Perunding adalah seseorang yang menyelamatkan pelanggannya hampir cukup untuk membayar yurannya.

– Arnold H. Glasow, pengarang dan ahli perniagaan Amerika

Sekiranya anda melakukan carian Google untuk “perundingan blockchain”, itu akan menghasilkan hampir 50,000 hasil. Sebilangan besar daripadanya muncul sebagai iklan; Google meletakkan penempatan berbayar di bahagian atas halaman. Oleh itu, jelas bahawa terdapat persaingan yang cukup panas di pasar yang sesak.

Perundingan blockchain adalah istilah yang sangat luas. Apa yang sebenarnya dilakukan oleh perunding blockchain? Oleh kerana istilah ini sangat kabur, kami telah melakukan penggalian untuk mencuba dan mencari tahu.

Apa yang kami dapati ialah firma perunding blockchain dapat melakukan berbagai tugas. Di sini, kami menyelami dunia perundingan blockchain untuk melihat jenis nilai yang mereka bawa ke luar angkasa.

1. Pemasaran dan PR

Pemasaran dan PR adalah perkhidmatan yang paling biasa ditawarkan oleh syarikat perunding blockchain. Untuk permulaan blockchain, nilai strategi pemasaran yang hebat tidak boleh dipandang rendah. Lagipun, ICO atau STO bergantung pada menarik cukup orang ke platform anda yang mempercayai projek anda dan bersedia berpisah dengan wang tunai mereka untuk menyokong anda dalam membawa produk anda ke pasaran.

Sebuah firma perunding blockchain yang mengkhususkan diri dalam pemasaran dan PR dapat menyediakan berbagai layanan, dimulai dengan mengembangkan strategi pemasaran dan penjenamaan, hingga mengelola kegiatan pemasaran sehari-hari untuk ICO / STO. Tugas-tugas ini merangkumi:

  • Menulis kertas putih
  • Merancang dan membina laman web
  • Menguruskan kempen media sosial
  • Menulis siaran akhbar dan mencari penerbitan yang bersedia untuk membuat liputan
  • Menyusun airdrops
  • Dan banyak lagi

Dalam ruang blockchain, pemasaran hampir menjadi kata kotor kerana jumlah penipuan seperti duit syiling CTR atau USI Tech. Oleh sebab itu, saluran seperti Facebook dan Google melarang pengiklanan projek crypto, menjadikannya lebih sukar untuk permulaan blockchain. Ini hanya menjadikan peranan pemasaran menjadi lebih kritikal. Syarikat pemasaran blockchain yang layak akan mewujudkan rangkaian kenalan media, yang membantu membenarkan nilai perkhidmatan mereka.

2. Menavigasi Medan Lombong Peraturan

Pada awal tahun 2017, bahagian peranan perundingan blockchain ini tidak wujud. Walau bagaimanapun, maju cepat ke 2019, yang telah disebut-sebut sebagai tahun STO, dan peraturan telah menjadi kritikal. Terutama bagi syarikat yang menjalankan acara pembuatan token di AS, syarat untuk mengelakkan kemarahan SEC adalah ketat, sedikit sebanyak.

Penjara

Jatuh tempo SEC dapat melihat anda di sisi pagar yang salah. Kredit gambar: Pixabay

Oleh itu, salah satu perkhidmatan yang ditawarkan oleh banyak syarikat perunding blockchain adalah pematuhan undang-undang dan peraturan. Perkhidmatan perundingan undang-undang merangkumi perkara seperti:

  • Menganalisis landskap undang-undang bidang kuasa di mana anda merancang untuk menawarkan token anda
  • Membantu mengatur proses pengetahuan-pelanggan-pelanggan (KYC) dan anti-pengubahan wang haram (AML) yang diperlukan
  • Membuat perjanjian undang-undang untuk hak pemegang token
  • Memastikan semua dokumentasi projek, seperti kertas putih atau kertas teknikal, mengandungi penafian dan peringatan yang diperlukan

3. Perkhidmatan Teknikal

Kadang-kadang mungkin seseorang mempunyai idea yang luar biasa untuk penyelesaian blockchain, tetapi sama sekali tidak mempunyai pemahaman teknikal tentang bagaimana mengembangkannya. Mereka boleh mencuba dan mencari pembangun blockchain untuk bekerjasama dengan mereka atau sebagai alternatif menyewa firma perunding blockchain untuk perkhidmatan teknikal mereka.

Banyak perunding blockchain menggunakan pakar teknikal yang tahu bahasa pengaturcaraan. Mereka dapat mengembangkan penyelesaian blockchain yang disesuaikan atau aplikasi yang terdesentralisasi pada platform yang ada seperti Ethereum atau EOS. Mereka dapat mengkonfigurasi kontrak pintar, menjalankan semua ujian dan debug, dan menjalankan projek ini sebagai produk langsung.

4. Pengetahuan dan Pendidikan

Kerana blockchain masih merupakan teknologi baru, banyak orang tahu sedikit tentangnya. Sebilangan besar perniagaan yang ada dapat memanfaatkan menggabungkan blockchain tetapi tidak memahami teknologi atau bagaimana mereka akan melaksanakannya. Oleh itu, sebilangan perunding blockchain memberi tumpuan yang besar terhadap latihan dan pendidikan.

Sekolah blockchain

Sekolah Blockchain. Foto oleh Mikael Kristenson di Unsplash

Ini mungkin termasuk menawarkan kursus dalam talian, tetapi mungkin juga bermaksud mereka menghantar wakil ke syarikat untuk menjalankan latihan. Mereka juga dapat membantu syarikat untuk memahami apakah penyelesaian blockchain tertentu akan bermanfaat. Ini termasuk menawarkan untuk mengawasi projek yang menerapkan penyelesaiannya.

5. Perkhidmatan Pasca ICO

Setelah projek blockchain dijalankan dan dijalankan, ia perlu dijalankan sebagai syarikat yang mematuhi undang-undang. Ini bermaksud menggaji dan membayar ahli pasukan dan menjaga kewangan dengan baik. Ia juga memerlukan pemasaran dan perancangan perniagaan jangka panjang yang berterusan.

Beberapa firma perunding blockchain akan menawarkan perkhidmatan yang membantu permulaan untuk beralih dari tahap ICO ke fasa perniagaan yang stabil. Mereka bahkan mungkin menawarkan perkhidmatan seperti pelaporan kewangan, pengurusan sumber manusia atau sokongan pemasaran.

6. Pengumpulan dana untuk Syarikat Sedia Ada

Sekarang kita sudah memasuki usia token keselamatan, di mana aset digital dapat disokong oleh yang nyata, kemungkinan baru dibuka untuk syarikat yang ada. Sebagai contoh, syarikat yang ingin menceburkan diri dalam perniagaan atau produk baru boleh menjual saham dalam syarikat itu sendiri melalui STO. Syiling Aspen adalah contoh kehidupan sebenar sebuah hotel di Colorado yang menjual sahamnya sendiri kepada pelabur, untuk membiayai pembangunan hotel baru.

Syiling Aspen

Sekarang ditutup, tetapi anda mungkin memiliki sebidang hotel ini.

Firma perunding Blockchain dapat membantu perniagaan yang ada untuk memahami pilihan dan peluang mereka untuk menggunakan blockchain sebagai kaedah crowdfunding untuk mengumpulkan modal.

Perundingan Blockchain: Jack of All Trade?

Sangat sukar bagi seorang individu atau firma perunding blockchain kecil untuk melaksanakan semua perkhidmatan ini, walaupun apa yang mereka katakan. Banyak syarikat kecil menumpukan perhatian pada satu bidang khusus. Mereka mungkin bekerjasama dengan firma yang menawarkan perkhidmatan di ceruk lain untuk memberikan perkhidmatan yang lebih lengkap. Oleh itu, perundingan pemasaran blockchain boleh bekerjasama dengan perundingan teknikal, misalnya. Hanya firma terbesar yang mempunyai kakitangan yang mencukupi dengan kepakaran yang merangkumi semua perkhidmatan di atas.

Perundingan blockchain mungkin merupakan peranan baru, tetapi pastinya berkembang pesat. Ini memberi peluang bagi mereka yang mempunyai pengetahuan blockchain untuk berkongsi kepakaran mereka dan dibayar untuknya. Seorang perunding blockchain juga dapat membantu memberikan bantuan yang baik kepada pengasas teknologi yang mungkin terbeban dengan banyaknya pekerjaan yang terlibat dalam membawa karya mereka ke pasaran.

Gambar yang dipaparkan adalah Pixabay