CukaiBit adalah syarikat perisian cukai cryptocurrency yang membantu pemegang dan pelabur cryptocurrency mengira keuntungan, kerugian, dan liabiliti cukai mereka, dan menghasilkan borang cukai yang mesra IRS.

Setelah pengguna menghubungkan pertukaran mereka melalui kunci API hanya baca TaxBit, TaxBit secara automatik menarik sejarah transaksi pengguna dan mengitarnya melalui mesin cukai mereka. Pengguna kemudian dapat melihat kesan cukai masa nyata dari semua transaksi cryptocurrency mereka dan memuat turun borang pelaporan cukai tahunan mereka.

Oleh kerana TaxBit hanya mengumpulkan kunci API baca sahaja, platform ini hanya mempunyai akses untuk melihat transaksi pengguna dan sifar akses ke aset sebenar. Dalam keadaan hipotetis peretasan, penggodam hanya akan mempunyai akses untuk melihat transaksi pengguna, tanpa akses ke aset. Seorang wakil TaxBit juga menyatakan bahawa platform tersebut tidak menyimpan maklumat peribadi seperti nombor keselamatan sosial atau nombor pengenalan cukai di pelayan mereka.

Maklumat Pengasas dan Syarikat TaxBit

TaxBit diasaskan oleh dua saudara lelaki dan beribu pejabat di Salt Lake City, Utah.

pasukan taxbit

Austin Woodward (CEO) adalah akauntan awam bertauliah (“CPA”) dengan ijazah master dalam perakaunan dari BYU, program perakaunan peringkat teratas di AS. Sebelum TaxBit, Austin adalah pengawal dan profesional kewangan di Qualtrics.

Justin Woodward (Pegawai Pematuhan Cukai dan Pegawai Undang-Undang) adalah peguam cukai berlesen dengan ijazah undang-undang dari University of Chicago, program undang-undang teratas di AS.

Harga Bayaran Cukai

Harga TaxBit dipisahkan menjadi tiga peringkat berdasarkan jumlah transaksi. Setiap pakej merangkumi integrasi pertukaran API, portfolio masa nyata dan penjejakan cukai, transaksi mengikut jejak CPA transaksi dan IRS, sokongan pelanggan dalam talian dengan pakar cukai yang diperakui, dan penjanaan borang cukai automatik.

Harga Bayaran Cukai

Model perniagaan TaxBit nampaknya memanfaatkan sistem dan proses automatik dalaman mereka untuk memberikan tanda harga penyediaan cukai yang berpatutan (berbanding dengan pengambilan CPA) untuk menarik pelanggan yang mahir dengan cryptocurrency. Oleh kerana kebanyakan pengguna menghasilkan kerugian pada tahun 2018, kebanyakan mereka layak melaporkan kerugian tersebut dan meningkatkan pengembalian cukai 2018 mereka.

Aliran Pesawat

Memulakan TaxBit adalah proses yang cukup mudah. Pertama, TaxBit menanyakan beberapa soalan demografi asas yang membolehkan mereka mengira kadar cukai individu pengguna. TaxBit memaparkan keuntungan dan kerugian yang dikenakan cukai pengguna dan kemudian mengenakan kadar cukai individu mereka untuk keuntungan dan kerugian tersebut untuk menunjukkan apa yang mereka bayar dalam cukai.

Setelah mengira kadar cukai pengguna, TaxBit membimbing pengguna untuk menghubungkan pertukaran mereka. Beberapa pertukaran, seperti Coinbase dan Uphold yang mempunyai integrasi single sign-on yang cepat membolehkan pengguna mengklik menyambung untuk menghubungkan pertukaran mereka dengan mudah. Pertukaran lain, seperti Binance dan Bittrex, menyediakan kunci API yang membolehkan pengguna menyisipkan nilai ke dalam TaxBit untuk menghubungkan pertukaran ke akaun mereka. TaxBit menyediakan dokumentasi dan tutorial video khusus untuk setiap pertukaran yang membimbing pengguna tentang cara menghubungkan pertukaran mereka dengan cepat.

Setelah pengguna menghubungkan pertukaran mereka, sistem TaxBit mula menarik pertukaran pengguna. Proses ini boleh memakan masa beberapa minit. Setelah proses penyegerakan selesai, pengguna dapat langsung menyelam ke antara muka dan melihat kesan cukai dari semua transaksi cryptocurrency mereka, serta memuat turun borang cukai mereka.

Antara Muka Pengguna TaxBit

Antara muka pengguna TaxBit membolehkan pengguna melihat gambaran keseluruhan tahap tinggi mengenai akaun mereka, serta kemampuan untuk memeriksa setiap transaksi. Pengguna dapat melihat jumlah nilai portfolio mereka, keuntungan atau kerugian mereka untuk tahun ini, duit syiling mereka, dan anggaran tanggungan cukai mereka. TaxBit mengesan dasar kos pengguna pada setiap transaksi, dan keuntungan dan kerugian jangka pendek dan jangka panjang.taksiran cukaiDengan melacak dan dapat meneliti setiap transaksi, pengguna dapat melihat pengiraan pajak yang tepat pada setiap perdagangan mereka. Ini memberi pengguna jejak audit penuh sekiranya terdapat audit IRS atau penyelidikan BPA. Pengguna boleh mempunyai ketenangan kerana mengetahui bahawa cukai mereka dikendalikan dengan cara yang betul oleh pakar cukai yang diperakui di ruang cryptocurrency.

Penjanaan Borang Cukai

Setelah semua pertukaran pengguna disambungkan, mereka dapat mengeksport Borang IRS 8949 yang telah dilengkapkan – borang cukai yang diperlukan oleh IRS untuk melaporkan keuntungan dan kerugian modal. Pengguna boleh menghasilkan borang cukai mereka dalam akaun TaxBit mereka dalam format PDF atau CSV. Format PDF berguna apabila pengguna menggunakan CPA untuk membayar cukai mereka, kerana mereka hanya boleh menyerahkan borang ini kepada akauntan mereka dan tidak perlu risau tentang bayaran yang tinggi bagi seorang akauntan untuk menyediakan borang secara manual untuk mereka. Format CSV berguna apabila pengguna memfailkan cukai mereka dengan perisian pemfailan cukai yang popular seperti TurboTax, TaxAct, dll..

Ringkasan

Percukaian akan memainkan peranan yang sangat besar dalam pematangan industri cryptocurrency. Namun, untuk sementara waktu, menavigasi undang-undang cukai semasa berkaitan dengan aset digital dapat menjadi proses yang membingungkan dan membosankan. Sejauh mendapat bantuan cukai cryptocurrency, TaxBit nampaknya merupakan aset yang baik untuk digunakan untuk menyiapkan cukai anda dengan tepat dan memahami tanggungjawab cukai anda.

Anda boleh mendapatkan potongan 10% untuk pemfailan cukai anda dengan CoinCentral: www.taxbit.com/invite/CoinCentral

Catatan Editor: Artikel di atas adalah sekeping kandungan yang ditaja. Semua kandungan yang ditaja di CoinCentral mesti mematuhi garis panduan editorial kandungan tajaan kami.