Catatan Editor: berikut adalah catatan tetamu yang dihantar oleh ZenLedger.

Pembukuan adalah tonggak perniagaan. Anda memerlukan rekod semua urus niaga yang berlaku dalam organisasi sebelum anda dapat memahami aliran tunai dalam perniagaan anda. Itulah sebabnya setiap orang dari pengamal solo hingga organisasi bukan untung, hingga konglomerat multinasional, mempercayakan CPA profesional dengan tugas penting untuk menyeimbangkan buku.

Sebilangan besar pembukuan adalah mengenai pengelasan dan rakaman transaksi. Pelanggan bergantung pada CPA untuk mengungkap kelas aset eksotik dan memastikan mereka tetap mematuhi kod cukai, undang-undang, dan peraturan. Dengan peningkatan permintaan untuk mata wang kripto, perlu dimaklumkan.

Sekiranya anda menggunakan CPA, hanya masalah masa sebelum pelanggan bertanya kepada anda mengenai berurusan dengan cryptocurrency.

Apa yang berlaku apabila anda menerima pembayaran dalam crypto? Bagaimana anda mengklasifikasikan pembelian, penjualan, dan perdagangan cryptocurrency? Dalam siaran ini, kami akan menjawab soalan ini dan soalan lain. Berikut adalah 8 petua pembukuan untuk Crypto CPA.

Apa itu Cryptocurrency kepada CPA?

Untuk seluruh dunia, cryptocurrency adalah mata wang digital yang menggunakan enkripsi untuk mengatur “percetakan”, mengesahkan transaksi dan mengekalkan buku besar yang telus, diedarkan yang disebut blockchain.

Untuk CPA, crypto bukan mata wang, ia adalah hak milik. IRS, bersama dengan organisasi cukai di kebanyakan negara maju, mengklasifikasikan cryptocurrency sebagai harta yang dikenakan cukai keuntungan modal.

Ini bermakna walaupun pelanggan anda memperlakukan crypto seperti mata wang dan, katakanlah, membeli Bugatti Veyron dengan bitcoin, mereka masih berhutang cukai keuntungan modal yang besar pada transaksi tersebut. Pembelian tersebut dianggap sebagai penjualan harta tanah. Sekiranya nilai bitcoin meningkat sejak pelanggan membelinya, mereka berhutang cukai keuntungan modal berdasarkan nilai bitcoin pada masa penjualan.

Walaupun terdapat kekaburan mengenai “pertukaran semacam” antara satu cryptocurrency dengan yang lain, kod cukai AS yang baru mengubah Seksyen 1031 (a) (1) IRC, menutup celah undang-undang itu dan menjadikan semua perdagangan cryptocurrency sebagai peristiwa yang boleh dikenakan cukai..

Petua Pembukuan untuk Kripto CPA

Oleh itu, kami tahu kami berhutang pada semua transaksi crypto, termasuk pembelian barang dan perkhidmatan, dan pertukaran sejenis. Oleh kerana seluruh dunia memperlakukan cryptocurrency seperti mata wang, tetapi organisasi cukai menganggapnya sebagai harta benda, pembukuan anda boleh menjadi sangat rumit. Berikut adalah beberapa petua untuk membantu memastikan buku anda tetap lurus dan sempit.

Petua 1 – Setiap transaksi crypto adalah peristiwa yang dikenakan cukai. Perlu diulang bahawa membeli, menjual, atau berdagang cryptocurrency menghasilkan keuntungan atau kerugian modal. Itu berlaku walaupun anda membeli barang dan perkhidmatan menggunakan crypto (ia dianggap menjual aset) atau menukar satu cryptocurrency dengan yang lain (mis. Bitcoin untuk Ethereum).

Petua 2 – Tahan crypto selama lebih dari satu tahun.

Sebagai peristiwa bercukai yang menghasilkan keuntungan atau kerugian modal, adalah mungkin untuk memanfaatkan kadar cukai keuntungan modal jangka panjang yang lebih rendah pada transaksi cryptocurrency.

Petua 3 – Pembayaran dalam crypto dianggap sebagai pendapatan biasa.

Sekiranya anda menerima pembayaran kripto sebagai ganti barang, perkhidmatan atau sebagai gaji, anda boleh menganggapnya sebagai pendapatan biasa pada nilai pasaran wajar crypto pada waktu penerimaan.

Petua 4 – Tiada cukai keuntungan modal atas sumbangan kripto kepada badan amal yang bebas cukai di Amerika Syarikat.

Anda tidak perlu membayar cukai keuntungan modal atas sumbangan crypto kepada badan amal bebas cukai yang diiktiraf IRS (mis. Status 501 (c) (3)). Anda bahkan boleh menolak sumbangan dari cukai anda berdasarkan nilai pasaran wajar cryptocurrency pada tarikh transaksi.

Petua 5 – Perlakukan airdrops, garpu, dan perlombongan sebagai pendapatan kena cukai.

Airdrops, garpu, dan perlombongan crypto nampaknya menjana wang dari udara tipis, tetapi mereka masih dikenakan cukai. Dasar IRS adalah memperlakukan crypto baru sebagai pendapatan kena cukai berdasarkan nilai pasaran saksama semasa transaksi. Peralatan perlombongan kripto boleh ditolak sebagai perbelanjaan perniagaan.

Petua 6 – Pertimbangkan untuk menukar crypto menjadi wang tunai dengan serta-merta.

Sekiranya anda membenarkan pelanggan membayar anda dalam mata wang kripto, terdapat banyak perkhidmatan yang tersedia yang membolehkan anda segera mengubahnya menjadi wang tunai. Ini mengurangkan risiko turun naik berurusan dengan cryptocurrency dan dapat mempermudah pembukuan anda sambil tetap membolehkan anda menampung tender sah pilihan pelanggan.

Petua 7 – Perhatikan undang-undang dan peraturan daerah.

Cryptocurrency adalah kelas aset baru. Undang-undang dan peraturan berbeza dari satu negara ke negara. Negara-negara mungkin mempunyai peraturan cukai tambahan mereka sendiri mengenai crypto. Penting untuk anda memahami peraturan cukai tempatan anda mengenai cryptocurrency, anda harus mengira cukai Crypto anda.

Petua 8 – Gunakan perisian perakaunan cukai crypto.

Penting untuk bersikap proaktif, bukannya bersikap reaksioner ketika berurusan dengan IRS. Pelaporan diri yang tepat adalah cara terbaik untuk terus maju dan mengelakkan hukuman dan yuran undang-undang. ZenLedger perkhidmatan cukai Crypto membolehkan anda mengimport transaksi cryptocurrency, mengira keuntungan dan pendapatan, dan mengisi borang cukai automatik seperti 8949, Jadual D, FinCen114 & FBAR.