Apa itu Enigma?

Enigma adalah rangkaian luar rantai yang bertujuan untuk melengkapkan rangkaian blockchain dengan menyediakan penyimpanan dan pengiraan data lapisan sekunder. Protokol ini akan menawarkan penyelesaian privasi dan penskalaan untuk setiap program blockchain yang menggunakannya, kerana data yang dimuat ke rangkaian Enigma akan bersifat peribadi dan bebas dari kesesakan rangkaian on-chain.

Enigma

Kontrak rahsia akan menjadi sumber roti privasi Enigma. Mereka akan menjadi Enigma apa kontrak pintar untuk Ethereum, dan mereka akan membolehkan pembangun membina aplikasi terdesentralisasi ujung ke hujung yang berpusat pada kerahsiaan.

Bagaimana Enigma Berfungsi?

Enigma adalah blockchain yang boleh dikendalikan dan agnostik, dan ia akan berfungsi sebagai peluasan kepada platform blockchain konvensional untuk pengiraan di luar rantai. Kod diproses di blockchain, di mana ia bersifat umum, dan di rangkaian luar rantaian Enigma, yang bersifat peribadi.

Untuk memastikan bahawa data tetap selamat, data dapat dienkripsi sebelum dikirim ke jaringan dan lapisan luar rantai ini bertanggung jawab menyebarkan data ini ke seluruh simpul Enigma dan merahsiakannya. Buku besar awam blockchain hanya menyimpan rujukan ke data ini untuk memberikan bukti penyimpanan, tetapi tidak satu pun data itu sendiri bersifat umum – data tersebut tetap disamarkan, peribadi, dan berpisah di rangkaian luar rantai.

Ekosistem Luar Rantai: MPC dan DHT

Untuk memberi anda idea bagaimana ini berfungsi, Enigma ingin menggunakan pengiraan multipartai yang selamat (MPC) dan hash-table diedarkan di luar rantai (DHT) untuk memastikan privasi data. Jangan terlalu terperangkap dengan frasa samar ini. Pada dasarnya, MPC menyebarkan data antara nod di rangkaian, membagi maklumat yang dienkripsi menjadi beberapa bahagian yang terpisah untuk memastikan keselamatannya. Oleh itu, DHT bertanggungjawab untuk menyimpan data ini dalam pangkalan data luar rantai. Kita dapat melihat MPC dan DHT sebagai dua bahagian dari keseluruhan yang sama. DHT menyimpan data sementara MPC bertanggung jawab menangani dan mengambilnya, sementara keduanya memastikan bahawa data yang dikendalikan tetap sepenuhnya peribadi.

Struktur enigma

Fikirkan seperti teka-teki. Setiap simpul memegang bahagian teka-teki ini, tetapi setiap bahagian tidak berguna tanpa semua yang lain. Lebih-lebih lagi, pengendali nod tidak mengetahui gambaran yang dibuat oleh semua bahagian. Pengguna yang mengakses Enigma untuk menyimpan datanya, bagaimanapun, tahu apa gambarnya, dan dengan itu, dia dapat mengambil semua kepingan untuk membina semula gambar ini ketika dia mahu.

Dapatkan gambar? Potongan teka-teki adalah nilai yang disimpan oleh node untuk data yang dienkripsi. Nilai-nilai ini berasal dari kunci peribadi data, gambar yang diperlukan untuk mengesahkan bahawa kepingan teka-teki adalah milik anda. Tanpa kunci peribadi, anda tidak dapat mengakses setiap data yang diperlukan untuk membuat keseluruhannya.Nod enigma

Oleh itu, semua data “dibahagi antara node yang berbeza, dan mereka menghitung fungsi bersama tanpa membocorkan maklumat ke nod lain. Secara khusus, tidak ada pihak yang mempunyai akses ke data secara keseluruhan; sebagai gantinya, setiap pihak mempunyai bahagian yang tidak bermakna (iaitu, seolah-olah rawak), “projek itu kertas putih menyatakan. Tidak seperti nod Bitcoin, tidak setiap nod bertanggungjawab untuk menyimpan maklumat yang dihantar ke rangkaian. Sebaliknya, teknik pengurangan rangkaian Enigma memilih node untuk mana-mana projek berdasarkan kemampuan dan reputasinya, memastikan bahawa hanya node yang tepat yang menjalankan tugas berdasarkan permintaan komputasinya dan bahawa rangkaian tersebut digunakan secara optimum.

Pengendali simpul akan menerima bayaran – bukan ganjaran penambangan – atas usaha mereka, kerana kedua-dua bayaran komputasi dan penyimpanan akan dikenakan untuk transaksi rangkaian untuk memberi insentif kepada operator untuk menyediakan sumber pengkomputeran. Untuk memastikan mereka jujur, pengendali simpul penuh mesti membuat deposit keselamatan yang mereka berisiko kehilangan jika mereka bertindak, buku putih Enigma menerangkan:

“Untuk berpartisipasi dalam jaringan, menyimpan data, melakukan perhitungan dan menerima bayaran, setiap simpul penuh harus terlebih dahulu menyerahkan deposit jaminan ke kontrak swasta. Setelah setiap pengiraan selesai, kontrak persendirian mengesahkan kebenaran dan keadilan. Sekiranya suatu nod didapati berbohong mengenai hasilnya atau mengurangkan pengiraan sebelum waktunya, ia akan kehilangan deposit yang dibahagikan antara node jujur ​​yang lain. Pengiraan diteruskan tanpa nod jahat (mis., Dengan menetapkan bahagian data ke 0). “

Untuk menyelesaikan bahagian ini, kita dapat melihat Enigma melayani dua fungsi penting untuk dunia blockchain:

Privasi: Anda mungkin muak mendengarnya – dan ya, mungkin berlebihan untuk memukulnya lagi – tetapi ciri inti inilah yang dimaksudkan oleh Enigma. Dengan Enigma, pengguna dapat menikmati kepastian bukti penuh dari lejar umum yang tidak berubah (blockchain) dengan keselamatan dan kerahsiaan pilihan penyimpanan rantai luar, enkripsi (Enigma). Katakan, sebagai contoh, sebuah universiti ingin merakam masalah kesihatan dengan para pelajarnya di blockchain tanpa mendedahkan penyakit yang menimpa setiap pelajar. Dengan Enigma, mereka dapat menyimpan catatan setiap keadaan yang tercatat dalam tinjauan tanpa menyatakan pelajar mana yang mempunyai apa. Rekod tinjauan yang komprehensif dan syarat yang dicatat adalah terbuka di blockchain, sementara input dan maklumat setiap individu disimpan secara peribadi di Enigma.

Penyimpanan / Skalabiliti: Enigma juga boleh digunakan untuk penyimpanan di luar rantai, sama ada data ini disulitkan atau tidak. Oleh itu, Enigma menyajikan pilihan penyimpanan di luar rantai dan penyelesaian skalabiliti, kerana ia dapat digunakan untuk memproses pengiraan yang berat / intensif yang masih dapat diverifikasi secara terbuka di blockchain.

Pemangkin dan Pasar Data

Seperti yang kami kaji secara ringkas, Enigma menggunakan kontrak rahsia yang membolehkan pemaju membuat aplikasi terdesentralisasi yang memfokus pada privasi. Contohnya, tinjauan penyakit universiti kami adalah kes penggunaan untuk DApp kontrak rahsia. Yang lain menjalankan gamut dari aplikasi pengundian, hingga audit kewangan syarikat, hingga pengurusan identiti.

Satu kes penggunaan seperti itu, pasar data untuk perdagangan, sudah ada di rangkaian. Catalyst adalah DApp pertama yang dibangun di Enigma, dan ia menggunakan pasaran di mana pengguna dapat memilih, berkongsi, dan menukar data untuk membina strategi pelaburan crypto. Seperti yang dinyatakan oleh kertas putih Catalyst:

“Matlamat utama Catalyst adalah berfungsi sebagai pusat sehenti bagi pemaju (atau pedagang kuantitatif) yang berminat untuk mengembangkan strategi perdagangan yang beroperasi di domain pasar kripto yang berkembang. Pembangun boleh menggunakan pelbagai sumber data yang akan disediakan melalui platform kami dan akan dilayani melalui protokol pasar data peer-to-peer Enigma, untuk membina model mereka, menguji kembali mereka mengikut data sejarah, dan juga meletakkannya strategi untuk menguji dalam persekitaran perdagangan simulasi atau sebenar. Dari masa ke masa, Catalyst juga akan melayani pelabur tanpa kemahiran pengekodan, mewujudkan If This Then That (IFTTT) untuk mengembangkan strategi pelaburan. “

Pasar data umum Enigma akan berfungsi dengan fungsi yang sama seperti Pemangkin untuk sejumlah besar industri dan kes penggunaan. Data untuk apa sahaja dari institusi kesihatan hingga rekod cukai dapat dikumpulkan di pasar, dan aplikasi / kegunaan data ini hanya terbatas pada imaginasi mereka yang memilih untuk menggunakan pasar.

Pasukan Enigma dan Apa Yang Akan Datang

Pasukan Enigma penuh dengan individu yang berkaitan dengan MIT. Ia terdiri daripada MIT Lab dan rakan MIT Sloan dan jurutera perisian berpengalaman.

Pasukan Enigma

Guy Zyskind, CEO dan pengasas bersama Enigma, mempunyai lebih dari satu dekad pengalaman pengembangan perisian dengan M.S. dari MIT, adalah bekas pembantu penyelidik MIT Media Lab, dan mengajar kelas pertama pada blockchain di MIT. Can Kisagun, CPO projek dan pengasas bersama lain, lulus dari Moan’s Sloan School of Management, mempunyai pengalaman dengan segelintir startup teknologi, dan bekerja di McKinsey & Syarikat sebagai penganalisis perniagaan setelah menamatkan MBA.

Projek ini juga diperiksa oleh senarai pelabur yang mengagumkan, termasuk Floodgate, Flybridge Capital Partners, Digital Currency Group, dan (tidak menghairankan) MIT.

Mengenai peta jalan Enigma, tidak ada infografik lengkap yang boleh anda arahkan ke atau trello board untuk mengikuti perkembangan projek. Pasukan ini menyimpan Medium yang cukup aktif, dan pada masa penulisan, berita terbesar adalah keluaran pasaran data Enigma yang akan datang untuk melengkapkan Pemangkin.

Pertandingan Enigma

Anda mungkin berfikir bahawa mana-mana dan semua koin privasi berada di arena persaingan untuk Enigma, tetapi koin privasi tertumpu pada privasi transaksi, sementara Enigma raison d’etre adalah privasi data – konsep serupa, permainan akhir yang berbeza.

Terdapat beberapa projek yang membina pasar berdasarkan data (lihat Iconomi, Cindicator, iExec RLC), tetapi dua yang pertama kekurangan komponen privasi luar rantai yang ditawarkan oleh Enigma dan fokus utama iExec adalah pengkomputeran awan luar rangkaian untuk DApps. Bluzelle memfokuskan diri pada pengurusan data, tetapi juga tidak memiliki pendekatan Enigma di luar rantai serta pasar datanya.

Terus Rangkaian mungkin perkara paling dekat yang dimiliki Enigma dengan pesaing, tetapi masih dalam peringkat awal dan tidak mempunyai (setahu pengarang ini) rancangan untuk pasaran data pengembangan DApp.

Sejarah Perdagangan Enigma

Enigma mencapai puncak hanya $ 8,20 pada 10 Januari, hanya untuk melihat aliran menurun yang stabil semasa kemalangan Januari-Februari. Pada penulisan ini, ia berada di kedudukan ke-88 di CoinMarketCap dan telah melambung dalam lingkungan ~ $ 2.50.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = ENG&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP, BTC ‘;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Tempat Membeli Enigma

Pasaran dominan Enigma berada di Binance, Huobi, dan Bittrex, dan anda boleh memperdagangkannya untuk kedua-dua BTC dan ETH di ketiga-tiga bursa tersebut.

Tempat menyimpan Enigma

Enigma adalah token ERC20, jadi mana-mana dompet yang serasi dengan Ethereum (mis., Ledger Nano S, Trezor, MyEtherWallet, MetaMask, Parity, dll.) Telah anda lindungi.

Pemikiran Akhir

Enigma berjanji akan menawarkan dua penyelesaian yang sangat diperlukan untuk pengurusan data / penyimpanan di blockchain: privasi dan skalabiliti. Dengan Enigma, kontrak rahsia akan membolehkan pengguna menyimpan maklumat sensitif dan juga mempunyai kebolehpercayaan rangkaian blockchain untuk mengesahkan data ini. Di samping itu, pembangun boleh menggunakan Enigma untuk memunggah data intensif pengiraan ke rangkaian rantai luar Enigma, memberikan platform blockchain pilihan penyimpanan berskala dan sumber alternatif untuk memproses data.

Di atas kedua-dua penyelesaian ini, kami mempunyai Catalyst, sebuah pasar data Enigma. Yang pertama memberi pedagang alat yang berguna untuk mengoptimumkan pilihan pelaburan mereka, sementara yang kedua dapat menyediakan pasar yang komprehensif dan selamat dari pelbagai data yang dapat digunakan atau disumbangkan oleh individu dengan privasi dan integriti rangkaian Enigma.

Jarang dapat menemui projek yang begitu unik dengan pasukan yang berdedikasi dan diperiksa yang berusaha untuk mewujudkan konsepsi. Sekiranya kenyataan ini membuahkan hasil, tidak dapat diketahui apa yang boleh dibawa oleh kontrak rahsia dan pasaran data Enigma ke crypto-sphere pada tahun-tahun akan datang.

Sumber tambahan:

Laman web

Kertas putih

Blog Sederhana