Apa itu Hshare & Hcash? Pandangan Dalam pada Syiling Mendaki Carta

Hshare adalah token nilai pra-pelancaran dengan pertukaran 1: 1 untuk Hcash ketika dilancarkan.

Hcash adalah cryptocurrency baru yang direka untuk membolehkan pemindahan nilai antara blockchain dan antara blockchain dan cryptocurrency tanpa blok. Sebagai tambahan, Hcash akan menyokong transaksi peribadi, pemerintahan DAO, dan rintangan kuantum.

Sehingga November 2017, Hshare diperdagangkan di tempat # 14 pada CoinMarketCap dengan penilaian keseluruhan $ 853 juta (lihat di atas untuk harga dan kedudukan semasa). Sejak Hshare memasuki 20 cryptocurrency teratas, banyak pelabur dan peminat crypto mempunyai pertanyaan mengenai teknologi, potensi, dan kesahihannya.

Walaupun ada yang menyatakan faedah urus niaga antara blockchain sebagai kenaikan besar untuk cryptocurrency ini, yang lain ragu-ragu mengenai kemampuan pasukan Hcash untuk melakukan cabaran teknologi yang begitu besar, dan mereka percaya Hshare dinilai terlalu tinggi.

Pasukan Hcash berpangkalan di China dan Australia. Walaupun mereka mempunyai sokongan dan nasihat universiti yang mengagumkan, sebahagian besar pasukan pembangunan teras tidak diketahui dalam komuniti crypto. Tidak jelas apa kelebihan dan pengalaman pasukan ini.

Dalam artikel ini, kita akan melihat apa itu Hcash, bagaimana fungsinya, dan garis masa pelancarannya. Kami juga akan mengkaji beberapa kritikan yang diterima oleh Hcash pada peringkat awal dan pra-pelancaran ini. Walaupun panduan ini dimaksudkan untuk menjadi pengenalan yang kukuh, ini bukanlah analisis yang lengkap. Anda mahu membaca Kertas putih Hcash dan sumber industri lain yang berkaitan sebelum membuat keputusan mengenai teknologi.

Hcash berfungsi dengan cryptocurrency blok dan tanpa blok

Mata wang seperti Bitcoin dan Ethereum beroperasi di blockchain, menggunakan perlombongan untuk membuat rangkaian blok yang menyimpan lejar transaksi masing-masing. Walau bagaimanapun, tidak ada cara untuk blockchain Bitcoin untuk bercakap dengan blockchain Ethereum. Sekiranya anda ingin memindahkan nilai antara keduanya, anda harus menggunakan perkhidmatan pertukaran. Oleh kerana bilangan rantaian blok bebas terus meningkat, masalah pemindahan nilai antara rantaian blok bertambah.

graf asiklik terarah

Masalahnya semakin rumit apabila anda mempertimbangkan mata wang baru seperti IOTA dan Byteball yang sama sekali tidak menggunakan blockchain. Sebaliknya, mereka melaksanakan kriptografi grafik asiklik terarah (DAG) untuk membuat rangkaian transaksi yang saling mengesahkan.

Perkhidmatan pertukaran bermasalah kerana boleh lambat, mengenakan bayaran, dan merupakan institusi terpusat. Mata wang blockchain dirancang untuk menawarkan alternatif kepada perbankan dengan yuran rendah dan tidak ada pihak berkuasa pusat. Walau bagaimanapun, bila-bila masa anda perlu melakukan pertukaran antara blockchain, anda menghadapi masalah yuran, kelajuan, dan kuasa pusat yang sama dengan yang anda lakukan dengan bank.

Hcash berusaha menyelesaikan masalah ini dengan beroperasi sebagai rantai sampingan untuk mata wang blockchain dan DAG. Hcash akan mengembangkan dua rangkaian serentak: satu berasaskan blockchain, dan satu lagi menggunakan DAG. Rangkaian tersebut akan menawarkan alamat yang boleh dikendalikan dengan cryptocurrency biasa yang lain, yang membolehkan anda menghantar dan menerima pelbagai mata wang di dompet Hcash anda.

Alamat awam dan peribadi

Oleh kerana Hcash berharap dapat menjadi rantai sampingan bagi banyak cryptocurrency yang berbeza, termasuk koin privasi, ia perlu menerapkan ciri privasi untuk menutupi bagaimana pengguna memindahkan dana mereka. Untuk mengatasi masalah ini, Hcash akan dilengkapi dengan dua jenis dompet: putih dan hitam. Walaupun alamat putih akan dilihat secara terbuka, alamat hitam akan tetap peribadi.

Untuk mencapai privasi ini, Hcash akan melaksanakan bukti pengetahuan tanpa pengetahuan. Sistem ini, seperti yang terbukti pada blockchain Zcash, melibatkan penyamaran identiti pengirim dan penerima melalui penggunaan kriptografi lanjutan untuk mengesahkan transaksi tanpa berkongsi maklumat mengenai transaksi dengan pelombong. Akibatnya, blockchain yang menerapkan bukti pengetahuan sifar tidak menyertakan maklumat pengguna yang dapat dikenal pasti.

Oleh kerana Hcash belum dilancarkan, masih harus dilihat seberapa baik pasukan pembangunan dapat menerapkan privasi di begitu banyak sambungan rangkaian yang berbeza. Privasi pastinya merupakan salah satu cabaran teknikal terbesar yang dihadapi oleh pembangun Hcash kerana melindungi data pengguna menjadi semakin sukar ketika menghadapi penyerang dengan kemahiran perkakasan dan pengkodan yang canggih.

Rintangan kuantum

Bercakap mengenai perkakasan canggih, pengkomputeran kuantum berpotensi untuk menjatuhkan dunia cryptocurrency dengan cara yang buruk. Komputer kuantum jauh melebihi kekuatan pengkomputeran kita pada mesin klasik, kerana, tidak seperti komputer hari ini, ada kemungkinan mereka wujud di negara selain “0” atau “1.”

cip pengkomputeran kuantum

Cip pengkomputeran kuantum oleh D-Wave Systems, Inc. – Creative Commons

Kriptografi moden bergantung pada hubungan antara kunci awam dan peribadi. Untuk cryptocurrency, ini bermaksud orang boleh menghantar wang ke alamat awam anda, tetapi hanya anda yang boleh membenarkan perbelanjaan dari alamat itu menggunakan kunci peribadi anda. Pada masa ini sangat sukar untuk menghitung hubungan antara kunci awam dan swasta.

Menurut Kayu Lamont, memerlukan 10,79 quintillion tahun penyerang untuk mengetahui hubungan antara kunci pada cypher 128-bit. Namun, jika penyerang berjaya mengembangkan komputer yang secara eksponensial lebih kuat daripada komputer kita sekarang, komputer itu berpotensi menyahkodkan cypher 128-bit yang sama dalam enam bulan.

Walaupun kebanyakan pakar bersetuju bahawa pengkomputeran kuantum masih jauh, pemaju Hcash tidak mengambil peluang. Mereka telah menentukan bahawa rintangan kuantum akan dimasukkan ke dalam kod Hcash dari awal. Lejar tahan kuantum menggunakan tandatangan transaksi baru dan hash berulang untuk memastikan bahawa komputer kuantum, ketika mereka dibangunkan, tidak akan mendapat pengaruh yang tidak semestinya di rangkaian Hcash.

Bukti kerja hibrid & bukti kepentingan untuk pemerintahan DAO

Sebilangan besar blockchain menggunakan bukti kerja (PoW) atau bukti kepentingan (PoS) untuk mengesahkan transaksi dan membuat blok baru. Sebagai bukti kerja, sekumpulan pelombong bersaing untuk menyelesaikan teka-teki kriptografi yang mengikat blok ke tempatnya dalam rantai. Menyelesaikan teka-teki memerlukan anda menyumbang banyak kekuatan pengkomputeran, tetapi jika anda menyelesaikannya, anda akan mendapat ganjaran.

Sebagai bukti kepentingan, sistem ini melihat setiap orang yang memiliki sebahagian mata wang dan berapa banyak yang mereka miliki. Berdasarkan kepentingan mereka, rangkaian memilih secara rawak seseorang untuk menjadi pengesah bagi blok baru; orang yang memiliki lebih banyak duit syiling lebih cenderung dipilih. Pengesah menyusun urus niaga dan menutup blok, dan rangkaian yang lain memeriksanya. Sekiranya blok itu jujur, pengesah akan menerima ganjaran kecil. Sekiranya blok itu palsu, pengesah akan kehilangan semua duit syiling yang mereka miliki di blockchain tersebut.

Hcash mencadangkan a sistem PoW / PoS hibrid yang memaksimumkan penglibatan pengguna dan kuasa pengkomputeran di rangkaian. PoW memberikan insentif kepada pelombong untuk menyumbangkan daya pengkomputeran, sementara PoS memberikan insentif untuk rata-rata pengguna untuk tetap terlibat.

Hcash merancang untuk menggunakan sistem ini untuk membolehkan pengundian, dengan itu mewujudkan organisasi autonomi yang terdesentralisasi (DAO) yang mengatur Hcash.

Kekuatan suara pengguna akan didasarkan pada kepentingan mereka (bahagian dari jumlah penawaran Hcash) dan pekerjaan mereka (kuasa pengkomputeran disumbangkan ke rangkaian). Pembahagian antara PoW dan PoS ini memberikan keseimbangan dan potensi faedah yang menarik. Walau bagaimanapun, teknologinya baru dan agak belum diuji penggunaannya di Dihuraikan blockchain.

Kritikan: Kesalahan, GitHub, Reddit dan LinkedIn

Hcash telah menjadi sasaran kritikan yang signifikan sejak naik CoinMarketCap ke tempat teratas. Satu utas Reddit sejauh ini untuk memanggil Hcash sebagai koin penipuan, dengan pasukan yang tidak pernah berhasrat untuk benar-benar membangun teknologi yang telah mereka jelaskan dalam kertas putih mereka. Kertas putih Hcash itu sendiri sangat generik, menggambarkan teknologi yang ada tetapi tidak menjawab dengan jelas bagaimana teknologi tersebut akan dilaksanakan dalam sistem yang koheren.

hcash github

Kritikan lain ialah Hcash nampaknya tidak berada dalam perkembangan yang sangat aktif. The Hcash Github hanya melihat 17 komitmen daripada satu penyumbang dalam tempoh lima bulan yang lalu. Walaupun kemungkinan pengembangannya dilakukan di luar talian atau di tempat lain, GitHub adalah standard untuk projek sumber terbuka seperti ini, dan aneh untuk melihat begitu sedikit aktiviti.

hcash subreddit

Di samping itu, mata wang kripto baru dengan minat yang semakin meningkat biasanya menimbulkan forum untuk perbahasan. Reddit adalah tempat yang paling biasa berlaku. Walau bagaimanapun, Subreddit Hcash kebanyakannya sunyi, dengan hanya lima siaran dan siaran terakhir yang berusia lebih dari seminggu. Aneh juga bahawa pasukan inti tidak mempunyai akaun LinkedIn dan kehilangan sejarah pengguna di media sosial biasa yang lain.

Masalah-masalah ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa pasukan itu berpusat di China, di mana akses ke beberapa laman web ini dibatasi. Mungkin jika saya bertutur dalam bahasa Cina, saya mungkin mendapat lebih banyak sumber mengenai pasukan teras. Namun, untuk duit syiling dengan kapitalisasi lebih dari $ 800,000, internet sangat sunyi ketika datang ke perbincangan dan pengesahan Hcash mengenai bukti kelayakan pasukan.

Kesimpulannya

Seperti kebanyakan cryptocurrency baru, Hcash mempunyai visi masa depan yang menjanjikan di mana blockchain saling berkaitan dan nilai dapat dipindahkan dengan mudah antara platform. Walau bagaimanapun, nilai Hcash akhirnya turun ke pelaksanaan.

Buat masa ini, tidak sepenuhnya jelas bagaimana pasukan pembangunan akan meneruskan dan kemajuan apa yang telah mereka capai.