Pengenalan GAS

GAS adalah token operasi yang memberi kuasa kepada kontrak pintar dan token yang dibina di blockchain NEO. Sekiranya anda membaca CoinCentral, anda mungkin pernah mendengar tentang Ethereum. Ada kemungkinan anda juga pernah mendengar mengenai pesaing Ethereum yang berpangkalan di Cina, NEO. Di Ethereum, gas Ethereum adalah tol yang dibayar oleh pembangun semasa melaksanakan kontrak pintar. Ia perlu dibayar di ETH. Di NEO, mereka telah membuat token operasi yang terpisah untuk pembangun, dan mereka menamakannya GAS.

Terutama dalam beberapa bulan kebelakangan ini, bintang NEO semakin meningkat. Setelah menjenamakan semula pada tahun 2017, platform kontrak pintar berfokus pada penambahan fungsi pada kontrak pintar. Senibina NEO menjadikan kontrak pintar mudah dikodkan, dapat dihubungkan dengan aset dan identiti digital, dan mematuhi kerajaan.

Oleh kerana NEO telah berkembang, begitu juga harga sahamnya dalam bentuk duit syiling NEO. Pelabur yang baru mengenal NEO mungkin juga percaya bahawa syiling NEO ini adalah token operasi yang memberi kuasa kepada kontrak pintar di rangkaian. Itu bukan masalahnya. GAS adalah apa yang digunakan pemaju untuk kontrak pintar mereka di NEO.

The harga GAS telah meroket dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana semakin banyak pelabur semakin bijak menggunakannya dalam ekosistem NEO. Popularitinya sebagai kenderaan pelaburan juga telah dibuka dengan pengenalannya pada Binance sebagai duit syiling yang boleh diperdagangkan. Buat masa ini, anda hanya boleh berniaga GAS di Binance. Jika tidak, jika anda mahukan GAS, anda mesti memperolehnya. Dalam artikel ini, kita akan melihat NEO, GAS, apakah itu dan bagaimana memperolehnya.

Sejarah NEO: AntShares & Keusahawanan Cina

NEO pada asalnya bernama AntShares. AntShares adalah projek blockchain sumber terbuka pertama di China yang mendapat terkenal. Pengasas AntShares, Da Hongfei dan Erik Zhang tahu bahawa blockchain adalah alat yang kuat. Mereka membayangkan ekonomi di mana aset digital dapat dijamin dan diperdagangkan di blockchain. Anda juga boleh memasukkan langkah-langkah identiti untuk membuat tandatangan digital untuk orang sebenar. Teknologi identiti yang sama juga dapat mengukur kekuatan pengesanan untuk objek kehidupan nyata.

Idea AntShares muncul sebagai tindak balas kepada masalah yang disebabkan oleh Undang-Undang Tandatangan Digital China 2005, yang membolehkan orang menandatangani dokumen undang-undang secara digital. Namun, ia menetapkan syarat ketat bagaimana tandatangan tersebut harus disahkan. Ke Da Hongfei dan Eric Zhang, blockchain memberikan penyelesaian yang ideal untuk masalah pengesahan identiti ini. Mereka ingin membina blockchain yang mematuhi kerajaan. Pada akhirnya, mereka berharap syarikat akan menggunakan AntShares untuk membina kontrak dan rantaian bekalan yang mematuhi.

pengasas neo

AntShares berterusan sehingga 2017 ketika mereka menjenamakan semula syarikat itu sebagai NEO. Nama dan imej baru memberi kredibiliti kepada syarikat. Semua token AntShares menjadi token NEO. Namun, ada juga AntCoin yang menyediakan gas untuk melaksanakan kontrak di rangkaian AntShares. AntCoin ini dinamakan semula sebagai GAS.

Onchain

Tidak ada perbincangan mengenai NEO dan AntShares yang akan lengkap tanpa gambaran ringkas mengenai Onchain. Onchain adalah syarikat saudara NEO (dahulunya AntShares), dimulakan oleh pengasas yang sama. Ia benar-benar terpisah dari NEO, tetapi kedua-dua syarikat bekerjasama.

Onchain merancang dan membina rantaian untuk kegunaan perniagaan. Banyak syarikat berminat dengan cara mereka menggunakan lejar edaran peribadi. Onchain Senibina Rangkaian Teragih membantu perniagaan menilai kegunaan aset digital blockchain dalam amalan perniagaan semasa mereka. Onchain telah bekerjasama dengan Microsoft China dan syarikat besar lain untuk mengembangkan kes perniagaan blockchain.

Memahami Onchain adalah penting untuk mempelajari GAS kerana dua sebab. Pertama, pengasas NEO berfokus pada perniagaan, dan mereka secara aktif membina aplikasi peribadi, selain NEO yang menghadap ke orang ramai. Ini bermakna mereka mempunyai pemahaman yang lebih mendalam tentang apa yang diperlukan oleh perniagaan dalam platform kontrak pintar. Kelebihan yang besar.

Mereka juga merancang fungsi masa depan untuk NEO yang dipanggil NeoX (seperti yang akan kita lihat nanti dalam artikel ini). NeoX akan membolehkan transaksi cross-blockchain. Ini bermaksud syarikat besar dapat menghubungkan rantaian blok peribadi mereka dengan blockchain NEO untuk mendapatkan yang terbaik dari kedua dunia.

Perniagaan yang melaksanakan kontrak di NEO memerlukan GAS untuk menguatkan transaksi tersebut.

Rangkaian Semasa

NEO berfungsi berdasarkan mekanisme konsensus yang unik. Daripada bukti kerja atau bukti kepentingan, NEO menggunakan Toleransi Kesalahan Byzantine yang didelegasikan (dBFT). Di dBFT, pihak berkepentingan di NEO memilih sekumpulan pembukuan untuk setiap blok. Nod pembukuan membuat blok, dan kemudian rangkaian mesti menyetujui blok baru. Sistem ini memerlukan sumber yang lebih sedikit daripada jenis kata sepakat yang lain, dan juga lebih mampu.

Dengan menggunakan sistem pembukuan terpilih ini, NEO mencapai 1,000 transaksi sesaat dan secara teorinya dapat mencapai 10,000 transaksi sesaat dengan pengoptimuman yang tepat. Berbanding dengan kapasiti rangkaian Ethereum saat ini sebanyak 15 transaksi sesaat, NEO mempunyai kelebihan yang jelas. Ini berlaku terutamanya untuk penggunaan kontrak pintar berskala besar perusahaan.

The dBFT juga menggabungkan teknologi identiti digital. Penjaga buku boleh menjadi orang dan institusi sebenar, yang dikenali dengan nama rangkaian. Ini penting kerana NEO mahu patuh kepada kerajaan. Kemungkinan penegak hukum, pengawal selia, dan badan kehakiman mendaftar dan memantau aset kewangan yang mematuhi dalam rangkaian NEO. Walaupun tidak semestinya penting untuk NEO setiap masa, rangkaian NEO merancang untuk menyokong pematuhan apabila perlu.

NEO Menggunakan Dua Token Berasingan

Sekarang setelah kita membuat liputan mengenai pembukuan dBFT dan NEO, kita dapat mulai memahami perbezaan antara dua token di belakang platform NEO: NEO dan GAS.

NEO: Token Pengurusan

NEO bukan mata wang atau aset. Ini hanya berdiri sebagai hak suara dalam pemerintahan dan pengurusan NEO. Ini bermaksud bahawa memiliki 1 NEO memberi anda hak untuk memilih siapa yang akan menjadi penjaga buku untuk blok seterusnya. Pemangku kepentingan NEO juga memilih perubahan rangkaian. Terdapat 100 juta jumlah NEO, semuanya dibuat pada awal rangkaian. Token NEO tidak boleh dibahagi lagi.

Pemilikan NEO juga bagaimana GAS diedarkan dengan setiap blok baru. Sekiranya anda memiliki NEO apabila blok selesai (setiap 15-25 saat), anda akan menerima GAS. Memiliki 1 NEO akan menjana pendapatan anda .0003-.0005 GAS sehari.

NeoGas (GAS): Token Operasional

Nama penuh untuk GAS adalah NeoGas, menurut Buku putih NEO. Token operasi inilah yang mendorong kontrak pintar dan token yang dibina di blockchain NEO. NEO menggunakan token berasingan seperti GAS supaya pemilikan / pengurusan NEO tidak terikat secara langsung dengan penggunaan platform.

Bekalan GAS meningkat sebanyak 8 setiap blok (15-25 saat). 8 GAS ini dibahagi antara semua pemegang NEO. Setiap dua juta blok, ganjaran per blok GAS kepada pemegang NEO berkurang sebanyak 1. Had maksimum GAS adalah 100 juta token, tetapi NEO tidak menyangka akan mencapai tahap itu selama 22 tahun.

Pemegang NEO perlu menyimpan NEO mereka di dompet peribadi untuk menuntut GAS mereka. Sekiranya anda membeli NEO dan meninggalkannya di dompet pertukaran, anda tidak akan mengumpulkan GAS. Pelbagai Benang Reddit mempunyai arahan untuk menyiapkan dompet anda dan menuntut GAS.

Komponen Utama NEO

Oleh kerana GAS memberi kuasa kepada ekosistem NEO, nilainya secara langsung berkaitan dengan kegunaan NEO. Perlu melihat apa yang boleh dilakukan NEO dan apa yang mereka rancangkan untuk dilaksanakan pada masa akan datang.

Aset Digital

Sejak penubuhan AntShares, aset digital telah menjadi komponen utama dalam pembangunan projek ini. Matlamat di sebalik NEO adalah membuat aset digital yang selamat, telus, dan sukar untuk disalin, ditempa, atau lanun. Terdapat dua jenis aset di NEO.

Pertama, aset global adalah yang boleh dikenal pasti oleh sesiapa sahaja. Mereka boleh didapati di blockchain, dan dapat dikongsi bersama di seluruh kontrak dan projek. Jenis aset ini penting untuk ketelusan, kecekapan, dan standardisasi. Mereka boleh disimpan dengan pelbagai tahap kebolehaksesan.

Aset kontrak, sebaliknya, tinggal di kawasan simpanan peribadi kontrak. Apabila dua pihak perlu menukar maklumat sulit melalui kontrak pintar, mereka akan menggunakan aset kontrak. Aset ini terhad kepada pengguna dengan izin yang diberikan melalui kontrak.

Identiti Digital

Di samping aset digital adalah identiti digital. Ini menghubungkan kembali ke masalah pengesahan tanda tangan China yang pada awalnya dihadapi oleh AntShares dan Onchain menggunakan blockchain. Setelah dilaksanakan sepenuhnya, identiti digital akan membolehkan anda menghantar pengenalan, ciri wajah, cap jari, pengenalan suara, pengesahan SMS, dan kaedah lain untuk mengesahkan keperibadian dan identiti. Identiti yang disahkan oleh blockchain kemudiannya dapat dimasukkan ke dalam kontrak pintar dan tandatangan digital.

Kita juga boleh memberi identiti kepada aset yang bermaksud bahawa objek fizikal dihubungkan dengan data blockchain dengan cara asas. Ini semudah melacak inventori menggunakan kod QR. Ini juga dapat menggunakan metode pengesahan barang dagangan atau pengujian kualiti yang lebih kompleks. Setelah objek fizikal mempunyai identiti blockchain, menjadi mustahil untuk memanipulasi catatan sejarahnya, mencegah semua jenis pemalsuan dan rasuah.

Kontrak Neo

neokontrak

Untuk menjadikan aset dan identiti berfungsi secara berguna, NEO melaksanakan kontrak pintar. Kontrak NeoContrak ini berbeza dengan kontrak pintar Ethereum kerana ia lebih mudah diterima pakai. Kontrak Neo gunakan C #, Java, dan bahasa pengaturcaraan arus perdana yang lain dalam mesin maya berskala. Ini bermaksud bahawa pembangun tidak perlu belajar bahasa pengaturcaraan baru untuk menggunakan NeoContract.

NEO juga merancang ciri canggih untuk menjadikan kontraknya lebih berguna, semuanya dilengkapi dengan GAS.

Ciri Lanjutan Dikuasakan oleh GAS

NEO mempunyai tiga ciri canggih yang sedang dibangunkan:

  1. NeoX –

    Dibincangkan sebelumnya dalam artikel ini, NeoX bertujuan untuk melintasi rantaian blok. Walaupun whitepaper NEO tidak jelas bagaimana ia berfungsi, NeoX berjanji untuk menawarkan interoperabiliti antara beberapa blockchain, termasuk link blockchain peribadi / awam.

  2. NeoFS – Untuk menjadikan aset digital dan kontrak pintar lebih berkemampuan, NEO melaksanakan sistem penyimpanan dan perkongsian fail di blockchain. Ini akan memudahkan untuk memindahkan fail digital sebagai sebahagian daripada kontrak.
  3. NeoQS –

    Walaupun bukan secara langsung fitur pengguna, di masa depan rangkaian NEO merancang untuk tahan terhadap serangan dari komputer kuantum. Masih merupakan ancaman yang jauh, mengetahui bahawa NEO sedang berusaha menyelesaikan penyelesaian kuantum memberikan sedikit fikiran untuk pelabur jangka panjang.

Kesimpulannya

NEO telah meletakkan dirinya sebagai pesaing kuat kepada Ethereum dalam kontrak pintar. Tumpuan NEO pada aset, identiti, dan ciri masa depan juga membezakannya daripada Ethereum. Sudah jelas bahawa NEO adalah salah satu projek terpenting yang pernah kita lihat berasal dari China. Masa depan sebagai syarikat cerah.

Token GAS adalah lebih kurang peluang pelaburan dan lebih banyak token operasi. Walau bagaimanapun, nilai GAS kemungkinan akan meningkat seiring dengan populariti NEO. Salah satu pilihan bagi pelabur yang berminat dengan NEO adalah membeli token NEO. Kemudian, anda akan memperoleh GAS secara automatik dengan setiap blok yang baru selesai, meningkatkan dividen anda. Token NEO juga akan dihargai apabila platform ini semakin popular, mewujudkan win-win.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me