Sejak 13 November 2018, Bitcoin telah turun 48 persen, Ripple turun 43 persen, dan Ethereum telah jatuh 54 persen. Ketiga-tiga duit syiling bertulis buku teks, penembusan turun naik menurun (asas carta harian) pada 14 November, bersama dengan puluhan syiling lain. Adakah syiling cap pasaran besar ini ditutup pada tahap rendah kitaran utama? Adakah asas teknikal yang rasional untuk mempercayai bahawa pasaran kripto bear terburuk 2018 hampir berakhir? Kaji kitaran kripto utama dan tahap utama bagi setiap duit syiling dan sampaikan kesimpulan anda sendiri.

Teknikal vs Asas

Ingatlah bahawa carta teknikal dan asas asas duit syiling mungkin melukis gambar yang sama sekali berbeza untuk calon peniaga dan pelabur. Sebagai contoh, asas Bitcoin nampaknya sangat baik (melihat ke depan tiga, lima, atau bahkan sepuluh tahun), tetapi itu mungkin bukan alasan yang mencukupi bagi peniaga swing jangka pendek untuk pergi lama BTCUSD sekarang. Perkara yang sama boleh dikatakan untuk Ripple (XRPUSD) dan mungkin juga untuk Ethereum (ETHUSD). Dalam artikel ini, fokusnya adalah pada teknikal, bukan asasnya.

Kitaran Crypto Gambar Besar dan Tahap Utama

Kitaran Bitcoin

Setiap cryptocurrency bergerak dalam kitaran harga berulang. Sebenarnya, setiap jangka masa carta yang dapat dibayangkan mempunyai kitaran harga. Malah carta intraday tiga dan lima minit mempunyai kitaran yang boleh diperdagangkan. Mengenal pasti penumpuan masa depan beberapa rendah kitaran (atau tertinggi) dapat memberi anda kelebihan perdagangan crypto yang kuat. Berikut adalah tiga carta unjuran rendah berbilang basikal untuk BTCUSD, XRPUSD, dan ETHUSD. Ini adalah kripto topi terbesar dan berfungsi sebagai proksi pemasaan umum untuk syiling yang lebih kecil juga.

Lihat carta kitaran mingguan Bitcoin:

kitaran harga kripto kitaran BCHUSD rendah

BTCUSD, mingguan: Tiga daripada kitaran harga utama Bitcoin menunjukkan bahawa tahap rendah mendekati. Kembangkan carta untuk paparan yang lebih jelas. Imej: MotiveWave.com

Bitcoin menawarkan data yang paling bersejarah, yang bermaksud bahawa data masa kitarannya lebih dipercayai daripada kebanyakan syiling lain. Carta mendedahkan bahawa rendah kemungkinan berbilang kitaran rendah cuba dibentuk. Kitaran 72 hari, 21 minggu, dan 41 minggu semuanya sepakat bahawa rendah utama sudah hampir. Pada masa yang sama, kitaran 18 bulan menunjukkan bahawa tahap rendah seterusnya akan berlaku pada musim gugur 2019.

Adakah ini bermaksud selamat menggunakan Bitcoin lama sekarang? Mungkin. Mungkin tidak. Panjang kitaran selalu tertakluk pada pengembangan dan pengecutan secara rawak, walaupun kebanyakan pasaran mempunyai jangka masa panjang kitaran 18-20 yang boleh dipercayai (diukur dari palung ke palung). Kata kunci di sini rata-rata. Beberapa kitaran boleh turun setelah hanya 13 bar. Namun yang lain boleh berkembang menjadi 22 atau bahkan 25 bar. Jangka panjang, anda boleh menjangkakan panjang kitaran rata-rata akan selalu berubah menjadi min 18-20 bar. Analisis kitaran kripto berkesan pada carta berdasarkan harga, volume, dan centang.

Sokongan dan Rintangan Utama untuk Bitcoin

Peraturan yang baik adalah mencari persetujuan antara tiga atau empat kitaran utama. Sekiranya ada kesepakatan rendah kitaran dan harga didagangkan tepat di atas harga utama sokongan tahap, kemungkinan pembalikan kenaikkan harga boleh diperdagangkan meningkat. Dalam kes Bitcoin, harganya telah mulai turun berhampiran tahap sokongan utama (berdasarkan tahap rendah pada bulan September 2017 pada 2,979.88). Sehingga penulisan ini (17 Disember), Bitcoin mengumpul, mungkin membuktikan analisis di atas betul.

Namun, ada kemungkinan besar bahawa duit syiling akan mencuba pengujian semula pada tahap rendah mingguan baru-baru ini pada 3,169,53 sebelum berusaha melonjak lebih tinggi. Oleh itu, jagalah pengambilan untung jika anda seorang peniaga jangka pendek. Zon bekalan terkenal (kawasan pengambilan untung) wujud berhampiran 4,200,00 hingga 4,300,00 dan kemudian mendekati 5,800,00 hingga 5,900.00.

Kitaran Riak

Tindakan harga Ripple sedikit lebih kasar daripada Bitcoin, tetapi ramalan kitarannya masih kelihatan sangat menarik. Ripple juga bergerak kuat (17 Disember), mengikuti petunjuk Bitcoin. Carta tiga hari menghasilkan sekumpulan ramalan rendah kitaran yang paling logik, dan menunjukkan bahawa akhir Disember 2018 hingga akhir Januari 2019 adalah jangka masa untuk yang rendah muncul. Mungkin harga terendah telah dibuat (minggu lalu pada 0.2815). Panjang kitaran utama untuk Ripple adalah 35 hari, 70 hari, dan 20 minggu (berdasarkan carta 3 hari). Perisian saya secara automatik mengira panjang kitaran yang paling sesuai, sehingga menjimatkan jam kerja manual. Semasa mengira kitaran, gunakan sebanyak mungkin data sejarah. Anda akan diberi hasil yang lebih tepat.

kitaran harga kripto kitaran Ripple rendah

XRPUSD, carta 3 hari: Ramalan kitaran Ripple menunjukkan penurunan besar pada Januari 2019. Imej: MotiveWave.com

Sokongan dan Rintangan Utama untuk Riak

Walau bagaimanapun, Ripple mungkin bergerak sedikit dan kemudian mundur untuk menguji semula yang rendah sebelum bergerak kembali ke tahap 0.3000s. Ayunan rendah pada 0.2815 adalah rendah yang lebih tinggi daripada yang dilihat pada bulan Ogos dan September 2018, dan itu adalah isyarat kenaikan harga utama untuk Ripple. Serangkaian swing swing yang lebih tinggi dan swing swing yang lebih rendah adalah bukti pasaran bull, jadi paling tidak lebih rendah rendah sebahagian formula sedang berkuat kuasa.

Agar Ripple benar-benar mendapat wang segar, cari penutupan harian di atas 0.4042 dan kemudian 0.5669. Penutupan yang berpotensi di atas 0.5669 akan mengesahkan pasaran bull (swing high dan swing low dasar) dalam duit syiling ini. Harga perlu mendapat bekalan yang besar (peniaga ingin menjual pendek) pada tahap 0,4700 hingga 0,5000, jadi ini mungkin merupakan zon pengambilan untung yang bagus jika anda pergi lama Ripple tidak lama lagi.

Kitaran Ethereum

Tindakan harga jangka panjang Ethereum jelas menurun, setelah mengejar 95 peratus rali 2017 yang menakjubkan. Bar harganya yang kecil (asas, carta 2 hari), mengalami pendarahan yang jauh lebih rendah dengan pemulihan. Sehingga hari ini, 17 Disember. Ethereum terus bergerak bersama Bitcoin, Ripple dan pasaran crypto yang lain.

kitar harga kitaran crypto Ethereum rendah

ETHUSD, carta dua hari: Pendarahan perlahan Ethereum akhirnya dapat berakhir sebagai tiga daripada pusingan utama pada awal 2019. Imej: MotiveWave.com

Ramalan kitaran harga ETHUSD menunjukkan bahawa rendahnya pelbagai basikal akan jatuh tempo pada Januari 2019. Ketika itulah kitaran 33 dan 64 hari, bersama dengan kitaran 18 minggu semuanya dijangka turun secara serentak. Perhatikan bahawa unjuran kitaran 34 minggu (separa bulatan) sudah dalam mod meningkat, jadi jika anda melihat ETHUSD membuat pembalikan kenaikkan harga yang kuat pada bulan Januari 2019, mungkin terdapat kenaikan yang ketara.

Sokongan dan Rintangan Utama untuk Ethereum

Dari ketiga-tiga syiling yang dianalisis di sini, Ethereum berada dalam keadaan teknikal yang paling teruk. Tahap sokongan bermakna seterusnya jauh di bawah harga semasa 94.70. Turun pada 40,99, yang merupakan tahap terendah April 2017. Ya, terendah minggu lalu di 82.05 mungkin menawarkan sokongan untuk kemungkinan penarikan balik dan pengujian semula, tetapi jika tahap itu cepat gagal, cari ETHUSD untuk menarik banyak penjual pendek. Di bahagian atas, terdapat banyak bekalan (tekanan penjualan yang berpotensi) di sekitar kawasan 110.00 hingga 120.00. Itu akan menjadi tempat yang sangat baik untuk menempah beberapa keuntungan perdagangan swing jika anda sudah lama Ethereum.

Pemerhatian Tambahan

Terdapat dua perkara penting lain yang perlu anda perhatikan:

  • Federal Reserve terus mengalir kecairan dari sistem kewangan AS, dan pada kadar yang semakin meningkat.
  • Semua indeks saham utama AS mempunyai ramalan kitaran bulanan menurun. 2019 mungkin tahun yang buruk bagi pulangan saham AS.

Memang, banyak perdagangan kripto berlaku di luar AS, tetapi pengosongan berterusan Fed dari pukulan monetari tetap menyebabkan lebih sedikit wang mengambang untuk tujuan spekulasi. Oleh kerana kebanyakan aktiviti kripto berkaitan dengan spekulasi dan bukan berkaitan dengan transaksi (sekurang-kurangnya sekarang), mungkin memerlukan masa sehingga pasaran kripto mengalami apa-apa seperti kenaikan tahun 2015-2017 lagi. Terdapat dua laman web crypto yang popular mengambil alih pasaran akhir-akhir ini: Kraken dan Binance. Kedua-dua platform ini membolehkan pengguna berdagang dan membeli crypt. Semasa memilih antara Kraken vs Binance, penting untuk melihat pembayaran, sistem pengesahan, kripto yang disokong, ciri keselamatan dan sokongan pelanggan mereka yang disokong sebelum membuat keputusan akhir anda.

Oleh itu, anda mungkin ingin menjadi lebih konservatif dengan sasaran keuntungan crypto anda sepanjang tahun 2019. Sistem kewangan dengan kecairan kurang bermakna kenaikan pasaran mungkin terhad dan penjualan mungkin lebih kejam. Peniaga saham yang panik mungkin perlu mengumpulkan wang tunai, melikuidasi pegangan kripto jangka panjang mereka yang baik, sehingga menjaga tutup rapat umum kripto.

Tafsiran yang tepat mengenai kitaran kripto dan tahap sokongan dan rintangan utama dapat membantu memberi anda kelebihan perdagangan dan pelaburan yang dapat dieksploitasi pada tahun 2019 dan seterusnya.