Amrit Kumar, Presiden dan Ketua Pegawai Ilmiah Zilliqa

Amrit Kumar Zilliqa

Amrit Kumar

Platform aplikasi yang terdesentralisasi (dApp) nampaknya menjadi masalah selepas isu akhir-akhir ini. Banyak yang mengalami masalah penskalaan sementara yang lain telah melihat beberapa pepijat jahat kerana kelemahan kontrak pintar. Pasukan Zilliqa bertujuan untuk mengubahnya. Zilliqa menggunakan sharding, di samping bahasa pengaturcaraannya sendiri, Scilla, untuk menghadirkan blockchain yang lebih selamat dan berskala.

Minggu ini, Steven Buchko dari CoinCentral dengan senang hati bercakap dengan Amrit Kumar, Presiden dan Ketua Pegawai Sains Zilliqa. Mereka membincangkan privasi blockchain, nasihat untuk industri, dan isu-isu dalam landskap kontrak pintar hari ini, antara topik lain. Baca di bawah:

Dalam atemu ramah baru-baru ini, Anda menyebutkan bahawa anda memulai sebagai postdoc meneliti teknologi meningkatkan privasi untuk blockchain. Apa pendapat anda mengenai landskap semasa untuk teknologi tersebut dan koin privasi yang menerapkannya?

Teknologi pemeliharaan privasi dan privasi pasti berjaya memasuki blok block.

Beberapa projek seperti Monero, ZCash, dan MimbleWimble adalah contoh yang baik yang telah menerapkan teknologi privasi dalam pelbagai bentuk. Mereka dapat membantu menganonimkan pengirim urus niaga, menyembunyikan jumlah transaksi antara lain-lain.

Selari, kami juga menyaksikan banyak perkakas dikembangkan secara khusus di sekitar zkSNARKs – teknologi pemeliharaan privasi untuk membuktikan pengetahuan mengenai data rahsia tertentu. Dengan zkSNARK dan primitif kriptografi serupa, jangkauan privasi didorong melebihi pembayaran mudah untuk menjalankan transaksi kontrak pintar. Sangat menarik untuk melihat bahawa banyak teknologi privasi ini sebenarnya dapat digunakan untuk tujuan lain seperti penskalaan.

zkSNARKs diadopsi oleh beberapa projek untuk digunakan untuk penskalaan dan tidak semestinya untuk privasi. Ini jelas menunjukkan bahawa banyak primitif yang mendasari koin privasi mempunyai aplikasi yang lebih luas daripada sekadar privasi.

Mengenai pengembangan kontrak pintar, masalah apa yang anda lihat dalam bahasa pengaturcaraan tradisional seperti Javascript, dan mengapa anda merasakan bahawa walaupun Soliditas Ethereum masih kurang?

Penting untuk diakui bahawa sepuluh tahun lagi, industri blockchain masih dalam proses menentukan dan mewujudkan amalan terbaik – sama ada infrastruktur terbaik untuk digunakan untuk kes penggunaan tertentu, atau dalam kes ini, bahasa pengaturcaraan terbaik untuk merancang kontrak pintar. Yang dikatakan, pada tahap baru ini, infrastruktur semasa yang kita miliki hanyalah pekerjaan yang sedang berjalan.

Bahasa pengaturcaraan lama, terutama Javascript, mempunyai manfaat dianggap sebagai bahasa “pintu masuk” bagi pendatang baru yang ingin memperoleh kemahiran dalam pengekodan. Dikenali secara luas dan berlaku untuk pelbagai bidang sains komputer, Javascript secara signifikan menurunkan halangan masuk untuk bidang bidang yang dianggap sangat kompleks. Dengan penekanan pada kebolehgunaan, penggunaan Javascript sebagai bahasa pengaturcaraan asli di platform mana pun akan sangat bermanfaat kerana projek kelihatan membina komuniti mereka ketika mereka menggunakan pemaju baru.

Begitu juga, bahasa seperti Ethereum’s Solidity dirancang dengan mempertimbangkan kebolehgunaan, menjadikannya bahasa pengaturcaraan paling popular untuk reka bentuk kontrak pintar.

Bagaimanapun, sejarah menunjukkan bahawa bahasa itu sendiri tidak dirancang dengan mempertimbangkan keselamatan. Dengan insiden seperti peretasan DAO dan Parity, di mana kod yang salah dimasukkan mengakibatkan kehilangan sejumlah besar wang, kita dapat melihat bahawa keselamatan yang lebih besar diperlukan di peringkat bahasa.

Dengan penerapan arus perdana sebagai tujuan jangka panjang dari setiap proyek di ruang angkasa, penekanan yang lebih besar perlu dibuat untuk membangun infrastruktur selamat demi reka bentuk. Untuk membolehkan penyelesaian jangka panjang yang diaktifkan oleh kontrak pintar, sama ada di sektor perkhidmatan kewangan atau penjagaan kesihatan, di mana jumlah mata wang atau data sensitif bertransaksi, keselamatanmestiDatang dahulu.

Di Zilliqa, kami telah berusaha mengatasi masalah ini dengan mengembangkan bahasa kontrak pintar kami sendiri, Scilla, yang dirancang dengan mempertimbangkan prinsip bahasa pengaturcaraan fungsional. Dengan berbuat demikian, pembangun dapat memanfaatkan bukti matematik untuk memastikan kontrak mereka terbukti betul.

Ini hanya satu pendekatan, dan saya yakin akan ada banyak yang lain, kerana lebih banyak projek ingin mengembangkan penyelesaian yang lebih berorientasikan keselamatan. Walaupun kita tidak dapat menurunkan nilai bahasa seperti Javascript dan Solidity, dan bagaimana mereka banyak membentuk lintasan pengembangan kontrak pintar, jelas bahawa jalan kita sebagai industri tidak berakhir di sana.

Semasa kita berusaha untuk mewujudkan amalan terbaik ke depan, pereka bahasa akan dapat memanfaatkan pengalaman masa lalu dan mengembangkan sesuatu yang lebih baik – bahasa yang memberikan keselamatan yang lebih baik sambil memungkinkan untuk ekspresi dan kebolehlenturan.

Sharding adalah inti dari reka bentuk Zilliqa. Kami tahu bahawa throughput yang lebih tinggi adalah nilai tambah yang signifikan, tetapi apa yang menjadi potensi penurunan?

penskalaan zilliqa

Zilliqa melaksanakan sharding untuk meningkatkan penskalaan. | Sumber: Zilliqa

Sekiranya anda membandingkan seni bina pecah dengan seni bina tanpa pecahan (seperti Ethereum dalam bentuknya sekarang), pasti ada penurunan desentralisasi, kerana dalam rangkaian yang dilindungi hanya subkumpulan node dari keseluruhan rangkaian memproses transaksi tertentu. Namun, jika ukuran subset nod itu cukup besar, maka tahap desentralisasi harus dapat diterima. Zilliqa, misalnya, memerlukan bilangan itu menjadi 600 nod.

Anda melancarkan mainnet Zilliqa tahun ini. DApps mana yang paling menggembirakan anda?

Domain yang tidak dapat dihentikan adalah projek yang dijalankan di mainnet Zilliqa yang sangat saya teruja, terutamanya dari sudut pengalaman pengguna. Mereka membina perkhidmatan pendaftaran penamaan untuk menggantikan alamat akaun heksadesimal panjang dengan nama mudah dibaca manusia. Projek ini penting untuk memudahkan orang bukan blockchain memiliki aset yang disokong blockchain dan memindahkannya.

domain yang tidak dapat dihentikan

Domain yang tidak dapat dihentikan membuat alamat dompet Zilliqa yang dapat dibaca oleh manusia. | Sumber: Domain yang tidak dapat dihentikan

Selain Zilliqa, projek blockchain yang paling menarik minat anda?

Dalam ruang yang berkembang pesat, sangat menarik untuk menyaksikan penyelidikan dan pengembangan yang berterusan di seluruh industri. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ada banyak perkembangan menarik yang dibuat dalam ekosistem Bitcoin dan Ethereum masing-masing ketika datang ke bidang seperti tadbir urus, skalabilitas, dan algoritma konsensus. Namun, lebih khusus lagi, saya juga tertarik dengan beberapa projek yang baru dilancarkan yang beralih ke penawaran yang lebih berorientasikan privasi dan juga penyelesaian lapisan-2 (luar rantai).

Dihidupkan Twitter, anda telah menekankan pentingnya maklum balas kritikal. Apa maklum balas kritikal yang anda ada untuk industri blockchain?

Sebagai penyelidik dan ahli akademik, saya dapati bahawa maklum balas kritikal, walaupun membina, diperlukan untuk memudahkan pertumbuhan. Peningkatan yang berterusan dan berterusan harus menjadi matlamat.

Walaupun begitu, setelah memasuki industri pesat ini di mana keusahawanan, inovasi, dan keunggulan teknikal sangat dihargai, mudah lupa bahawa kita baru sahaja memulakan.

Saya secara peribadi ingin mengucapkan terima kasih atas maklum balas anda. Saya sangat menghargainya, saya memang begitu. Oleh itu, saya tidak bersetuju dengan beberapa perkara. Secara peribadi, sebagai penyelidik, semua yang saya minati adalah maklum balas kritikal. Saya sudah tahu apa yang saya mahir. https://t.co/rcD9FsDLNJ

– Amrit Kumar (@maqstik) 23 Jun 2019

Walaupun sukar untuk memisahkan spekulasi harga cryptocurrency dari perkembangan teknologi yang bermakna yang dibuat di luar angkasa, orang perlu ingat bahawa ada lebih banyak cryptocurrency daripada harga dan ada lebih banyak halangan daripada sekadar nilai token projek.

Dalam ruang yang tidak menentu, di mana mata wang kripto masih dianggap sebagai aset spekulatif, banyak yang menyusahkan kerana banyak kerja yang dilakukan di belakang tabir tidak selalu diterjemahkan kepada pergerakan harga token, dan saya faham bahawa . Namun, juga perlu dipertimbangkan bahawa terdapat faktor makroekonomi yang lebih besar, baik perkembangan peraturan atau sentimen pengawalseliaan secara keseluruhan.

Pintu masuk pemain tradisional di ruang angkasa juga dapat mengubah harga, seperti yang kita lihat dengan pelancaran Calibra Facebook dan pelancaran Persatuan Libra. Pada akhirnya, semuanya berpunca daripada sentimen.

Di luar ini, penting untuk diingat bahawa gangguan adalah jalan dua arah. Kita mungkin mengubah cara sesuatu dilakukan di industri tertentu, tetapi dengan bermitra dengan pemimpin tradisional di bidang ini, mereka menambah kesahan dan menyumbang kepada perubahan sikap yang lebih luas yang berlaku secara besar-besaran. Dengan bekerjasama dengan syarikat warisan atau organisasi yang disenaraikan secara terbuka, ini bermaksud mengambil pendekatan yang lebih terukur untuk bagaimana pengumuman dikongsi dan berita disebarkan ke seluruh ruang.

Apa yang seterusnya untuk Zilliqa?

Bulan lalu, kami mengumumkan masuk pertama kami ke ruang pembayaran melalui kerjasama kami dengan Xfers, penyedia penyelesaian pembayaran FinTech. Sebagai salah satu platform pembayaran terkemuka untuk perniagaan dalam talian dan pengguna akhir di Singapura dan Indonesia, serta syarikat bukan kerajaan pertama di Singapura yang diakreditasi oleh Monetary Authority of Singapore sebagai Kemudahan Nilai Tersimpan yang Diterima Secara Luas (WA SVF) , kami gembira dapat menyokong mereka ketika mereka meneroka potensi teknologi lejar yang diedarkan dalam fasa pertumbuhan transaksi seterusnya.

Di luar ini, kami mempunyai beberapa pengumuman menarik dalam perancangan untuk bulan ini, jadi tonton ruangan ini!

Dari segi teknologi, kami mempunyai peta jalan berteknologi tinggi untuk 8-12 bulan ke depan yang berusaha untuk memperbaiki infrastruktur yang telah kami bina dengan menambahkan ciri baru padanya. Kami juga akan mengerjakan rantai alat dengan meluas dan membuat pengembangan dapp pada Zilliqa semudah mungkin.

Terima kasih, Amrit, atas masa dan pandangan anda!