Apa Yang Ada Di Blok? | Pengenalan kepada Penjelajah Blok

Blockchain, sebagai penyedia laman web ini yang mungkin sudah anda ketahui, adalah pangkalan data yang tidak berubah dan diedarkan; setiap “blok” data baru disahkan benar dengan beberapa kaedah (biasanya Bukti Sesuatu) oleh majoriti atau minoriti yang diukur. Hampir semua blok blockchain mengandungi terutamanya kumpulan urus niaga yang mewakili pertukaran mata wang kripto yang berkaitan.

Sebagai contoh, blok terbaru yang dilakukan untuk blockchain Ethereum, mengandungi sejumlah besar data di dalam blok seperti ketinggian blok, jumlah transaksi yang disahkan di dalam blok, hash transaksi untuk semua transaksi yang disahkan, jumlah nilai eter yang ditukar di dalam blok, jumlah nilai gas & yuran dalam blok & ganjaran untuk melombong blok tersebut.

Ringkasnya, terdapat banyak data blockchain yang indah yang wujud secara semula jadi dalam setiap projek blockchain. Tanya hampir semua peminat untuk pengesan harga atau portfolio tiruan & anda akan mendapati diri anda dalam banjir .io & .rakan sekerja; tetapi tanyakan kepada peminat kripto di mana mereka dapat menemui semua transaksi terbaru yang disahkan dalam blok Bitcoin terkini, dan anda pasti akan mendapat pandangan kosong.

Agar adil, memahami data ini sukar, mencarinya dan memahaminya, lebih baik, malah lebih sukar. Syukurlah, kelas laman web baru & aplikasi menerobos ke dalam kripto yang menjadikan penerokaan blockchain jauh lebih intuitif.

Masukkan Blok Penjelajah

Penjelajah blockchain hanyalah aplikasi web atau mudah alih seperti yang kita ketahui yang secara langsung berinteraksi dengan data yang terdapat pada blockchain. Itu sahaja secara ringkas. Sebenarnya, anda mungkin tersandung ke salah satu peneroka blok popular semasa melayari laman web kripto tanpa memahami kedalaman alat yang anda miliki:

https://blockexplorer.com/

https://longhorn.bullpay.com/

https://www.etherchain.org/

https://live.blockcypher.com/btc/

https://etherscan.io/

Kami akan melalui contoh Ethercan kemudian; sebahagian besarnya, penjelajah blok ini mempunyai ciri teras yang sama dengan antara muka yang sangat serupa.

Ciri Umum Penjelajah Sekat

Block Explorer pada dasarnya adalah platform carian yang membolehkan pengguna mencari blok, urus niaga, kontrak pintar, dan hampir setiap titik data di antaranya untuk blockchain tertentu.

Kemas kini Blockchain-Block

Hampir setiap penjelajah blockchain akan mempunyai umpan blok yang sentiasa dikemas kini untuk halaman utama mereka. The Blockchain.info & Laman web Etherscan.io mempunyai aliran Bitcoin terkini & Blok Ethereum diterbitkan, masing-masing, pada rantai masing-masing. Saya telah menyerlahkan kedua-dua antara muka di bawah dengan warna merah:

Ciri paling asas dari penjelajah blok cryptocurrency adalah menunjukkan blok terbaru dalam blockchain mengikut gambar di atas. Setiap baris mewakili blok & tanpa mengklik masuk, kita sudah dapat melihat sejumlah besar maklumat terperinci mengenai setiap blok tertentu. The Blockchain.info BTC & Penjelajah blok Ethercan ETH kedua-duanya menawarkan data berikut dari perwakilan baris ini:

  • Block Height – nombor pesanan blok khusus ini (ingat, blockchain bermula dengan blok asal, blok 0)
  • Zaman Blok – jumlah masa yang telah berlalu sejak blok tertentu diterbitkan ke blok block
  • # Transaksi – jumlah urus niaga yang disahkan yang kini menjadi sebahagian daripada sejarah blockchain
  • Relayed By / Mined By – nama kumpulan perlombongan atau entiti yang menerbitkan kata terakhir ke blok block

Semua penjelajah blok harus menyenaraikan blok baru yang kedua dihasilkan dalam rantai masing-masing. Seperti yang anda lihat, kami sudah menyelami sedikit data mentah yang dikeluarkan oleh blockchain cryptocurrency; tetapi ini hanya permulaan, mengklik baris (blok) pada Blockchain.info atau Etherscan.io yang mendedahkan lebih banyak data mengenai blok itu.

Kemas kini Blockchain-Block

Mengklik blok rangkaian tertentu mendedahkan lebih banyak data. Sekali lagi, di bawah ini kami menggunakan dua penjelajah blok kegemaran kami dengan anggapan pengguna kini telah mengklik pratonton blok dari halaman arahan:

Kedua tangkapan skrin di atas menunjukkan data sebenar yang tersimpan dalam setiap blok di Bitcoin & Ethereum blockchain masing-masing. Pertama, anda akan dapati bahawa semua titik data yang kita lihat dalam paparan sebelumnya juga muncul di sini, termasuk ketinggian, & umur.

Walau bagaimanapun, kami juga menjumpai lebih banyak data daripada yang ada pada kami sebelumnya. Kami sekarang memasuki leher hutan dari segi data blockchain mentah. Beberapa perkara tambahan yang lebih menarik seperti di atas adalah:

  • Hash: pengecam unik yang merupakan hasil algoritma pengesahan seperti SHA256 & hash blok sebelumnya
  • Bayaran Transaksi / Gas yang Digunakan: jumlah yuran transaksi dalam blok Bitcoin atau gas di blok Ethereum
  • Transaction Hash: pengecam unik untuk setiap transaksi individu yang disahkan dalam setiap blok

Kami kini berada di bawah dunia blockchain dengan membaca data mentah yang terdapat dalam setiap blok. Seperti yang mungkin anda simpulkan, kerana penjelajah blok memberi kita hasrat transaksi individu, mereka juga membolehkan kita meneroka transaksi individu ini dengan lebih mendalam.

Bergantung pada penjelajah blok mana yang digunakan, terdapat beberapa ciri tambahan yang dapat dinikmati juga. Blockchain.info, sebagai contoh, telah menjadi lebih daripada sekadar penjelajah blok, kerana ia juga menyediakan statistik dan carta yang berkaitan dengan rangkaian bitcoin.

Walaupun nama “block explorer” menunjukkan bahawa hanya dapat digunakan untuk mencari blok jaringan individu, itu tidak terjadi. Penjelajah blok juga dapat mencari ID transaksi dan alamat dompet, menjadikannya alat yang cukup bagus untuk memeriksa transaksi tertentu ke alamat dompet anda sendiri. Penjelajah blok dengan cepat menjadi alat yang diandalkan oleh cryptocurrency hampir setiap hari, namun mereka jauh lebih serba boleh daripada yang dijangkakan orang.