Walaupun Bitcoin adalah kes penggunaan utama blockchain pertama, teknologi ini tidak kurang daripada revolusi FinTech. Pembayaran peer-to-peer berkembang menjadi penyelesaian baru untuk audit kewangan dan audit kewangan, di samping derivatif baru seperti niaga hadapan cryptocurrency. Memang benar bahawa ETF Bitcoin yang dinanti-nantikan masih jauh untuk mendapatkan kelulusan peraturan yang diperlukannya. Walau bagaimanapun, dana bersama blockchain dapat memberikan jalan tengah bagi pelabur yang ingin mendapatkan wang tunai dari blockchain tanpa mempertaruhkan dana mereka di pasaran cryptocurrency yang tidak menentu.

Sebagai kenderaan pelaburan, blockchain juga berpotensi untuk mengguncang pentadbiran dana bersama tradisional. Selain itu, pengenalan identiti digital berasaskan blockchain dapat mengurangkan beban KYC / AML pada pengurus dana.

Di sini, kami melihat semua cara penyatuan blockchain dengan dana bersama, dan apa yang mungkin berlaku pada masa akan datang.

Reksa Dana Blockchain dan ETF – Melabur dalam Potensi Pertumbuhan Blockchain

Walaupun banyak yang percaya pada masa depan teknologi blockchain, melabur dalam cryptocurrency boleh menjadi perniagaan berisiko kerana turun naik pasaran. Tambahan pula, risiko melabur dalam cryptocurrency individu setanding dengan pelaburan saham individu – seperti memasukkan semua telur anda ke dalam satu bakul. Sebilangan besar penasihat kewangan mengesyorkan kepelbagaian sebagai kaedah mengurangkan pendedahan risiko. Oleh itu, dana bersama blockchain atau ETF adalah cara lain untuk melabur pada masa depan teknologi, dan kedua-duanya menawarkan pendedahan risiko yang berpotensi lebih rendah daripada melabur dalam cryptocurrency individu, tetapi masih merupakan salah satu peluang pelaburan yang paling popular yang diambil orang antara lain seperti melabur dalam stok kerana ada sumber yang membantu dengan ini.

The Penasihat Stok Motley Fool program menawarkan pilihan saham yang hebat setiap bulan, untuk membantu orang yang mempunyai peluang pelaburan.

Terdapat beberapa dana yang menyimpan saham blockchain atau teknologi berkaitan sebagai sebahagian daripada portfolio mereka. Amplify Transformational Data Sharing ETF (ticker BLOK) adalah salah satu yang terbesar dengan $ 110 juta aset di bawah pengurusan. Ini adalah dana yang diuruskan secara aktif yang berkomitmen untuk memiliki 80 peratus asetnya dilaburkan dalam sekuriti ekuiti syarikat yang terlibat dengan blockchain. Ini bukan permulaan blockchain – dana ini mempunyai stok di syarikat seperti Overstock, IBM dan Intel.

Carta BLOK oleh TradingView

Dana yang serupa adalah Reality Shares NASDAQ NextGen Economy ETF (BLCN), yang lebih seperti dana indeks dan tidak diuruskan secara aktif. Satu lagi adalah Transaksi Inovatif First Trust Indxx & Proses ETF (LEGR). Kedua-duanya mengambil pendekatan yang serupa dengan dana Amplify, melabur dalam ekuiti syarikat yang memfokuskan pada penggunaan dan pengembangan blockchain.

Sudah tentu, semua ini adalah nasihat pelaburan. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa stok syarikat blockchain boleh berubah-ubah seiring dengan gembar-gembur mengenai harga BTC jadi, seperti biasa, lakukan penyelidikan anda sendiri.

Model Pentadbiran Reksa Dana Semasa

Seperti banyak proses kewangan lain, pentadbiran dana bersama bergantung pada banyak pihak dan langkah-langkah proses.

Ejen pengedaran adalah pihak ketiga, tidak berkaitan dengan dana itu sendiri. Mereka berusaha untuk membawa pelabur ke dalam dana. Ejen pemindahan mungkin bank atau institusi kewangan lain yang ditugaskan untuk menyimpan rekod pelabur dan akaun mereka. Peranan ini juga merangkumi pengawasan pembayaran dividen dan pengeluaran penyata kepada pelabur. Mana-mana pihak yang melabur dalam dana bersama mesti menjalani pemeriksaan KYC dan AML, juga dilakukan oleh ejen pemindahan.

Tidak dapat tidak, dengan begitu banyak pihak yang terlibat dalam proses pendaftaran pelabur baru, terdapat masa transaksi yang panjang. Biasanya memerlukan sekitar tiga hingga empat hari bekerja dari titik langganan baru ke titik penyelesaian.

Dana Bersama Blockchain-Enabled

Deloitte sebelum ini telah melakukan beberapa penyelidikan mengenai kesan blockchain terhadap pentadbiran dana bersama. Cawangan Luxembourg syarikat itu kemudiannya menerbitkan sebuah makalah memperincikan bagaimana dana bersama blockchain dapat menghilangkan banyak langkah perantaraan yang terlibat dalam langganan dana. Sebaliknya, ini mengurangkan masa pemprosesan.

Sebagai contoh, pelabur perlu memiliki dompet digital. Dompet ini akan menyimpan identiti digital mereka dan mata wang digital yang ingin mereka laburkan dalam dana bersama blockchain.

Setiap orang yang melanggan dana bersama mesti menjalani pemeriksaan “kenal pelanggan anda” (KYC) dan anti pencucian wang (AML). Dengan identiti digital berasaskan blockchain, tidak perlu pihak ketiga luaran melakukan pemeriksaan ini. Kontrak pintar pada blockchain boleh melakukan pemeriksaan KYC / AML elektronik, dan kemudian melanggan pelabur yang berjaya lulus cek secara automatik.

Selebihnya pendaftaran kemudian boleh berlaku dalam masa nyata. Kontrak pintar dana bersama blockchain juga dapat mengira nilai aset bersih (NAB) pelaburan dan memproses pemindahan wang digital sebagai pertukaran untuk pelaburan dana. Baki akaun pelanggan dapat direkodkan di blockchain, berkomunikasi dengan kontrak pintar jika diperlukan.

Rajah model dana bersama blockchain

Rajah model dana bersama blockchain. Kredit gambar: Deloitte

Dengan antara muka pengguna melalui aplikasi telefon pintar, pelabur dapat melihat baki dana mereka naik atau turun. Apabila tiba masanya untuk membayar dividen, kontrak pintar melaksanakan pembayaran secara automatik, memasukkan wang ke dalam dompet digital pelanggan. Tidak ada keperluan pihak ketiga untuk mengawasi atau mengantara proses ini kerana semua tindakan berlaku secara automatik melalui undang-undang kod.

Melangkah Lebih Lanjut

Sebagai langkah lebih jauh, keseluruhan proses pengurusan dana akhirnya dapat menjadi automatik menggunakan blockchain. Perpindahan ke token keselamatan dan disokong aset bermaksud, tidak lama lagi, kita dapat melihat dana indeks berasaskan blockchain yang mengimbangi portfolio dengan sendirinya. Dana blockchain dapat menyimpan token digital yang disokong oleh ekuiti kehidupan sebenar. Ini akan mengimbangi portfolio asetnya sesuai dengan peraturan yang diprogramkan menjadi kontrak pintar.

Sudah tentu, terdapat beberapa pertukaran dalam menghilangkan manusia dari proses tersebut. Kejadian angsa hitam boleh berlaku. Tanpa campur tangan manusia, mesin akan terus berjalan tanpa mengira sama ada pasaran berkelakuan tidak dijangka.

Walau bagaimanapun, pengurusan dana automatik menawarkan beberapa faedah yang berpotensi termasuk pelaburan yang sangat rendah. Pengurusan pasif dana yang diperdagangkan pertukaran (ETF) telah menjadi lebih lazim dengan evolusi teknologi.

ETF telah menjadi kenderaan pelaburan yang menarik kerana mereka tidak melibatkan membayar pasukan pengurusan dana. Ini bererti mereka menawarkan potensi pulangan yang lebih besar dengan bayaran yang lebih rendah. Calastone, rangkaian transaksi dana bersama, anggaran bahawa melaksanakan blockchain dapat menjimatkan lebih dari $ 1.9 bilion di pasaran dana global.

Dana bersama blockchain automatik sepenuhnya masih ada. Untuk sampai ke sana, kita memerlukan tahap penggunaan yang jauh lebih tinggi daripada yang kita lihat sekarang. Walau bagaimanapun, industri perkhidmatan kewangan benar-benar teruja dengan potensi yang dihasilkan oleh blockchain. Reksa dana blockchain adalah satu cara yang mungkin di mana teknologi akan mengubah landskap pelaburan.

Gambar yang dipaparkan adalah Pixabay