Apa itu Merged Mining? | Penyelesaian Berpotensi untuk 51% Serangan

Dua untuk Harga Satu

Ringkasnya, perlombongan gabungan (juga dikenali sebagai Auxiliary Proof-of-Work) adalah proses melombong dua cryptocurrency berbeza pada masa yang sama. Beberapa projek memilih untuk melaksanakan proses penambangan ini sejak awal dalam usaha untuk meningkatkan keselamatan ketika jaringan berkembang. Seperti yang ditunjukkan oleh serangan 51% baru-baru ini, mempunyai kekuatan hashing yang besar pada sistem blockchain bukanlah lelucon.

Perlombongan yang digabungkan mungkin merupakan jalan keluar untuk melindungi jaringan muda dari serangan tersebut sebelum mereka memperoleh kekuatan hash yang cukup. Dalam artikel ini, anda akan belajar dengan tepat bagaimana gabungan perlombongan berfungsi, kelebihan / kekurangannya, dan projek mana yang menggunakannya dalam kod mereka.

Bagaimana Merged Mining berfungsi?

Pertama dan terpenting, cryptocurrency yang mengambil bahagian dalam penggabungan gabungan mesti berkongsi algoritma hash yang sama. Algoritma yang popular termasuk SHA-256 (Bitcoin), Scrypt (Litecoin), dan Equihash (Zcash). Sambungan ini membolehkan pelombong membina blok di kedua rantai menggunakan pengiraan hashing yang sama untuk mengamankannya.

Selain itu, setiap senario perlombongan bergabung mempunyai rantai ibu bapa dan sebuah rantai bantu. Rantai induk mengandungi perlombongan sebenar dan tidak perlu mengetahui mengenai rantaian tambahan atau perlombongan rantaian tambahan. Rantai tambahan adalah blockchain yang “piggybacking” dari rantai induk. Tidak seperti rantai induk, rantai ini memerlukan kerja pengembangan tambahan sehingga dapat mendaftarkan bahawa perlombongan dari rantai induk adalah sah.

Prosesnya

Mari kita teliti contoh umum proses perlombongan gabungan untuk dua rantaian seakan-akan anda adalah pelombong. Dua rantai yang anda lombong adalah ParentChain dan AuxiliaryChain.

Sebelum melombong, anda mengumpulkan satu set transaksi untuk setiap rantai. Set AuxiliaryChain merangkumi urus niaga berkaitan di rantai. Set ParentChain, bagaimanapun, mengandungi transaksi standard di rantai tambah transaksi yang mengandungi hash blok AuxiliaryChain yang baru anda buat. Sekarang, untuk perlombongan.

Seperti disebutkan di atas, ParentChain dan AuxiliaryChain menggunakan fungsi hashing yang sama. Dan pembangun AuxiliaryChain telah membina rangkaian untuk membolehkan perlombongan bergabung. Kedua-dua komponen ini membolehkan anda menyelesaikan fungsi pencucian pada kedua rantai secara serentak tanpa menggunakan lebih banyak kuasa pengkomputeran.

Semasa melombong kedua-dua rantai, dua senario utama mungkin timbul:

  1. Anda menyelesaikan hash di tahap kesukaran ParentChain.
  2. Anda menyelesaikan hash pada tahap kesukaran AuxiliaryChain.

Sebaik-baiknya, dan demi kesederhanaan contoh ini, tahap kesukaran ParentChain akan selalu lebih tinggi daripada tahap kesukaran AuxiliaryChain.

Senario 1: Anda selesai membuat blok ParentChain dan menghantarnya ke rangkaian ParentChain. Kerana anda menyelesaikan hash ParentChain pada kesukaran yang lebih besar daripada AuxiliaryChain, anda juga memiliki blok AuxiliaryChain, menerima kedua-dua ganjaran.

Senario 2: Anda selesai membuat blok AuxiliaryChain, memasukkan header blok dan hash blok ParentChain. AuxiliaryChain menerima blok ini kerana ia menyertakan bukti bahawa anda telah menyelesaikan kerja setelah header dan transaksi blok AuxiliaryChain. Buktinya ialah hash dan tajuk ParentChain. Anda mendapat ganjaran pelombong AuxiliaryChain.

Proses Perlombongan Gabungan

Proses ganjaran perlombongan penggabungan (Dengan hormat: Penyelidikan SBA)

Kebaikan dan keburukan

Perlombongan penggabungan mempunyai beberapa kelebihan yang pasti. Tidak ada keraguan mengenainya. Tetapi ada sebab (atau beberapa) bahawa lebih banyak pasukan tidak menerapkannya ke dalam projek mereka. Mari kita lihat perkara positif terlebih dahulu.

Kelebihannya

Perlombongan gabungan tidak memerlukan kekuatan pengkomputeran tambahan. Oleh kerana pelombong menyelesaikan kedua fungsi hashing secara serentak, daya pengkomputeran mereka tetap sama. Mereka hanya menyerahkan bukti kerja mereka kepada dua penerima yang berbeza.

Rantai bantu menerima daya hashing yang meningkat. Projek blockchain yang lebih kecil dapat menggunakan penggabungan gabungan untuk memanfaatkan kekuatan hash rantai induk yang lebih besar. Sebaik-baiknya, pelombong tidak akan mempunyai masalah untuk beralih ke perlombongan gabungan kerana mereka mendapat ganjaran yang meningkat untuk jumlah pekerjaan yang sama. Oleh itu, jenis perlombongan ini boleh menjadi cara yang boleh dipercayai untuk munculnya blockchain untuk melindungi diri mereka daripada serangan 51% ketika mereka melakukan skala.

Rantai induk tidak terjejas. Rantai induk tidak memerlukan kerja tambahan untuk mengambil bahagian dalam perlombongan gabungan. Dan satu-satunya penambahan pada blockchainnya adalah hash rantai tambahan yang ditambahkan ke struktur transaksi.

Kekurangannya

Perlombongan penggabungan adalah kompleks untuk disiapkan. Walaupun penggabungan perlombongan mempunyai faedahnya, banyak pasukan tidak percaya bahawa keselamatan rangkaian tambahan bernilai masa yang diperlukan untuk dilaksanakan.

Ia memerlukan kerja tambahan untuk pelombong. Untuk mengambil bahagian dalam penggabungan penggabungan, anda perlu menjalankan daemon duit syiling tambahan dan mentadbir blockchain baru. Kerja tambahan ini sangat memakan masa untuk pengendali kolam yang mempunyai bahagian yang lebih banyak bergerak daripada hanya pelombong tunggal.

Projek Menggunakan Perlombongan Bergabung

Anehnya, tidak banyak projek yang telah melaksanakan penggabungan gabungan. Berikut adalah beberapa yang lebih terkenal yang mempunyai:

Namecoin

Namecoin adalah cryptocurrency pertama yang mendapat garpu dari Bitcoin dan juga yang pertama menggabungkan penggabungan. Kerana kedua-duanya menggunakan hash SHA-256, para pembangun memilih untuk menggunakan Bitcoin sebagai rantai induk. Projek itu sejak itu menjadi tidak aktif.

Dogecoin

Komuniti Dogecoin berpecah apabila para pemaju akhirnya memutuskan untuk memulakan penggabungan dengan Litecoin. Anda masih boleh melihat Benang AMA Reddit di mana Charlie Lee menjawab soalan daripada masyarakat dan membuat kes untuk perkongsian perlombongan yang digabungkan.

Elastos

Projek blockchain yang lebih muda, Elastos, juga menggabungkan perlombongan dengan Bitcoin. Rangkaian Elastos merangkumi rantaian sampingan yang dituntut oleh pasukan itu akan mendapat keuntungan daripada kepercayaan yang disalurkan yang diberikan oleh strategi perlombongan.

Masa Depan Perlombongan Gabungan

Ini tidak sempurna tetapi perlombongan gabungan dapat menjadi cara yang baik bagi blockchain kecil untuk mendapatkan ketenaran dan melindungi diri daripada pengambilalihan hashing. Potensi kenaikan ada, tetapi setakat ini, kerja tambahan telah mematikan sebahagian besar pasukan pembangunan.

Dengan jumlah penyerang yang semakin meningkat mengintai blok rantai dengan kadar hash rangkaian yang rendah, kita dapat mulai melihat sentimen masyarakat beralih ke arah mekanisme konsensus yang unik ini. Ia sukar untuk dinyatakan, tetapi peralihan ke penggabungan penggabungan mungkin menjadi faktor utama dalam Dogecoin berkembang menjadi cryptocurrency yang penuh kenangan yang kita kenal dan sayangi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map