Perdagangan mata wang kripto pada tahun 2019 telah mencapai jalan yang agak lama dari hari-hari Wild West-slinging di mana ikan paus dan kumpulan pelaburan tidak rasmi dapat mendorong syiling rawak menjadi keuntungan peratusan dua digit dalam beberapa jam pendek, kadang-kadang beberapa minit.

Perubahan dalam perdagangan cryptocurrency kebanyakannya disebabkan oleh penurunan pasaran bear bear (“crypto winter” bagi mereka yang berminat untuk drama). Kumpulan perdagangan, variasi yang kelihatan tidak formal dari kumpulan pelaburan yang lebih tersusun, yang terdiri daripada komuniti pelabur yang meletakkan modal perdagangan mereka di bawah kepercayaan satu entiti (individu atau kumpulan.)

Mungkin sukar untuk memutuskan apa yang harus dibuat dari kumpulan perdagangan cryptocurrency dan sama ada ia sihat untuk industri cryptocurrency. Dengan spekulasi yang berleluasa pada tahun 2017 di cermin belakang, kumpulan perdagangan kemungkinan kehilangan banyak wang kepada pelabur. Orang yang mempunyai wang mempercayai orang yang mempunyai rekod prestasi yang berjaya, dan semuanya terbakar oleh penurunan harga yang pesat pada tahun 2018. Ratusan projek yang tidak berfungsi mengumpulkan ratusan juta dolar melalui penjualan token dan penipuan melarikan diri dengan berjuta-juta terima kasih kerana kekurangan usaha yang wajar bahagian pengendali kolam.

Naluri usus seseorang mengatakan bahawa kumpulan perdagangan dalam industri cryptocurrency yang tidak menentu boleh membawa maut dan secara amnya dapat dielakkan, tetapi mungkin ada lebih banyak idea itu daripada memenuhi pandangan mata.

Pada asasnya, kumpulan perdagangan cryptocurrency nampaknya merupakan hubungan yang lebih formal dengan influencer. Pengaruh crypto di masa lalu cenderung beroperasi dengan kekurangan integriti dan projek yang digerakkan ke kiri dan kanan dengan bayaran tetap dan peratusan token, dan saya rasa (harapan) sebagai industri, kami telah belajar dari itu. Pembersihan pertumpahan darah musim sejuk crypto mungkin telah mengubah kita menjadi lebih baik, dan kumpulan perdagangan mungkin mempunyai peranan fungsional yang sihat sekali lagi.

Adakah kita perlu mendekati kumpulan perdagangan cryptocurrency dari sudut yang berbeza?

Terdapat aspek sosial yang wujud dalam perdagangan dalam komuniti cryptocurrency. Sifat industri yang terdesentralisasi itu sendiri (dalam hal tidak memiliki institusi Wall Street-esque tunggal) sangat sesuai dengan konsep kumpulan perdagangan. Landskap pada masa ini terdiri daripada saluran Slack, Telegram, Signal, dan lain-lain, mulai dari sangat eksklusif hingga terbuka kepada sesiapa sahaja yang mempunyai pautan.

Masalah dengan perdagangan sosial adalah bahawa sebahagian besarnya memainkan sentimen positif yang palsu dalam industri. Aspek perdagangan sosial yang lebih formal diharapkan membolehkan peniaga membuat keputusan yang lebih bijak di mana mereka memilih untuk meletakkan wang mereka.

Bagaimana pelabur dapat dilindungi dalam kumpulan perdagangan cryptocurrency?

Pendekatan awal akan melibatkan pencipta kumpulan memasukkan wang mereka sendiri dalam kumpulan yang sama dengan pelabur dan mempunyai “kulit dalam permainan”, untuk mengelakkan mereka dari sengaja bertindak dengan cara yang dapat membahayakan pelabur.

Kedua, semua wang harus dikunci dalam kumpulan perdagangan dan hanya dapat digunakan untuk perdagangan, dikendalikan oleh kontrak pintar, di mana keuntungan mesti diedarkan oleh platform itu sendiri. Pencipta kumpulan hanya boleh berdagang dengan dana tersebut dan tidak ada yang lain.

Selalu ada risiko apabila wang seseorang meninggalkan akaun bank mereka (atau Ledger, di bawah tilamnya, dll.), Dan kumpulan perdagangan dalam industri cryptocurrency berada pada kedudukan yang sedikit lebih tinggi pada tiang Totem. Yang dikatakan, struktur yang lebih formal untuk sesuatu yang sudah ada dapat memberi kemajuan dalam matang landskap pelaburan cryptocurrency.

Dalam dunia kumpulan perdagangan cryptocurrency yang didemokrasikan, pengurus kumpulan terbaik (dan platform dengan kumpulan) pasti akan naik ke puncak. Pelabur mempunyai jumlah modal yang terhad, dan kemungkinan terdapat ratusan atau ribuan kumpulan. Komponen utama adalah membina struktur kepercayaan di pasaran dengan ayunan liar yang nampaknya berlaku tanpa sebab, seperti token rawak naik 40% dalam 60 minit.

Oleh itu, kumpulan pelaburan yang hebat akan mempunyai semua yang berkaitan dengan pasukan dan strukturnya disenaraikan dan disahkan oleh platform. Beberapa soalan yang muncul: Apakah falsafah pelaburan mereka? Adakah terbukti asas atau sebilangan besar projek berisiko seperti peringkat awal tahap tinggi berisiko tinggi? Seberapa berat pelaburan mereka ditambatkan ke ekosistem tertentu? Bagaimana ia akan memperuntukkan dana berdasarkan kriteria tertentu (iaitu 50% protokol, 10% untuk aplikasi, 40% untuk penyelesaian pembayaran.) Bagaimana dan seberapa sering pelabur perdagangan akan diberitahu tentang kemajuan?

Pemikiran Akhir

Konteks adalah penting. Ini memberitahu anda di mana anda berada, dan seberapa baik prestasi anda. Namun dalam perdagangan hari ini, ini sukar dicapai.

Sekiranya anda baru memasuki ruang perdagangan cryptocurrency, sangat disyorkan untuk memulakan dengan simulator pasaran crypto atau sesuatu yang tidak membahayakan wang anda. Fahami aliran pasaran. Rujuk dengan penasihat kewangan berlesen profesional sebelum mengambil tindakan tegas. Berkomitmen untuk tidak mempertaruhkan apa-apa yang anda mampu kehilangan. Hanya dengan itu anda harus mula melakukan sesuatu seperti kumpulan perdagangan.

Namun, setelah anda memasuki bidang perdagangan, pastikan anda mengajukan soalan yang tepat dan melakukan usaha sewajarnya untuk meneliti pengendali kumpulan, kriteria pelaburan mereka, dan memahami aspek sosial untuk memahami di mana krim tanaman itu sebenarnya.

Keupayaan untuk membandingkan pulangan anda dengan rakan sebaya anda sangat penting. Ini memberi tahu anda di mana anda berdiri, dan ini mendorong peniaga untuk bertambah baik. Juga, membantu menyelami psikologi pedagang untuk memahami bagaimana prestasi peniaga terbaik dan meningkatkan pendekatan anda dengan sewajarnya. Gelombang ketelusan yang dibawa oleh kumpulan perdagangan sosial dapat membantu memahami cara kerja yang lebih baik dari industri yang telah lama diselubungi misteri dan pergolakan liar. Tidak ada postur, tidak ada nombor palsu, hanya hasil yang nyata.