Ionako kome treba privatnost?

Vlade, Facebook, možda čak i vaš susjed – s tehnološkim napretkom ovih dana poprilično je lako bilo tko njuškati i zaviriti u vaš privatni život. Stoga je važnost kovanica za privatnost.

Možda mislite: “Privatnost, privatnost – nemam ništa skriveno.” To može biti tako, ali anonimnost vaših financijskih transakcija nešto je što biste trebali shvatiti ozbiljno. Želite li zaista da itko može pratiti vaše kupnje, vidjeti vašu plaću ili čak znati cijelu vašu neto vrijednost?

Čak i s pseudo-anonimnošću Bitcoina, relativno je jednostavno pratiti transakcije i iznose novčanika. U ovom konačnom vodiču za kovanice za privatnost pokriti ćemo sve (dobro, uglavnom sve) glavne projekte koji rade na očuvanju vaše privatnosti.

Kovanice za privatnost

monero logotip

Monero – Mnogi ljudi u kripto-zajednici Monero smatraju vrhunskim novčićem za privatnost. Izvorno račvan od Bytecoina (vidi dolje), kovanica koristi skrivene adrese i povjerljive transakcije zvona (RingCT) kako bi vaše transakcije i novčanici bili anonimni.

Razvojni tim Monero neprestano dodaje nove značajke poput integracije OS Tails kako bi ostao korak ispred onih koji žele pristupiti vašim podacima. Projekt je u potpunosti usredotočen na privatnost, čak iako to ponekad znači da se upotrebljivost stavlja na backburner.

crtica logotip

Crtica – Iako nije toliko posvećen anonimnosti kao neki od ostalih novčića na ovom popisu, Dash donosi svoj pošten dio privatnosti. Novčić ima značajku PrivateSend koja vam omogućuje anonimno slanje kovanica primateljima. Tijekom postupka PrivateSend, Dash masternode miješaju vaše kovanice više puta s ostalim kovanicama koje se šalju na mrežu. Ovim postupkom vaše se kovanice ne razlikuju od ostalih Dash kovanica kada ih pošaljete.

Dash je vilica Bitcoina, tako da i u Dash-u možete pronaći dobru količinu isprobane i istinite tehnologije Bitcoina.

logotip verge

Verge – Ah, sada zloglasna kriptovaluta Pornhub. Verge ima kontroverznu povijest i zagovornici blockchaina podijeljeni su oko njegove legitimnosti. Izbjegavajući kontroverzu, evo činjenica.

Verge koristi Tor, anonimizator IP adresa, za transakcije kako bi bio siguran da je vaša veza s blockchainom anonimna. Također imate mogućnost slanja transakcija putem I2P, drugog anonimatora IP adresa.

Vergeova tvrdnja o slavi je njegova Wraith protokol. Ovaj vam protokol daje mogućnost slanja transakcija putem javnih ili privatnih blockchaina. Transakcije koje šaljete putem privatnog blockchaina koriste skrivene adrese, slične Monero, u kombinaciji s ranije spomenutom strategijom Tor.

zcash logotip

Zcash – Možda ste čuli za Zcash iz epizode podcasta Radiolab, “Ceremonija.” Ovaj novčić za privatnost implementira sažeto neinteraktivne argumente za znanje bez znanja ili skraćeno zk-SNARKs. Pojednostavljeno, zk-SNARKs je matematički dokaz koji dokazuje da su transakcijski podaci koje šaljete točni, a da ne moraju otkrivati ​​koje su to informacije. Osigurava šifriranje svih transakcijskih podataka. Kao i Dash, i Zcash je privatnost samo opcija.

Tim Zcash-a bio je transparentan i prema opsegu privatnosti novčića. Iako su prilično privatni, bilo im je jasno da ne šifriraju podatke s više potpisa ili štite IP adrese.

logotip bytecoin

Bytecoin – Stvoren 2012. godine, neki članovi zajednice smatraju Bytecoin originalnim novčićem za privatnost. Kao što je ranije spomenuto, ovo je novčić od kojeg se Monero rastavio. Bytecoin koristi Protokol CryptoNote – mješavina prstenastih potpisa i jednokratnih skrivenih adresa.

Svaka Bytecoin transakcija koristi jedinstveni, jednokratni javni ključ. To izbjegava recikliranje adrese i osigurava da ne možete pratiti novčić kroz njegovu povijest transakcija.

Iako se Bytecoin račvao mnogo puta tijekom godina, nedavno je došlo do ponovnog oživljavanja s jezgrom razvojnog tima. Projekt je prošao kroz rebranding i počeo je znatno više komunicirati sa zajednicom.

bitcoin privatni logotip

Bitcoin privatno – Bitcoin Private je “spajanje vilica” Bitcoina i Zclassica. Tim je stvorio novčić s ciljem da ima istu sigurnost i svijest o marki kao i Bitcoin, istovremeno uvodeći funkcionalnost privatnosti Zclassic-a. Ako ste vlasnik Bitcoina ili Zclassica, možda ste dobili zrakoplovnu Bitcoin Private 1: 1.

Zclassic je zapravo samo račvanje Zcash-a uz uklanjanje nagrade osnivača. Dakle, kao vilica Zclassica, Bitcoin Private ima iste značajke privatnosti kao i Zcash.

logotip hcash

Hshare / Hcash – Ovaj novčić sam po sebi nije novčić za privatnost, već mu je cilj omogućiti prijenos vrijednosti između blockchain-a kao i između blockchain-a i kriptovaluta bez bloka. To uključuje novčiće za privatnost, pa je anonimnost potrebno ugraditi u mrežu.

Platforma Hshare / Hcash ima dvije vrste novčanika: crnu i bijelu. Bijeli novčanici ostaju javni, dok su crni zaštićeni u privatnosti. Da bi to postigao, Hshare koristi zk-SNARKs strategiju koju je Zcash popularizirao.

pivx logotip

PIVX – Vilica crtice, PIVX (Private Instant Verified Transaction) je kovanica za provjeru uloga s naglaskom na svakodnevnu upotrebu. Koristi Zerocoin protokol da biste sakrili adrese povezane s novčanicima i učinili transakcije anonimnima. Za razliku od Zcash-a ili njegovog prethodnika, Dash-a, PIVX je potpuno otporan na blockchain analizu, što znači da pošiljatelji i primatelji zadržavaju svoju privatnost.

Da biste svoj PIVX poslali anonimno, prvo ga morate pretvoriti u zPIV novčiće. Odatle pošaljite svoje zPIV kovanice, a primatelj će primiti normalne PIVX kovanice. Zerocoin protokol čini tako da je transakcija provjerljiva na blockchainu, a da pritom čuva privatnost pošiljatelja i primatelja.

zcoin logo

Zcoin – Manje poznati novac za privatnost, Zcoin također koristi Zerocoin protokol kako bi vaše transakcije bile privatne. U tipičnoj Zcoin transakciji zapravo sagorite (ili uništite) neki Zcoin kako biste proizveli potrošne Zerocoine. U ovaj postupak uključena je 0,01 Zcoin naknada.

Budući da ste svježe kovali Zerocoin, oni nemaju povijest transakcija kad ih potrošite. Kroz dokaze o nultom znanju, također ne postoji ništa što bi ih povezivalo s vama kao kovačem. Kao Zercoin primatelj znate samo da vam je novac poslan u novčanik, a ne od koga je poslan.

zencash logotip

ZenCash – ZenCash je više od puke privatne valute. Također uključuje platformu za sadržaj, razmjenu poruka i decentraliziranu autonomnu organizaciju (DAO). Nastavljajući liniju linije loza, ZenCash je račva za Zclassic koja je, kao što već do sada već znate, račva za Zcash.

Kao i novčići prije njega, u transakcijama imate mogućnost privatnosti putem „z“ adresa (anonimno) i „t“ adresa (pseudonim).

Tim putem ZenCash tim također planira implementirati decentraliziranu razmjenu, bankarske usluge, peer-to-peer osiguranje i Goanance-as-a-Service (GaaS). Sve ove značajke uključivat će isti osjećaj privatnosti kao i ostatak projekta.

nav novčić

Nav novčić – Kao i mnogi drugi na ovom popisu, Nav Coin uključuje anonimnu opciju za transakcije.

Privatne NAV transakcije odvijaju se na NavTech podlancu. Umjesto da prenosite transakciju izravno primatelju, vi je šifrirate i šaljete u podlanac. Zatim vaši novčići ulaze u skup koji uključuje brojne poslužitelje i slojeve šifriranja. Odatle NavTech primatelju šalje različit skup kovanica iz bazena.

To nije sve …

Ovaj članak samo uključuje kovanice usmjerene na privatnost u prvih 100-tinjak kovanica rangiranih prema tržišnoj kapitalizaciji. Ima puno drugih manjih projekata, imajući na umu i privatnost. Šutnja, Sumokoin (Monero vilica), i Aeon (još jedna Monero vilica) su neki primjeri.

Uz to, neki projekti šire privatnost na razinu platforme. Wanchain stvara privatne umrežene ugovore više mreža, dok Enigma omogućuje privatne decentralizirane aplikacije (dapps).

Uz sve veće kršenje privatnosti pojedinca, ovi će se popisi i dalje povećavati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me