Tržište kripto osiguranja pretrpjelo je golemi razvoj tijekom posljednje dvije godine. U prošlosti su osiguravajuća društva oklijevala ući na kripto tržište zbog zabrinutosti za sigurnost i nestabilnost. Ironično je da je nestabilnost tržišta jedan od glavnih razloga zbog kojih kripto startupi, burze i investitori traže osiguranje prije svega.

Srećom, tržište je vidjelo neke stabilizacija tijekom prošle godine. Danas i pojedinci i korporacije mogu s povjerenjem osigurati svoju digitalnu imovinu. Iako proizvodi postoje za zaštitu vaše kriptokripcije, i dalje postoji velika razlika u rasponu pokrivenosti u odnosu na ukupno kripto tržište.

Opasno mala pokrivenost

Nedavno objavljeno izvješće stavlja tržište kripto osiguranja na oko 5 milijardi dolara. Ako uzmete u obzir da kripto prostor ima ukupnu tržišnu kapitalizaciju od oko 115 milijardi dolara, lako je uočiti da kripto većina ljudi nije zaštićena od gubitka ili krađe.

Ovaj nedostatak pokrivenosti nije sveden samo na osobne kripto ulagače. Kripto razmjene su opasno pokrivene. Čak i najveća kripto burza u Sjevernoj Americi, Coinbase, osigurava samo 2 posto ukupnog kripto-fonda prema podacima njihove tvrtke smjernice. U prošlosti je taj nedostatak pokrivenosti vodio do razmjena koje se na različite načine bave gubicima kupaca.

Polica osiguranja Coinbase putem Coinbase

Polica osiguranja Coinbase putem Coinbase

Savršen primjer razmjene koje preuzimaju gubitke kupaca u svoje ruke je siječanjski hak Novčanica. Prema izvještaji, hakeri su dobili pristup vrućem novčaniku tvrtke i uspjeli su zaraditi s oko 5oo milijuna dolara u NEM-u. Vrući novčanici ostaju povezani s internetom. U većini slučajeva razmjene drže većinu svojih sredstava izvan mreže, u hladnjači.

Coincheck osobno nadoknađena oko 500 milijuna dolara u kripto za korisnike. Tvrtka nije objavila detalje o unutarnjem radu pljačke. Međutim, priznali su pogrešku držanja većine svojih sredstava u vrućem novčaniku. U ovom scenariju redovni trgovci nisu izgubili, ali to nije norma.

Kripto gubici

Uzmi zloglasni Mt. Gox hack na primjer. Burza je pretrpjela velike gubitke nakon višestrukih hakiranja. Na kraju je zamjena zatražila stečaj a pogođen je naletom tužbi. Ovo je ostavilo Mt. Korisnici Goxa koji godinama drže gubitak. Tek kada je japanski sud presudio Mt. Goxov bankrot opozvan u lipnju 2018., da su korisnici dobili tračak nade da će ikada više vidjeti svoje izgubljene Bitcoine.

Vrste kripto osiguranja

Kripto osiguranje spada u dvije vrste pokrića: komercijalni kriminal i posebno tržište. Trgovački kriminal ili D&Pokriće se odnosi na sredstva u upotrebi. Tradicionalno ovo pokrivanje uključuje blindirane automobile, bankomate i vaš vrući novčanik.

Suprotno tome, posebno osiguranje na tržištu pokriva predmete kao što su vaš trezor pun zlatnih poluga ili onaj Picasso koji držite u svojoj dnevnoj sobi. Novčani i hladni novčanici spadaju u ovu vrstu kripto osiguranja. Ugledne burze imat će obje vrste pokrića.

Blizanci Winklevoss: Razmjena Blizanaca

U listopadu 2018. godine, Gemini Exchange sa sjedištem u New Yorku postala je jedna od prvih glavnih kripto burzi koja je u potpunosti osigurala korisnička sredstva. Razmjena je u vlasništvu kripto milijardera, a tvorci miješanog indeksa Winkdex, blizanci Winklevoss. Kako bi postigli ovaj zadatak, službenici tvrtke tražili su pokriće od konzorcija vodećih pružatelja usluga, uključujući londonskog gigantskog osiguranja Aon.

Blizanci Winklevoss putem New York Posta

Blizanci Winklevoss putem New York Posta

Taj je potez ponukao razmjene širom svijeta da traže pokriće. Istaknuto je da je Upbit, najveća burza u Južnoj Koreji po dnevnoj vrijednosti trgovanja, osigurala i Samsung i Kyobo izravno nakon najave Blizanaca.

ICO osiguranje

Osim razmjena, ICO-ovi su još jedno područje kripto prostora koje zahtijeva veće pokriće kripto osiguranja. Osiguranje za ICO može pokriti širok raspon gubitaka. Idealno bi bilo da ICO pokrivanje uključuje zaštitu od hakera, teških krađa i postupanja državnih regulatora. FounderShield je primjer osiguravajuće tvrtke koja nudi ovu vrstu pokrića tvrtkama.

Osobno osiguranje kripto novčanika

Stjecanje kripto osiguranja za vaš osobni novčanik donedavno nije bilo opcija za prosječnog kripto trgovca. Troškovi povezani s takvim pothvatom bili su previsoki da bi imali smisla za bilo koga osim za ulagače kitova. Srećom, neki programeri blockchaina uskočili su s nekim isplativim rješenjima.

Eterična

Platforma Etherisc nudi čitav niz proizvoda kripto osiguranja, uključujući zaštitu vašeg novčanika, pametne ugovore, rizična sredstva, kolateralnu štetu i kanale plaćanja. Programeri nastoje modernizirati tržište osiguranja putem integracije blockchaina.

InsurePal

Platforma InsurePal obećava da će korisnicima omogućiti i pružanje i stjecanje peer-to-peer zaštite za svoja kripto ulaganja. Tvrtka integrira protokol socijalne provjere. Ovaj protokol korisnicima daje ocjenu moralnog kompasa. Ova ocjena, zajedno s prošlim financijskim angažmanom korisnika, omogućava korisnicima da provjere razinu obveze osiguravatelja. Ispod su neki drugi primjeri vrhunskih pružatelja kripto osiguranja koje vrijedi istražiti.

Močvara & McLennan

Američka tvrtka Marsh & McLennan se specijalizirao za osiguranje blockchain startupa. Tvrtka je osnovana 2003. godine i podružnica je tvrtke Marsh. Danas, Marsh & McLennan je jedan od najuspješnijih pružatelja kripto osiguranja. Tvrtka je nedavno osnovala tim za razvoj blockchaina od deset osoba kako bi povećala svoju izloženost u tom sektoru.

Aon

Aon je najveći globalni pružatelj kripto osiguranja. Prema nedavnom studija, tvrtka je odgovorna za preko 50 posto ukupnog kripto osiguranja izdanog na tržištu. Tvrtka je nedavno pojednostavila postupak preuzimanja ugovora u pokušaju da privuče još više klijentele. Kao što je ranije spomenuto, tvrtka je sada osiguravatelj razmjene Blizanaca Winklevoss Twins.

Mitsui Sumitomo osiguranje

Mitsui Sumitomo osiguranje pruža japanskim kripto tvrtkama bezbroj pokrića. Tvrtka nudi pokrivenost klijenata koja uključuje zaštitu od krađe zaposlenika, neovlaštenog pristupa, pa čak i pogrešaka. Tvrtka čak nudi sigurnosne revizije kako bi legitimirala prostor. Te revizije uključuju sve, od inspekcija sustava, pa sve do provjere prošlosti zaposlenika.

Japan snažno podržava kripto prostor. Županija je službeno napravila Bitcoin a pravni oblik plaćanja u 2017. Japanski izravni pristup kripto tržištu čini ga idealnim za procvat pružatelja usluga.

Kripto osiguranje: Zaštita vaših satošija

Sad kad je kripto osiguranje dostupno, možda je vrijeme da preispitate svoju razinu zaštite. Digitalna imovina stvara jedinstvene izazove u pogledu zaštite. Jedno je sigurno, s razmjenama poput Gemini i Upbit koje svojim korisnicima pružaju pokriće, ostatak tržišta zasigurno će se prilagoditi da ostane konkurentan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me