Apa itu Raiden Network Token (RDN)?

Raiden Network Token adalah mata wang asli dari Raiden Network, yang menggambarkan protokolnya sebagai alat untuk “pemindahan token cepat, murah, berskala untuk Ethereum”. Protokol ini bertujuan untuk pelengkap Ethereum, jangan bersaing dengannya, membenarkan token yang serasi dengan Ethereum (ERC-20) untuk dimanfaatkan.

Secara umum, pasukan Raiden menerangkan masalah utama dengan blockchain menjadi skalabiliti. Bayaran yang sangat besar ditambah dengan masa pengesahan yang lama menjadikan idea penggunaan Ethereum secara besar-besaran (bersama dengan blockchain lain seperti Bitcoin) tidak realistik pada masa ini. Di situlah Raiden Network masuk. Menggunakan di luar rantaian urus niaga untuk menyelesaikan masalah skalabilitas yang dihadapi Ethereum, Raiden akan menyampaikan pembayaran “hampir sekejap, rendah” tanpa mengira jumlah transaksi yang diproses dalam rangkaian.

Ciri utama RDN

Raiden Network pada dasarnya adalah penyelesaian Ethereum untuk masalah skalabilitas dan merupakan versi Ethereum dari Bitcoin Lightning. Dengan itu dikatakan, pemahaman tujuan Bitcoin Lightning akan memudahkan pemahaman anda mengenai RDN.

Menurut sebuah video yang diterbitkan pada laman web rasmi Raiden Network, sebelum penggunaan pembayaran blockchain secara besar-besaran berlaku, ia mesti dapat memudahkan kira-kira 100,000,000 tps. Setakat ini, blockchain Ethereum mampu menangani sekitar 10-15 tps (transaksi sesaat). Berbanding dengan kad kredit Visa, yang mampu mengendalikan 45,000 tps, rangkaian Ethereum semasa sangat tidak cekap.

Ciri utama yang merangkumi Raiden Network untuk mempercepat urus niaga dengan bayaran rendah adalah seperti berikut:

 1. Pengesahan pemindahan yang dipercepat (<1 saat ). Pemindahan semasa di blockchain Ethereum boleh mengambil masa beberapa saat hingga beberapa minit.
 2. Pemindahan peribadi yang tidak dapat dilihat pada lejar global.
 3. Selesaikan masalah skalabiliti sehingga Ethereum dapat membuat adopsi secara besar-besaran, memungkinkan Ethereum menjadi infrastruktur pembayaran global peer-to-peer, dengan tunai elektronik yang pada awalnya dirancang untuk.
 4. Urus niaga rendah
 5. Keupayaan pembayaran mikro
 6. Bekerjasama dengan token ERC-20. Token dalam senarai ini merangkumi EOS (EOS), Tron (TRX), Ikon (ICX), Binance Coin (BNB), dan banyak lagi.

Bagaimana RDN Berfungsi?

Menurut halaman pengambilannya di angel.co, RDN akan berfungsi dengan menukar “dari model di mana semua transaksi menyentuh lejar bersama pada blockchain ke model di mana pengguna dapat memindahkan token dengan menukar mesej secara peribadi tanpa melibatkan protokol konsensus global sambil mengekalkan keselamatan dan jaminan seperti yang diharapkan dari sistem blockchain.”

Teknologi Raiden Network dapat dinyatakan sebagai lapisan di atas blockchain, akhirnya mewujudkan kesatuan koperasi antara ia dan kerangka asas Ethereum. Ini menghilangkan keperluan untuk konsensus global, yang secara signifikan mengurangi kemampuan jaringan untuk skala pada tahap yang lebih baik. Menghilangkan kebutuhan untuk konsensus global “dilakukan dengan memanfaatkan jaringan saluran pembayaran yang memungkinkan untuk memindahkan nilai dari rantai dengan selamat, iaitu tanpa melibatkan blockchain untuk setiap pemindahan.”

Dipecah dalam istilah yang paling sederhana, protokol seperti ini:

 1. Saluran pembayaran yang membolehkan transaksi yang selamat dan tidak terjalin. Dengan bukti kriptografi dan kontrak pintar, transaksi dapat diselesaikan dengan berkesan dan selamat kerana selalu ditegakkan oleh “pendahuluan” on-chain.
 2. Saluran pembayaran dua arah, membenarkan transaksi token berulang-alik.
 3. Multihop, hash-lock pemindahan, yang membolehkan token melewati banyak nod dan bukannya satu simpul sambil diamankan dengan “kunci”. Tanpa kunci rahsia yang diberikan oleh pengirim asal, token tidak dapat dituntut secara dalam talian.

Mengenai RDN

Projek Raiden Network sedang dikembangkan oleh Brainbot Technologies AG dari Jerman, sebuah syarikat perisian yang dikhaskan untuk pengembangan protokol blockchain. Ditubuhkan pada tahun 2000 oleh Heiko Hees, kini mempunyai antara 11 hingga 50 pekerja di pejabat di Berlin, Mainz, dan Copenhagen. Juga pengasas PediaPress, Hees telah menjadi pembangun utama Ethereum sejak Mac 2014. Sebagai pembangun utama Ethereum, terbukti bagaimana pengasas melihat kekurangan dalam protokolnya sekarang dengan cara untuk memperbaikinya.

Cukup menarik, laman web ini tidak memasukkan RDN sebagai salah satu perkembangan blockchain utama mereka, yang disebabkan oleh kesukaran untuk menyoroti pelbagai jenis projek yang sedang mereka jalankan dalam satu halaman. Walau bagaimanapun, tidak ada kemas kini mengenai status Raiden Network Project pada kedua-duanya Twitter tidak juga Sedang sejak 1 Disember 2017. Walaupun pelbagai sumber menunjukkan bahawa projek ini ditangguhkan, nampaknya projek itu sedang dijalankan dengan melihat lebih jauh mengenai kedudukan terbuka mereka sekarang (yang boleh dilamar di sini) dan kemas kini terbaru mereka Github.

Bekalan Syiling RDN

Jumlah bekalan RDN terletak pada 100,000,000 dan mempunyai bekalan yang beredar hampir 50% dari jumlah itu pada 50,148,936. Dengan cap pasaran hampir $ 341 juta, ia kini berada di kedudukan # 102 di antara semua syiling.

Pada 1 Disember, pasukan mengumumkan melalui Twitter “Kami memindahkan beberapa RDN ke bekalan cecair ke a) memberi penasihat ganti rugi b) mempunyai beberapa token di dompet yang lebih berguna.” Menurut laman web rasmi Raiden, duit syiling itu diperuntukkan dengan cara berikut:

 • Lelong awam 50%
 • 34% Dikekalkan oleh makmal brainbot Establishment (Ketua projek Raiden)
 • 16% dana pembangunan luaran

Oleh itu, diperhatikan bahawa sejumlah besar duit syiling RDN digunakan untuk membiayai pembangunan projek.

Sejarah Dagangan RDN

Berbanding dengan cryptocurrency lain, duit syiling telah mengalami peningkatan yang agak stabil dalam beberapa tahun kebelakangan ini, yang mungkin dapat mencerminkan sentimen masyarakat pelabur bahawa ini adalah penahanan jangka panjang dan bukannya pembuat wang cepat.

capaian carta token coinmarketcap

Di Mana Anda Boleh Membeli RDN?

Anda boleh membeli RDN di laman pertukaran seperti Huobi, Binance, dan Gerbang.io. Salah satu kaedah termudah untuk memperdagangkan duit syiling ini adalah pada mulanya membuat akaun Coinbase atau Bitstamp. Setelah disahkan, anda boleh membeli Ethereum melalui pindahan wang melalui bank atau kad kredit dan kemudian memasukkan token ke pertukaran alternatif, seperti Binance. Sebaik sahaja anda menerima token, ikuti langkah-langkah di bursa masing-masing yang digunakan dan bertukar.

Setakat ini, agak sukar untuk mendaftar di banyak bursa kerana minat yang tinggi terhadap cryptocurrency. Ini menyukarkan pertukaran untuk memenuhi permintaan dan sering memalingkan pengguna baru dari ketidakmampuan untuk menyediakan perkhidmatan yang mencukupi tanpa mengemas kini infrastruktur mereka. Sekiranya anda berupaya melabur dalam cryptocurrency, ingatlah untuk melakukan usaha sewajarnya untuk mencari laman web terkemuka yang tidak akan mencuri maklumat peribadi anda. Sekiranya anda melihat panduan komprehensif kami “Cara Membeli Bitcoin dan Cryptocurrency Popular Lain”, anda akan menemui pelbagai laman pertukaran untuk membantu anda memulakan pencarian RDN anda.

Di Mana Anda Boleh Menyimpan RDN?

Memandangkan RDN adalah token ERC-20, anda boleh menyimpannya di dompet perkakasan yang menyokong blockchain Ethereum seperti Trezor atau Ledger Nano S. Anda juga boleh menyimpannya di MyEtherWallet (MEW). Untuk melihat lebih banyak dompet, rujuk panduan kami Dompet Ethereum Terbaik.

Kesimpulannya

Sejak ditubuhkan pada tahun 2015, Raiden Network mendefinisikan dirinya sebagai “projek infrastruktur teras blockchain yang sangat dinanti-nantikan, dengan tujuan untuk meningkatkan kapasiti platform Ethereum untuk menyokong penerapan yang signifikan.” Sangat menarik untuk diperhatikan kekurangan kemas kini yang berpotensi memikat pelabur, namun, projek itu sendiri kelihatan seperti penangguhan jangka panjang dan bukan hanya skema pompa dan pembuangan yang lain.

Kes penggunaan untuk projek dan latar belakang CEO adalah aspek menarik dari projek yang memberikan kebolehpercayaan. Sekiranya semuanya berjalan lancar, kita dapat melihat RDN sebagai salah satu mata wang digital utama untuk pembayaran runcit dan P2P.

Tanpa maklumat lebih lanjut mengenai projek ini dan kerana sifat umum industri cryptocurrency, projek ini masih sangat spekulatif. Harap diingat, ini hanyalah artikel bermaklumat yang tidak boleh dianggap sebagai nasihat kewangan.