Plaćanje poreza na dohodak zasigurno je jedna od najmanje ugodnih dužnosti poznatih čovječanstvu. A polaganje prava na vaše gubitke Bitcoina sigurno će se svrstati i među vaše najmanje pamtljive zadatke s kraja 2018. Međutim, Uprava za porez (IRS) nije mjerodavna osoba koju treba zanemariti niti otvoreno prkositi. Precizno, transparentno izvještavanje o vašim dobicima i gubicima u bitcoinima i kriptovalutama spriječit će vas s popisa Big Broa ne rade bunare.

Dugo i kratko

Evo vrlo osnovnog pregleda saveznih poreza na dohodak primijenjenih na vaše gubitke u bitcoinima. Vodite točnu evidenciju svojih trgovina Bitcoinima i porezno vrijeme bit će toliko jednostavnije i bez stresa. Mnoge tvrtke sada nude specijalizirani softver za porezno računovodstvo. Ova digitalna čuda pomoći će vam automatizirati cjelokupni postupak pripreme za kripto porez na kraju godine.

Primjer kratkoročnog gubitka kapitala

 1. Kupio si 10.000 USD BTCUSD-a dana 1. prosinca 2017
 2. BTCUSD cijena po jedinici: 10.000 USD
 3. Prikupljene BTCUSD jedinice: 1,00
 4. Naknade za transakcije: 150 USD

Osnova troškova: 10 150 USD

 1. Prodali ste 1,00 jedinice BTCUSD dana 5. veljače 2018
 2. BTCUSD cijena po jedinici: 7.500 američkih dolara
 3. Naknade za transakcije: 112,50 USD

Neto prihod: 7.387,50 USD

Oduzimanje neto prihoda od 7.387,50 USD od troška od 10.150 USD rezultira kratkoročnim kapitalnim gubitkom od (2.762,50 USD) za vas.

Budući da ste držali svoj BTCUSD manje od jedne godine, vaš se gubitak smatra a kratkoročni kapitalni gubitak. Porezna uprava omogućuje vam nadoknađivanje kratkoročnih kapitalnih dobitaka u odnosu na vaše kratkoročne kapitalne gubitke, sve do a najviše 3000 USD godišnje (ako ste u braku i prijavljujete odvojeno, godišnje ograničenje je 1500 USD). Ako nemate kratkoročnih dobitaka i samo kratkoročne gubitke, i dalje ih možete odbiti na vašem federalnom obrascu 1040.

Primjer dugoročnog gubitka kapitala

 1. Kupio si 12.000 USD BTCUSD-a dana 29. listopada 2017
 2. BTCUSD cijena po jedinici: 6000 dolara
 3. Prikupljene BTCUSD jedinice: 2,00
 4. Naknade za transakcije: 180 dolara

Osnova troškova: 12 180 USD

 1. Prodali ste 2,00 jedinice BTCUSD dana 20. studenog 2018
 2. BTCUSD cijena po jedinici: 4.500 američkih dolara
 3. Naknade za transakcije: 135 dolara

Neto prihod: 8.865 USD

Oduzimanje neto prihoda od 8.865 USD od troška od 12.180 USD rezultira a dugoročni kapitalni gubitak od 3.315 USD za vas. Imajte na umu da uvijek uključujete troškove trgovinske transakcije. Dodati ih prema vašoj osnovi troškova i oduzeti ih iz vašeg neto prihoda.

Budući da ste svoj BTCUSD držali više od jedne godine, vaš se gubitak smatra dugoročnim kapitalnim gubitkom. IRS vam omogućuje nadoknađivanje dugoročnih kapitalnih dobitaka u odnosu na vaše dugoročne kapitalne gubitke, do najviše 3.000 USD godišnje (ako ste u braku i prijavljujete odvojeno, godišnje ograničenje iznosi 1.500 USD). Ako nemate dugoročnih dobitaka i samo dugoročne gubitke, i dalje ih možete odbiti na vašem federalnom obrascu 1040.

izračunavanje gubitaka bitcoina

Porezi su mračna, sumorna tema, ali pravilno porezno planiranje i priprema čine to mnogo manje. Foto TJ Dragotta na Unsplash-u

Faktor oblika

Osim ako ne trgujete bitcoinima za život putem C-Corp., S-Corp., LLC ili druge poslovne strukture, trebat će vam samo nekoliko obrazaca za popunjavanje u poreznom roku. Ako trgujete bitcoinom s nepunim radnim vremenom (nestručno) i ako također poslujete, tu su i tromjesečne procjene poreza. Evo što će vam trebati za pravilnu pripremu poreza:

 • Vaš broker ili burza Obrazac 1099-B ili Obrazac 1099K. Tipično dostupno nakon 31. siječnja.
 • Mjesečni izvodi računa. Pomoću njih provjerite točnost obrasca 1099-B. Također biste trebali spremiti svaku obavijest o potvrdi trgovine i osigurati da se slaže s vašim mjesečnim izvatkom računa.
 • Trebat će vam Obrazac 8949 (Prodaja i druga raspolaganja kapitalnom imovinom) za popis svih trgovina Bitcoinima sklopljenih tijekom porezne godine. Upotrijebite jedan obrazac 8949 za popis svojih kratkoročnih kapitalnih dobitaka i gubitaka. Upotrijebite drugu za popis svojih dugoročnih kapitalnih dobitaka i gubitaka.
 • Također ćete trebati Prilog D (Kapitalni dobici i gubici) za uvoz podataka iz vaših obrazaca 8949. Ovaj obrazac razdvojit će vaše kratkoročne i dugoročne kapitalne dobitke i gubitke. Također će odrediti smijete li odbiti svoje kapitalne gubitke u odnosu na svoj uobičajeni dohodak ( Obrazac 1040).
 • Ako ste samozaposleni i također predviđate značajne dobitke ili gubitke od trgovanja Bitcoinima za poreznu godinu, obavezno uključite one procijenjene dobitke ili gubitke na svoj račun Obrazac 1040 ES. Kada IRS-u pošaljete tromjesečne bonove za plaćanje poreza (siječanj, travanj, lipanj, rujan), brojke koje ste unijeli u svoj obrazac 1040 ES pomoći će vam da izbjegnete znatno manje ili prekomjerno plaćanje savezne porezne obveze.
 • Čak i ako NISE samozaposleni, možda ćete i dalje trebati koristiti isti izračun Obrasca 1040 ES ako očekujete velike dobitke ili gubitke u svom trgovanju Bitcoinima. Uvijek je najbolje izvršiti točne tromjesečne uplate poreza. Čekanje do 15. travnja da biste izračunali godišnji račun za savezni porez može vas koštati velike novčane kazne i kazne. Pogotovo ako ćete poreznoj upravi dužni značajan iznos poreza.

Polaganje prava na vaše bitcoin gubitke

Gubici zbog trgovanja i ulaganja stvarnost su s kojom se svaki sudionik na tržištu Bitcoin mora pomiriti. Na kraju porezne godine, vaši izvodi na računu i obrazac 1099-B (ili obrazac 1099-K) oslikavat će oštru, iskrenu procjenu vaših talenata za kripto trgovanje. Ili njihov nedostatak! Koristite ovaj godišnji poziv za buđenje da biste pročistili svoje strategije trgovanja i ulaganja.

Također biste ga trebali koristiti za postavljanje realnih financijskih ciljeva za narednu poreznu godinu. Na primjer, možda su vaši kratkoročni rezultati trgovanja bitcoinima (swing trgovanje) bolji od vaših dugoročnih rezultata. Ako je to slučaj, možda je najbolje trgovati putem mehaničkog kratkoročnog sustava, a ne nagađati za duge staze. Ili možda čak i obrnuto, ako su vaši kratkoročni trgovinski rezultati katastrofa, ali dugoročni poslovi dosljedno isporučuju robu.

Srebrne obloge

Naravno, dobra vijest je da se svi vaši gubici Bitcoina, bez obzira koliko bili veliki, mogu upotrijebiti za nadoknađivanje vašeg Bitcoin dobitka. Recimo da se 2019. godina za vas pokazala sjajnom godinom bitcoin dobitka. Zarađujete 20.000 USD na kratkotrajnoj bitcoin kapitalnoj dobiti, trgujući nekoliko puta tijekom godine. Ako ste u 2018. godini imali 5000 USD kratkoročnih gubitaka u bitcoinima, možete 3.000 tih gubitaka prenijeti u 2019. Dakle, smanjujete svoje oporezive kratkoročne dobitke s 2019 sa 20 000 na 17 000 USD. A, ako se dobro snađete u 2020. godini i ostvarite 10.000 USD kratkoročnih dobitaka od Bitcoina, možete uzeti preostalih 2.000 USD kratkoročnih gubitaka u 2018. godini i smanjiti svoje kratkoročne oporezive dobitke na 8.000 USD. Bada bing.

U svakom oblaku zaista postoji srebrna podstava.