Provedite dovoljno vremena u kripto-zajednici i svjedočit ćete raspravama o Proof of Work (PoW) i Proof of Stake (PoS). Ljubitelji PoW-a tvrdit će da je to sustav transakcija koji je Satoshi Nakamoto imao na umu za kriptovalute. Oni koji podržavaju PoS, s druge će strane tvrditi da je rudarstvo zastarjelo, neučinkovito i nesigurno u odnosu na ulaganje.

Pa se možda pitate, koja je razlika, je li jedan zapravo bolji od drugog i zašto je bolji? Pa kao i većina stvari ovdje u Coin Central-u, nismo ovdje da bismo vam davali svoja neželjena mišljenja, ali ovdje smo da bismo vam dali neke objektivne informacije koje bi vam mogle pomoći da sami utvrdite koji se dokaz najbolje dokazao.

Dokaz o radu

Kada je Satoshi Nakamoto 2009. stvorio Bitcoin, zamislio je valutu koja će se oslanjati na nepovjerljivi i distribuirani sustav konsenzusa. To bi omogućilo decentralizaciju Bitcoina kako u tehnološkom tako i u financijskom smislu. Na primjer, kada transakcijom novca obavljate pouzdan sustav, treća strana (mislite da banke, kreditne / debitne kartice, PayPal) obrađuje te transakcije u smislu debitne i kreditne kartice. Ako Mark pošalje Sally 100 dolara, institucija će zadužiti Markov račun 100 dolara, a Sally kreditirati sa 100 dolara. Sav novac obrađuje i unutar njega treća strana, tako da niti jedan od transakcijskih sredstava ne pripada ni Marku ni Sally dok se ne povuku iz sustava.

Bitcoin se razlikuje od tradicionalnih financijskih središta po tome što je nepovjerljiv. To ne znači da svom novcu ne možete vjerovati Bitcoin i blockchain. Zapravo je upravo suprotno. Nepouzdana priroda Bitcoina omogućuje razmjenu računala bez potrebe za posrednikom treće strane.

Tradicionalni posrednici zamjenjuju se rudarima, a ti rudari rade u ime imatelja Bitcoina kako bi vidjeli da li se transakcija uspješno obrađuje. Da bi vidjeli da li su ove transakcije odobrene, rudari predaju procesorsku snagu svog računala kako bi riješili šifrirane algoritme unutar svake transakcije. To je ono što mislimo pod Dokaz o radu.

Pod sustavom Proof of Work, rudari se natječu da provjere jesu li sve transakcije unutar bloka kandidata (blok koji se trenutno gradi) legitimni. Da bi to učinili, moraju riješiti šifrirane zagonetke kojima se potvrđuje integritet transakcijskih kovanica. Prvi rudar koji je riješio ove zagonetke prima iznos izvršene valute, također poznat kao blok nagrada. Nakon što se problem riješi, transakcije stvaraju blok koji se pohranjuje kao javna knjiga na blockchainu, a rudar najavljuje rješenje za cijelu mrežu.

Kao što vidite, PoW diktira konkurencija i računski izlaz. Zamislite međunarodno matematičko natjecanje na kojem se natjecateljima (rudarima) daje prethodno neriješeni dokaz (blok). Tko prvi riješi ovaj dokaz, dodjeljuje mu se nagrada (blok nagrada), a riješeni dokaz zatim se objavljuje na internetu kako bi ga svi mogli vidjeti (blok se uspostavlja u blockchainu).

Dokaz uloga

Proof of Stake se u potpunosti razlikuje od Proof of Work. Umjesto da gradi blokove kroz radne rezultate, tvorac bloka određuje se prema njihovom udjelu ili udjelu u valuti.

Prema ovom sustavu, krivotvoritelji (PoS ekvivalent rudaru) biraju se za izgradnju blokova na temelju njihovog udjela u valuti i starosti tog udjela unutar blockchain-ove mreže. Na primjer, recimo da imate 500 000 QTUM-a. Prije svega, dopustite mi da vam hipotetički čestitam na debelim hrpama. Da se vratimo na primjer, u sustavu Proof of Stake vjerojatnije je da ćete stvoriti blok kandidata nego netko sa 100.000 QTUM-a. Da idemo još dalje, da ste držali 500 000 QTUM-a na istoj adresi godinu dana, vjerojatnije je da ćete generirati sljedeći blok od nekoga tko također ima 500 000 QTUM-a, ali tko ga drži na mrežnoj adresi već pola godine.

Da bismo vam dali još jednu analogiju, zamislite da li su vam se šanse za dobitak na lutriji povećavale na osnovu a) koliko novca ste u nju uložili i b) koliko ste dugo kupovali karte. Sada ulaganjem u svoju omiljenu PoS valutu nećete zaraditi milijune dolara, ali povrh svojih investicijskih dobitaka možete ostvariti lijep pasivan prihod.

Važno je napomenuti da se za odabir uloga mora držati na adresi unutar mreže novčića. Dakle, ako ste držali QTUM kao u gornjem primjeru, trebali biste ga pohraniti u QTUM-ov osnovni novčanik. U PoS sustavu također nema blokovskih nagrada. Budući da ne postoji poticaj usmjeren na rad da nadmaši ostale rudare, krivotvoriteljima se dodjeljuju samo naknade za transakcije.

Također postoji značajna razlika između Delegiranog dokaza uloga i redovnog dokaza uloga, ali to je za drugi članak drugog datuma.

PoW kovanice:

–Bitcoin

–Ethereum

–Litecoin

–Monero

PoW / PoS hibridi:

-Crtica

-Stratis

–Share

–Pivx

PoS novčići:

–Cardano

-OmiseGo

–QTUM

-Žar

Ključne razlike i za poneti

Pristalice PoW-a reći će vam da omogućuje kripto efikasnije funkcioniranje kao valuta. PoS model, tvrde, potiče korisnike da ulože svoje kovanice dulje vrijeme, čineći ih time neaktivnima.

Ljubitelji PoS-a, međutim, branit će ukupnu superiornost svog sustava. Za početak rješava problem potrošnje energije koji je stvorio Bitcoin. Kako se u mrežu Bitcoina dodaje više transakcija i korisnika, bit će potrebno više računalne snage kako bi se prilagodio rastu. Što se više računalne snage dodaje mreži, to se hashrate povećava u poteškoćama. S većim poteškoćama dolazi do povećanja količine posla koji računalo mora generirati da generira blokove, a ovaj povećani izlaz dovodi do veće potrošnje energije. Rast i poteškoće rudarstva Bitcoina eksponencijalno su vezani uz potrošnju energije, a kritičari to vide kao nerješivo pitanje prema PoW modelu. To je razlog što mreža Bitcoin troši sama više energije od 159 zemalja.

Proof of Stake također brani od 51% napada na blockchain. Kao što smo vidjeli s nedavnim Bitcoin Cashom i Bitcoin građanskim ratom, nesrazmjerna rudarska snaga može dovesti do faktičke centralizacije blockchain mreže. Da bi kontrolirao većinu PoS blockchaina, validator bi trebao posjedovati 51% ili više ukupne opskrbe te kripto mreže. Dakle, da bi netko, na primjer, napao Cardanov blockchain, za to bi trebao Cardano vrijedan 609.286.157.643 USD. Ne vidimo da se to događa.

I PoS i PoW imaju uspona i padova, a mi ćemo biti uzbuđeni kad vidimo kako tržište reagira na novčiće koji koriste bilo koji sustav ili hibrid oba. Ipak, posljednju stvar koju treba imati na umu za PoW jest da nakon što se iskovaju i cirkuliraju svi novci u valuti, blok nagrade prestaju postojati. To može potaknuti PoW novčiće da se ažuriraju na PoS model, ali samo će vrijeme pokazati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me