Apa itu OmiseGO? Panduan Komprehensif

Apa itu OmiseGO? Panduan Komprehensif

Ditubuhkan pada tahun 2013, Omise adalah syarikat perkhidmatan pembayaran yang disokong oleh usaha niaga beroperasi di Thailand, Jepun, Singapura, dan Indonesia. OmiseGo, dibuat oleh syarikat ini, adalah platform peluasan yang dikendalikan secara berasingan. Ia dimiliki oleh pengguna dan pemegang tokennya, bukan Omise.

OmiseGO (OMG) adalah eWallet label putih, platform kontrak pintar dan ERC-20 token (standard kod Ethereum). OMG menggunakan algoritma proof-of-stake (PoS) dan mempunyai jumlah bekalan 140,245,398 dengan bekalan beredar semasa sebanyak 102,042,552 token.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

OMG adalah gerbang blockchain bank, pertukaran, dan aset yang disentralisasi. Matlamat utama OMG adalah menjadi “platform pertukaran dan penyelesaian bernilai tinggi yang unggul”. Fikirkan jambatan kiriman wang universal Ripple + yang terdesentralisasi untuk menghubungkan pemproses pembayaran terpecah, rel lama, dan rantaian blok terdesentralisasi.

Ini bermaksud menolong orang yang tidak memiliki bank mendapatkan perkhidmatan perbankan (melalui infrastruktur dompet terbuka mereka) dan memudahkan pertukaran yang belum pernah terjadi sebelumnya antara rel rel lama yang tidak diendahkan (ACH, VISA, Paypal) dan rantaian blok terdesentralisasi (seperti Ethereum). Ini mungkin berpotensi merangkumi lebih banyak aset yang tidak jelas seperti batu penerbangan atau titik kesetiaan.

OMG didasarkan pada ERC-20 yang menentukan fungsi kod kontrak pintar yang diiktiraf di seluruh sistem Eco Ethereum

Ini termasuk memindahkan token atau mengakses data token umum (simbol, bekalan, baki). Ini mempercepat pertumbuhan dengan membolehkan pemaju memanfaatkan komponen dan pangkalan kod yang sudah ada. Terdapat pasukan yang berdedikasi dalam ratusan dengan berpotensi beribu-ribu pembangun tambahan membantu mengemas kini dan mengembangkan platform Ethereum (yang berdasarkan ERC-20).

Ini mewujudkan pengalaman pengguna dan keseragaman operasi yang dapat diramalkan tanpa pembangun perlu membuat semula, menguji semula dan melancarkan semula blok block. Dompet seperti MyEtherWallet, misalnya, menyokong baki pegangan mana-mana token berdasarkan ERC-20.

Masalah dengan rangkaian kewangan lama dan masalah apa yang OMG selesaikan

Rangkaian pembayaran tradisional seperti FedWire, CHIPS, SWIFT dan ACH kini tersedia untuk memproses pembayaran tempatan, nasional dan bahkan antarabangsa. Perkhidmatan ini boleh merangkumi perkara seperti pertukaran aset dan derivatif.

Rangkaian terpusat ini membolehkan entiti mempunyai kawalan sepihak terhadap landasan warisan dan perkhidmatan kewangan yang disebutkan di atas. Ini bukan sahaja menimbulkan risiko keselamatan data tetapi juga kos yang lebih tinggi untuk pengguna akhir dan monopoli seperti persekitaran pasaran.

Masukkan blockchain dan OmiseGo

Walaupun landasan kereta api baru seperti Paypal dan Venmo memberi tekanan untuk rangkaian yang lebih kompetitif, risiko rakan niaga berpusat yang sama berlaku. Juga, kebanyakan rangkaian lama biasanya tidak mahu membenarkan pertukaran di antara penyedia sebaliknya melindungi rangkaian mereka dengan pemikiran “pemenang mengambil semua”.

OMG mahukan pengembangan dompet yang terdesentralisasi dan kemampuan untuk menghantar dana ke rangkaian

Tujuannya adalah untuk membina sistem peer-to-peer yang terdesentralisasi sepenuhnya untuk membolehkan pertukaran nilai “aset agnostik” dalam masa nyata pada blockchain berasaskan Ethereum. (Ini bermaksud mana-mana pasangan mata wang terdesentralisasi atau fiat atau token ERC-20)

Kit Pembangun Perisian (SDK) adalah sekumpulan fungsi pengaturcaraan yang telah ditentukan yang membolehkan pembangun membuat kod dengan lebih pantas dan cekap

Dengan cara yang sama kita “mengklik” aplikasi untuk membukanya, terdapat ratusan dan ribuan baris kod di belakang fungsi itu. (Sama dengan antara muka pengguna pada sistem operasi)

Model eWallet label putih bebas sumber terbuka ini membolehkan pemaju membuat gaya, reka bentuk mereka sendiri, dan bahkan penyatuan aplikasi tersuai. Ini dapat menangani urus niaga silang, pembayaran, pindahan dan, bahkan mata ganjaran.

Omise akan membuka asas perkhidmatan kewangannya yang sedia ada kepada pengguna dan pemaju OMG

Omise syarikat mempunyai produk dan perkhidmatan sebenarnya menjadi pemproses pembayaran untuk peniaga termasuk syarikat gergasi seperti Alipay yang membuka mereka sehingga 450+ juta pengguna China.

Ini tidak termasuk potensi pengguna “tanpa bank” yang merupakan banyak pengguna 6 bilion pengguna telefon bimbit di seluruh dunia yang kini akan mempunyai akses ke perkhidmatan perbankan dan pedagang melalui peranti mudah alih mereka.

Oleh kerana kemampuan bersama dari syarikat induk mereka Omise, pemaju OMG akan mempunyai akses ke:

  • Gerbang pembayaran yang dikekalkan oleh Omise
  • Kad kredit dan maya
  • Melalui kaunter dan debit langsung
  • Penyelesaian urus niaga masa nyata

Ini bermaksud semua perkhidmatan kewangan semasa yang ditawarkan oleh Omise akan digabungkan bersama dengan aplikasi sumber terbuka dan pangkalan data yang terdesentralisasi yang memungkinkan untuk menggabungkan yang terbaik dari kedua-dua dunia (perkhidmatan kewangan terpusat yang menyokong teknologi desentralisasi).

Jadi, dompet menyimpan baki dana (lejar) tetapi bagaimana pertukaran (perdagangan) dana berfungsi?

Di sinilah pertukaran terdesentralisasi masuk (serupa dengan Bitshares DEX). Dompet menunjukkan keseimbangan dana yang dipelihara oleh lejar OMG tetapi untuk membawanya ke tahap seterusnya diperlukan mekanisme pertukaran.

Pesanan diselaraskan dan disahkan dengan setiap blok dalam buku pesanan terdesentralisasi.

Melalui kontrak pintar Ethereum, eter (nama untuk unit Ethereum) dapat dikunci dengan aktiviti blockchain OMG dan membolehkan pasangan eWallet berlaku di atas Ethereum dan cryptocurrency lain, sehingga mewujudkan kecairan.

Yang lebih menarik lagi mengenai potensi ini adalah bahawa tidak setiap pembayaran harus dilakukan di bursa terdesentralisasi. Baru-baru ini Transaksi Bitcoin Lightning Network pertama ke Litecoin adalah bukti konsep bahawa eWallets dapat memanfaatkan “pertukaran rantai silang”.

Pada akhirnya, blockchain OmiseGO memudahkan pertukaran eWallet dengan pertukaran yang terdesentralisasi, pemadanan pasangan cryptocurrency, pengesahan buku pesanan, dan rumah penjelasan yang patuh tanpa pernah mengambil dana sepenuhnya.

Pasukan OmiseGO

Pasukan OmiseGo telah dikenali sebagai yang akan datang “Fintech Rockstars” oleh Forbes atas sumbangan mereka sehingga kini.

Omise menyumbang dana sebanyak $ 100,000 ke yayasan Ethereum PERANGKAT yang merupakan program untuk membantu projek-projek baru yang berfokus pada Ethereum, mengembangkan asas kod dan melaksanakan penginjilan masyarakat. Ini menunjukkan komitmen mereka terhadap ekosistem Ethereum secara keseluruhan.

Ini telah membantu mereka mengumpulkan lembaga penasihat yang cukup tersusun.

Lembaga OmiseGO menyenaraikan pengasas bersama Ethereum, Golem, Tendermint, Cosmos dan juga Lightning Network sebagai penasihat. Itu adalah liga keadilan kripto-superstar.

Apa yang Istimewa mengenai OMG?

Pemegang OMG memperoleh token untuk mengesahkan transaksi melalui model Proof of Stake (PoS)

Aplikasi dompet OMG juga akan menyimpan token OMG yang merupakan bahagian penting untuk mengesahkan blok sebagai sah dan menambahkannya ke blockchain. Memastikan jumlah token OMG X “membeli” anda hak untuk mengesahkan sekatan.

Setiap transaksi di blockchain OMG akan memerlukan biaya transaksi, yuran transaksi tersebut akan dibagikan kepada pemegang OMG sebagai “saham”. Semakin banyak duit syiling yang disimpan di dalam dompet, semakin banyak bayaran yang akan anda terima secara berkadar.

OmiseGo adalah pelaksanaan pertama Plasma, penyelesaian penskalaan Ethereum yang dikembangkan bersama oleh Joseph Poon (pengasas bersama Lightning Network) dan Vitalik Buterin

Cabaran besar yang tidak hanya dihadapi OMG tetapi semua mata wang digital adalah jumlah transaksi yang dapat dikendalikan oleh rangkaian. Seperti yang dilihat dengan kesesakan Bitcoin, ini adalah masalah kritikal pada masa kini. OmiseGo berharap dapat menyelesaikan masalah ini dengan Plasma.

Kerjasama dengan McDonald’s dan Kerajaan Thailand

Perkongsian dengan McDonald’s berpotensi membawa pertumbuhan dan penggunaan lebih banyak entiti (tanpa mengira pasaran mereka). Dalam kes ini, mereka membantu McDonald’s mengambil wang dengan lebih cekap dan murah.

Thailand dan Jepun berusaha mewujudkan masyarakat tanpa tunai

The Kementerian Kewangan Thailand melancarkan rancangan induk e-pembayaran nasional untuk mempromosikan pembayaran elektronik. Di samping itu, mereka melancarkan Omise’s FacePay teknologi yang membolehkan pembayaran menggunakan pengecaman wajah. Omise dan Vitalik Buterin mengadakan pertemuan dengan Bank Pusat Thailand yang menunjukkan minat terhadap pekerjaan mereka.

Perikatan Strategik merangkumi pelaburan dari Krungsri Bank of Ayudhya dan SMBC

Bank of Ayudhya baru-baru ini membuat pelaburan strategik 30 juta dolar di OmiseGO. Mereka adalah sebahagian daripada kumpulan kewangan terbesar di Jepun, Mitsubishi UFJ (MUFG) dan memiliki aset bernilai $ 2.4 trilion. Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC), pelabur lain, adalah bank kedua terbesar di Jepun. Akhirnya, Credit Saison, syarikat kad kredit ketiga terbesar di Jepun, juga bekerjasama dengan OmiseGO.

Pemikiran Akhir: OMG adalah akronim yang sempurna kerana sangat mengagumkan

Industri pemprosesan pembayaran ditutup, terpecah-pecah dan sangat berpusat, mewujudkan risiko keselamatan dan rakan niaga untuk semua orang. Omise, pencipta OmiseGo adalah pemproses pembayaran terpadu di pasaran Asia yang merangkumi pasaran pengguna yang besar.

Omise melihat tulisan di dinding dan memilih untuk menyokong rangkaian Ethereum dan desentralisasi dengan sumbangan DEVGRANT mereka dan hubungan rapat dengan pemaju. Kit Pembangunan Perisian (SDK) OMG yang digabungkan dengan rangkaian perkhidmatan kewangan Omise adalah gabungan alat yang kuat dan hebat. Pembangun blockchain OMG semasa dan masa depan dapat bergerak lebih pantas dengan geseran yang lebih sedikit tanpa perlu mencipta semula roda blockchain dan kiriman wang.

Akhirnya, OmiseGo mendapat sokongan daripada institusi kewangan terkemuka dan penasihat seperti Vitalik Buterin di antara banyak individu berbakat lain. Drama ini meletakkan OmiseGo di tempat yang sangat kompetitif dalam kategori token ERC-20, serta dalam dunia desentralisasi dan cryptocurrency secara keseluruhan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map