olakšavanja neizvršljivih plaćanja. Da bi to učinio, protokol koristi CryptoNote algoritam, važna komponenta popularnih novčića za privatnost poput Monera i Bytecoina.

Stelliteov algoritam CryptoNote eliminira mogućnost praćenja plaćanja automatskim stvaranjem više jedinstvenih jednokratnih ključeva, izvedenih iz jednog javnog ključa, za svako P2P plaćanje.

Projekt to čini izmjenom dobro poznatog protokola razmjene Diffie-Hellman. Izvorno je ovaj protokol omogućavao dvjema stranama da proizvedu zajednički tajni ključ izveden iz njihovih javnih ključeva. Uz Stellite, pošiljatelj koristi javnu adresu i nasumične podatke primatelja za izračun jednokratnog ključa za svako plaćanje.

Potvrde i protok

Propusnost je jedno od najvećih problema koje se mnogi blockchain projekti nadaju riješiti. Kad god pošiljatelj želi poslati sredstva, primatelj obično mora pričekati različito vrijeme, u rasponu od nekoliko sekundi do mnogih sati. Ovo kašnjenje nastalo je zbog činjenice da je svakoj transakciji potrebno vrijeme za dodavanje u blokove. Da bi blockchain i plaćanje kriptovalutama steklo opće prihvaćanje, potrebne su veće brzine transakcija. Stelliteovo potencijalno rješenje za protok podataka je stvaranje prilagođenog prodajnog sustava koji radi s mobilnim novčanicima.

Ovom tehnologijom trgovci (poznati primatelji) mogu prihvatiti plaćanja s nula potvrda. Uz to, svaki primatelj može prilagoditi broj potrebnih potvrda. Nudeći ovu funkcionalnost, Stellite može osigurati visoku sigurnost i propusnost. To je posebno važno jer mnogi novčići za privatnost imaju dulje vrijeme dovršavanja transakcija u odnosu na novčiće koji nisu privatnost.

Ipak, nema puno podataka o broju transakcija u sekundi koje je Stellite sposoban obraditi. Također bi bilo zanimljivo vidjeti statističku raščlambu koliko potvrda korisnici u prosjeku prihvate.

Stellite također pojednostavljuje upotrebu čvorova kroz aplikaciju nazvanu StellitePay, koja koristi jedan poslužitelj (slično centraliziranoj razmjeni) prije predavanja na mrežu. Svrha ove aplikacije je unaprijediti mogućnost usvajanja korisnika za početnike koji inače ne bi željeli proći postupak postavljanja čvora.

Slika istraživača blokova Stellite

Stellite omogućuje korisnicima pregled najnovijih podataka o transakcijama putem vlastitog istraživača blokova.

ASIC otpor

Projektni tim Stellite također ozbiljno shvaća raspravu o ASIC-u protiv ne-ASIC-a. Kao što se vidi kod Bitcoina (BTC) i ostalih ASIC-kripto valuta, centralizirano rudarenje može imati velik utjecaj na distribuciju opskrbe novčića. Kako bi riješio ASIC rudarsku dilemu, Stellite malo mijenja svoj PoW algoritam (CryptonightV7) u redovnim nadogradnjama protokola / hard forkovima. To je zato što su ASIC platforme namijenjene da se koriste samo za jednu određenu funkciju. Slijedom ove odluke, Stellite nastoji pružiti CPU i GPU rudarima jednake šanse da zarade XTL.

Tim i budući putokaz

Tim Stellite sastoji se od deset ljudi, od kojih je osam temeljnih članova.

Stellite nudi besplatni softver otvorenog koda koji se može gledati na stranica Github-a projekta. To omogućuje tehnološki pametnim korisnicima da shvate kako projekt napreduje. Prema web mjestu projekta, Stellite je postigao značajan napredak u prvom i drugom kvartalu 2018. Postignuća uključuju popise razmjena, novi algoritam poteškoća, GUI novčanik, GUI rudar i još mnogo toga.

Međutim, većina osnovnih značajki projekta još uvijek je u izradi. Od 13. rujna 2018. nejasno je kada projekt želi dovršiti nekoliko ključnih značajki. Popis nedovršenih značajki uključuje StellitePay, pametno mobilno rudarenje, ZeroNet & IPFS kao i drugi zadaci u dizajnu, marketingu i poslovnom razvoju.

Fotografija članova glavnog tima Stellitea

Ovaj projekt ima osam članova osnovnog tima.

Razmjene

Od 13. rujna 2018. godine Stellite je uvršten na najmanje četiri burze: CREX24, Bisq, TradeOgre i CMC. Budući planovi za uvrštavanje na berzu nisu poznati. U smislu razmjena volumena, statistika CoinGecko pokazuje da TradeOgre trenutno igra najveću ulogu s preko 90% za XTL / BTC trgovanje i oko 7,5% za XTL / LTC trgovanje. U međuvremenu, CREX24 iznosi nešto više od 2% za XTL / BTC.

Slučajevi potencijalne upotrebe i zaključak

Za sve koji žele lako rudariti kriptovalute, Stellite je projekt na koji treba pripaziti. Iako projekt već nudi značajke koje pojednostavljuju ovaj postupak, većina inovacija koje Stellite obećava da će ponuditi još uvijek je u izradi. Također je važno napomenuti da se tim Stellite očito zalaže za zadržavanje svog egalitarnog algoritma Proof-of-Work i ima čvrst stav o ASIC-otporu. To znači da rudari ne moraju brinuti o kupnji najnovije skupocjene rudarske opreme s mogućnošću da preko noći zastari.

Uz to, za korisnike kriptovaluta koji žele koristiti novčić za privatnost, ali ne žele neugodnosti zbog sporog vremena završetka transakcija, Stellite bi mogao ponuditi dobru opciju. Istina je da nema mnogo dostupnih informacija o tome koliko dobro funkcionira tehnologija transakcije nulte potvrde u stvarnom svijetu. Međutim, sama činjenica da je Stellite u mogućnosti pružiti ovu opciju, uz korištenje dobro provjerenog algoritma privatnosti, obećavajući je znak.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me