Apa itu Storj?

Storj adalah penyelesaian penyimpanan fail sumber yang terdesentralisasi. Ia menggunakan enkripsi, file sharding, dan tabel hash berasaskan blockchain untuk menyimpan fail di rangkaian peer-to-peer. Tujuannya adalah untuk menjadikan penyimpanan fail awan lebih cepat, lebih murah dan peribadi.

Penyelesaian penyimpanan awan tradisional, seperti Dropbox atau Google Drive mempunyai batasan. Walaupun fail disandarkan secara berlebihan, lebar jalur dari pusat data atau gangguan yang tidak dijangka dapat menyekat akses ke fail anda. Terdapat juga masalah privasi. Syarikat-syarikat ini mempunyai kawalan ke atas fail anda, termasuk kemampuan untuk mengaksesnya.

Projek Storj menggunakan rangkaian blockchain dan peer-to-peer untuk menyelesaikan masalah ini. Ia menyebarkan fail sehingga redundansi ditetapkan dengan baik. Ini juga menjamin bahawa anda satu-satunya yang dapat mengakses fail anda.

Perbezaan penting yang perlu dibuat pada awal artikel ini adalah antara Storj sumber terbuka dan Storj Labs, syarikat untung. Sesiapa sahaja boleh membuat contoh perisian sumber terbuka mereka sendiri yang menjalankan Storj. Storj Labs, bagaimanapun, telah melakukannya, dan mereka mempunyai rangkaian ribuan pengguna. Storj Labs mengenakan bayaran untuk penggunaan rangkaian tersebut.

Dalam artikel ini, kita akan menyelami lebih mendalam bagaimana Storj berfungsi dan kejayaan yang telah dilihat selama ini. Pada akhirnya, terserah kepada anda untuk menentukan apakah Storj menjamin hype yang telah dikumpulkannya. Siapa tahu? Anda mungkin mahu mula menggunakannya untuk menyimpan fail anda.

Ingat Torrents?

Tempat terbaik untuk mula memahami Storj adalah torrents. Pada awal tahun 2000-an, torrents menjadi terkenal kerana cara memuat turun filem, muzik, dan rancangan TV – biasanya secara haram – secara percuma.

Torrents menggunakan rangkaian peer-to-peer. Ia berfungsi seperti ini:

  1. Ramai pengguna menyimpan salinan fail yang sama.
  2. Apabila seseorang menginginkan salinan fail itu, mereka akan menghantar permintaan ke rangkaian peer-to-peer.
  3. Pengguna yang mempunyai fail tersebut, yang dikenal sebagai biji, menghantar serpihan fail tersebut kepada pemohon.
  4. Pemohon menerima banyak serpihan dari banyak benih yang berbeza, dan perisian torrent menyusun semula serpihan ini untuk membentuk fail asalnya.

Manfaat menggunakan torrent adalah anda boleh memuat turun serpihan fail dari pelbagai sumber secara selari. Ini bermaksud pemindahan fail berpotensi menjadi lebih cepat daripada memuat turun semuanya sekaligus dari satu sumber.

Selain itu, untuk tujuan muzik dan video cetak rompak, torrents didesentralisasi. Tidak ada syarikat yang mengawal arus deras. Oleh itu, sukar untuk menutup arus deras, kerana anda mesti mematikan setiap biji.

Storj berfungsi dengan cara yang serupa, kecuali bukan hanya untuk muzik dan video cetak rompak. Mari lihat bagaimana.

gambaran keseluruhan storj

Penyimpanan Fail

Cara pertama Storj mirip dengan torrents adalah penyembunyian fail. Ini bermaksud bahawa semasa anda ingin menyimpan fail di Storj, pertama-tama anda membahagikan fail tersebut menjadi beberapa bahagian yang lebih kecil.

Kelebihan sharding fail adalah dua kali ganda. Mula-mula, anda boleh menghantar dan memanggil semula fail secara selari, menjadikan pemindahan fail lebih cepat. Kedua, tidak ada satu entiti yang menyimpan keseluruhan fail anda. Anda satu-satunya orang yang tahu di mana semua pelindung itu berada.

Lokasi Shard adalah perbezaan utama antara Storj dan torrents. Torrents menerbitkan lokasi pecahan secara terbuka. Mereka mahu semudah mungkin bagi sesiapa sahaja untuk memuat turun fail. Storj, sebagai penyedia penyimpanan awan, jelas mengutamakan privasi pengguna. Pemuat naik semestinya satu-satunya orang yang mengetahui ke mana semua fail mereka hilang.

Di sinilah blockchain dan kriptografi masuk. Storj menerapkan apa yang dikenali sebagai jadual hash diedarkan sehingga pengguna dapat mencari semua pecahan fail asalnya. Jadual hash ini memerlukan kunci peribadi untuk menemui pecahan. Tanpa kunci persendirian, hampir mustahil untuk meneka lokasi fail yang dilengkapkan dengan betul.

Storj menggunakan jadual hash diedarkan yang dipanggil Kademlia. Ini adalah salah satu inti seni bina Storj.

Pecahan Pariti & Pengekodan Padam

Pelbagai fail individu dihantar ke komputer biasa di seluruh rangkaian Storj. Tetapi bagaimana jika salah satu komputer dimatikan atau berhenti menjalankan Storj? Adakah pelindung yang disimpan di komputer itu hilang?

Storj jelas harus menerapkan beberapa jenis kelebihan pada sistem mereka. Mereka melakukannya dengan kepingan pariti. Semasa memuat naik fail, anda boleh memilih tahap kelebihan yang anda perlukan untuk fail anda, tetapi Storj juga akan membantu anda mengaturnya sendiri. Dengan kepingan pariti yang mencukupi, anda dapat mengurangkan kemungkinan kehilangan sejumlah data dari fail anda.

Yang mengatakan, dalam jangka masa yang lebih lama, kebarangkalian kehilangan pecahan meningkat. Storj melakukan audit berkala dan kaedah pengesahan lain untuk memastikan ini tidak berlaku. Namun, amalan terbaik adalah mengingat dan membina semula fail anda secara berkala sebelum memuat semula fail tersebut ke Storj.

Sudah tentu, sebaliknya juga menjadi isu. Terlalu banyak kelebihan jaringan. Storj mempunyai peraturan pengekodan penghapusan untuk mengurangkan redundansi pecahan yang terlalu sering digandakan. Peraturan yang sama ini membantu Storj mengenal pasti data unik yang memerlukan peningkatan kelebihan.

Penyulitan Akhir-ke-Akhir

Di sinilah privasi data menuju ke tahap seterusnya. Sharding sudah menambahkan satu lapisan privasi kerana tidak ada host data (dikenali sebagai petani) yang dapat membaca keseluruhan fail. Tetapi walaupun dapat membaca sekeping fail adalah masalah. Ia masih boleh mengandungi maklumat sensitif.

Untuk mengatasi hal ini, Storj membantu pengunggahnya (dikenali sebagai penyewa) memampatkan dan menyulitkan fail mereka sebelum mencarut. Fail yang dienkripsi hanya mempunyai satu kunci, dan penyewa menyimpan kunci tersebut secara tempatan di komputer mereka (atau di Bridge seperti yang akan kita lihat sebentar lagi).

Sebagai pemilik tunggal kunci penyulitan, penyewa adalah satu-satunya orang yang dapat membaca fail. Apabila petani menerima pecahan, ia sudah dienkripsi sebagai sebahagian daripada fail yang lebih besar. Data yang dihoskan oleh petani tidak berguna tanpa semua pecahan lain dan kunci penyulitan.

Untuk menggodam Storj dan mendapatkan akses ke fail, anda harus mencari semua pecahan dalam fail. Ini hampir mustahil tanpa kunci peribadi untuk jadual hash Kademlia. Kemudian, anda harus meyakinkan para petani yang menjadi tuan rumah peladang tersebut untuk mengirimkan pecahan tanpa tanda tangan yang betul. Akhirnya, anda perlu meneka (sangat mustahil) atau mencuri kunci penyulitan dari penyewa.

Mudah-mudahan, anda dapat melihat bahawa penyimpanan fail terdesentralisasi jauh lebih selamat daripada pilihan terpusat tradisional.

Pengesahan Fail

Persoalannya masih ada, bagaimana saya tahu bahawa fail saya betul-betul ada? Tidak dapat seorang petani memadamkan pecahan yang mereka miliki atau mematikan komputer mereka?

Untuk menjawab masalah itu, Storj menyelesaikan audit pengesahan fail setiap jam. Untuk mendapat bayaran, petani harus membuktikan bahawa mereka memiliki pecahan yang telah dikirim. Storj mengirimkan permintaan kepada petani, dan jika petani telah mengubah atau menghapus pecahan yang dienkripsi, mereka tidak akan dapat menjawab permintaan tersebut.

audit storj

Sekiranya petani menyimpan fail tersebut, mereka dapat menjawab permintaan dengan betul. Petani menerima pembayaran mikro untuk menyimpan dan menyelenggara fail. Oleh itu, petani diberi insentif untuk menyimpan fail dan tetap aktif di rangkaian.

Dalam siaran yang akan datang, Storj sedang mempertimbangkan untuk menerapkan sistem reputasi untuk node petani. Ini akan membantu memprioritaskan node mana yang beroperasi dengan jujur ​​dan lebar jalur yang tinggi.

Jambatan

Inisiatif terbaru Storj adalah pelayan Bridge. Sebelum Bridge, penyewa menyimpan kunci penyulitan peribadi mereka di komputer tempatan mereka. Ini tidak mengapa jika anda ingin mengakses fail anda dari komputer yang sama. Tetapi bagaimana jika anda mahu menukar peranti?

Bridge adalah pelayan yang menyimpan kunci penyulitan untuk anda tanpa memusatkan akses ke kunci tersebut. Ia menyimpan kunci anda dengan cara yang selamat sehingga anda dapat mengakses fail anda dari pelbagai peranti.

Dengan Bridge, langkah seterusnya adalah berkongsi fail dan memberikan akses. Oleh kerana fail tersebut sudah ada di awan, menyelesaikan perkongsian fail yang terdesentralisasi hanyalah soal mengesahkan identiti dan memberi kebenaran. Storj berharap dapat melaksanakan perkongsian fail tidak lama lagi.

Kapasiti & Kos

pertumbuhan penggunaan storj

Storj mempunyai lebih daripada 20,000 penyewa dan 18,000 petani. Secara keseluruhan rangkaian Storj mempunyai lebih dari 8 Petabyte simpanan, atau kira-kira 450 GB per petani.

Storj baru-baru ini bergerak ke Ethereum, di mana ia kini menjadi tuan rumah aplikasi dan jadual hash.

harga storj

Menggunakan Storj adalah berpatutan, dan ia berdasarkan kepada model yang anda gunakan. Di samping itu, anda boleh mengimbangi kos simpanan anda sendiri dengan menyediakan ruang cakera keras sendiri. Tujuannya adalah lebih cepat dan lebih murah daripada Dropbox atau Google Drive.

Token

Token Storj (STORJ) adalah kaedah pembayaran di rangkaian. Bayaran yang disewa oleh penyewa dikenakan kepada petani yang menyumbang ruang penyimpanan dan lebar jalur ke rangkaian

Walaupun pelaksanaan Storj Labs Storj menggunakan token secara eksklusif, Storj sumber terbuka adalah agnostik pembayaran. STORJ diandaikan tetapi BTC, ETH, atau syiling lain dapat dilaksanakan.

  • Bekalan token: 500 juta
  • Diagihkan dalam ICO: Hingga 25% (Jun 2017)
  • Kadar pelepasan: Tiada syiling baru dibuat.
  • Blockchain: Ethereum
  • Konsensus: Bukti Kerja

Pasukan

Shawn Wilkenson adalah pengasas Storj dan Ketua Pegawai Eksekutif Storj Labs. Dia pertama kali terlibat dengan perlombongan dan pengembangan Bitcoin pada tahun 2012. Dia memulakan sumber terbuka Storj pada tahun 2014.

kepimpinan storj

Pasukan di Storj Labs termasuk eksekutif permulaan yang mapan. Pasukan rasmi adalah sekitar 40 pekerja, dengan komuniti yang lebih luas menyokong inisiatif sumber terbuka.

Kesimpulannya

vitalik storj

Penyimpanan desentralisasi adalah kes penggunaan yang menarik untuk rangkaian peer-to-peer dan teknologi lejar yang diedarkan. Storj tidak keseorangan. Pertandingan ini merangkumi Sia, Maidsafe, dan Filecoin. Berita baik untuk peminat Storj adalah Storj nampaknya berada di bahagian depan pak dari segi penggunaan, kegunaan, dan teknologi yang mendasari.