Berfikir untuk memasuki permainan pembangun blockchain? Serta beberapa pemahaman asas mengenai pengaturcaraan, anda memerlukan satu set alat pengembangan blockchain yang sesuai untuk anda gunakan. Di sini, kami mengumpulkan beberapa alat terbaik yang akan membantu pembangun blockchain baru bangun dan beroperasi di Ethereum.

Menurut a Laporan kerja 2018, permintaan untuk pembangun blockchain meningkat 6,000 peratus berbanding tahun sebelumnya. Pembangun blockchain kini boleh memerintahkan gaji melebihi $ 100,000 setiap tahun, bergantung pada tempat mereka bekerja. Walaupun harga crypto telah meningkat sejak puncak 2017/20018, keperluan untuk pembangun tidak berkurang. Gartner meramalkan bahawa untuk banyak sektor, blockchain tidak akan mencapai kematangan puncak selama 5-10 tahun lagi.

Kitaran gembar-gembur blockchain Gartner

Kitaran gembar-gembur blockchain Gartner

Oleh itu, jika anda telah mempertimbangkan apakah pengembangan blockchain adalah untuk anda atau tidak, sekarang adalah masa untuk masuk. Anda masih mempunyai masa untuk mendapatkan pengalaman beberapa tahun di bawah tali pinggang anda sebelum hype memuncak sektor seperti rantaian bekalan, media dan hiburan, pembuatan, dan pengangkutan.

Set alat tepat yang anda perlukan mungkin bergantung pada blockchain tertentu. Oleh itu, kami telah memilih Ethereum sebagai salah satu platform tertua dan paling mapan untuk membina aplikasi terdesentralisasi (dapp). Oleh itu, semua alat pengembangan blockchain ini serasi dengan Ethereum.

Alat Pembangunan Blockchain

1. Ketahanan

Solidity adalah bahasa pengaturcaraan kontrak pintar Ethereum. Ia dirancang agar lebih ramping dan mudah dipelajari untuk pembangun yang sudah biasa dengan bahasa pengaturcaraan kontemporari yang lain. Ia menggunakan konsep yang serupa dengan bahasa seperti C, dengan sintaks yang setanding dengan Javascript.

Walau bagaimanapun, kerana masih merupakan bahasa yang agak baru, anda akan dapati bahawa terdapat sedikit sumber untuk belajar Soliditas berbanding bahasa lain yang lebih mantap. Ketahanan mempunyai dokumentasi sendiri tersedia, atau anda boleh mengikuti kursus seperti yang disediakan oleh Sekatan atau Etacademy.

2. Imbuhan semula

Remix adalah alat penyusun dan penyahpepijatan. Penyusun mengambil kod Soliditi untuk kontrak pintar dan memformatnya sehingga dapat dibaca oleh Mesin Maya Ethereum. Ini adalah salah satu alat pengembangan blockchain terbaik untuk pemula, kerana ia membolehkan anda menyahpepijat kod anda semasa anda pergi. Antaramuka disiapkan supaya anda dapat menaip kod anda di satu sisi skrin sambil melihat penyebarannya di blockchain di sisi lain.

Anda boleh memasangnya ke mesin anda atau menggunakannya di penyemak imbas anda. Setelah anda menjalankan dan menggunakan kod bebas pepijat dalam persekitaran ujian, anda boleh terus menggunakan kerangka Truffle untuk menghidupkan kod anda.

3. Truffle

Truffle adalah Integrated Development Environment (IDE) – kerangka kerja untuk pengembangan dan penggunaan Ethereum dapps. Ia menawarkan banyak ciri untuk pembangun, termasuk:

  • Ujian kod kontrak automatik
  • Konsol interaktif untuk bekerja dengan kontrak terbina anda
  • Penyusunan dan penggunaan kontrak
  • Pelari skrip luaran yang disertakan dengan kontrak anda

Truffle adalah salah satu alat pengembangan blockchain yang paling baik digunakan dan digunakan oleh banyak nama yang tidak asing lagi, termasuk Shapeshift dan BitGo.

Truffle dan Ganache

Truffle juga menyediakan Ganache

4. Ganache

Ganache adalah alat lain dari Truffle suite. Ini membolehkan anda membuat blockchain Ethereum peribadi anda sendiri untuk menguji dapp anda. Sekiranya anda meletakkan dapp secara langsung di Ethereum, anda perlu membayar semua kos gas untuk transaksi ujian anda. Menggunakan Ganache membolehkan anda melakukan ujian sebanyak yang anda perlukan tanpa membayar kos gas.

Ini juga membolehkan anda memanipulasi kos gas dan kelajuan perlombongan dalam persekitaran ujian untuk memainkan senario yang berbeza untuk transaksi kontrak pintar anda.

5. Metamask

Metamask adalah dompet yang berfungsi sebagai pelanjutan penyemak imbas. Ia berkesan sebagai penghubung antara penyemak imbas seperti Chrome atau Firefox dan blockchain Ethereum. Anda boleh menggunakan Metamask untuk menyimpan kunci untuk token Ether dan ERC20. Ia juga menghubungkan secara langsung dengan Coinbase dan Shapeshift untuk membeli dan menjual token ETH dan ERC20.

Selain itu, Metamask berinteraksi dengan pelbagai rangkaian ujian Ethereum, menjadikannya dompet pilihan yang sesuai untuk pembangun.

Metamask

Logo Metamask dan penyemak imbas yang disokongnya

6. Ether.js

Ether.js adalah perpustakaan depan ke belakang dan alternatif kepada web3.js, yang merupakan perpustakaan yang paling biasa untuk Ethereum dapps. Walau bagaimanapun, Ethers.js menawarkan ciri yang melampaui yang ditawarkan oleh web3.js, termasuk:

  • Pemisahan pengurusan kunci dan interaksi blockchain, memberikan lebih banyak fleksibiliti kepada pemaju
  • Daripada alamat kontrak, anda boleh memasukkan nama ENS, yang dalam format yang lebih sederhana dan kurang ruang untuk kesalahan menaip
  • Saiz mampat hanya 77kb
  • Dilesenkan oleh MIT

Ether.js pada asalnya dikembangkan untuk digunakan dengan Ether.io namun kini berkembang dan tujuannya jauh lebih umum dalam skop.

7. Geth

Geth adalah pelaksanaan nod Ethereum dalam bahasa pengaturcaraan Go. Konfigurasi lalai menghubungkan ke jaring utama Ethereum; walaupun mungkin juga menggunakan Geth untuk mengkonfigurasi blockchain peribadi.

Anda boleh menggunakan Geth untuk menambang ETH, untuk memindahkan token antara alamat, meneroka blockchain, dan membuat dan melaksanakan kontrak pintar.

Kerana menggunakan Geth memerlukan memuat turun keseluruhan blockchain Ethereum, kemungkinan besar anda memerlukan cakera keras luaran. Walaupun Geth adalah alat yang berguna, ia tidak begitu mesra pengguna. Oleh itu, paling senang menggunakannya bersama dengan Mist.

8. Kabus

Mist adalah yang terakhir dalam senarai alat pengembangan blockchain kami. Ini antara muka penyemak imbas mesra pengguna yang berkomunikasi dengan Geth. Ini juga dompet. Anda boleh memuat turun hanya fungsi dompet Mist, tetapi dari perspektif pembangun, anda akan kehilangan semua ciri Geth. Pasukan di belakang Ethereum mengembangkan Mist.

Catatan Editor: Malangnya, Mist kini tidak digunakan lagi. Tetapi fungsinya tetap tersedia sebagai komponen yang berasingan. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenainya di sini.

Pemikiran Akhir

Dan ini mengumpulkan senarai alat pembangunan blockchain terbaik kami. Ia tidak bertujuan untuk menyeluruh. Walau bagaimanapun, sesiapa sahaja yang baru dalam pengembangan dapp pasti dapat mengetahui bahawa kehidupan mereka telah dipermudah dengan memiliki satu atau lebih alat ini di dalam kit mereka.

Gambar yang dipaparkan adalah Pixabay