Odyssey Coin bertujuan untuk membina ekonomi perkongsian terdesentralisasi generasi seterusnya (iaitu Airbnb atau Uber) dan ekosistem peer-to-peer. Projek ini bertujuan untuk mencapainya dengan menggunakan gabungan kontrak pintar, kecerdasan buatan, dan data besar.

Tujuh prinsip utama pembangunan Odyssey merangkumi yang berikut: kos operasi terdesentralisasi dan minimum, sumber terbuka dan berskala, boleh dipercayai dan tanpa nama, pematuhan autonomi dan lebih baik, penyertaan insentif, pemadanan permintaan dan penawaran yang lebih baik, dan transaksi yang lebih cepat tanpa halangan pembayaran.

Mengikut kertas putih projek, ekonomi perkongsian semasa rosak kerana tiga sebab utama. Pertama, ekonomi perkongsian masa kini bergantung kepada penciptaan monopoli semula jadi dan memungkinkan margin yang tinggi diperoleh oleh platform itu sendiri. Kedua, pemilikan aset berharga tertumpu dalam sekelompok kecil orang kaya. Ketiga, tidak ada mekanisme insentif yang efektif untuk mendorong pengguna untuk berpartisipasi dalam model ini, untuk berperilaku baik, atau menyumbang pada pengaturan diri ekosistem.

Dalam panduan ini kita akan membincangkan perkara berikut:

Bagaimana Cara Kerja Syiling Odyssey?

Kertas putih mengatakan bahawa kontrak pintar Odyssey akan telus dan dibuat pada Mesin Maya Ethereum (EVM). Namun, menurut pelbagai sumber, Odyssey merancang untuk berpindah ke blockchain Tron. Walaupun begitu, tidak jelas kapan tepatnya langkah ini dapat dilakukan. Selain itu, Laman web Odyssey tidak memberikan maklumat yang berkaitan dengan ini. Walau apa pun, terdapat enam peranan utama dalam ekosistem Odyssey Coin.

  1. Penyedia Perkhidmatan adalah pencipta nilai teras ekosistem.
  2. Pengulas menyiarkan objektif, ulasan menyeluruh terhadap perkhidmatan yang dibeli sebelumnya.
  3. Pengguna membeli perkhidmatan dengan OCN. Protokol mencatat kualiti tingkah laku pengguna sepanjang hayat perkhidmatan. Ini memberi kesan secara dinamis kepada kredit pengguna perkhidmatan.
  4. Pengendali Komuniti dipilih berdasarkan kredit dan sumbangan kepada ekosistem. Kumpulan ini memantau dan melaporkan perkhidmatan yang bertentangan dengan manfaat dan protokol operasi ekosistem.
  5. Pembangun mengembangkan sub-ekosistem dapp, perkhidmatan / alat sokongan untuk Odyssey, protokol ekosistem, pembetulan pepijat, peningkatan sistem, dll..
  6. Pelombong memainkan peranan penting dalam mengesahkan transaksi.

Platform Iklan, Perincian Tadbir Urus

Menurut kertas putih, projek itu merancang untuk melancarkan sistem iklan. Pasukan ini akan menambahkan fungsi ini apabila ekosistem Odyssey mencapai “skala asas pengguna dan lalu lintas yang wajar.” Odyssey tidak berhasrat untuk mengambil bayaran komisen, dan semua keuntungan akan dikembalikan ke kumpulan insentif. Ini juga akan mempunyai ciri untuk mengesan dan mencegah penggunaan klik.

Kedua-dua lembaga pengarah dan jawatankuasa masyarakat akan menentukan tadbir urus masyarakat. Walaupun jawatankuasa masyarakat akan menjadi bahagian penting dalam ekosistem, dewan pengarah akan tetap mempunyai kawalan penuh dan mutlak. Lembaga akan mengkaji dan menyetujui perkara-perkara seperti perancangan strategik, penganggaran dan pengemaskinian protokol.

Gunakan Kes

Walaupun kertas putih menyebut mengenai ekonomi perkongsian cukup banyak, tidak ada sebutan mengenai sektor khusus yang akan disasarkan oleh projek tersebut terlebih dahulu. Sebaliknya, tujuan platform nampaknya adalah untuk menyokong pelbagai ekonomi perkongsian (iaitu perkongsian ulang-alik, penginapan, dan banyak lagi) melalui satu penyelesaian. Pada akhir tahun 2018, OCN mempunyai beberapa kes integrasi atau penggunaan dunia nyata; namun, kemungkinan ini akan berubah pada masa akan datang setiap kali pelancaran dapps asli. Buat masa ini, OCNex, pertukaran crypto-to-crypto, berfungsi sebagai salah satu bahagian teras ekosistem Odyssey.

Halaman perdagangan OCNex

OCNex adalah pertukaran crypto-to-crypto asli dalam ekosistem Odyssey.

Pasukan

Pasukan teknologi Odyssey terdiri daripada beberapa ahli yang mempunyai pengalaman kepimpinan di beberapa syarikat terbesar di China.

Ranran Liu sebelum ini bekerja sebagai jurutera kanan di Tencent. Minxu Liu adalah bekas pakar data dan algoritma di Alibaba dan pembangun utama dalam merancang platform data dan mesin cadangan Taobao. Xianlong Shao sebelum ini berkhidmat sebagai jurutera kanan di PingAn, syarikat insurans terbesar di dunia.

Perkongsian dan Pelabur

Odyssey mempunyai perkongsian yang kuat, termasuk Perkhidmatan Web Amazon, IBM, dan Tron.

Pelabur landasan dari projek blockchain termasuk Yayasan QTUM dan Yayasan TRON.

Projek ini juga mempunyai beberapa pelabur individu terkenal seperti Chandler Guo, Yongming Wu, Lijie Wang, antara lain.

Peta Jalan Projek

Sama dengan banyak projek di ruang ini, Odyssey mempunyai banyak kerja di hadapan. Walau bagaimanapun, projek ini muncul di tempat kejadian sedikit lewat daripada kebanyakan, tidak menyelesaikan penjualan tokennya sehingga Januari 2018. Walaupun Odyssey sepatutnya melancarkan MVP (Fasa 1) antara Februari 2018 dan Oktober 2018, tidak jelas sama ada atau tidak projek tersebut berjaya mencapai matlamat ini.

Fasa 2 dijadualkan untuk Oktober 2018 hingga Oktober 2019. Ia merangkumi tiga objektif utama: integrasi ekonomi perkongsian tambahan dan platform P2P, penyelesaian blockchain untuk urus niaga frekuensi tinggi dan jumlah kecil, dan peningkatan dalam penyimpanan dan penskalaan data.

Fasa 3, yang akan berlangsung antara Oktober 2019 dan Oktober 2021, menyebutkan objektif projek yang lebih luas. Pasukan Odyssey akan berusaha memanfaatkan protokol berasaskan kredit universal untuk mewujudkan data peringkat ekosistem dan sistem transaksi. Akhirnya, projek ini akan melaksanakan data besar dan AI.

grafik yang menunjukkan bagaimana ekosistem Odyssey berfungsi

Ekosistem Odyssey mempunyai kolam yang bermanfaat.

Sejarah Perdagangan

Statistik perdagangan untuk OCN boleh didapati mulai Januari 2018 dan seterusnya. Harga tinggi sepanjang masa untuk OCN adalah sekitar $ 0,093 pada bulan Januari 2018. Rendah sepanjang masa adalah kurang dari $ 0,0030. Harga berada di tahap ini dua kali, pada bulan Ogos 2018 dan sekali lagi pada bulan Disember 2018.

Di mana untuk membeli OCN

Lbank dan Huobi membentuk sebahagian besar transaksi pertukaran OCN. Pilihan popular lain termasuk Bittrex, Bithumb, dan Upbit. Pada awal akhir 2018, tiada pertukaran yang menyokong perdagangan OCN untuk USD atau EUR. Hanya ada dua pilihan perdagangan fiat (KRW dan INR) yang ada. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pilihan pasangan perdagangan stablecoin seperti USDT dan BITCNY. BTC dan ETH adalah dua pasangan perdagangan crypto teratas untuk OCN.

Cara Menyimpan OCN

Buat masa ini, OCN masih menjadi token ERC20. Ini bermakna terdapat banyak pilihan dompet untuk dipilih. Dompet perkakasan seperti Trezor dan Ledger Nano S akan berfungsi. MyEtherWallet, Enjin Crypto Wallet, Kcash, dan lain-lain juga menyokong penyimpanan OCN.

OCPay adalah dompet asli untuk Odyssey Coin (OCN). Pilihan ini adalah dompet mudah alih, tersedia di iOS dan Android. OCPay juga menyediakan banyak ciri tambahan seperti pengurusan aset digital sehenti, dompet berbilang akaun, kemas kini masa nyata, dan keupayaan pembayaran P2P.

OCPay sepertinya merupakan versi yang lebih baik dari apa yang disebut oleh kertas putih sebagai “OCN Wallet.” API / SDK Dompet OCN memastikan bahawa semua komunikasi menggunakan penyulitan 256-bit. Hanya pemilik dompet yang mempunyai akses ke kunci peribadi.

tangkapan skrin aplikasi mudah alih OCPay

OCPay adalah dompet asli untuk Odyssey.

Kesimpulannya

Odyssey adalah projek yang bercita-cita tinggi yang bertujuan untuk bersaing dengan Airbnb dan Uber. Namun, ia masih belum menunjukkan kemampuannya dan bergerak ke arah penggunaan pengguna.

Sebahagian dari ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa projek itu hanya dilancarkan pada awal tahun 2018, yang bermaksud pasukannya tidak mempunyai cukup waktu untuk melaksanakan rancangannya. Kekaburan peta jalan untuk pelaksanaan pasaran khusus khusus juga boleh menjadi faktor yang membatasi.

Namun, dengan pasukan yang berbakat serta sokongan kuat dari syarikat teknologi besar dan pelabur individu, Odyssey pastinya merupakan projek yang akan menarik untuk diikuti pada tahun-tahun mendatang.

Sumber tambahan