Pengkomputeran awan: kata kunci bilik dewan sinergi yang masih anda pura-pura tahu.

Nasib baik, ini adalah idea yang cukup mudah, menuntut secara teknikal, tetapi ringkas. Di atas kertas, pengkomputeran awan adalah cara lain bagi manusia untuk berkongsi sumber dan meningkatkan pengeluaran.

Apabila anda menggunakan pengkomputeran awan, anda pada dasarnya melakukan penyumberan luar tugas yang berkaitan dengan komputer dengan cara yang sama seperti syarikat yang boleh memilih untuk melakukan alih tugas seperti perakaunan, pembuatan, sokongan pelanggan, atau sumber manusia untuk menamakan beberapa.

Pengkomputeran awan sebaliknya mengusahakan tugas seperti penyimpanan data, hosting pelayan web, perlombongan Bitcoin (peringatan), dan pengurusan perisian antara lain.

Apa yang Mengganggu?

Untuk benar-benar memahami kelebihan pengkomputeran awan mari kita melukis gambar dua perniagaan e-dagang yang serupa. Kedua-dua perniagaan menjual produk dan menggunakan laman web yang telah mencapai SEO yang baik dengan bantuan perkhidmatan seperti MashOn. Kedua-duanya juga merupakan perniagaan baru dengan pangkalan pelanggan yang kecil tetapi dapat diharapkan dapat meningkatkan lalu lintas ke kedai e-dagang mereka di masa depan.

Perniagaan pertama, mari kita menyebutnya Tod’s Toys, menjalankan laman web mereka di pelayan yang dipasang secara tempatan dan menghoskan semua data mereka sendiri. Tidak perlu bimbang, Tod’s Toys mempunyai CTO yang sangat baik menjalankan operasi dan mempunyai susunan perkakasan / perisian semasa.

Perniagaan kedua, yang diberi nama Gupta’s Guitars, sedikit lebih dipesan dan memutuskan untuk memilih untuk menjadi tuan rumah laman web mereka di pelayan awan. Gupta’s Guitars juga mempunyai CTO yang mampu memantau kesihatan kedai dalam talian.

Pada peringkat permulaan mereka, Tod’s Toys dan Gupta’s Guitars melihat kadar lalu lintas yang serupa dengan kedai mereka. Walau bagaimanapun, Tod’s Toys menyedari kos operasi yang lebih tinggi datang dari pelayan web mereka; mereka mempunyai lebih banyak daripada yang mereka perlukan sekarang. Kedai mainan tidak keberatan, kerana mereka mengharapkan lalu lintas meningkat ke kapasiti pelayan yang mereka ada.

Gitar Gupta, sebaliknya, membayar pelayan mereka menggunakan lebih banyak ad hoc. Akses pelayan mereka bersesuaian dengan lalu lintas, jadi kedai gitar tidak menyedari pembaziran. Sebenarnya, sementara jumlah lalu lintas mereka rendah, begitu juga dengan kos mereka untuk menggunakan pelayan awan. Secara semula jadi, mereka mengadakan pesta pizza berbahan gitar dengan simpanan mereka!

Seperti yang diramalkan, kedua-dua kedai dalam talian mula melihat peningkatan dalam jumlah dan penjualan. Gupta Guitars bergembira dan mungkin mengadakan pesta pizza yang lain. Tod’s Toys, sebaliknya, tidak mempunyai masa yang lama untuk meraikannya.

Kedai mainan dalam talian dengan cepat berputar untuk meningkatkan perkakasan pelayan mereka kerana permintaan pada platform yang dihoskan sendiri melebihi kapasiti mereka. Pelanggan yang berpotensi dihidangkan 404 mesej ralat dan bukannya mainan hebat yang ditawarkan Tod’s. *Muka sedih*

Anda dapat melihat, pengkomputeran awan membiarkan Gupta Guitars mengalihkan keperluan pelayan mereka dan sebagai hasilnya, menumpukan pada aspek lain dari perniagaan mereka.

Contoh yang sangat disederhanakan tetapi intinya ada.

Asas Pengkomputeran Awan

Pengkomputeran awan untuk perniagaan, seperti dalam contoh di atas, biasanya disebut sebagai pengkomputeran awan perusahaan. Ini berbeza dengan perkhidmatan pengkomputeran awan lain yang mungkin lebih berhadapan dengan pengguna seperti Google Drive atau MegaUpload (R.I.P.).

Dalam kedua-dua kes tersebut, pengkomputeran awan sebenarnya merupakan timbunan daripada tiga perkhidmatan yang disediakan secara umum. Di dasar tumpukan adalah perkhidmatan awan infrastruktur yang juga dikenali sebagai infrastruktur sebagai perkhidmatan (IaaS). Lapisan tengah adalah lapisan pemaju yang dikenali sebagai platform sebagai perkhidmatan (PaaS). Lapisan paling atas dan paling kelihatan adalah lapisan perisian sebagai perkhidmatan (SaaS) yang juga dikenal sebagai lapisan aplikasi.

IaaS (infrastruktur sebagai perkhidmatan) adalah lapisan asas yang terdiri daripada semua perkakasan yang diperlukan yang membuat awan digital berdetak. Walaupun merujuk kepada wap berair di atas kita, pengkomputeran awan dibuat dari beberapa perkakasan serius, nyata, nyata, dan sering keras. IaaS adalah semua perkakasan fizikal yang menyimpan dan menggerakkan sifar dan yang lain.

Contoh penyedia IaaS: CloudSigma, Digital Ocean, Linode, Cisco Cloud Infrastructure Services, Microsoft Azure, Citrix Workspace Cloud

PaaS (platform sebagai perkhidmatan) adalah lapisan seterusnya, di mana pembangun dan pengaturcara terlibat. Di lapisan tengah ini, penyedia IaaS menyewakan sekumpulan perkakasan cloud kepada pembangun dan pengaturcara yang telah dipasang dengan alat pembangun seperti Apache atau MySQL. Lapisan tengah ini adalah tempat penyedia dan pembangun perisian IaaS bertindih.

Contoh penyedia PaaS: Oracle Cloud, Salesforce Platform, Google Cloud Platform, Amazon Web Services

SaaS (perisian sebagai perkhidmatan) adalah lapisan paling atas dan lebih biasa dari timbunan awan. Di sinilah aplikasi dan perisian berada, dan kami melihat beberapa nama yang tidak asing lagi seperti Spotify, Adobe Creative Cloud, Google Play Store, Storj, dan Dropbox untuk beberapa nama. Lapisan SaaS pada dasarnya adalah di mana perkhidmatan awan menjadi mesra pengguna untuk pengguna dan perniagaan.

Contoh penyedia SaaS: Slack, WordPress, Trello, Mailchimp, InVision, Zoom, Buffer, Contently, Netflix

Tumpukan Pengkomputeran Awan

Tumpukan pengkomputeran awan asas

Setiap lapisan timbunan perkhidmatan awan memungkinkan yang ada sebelumnya. Ringkasnya, anda boleh memikirkan tiga lapisan seperti ini: pertama, anda memerlukan perkakasan. Kedua, anda memerlukan platform untuk dibina. Ketiga, anda memerlukan aplikasi supaya orang dapat menggunakan perkakasan.

Kebaikan dan Keburukan Pengkomputeran Awan

Walaupun setiap kes penggunaan akan mempunyai kebaikan dan keburukan yang lebih terperinci, berikut adalah beberapa kelebihan dan kekurangan umum pengkomputeran awan.

Kebaikan Pengkomputeran Awan

 1. Halangan yang Lebih Rendah untuk Diakses

  Pengkomputeran awan mempunyai sebahagian kecil daripada kos awal berbanding dengan membina dan mengurus perkakasan, platform, atau aplikasi anda sendiri.

 2. Pembaziran Kurang Jauh

  Timbangan pengkomputeran awan kepada pengguna sama ada besar atau kecil. Sekiranya anda hanya memerlukan penyimpanan sepuluh terabyte, maka bayarlah hanya sepuluh, dan apabila keperluan anda beralih, begitu juga penyimpanannya.

 3. Ambil Risiko dan Hancurkan Perkara

  Dengan penskalaan yang lebih cepat, lelaran lebih cepat, pembuatan perkakasan yang lebih pantas, persekitaran pembangun yang lebih pantas, pencipta boleh menjadi salah lebih kerap dan dengan lebih murah, menurunkan kos kejayaan.

Kelemahan Pengkomputeran Awan

 1. Tangkapan Keselamatan 22

  Di satu pihak, perkhidmatan cloud mungkin dapat memberikan pengurusan keselamatan yang lebih baik daripada yang anda sendiri. Sebaliknya, memusatkan data anda ke perkhidmatan cloud menghasilkan insentif baru untuk pelanggaran keselamatan.

 2. Kelewatan Prestasi

  Berkongsi infrastruktur dengan pengguna lain boleh mempengaruhi konsistensinya. Permintaan terhadap infrastruktur boleh mempengaruhi bahagian yang anda terima. Terdapat faktor pengurangan, tetapi ini adalah sesuatu yang perlu diberi perhatian.

 3. Sambungan internet

  Tidak menghairankan, tetapi pengkomputeran awan memerlukan sambungan internet dalam kebanyakan kes. Terdapat banyak pemboleh ubah untuk berapa banyak data yang anda perlukan untuk memindahkan dan seberapa kerap, tetapi pemahamannya adalah bahawa anda pasti akan dipengaruhi oleh waktu henti internet jika ada.

Masa Depan Awan Mungkin Menjadi Blockchain

Evolusi seterusnya ke timbunan perkhidmatan awan haruslah yang dapat menyokong lapisan infrastruktur yang diedarkan. Dengan memecah kepingan infrastruktur awan yang lebih kecil, kita mungkin dapat mengubah pemusatan perkakasan dan mengurangkan vektor keselamatan itu.

Kalaulah ada sistem organisasi yang dapat memberi insentif kepada penyedia perkakasan untuk berkumpul dalam metode yang diedarkan untuk memberikan perkhidmatan seperti cloud kepada pembangun platform dan perisian. Kalaulah.