Pengkomputeran terdistribusi adalah salah satu prinsip asas pengkomputeran yang mendorong blockchain. Tetapi apa sebenarnya pengkomputeran yang diedarkan? Banyak orang sekarang mempunyai pemahaman asas tentang blockchain sebagai rangkaian komputer yang mengesahkan transaksi. Walau bagaimanapun, bagi sesiapa yang berminat untuk menggali sedikit lebih mendalam, bertanya-tanya bagaimana enkripsi kunci berfungsi, atau mencari tahu mengenai pengkomputeran yang diedarkan dapat menghasilkan pemahaman yang lebih baik mengenai teknologi blockchain. Memahami bagaimana teknologi berfungsi bukan hanya untuk penasaran secara saintifik. Ini juga dapat membantu anda membuat keputusan pelaburan yang lebih tepat dengan memfokuskan pada projek dengan asas teknologi yang kukuh.

Artikel ini ada dalam dua bahagian. Yang pertama merangkumi pengkomputeran yang diedarkan, cara penggunaannya, dan kebaikan dan keburukan. Pada bahagian kedua, kita melihat lebih jauh arkitek sistem yang diedarkan dan menyelami seni bina blockchain peer-to-peer.

Oleh itu, apakah pengkomputeran yang diedarkan? Dan mengapa blockchain menggunakannya untuk memacu pasaran cryptocurrency seperti bitcoin?

Apa Itu Pengkomputeran Teragih?

Pada tahap paling sederhana, pengkomputeran yang diedarkan hanyalah rangkaian komputer yang berfungsi bersama sebagai satu sistem. Mesin-mesin tersebut boleh berada berdekatan dengan satu sama lain dan dihubungkan secara fizikal sebagai sebahagian daripada rangkaian tempatan. Rangkaian lain seperti blockchain menggunakan komputer yang tersebar secara geografi.

Pengkomputeran yang diedarkan telah wujud lebih lama daripada blockchain itu sendiri. Ketika penggunaan komputer di universiti dan makmal penyelidikan berkembang pada tahun 1960-an, keperluan untuk komputer mula bercakap antara satu sama lain, berkongsi perkakasan seperti penyimpanan dan pencetak. Tahun 1970-an menyaksikan penubuhan rangkaian kawasan tempatan yang pertama. Sistem pengkomputeran yang diedarkan pertama adalah rangkaian kawasan tempatan seperti Ethernet, keluarga teknologi rangkaian yang dikembangkan oleh Xerox. Sekarang mereka ada di mana-mana. Setiap kali anda menyertai sambungan Wifi baru, anda memasuki rangkaian komputer baru.

Ethernet

Ethernet adalah salah satu teknologi pengkomputeran diedarkan pertama. Sumber gambar: Pixabay

Komputer dalam rangkaian yang diedarkan tidak perlu dalam format tertentu atau konfigurasi perkakasan. Mereka boleh berupa komputer riba atau mainframe, PC atau Mac. Dalam blockchain, mereka mungkin PC yang menjalankan CPU atau GPU, atau perkakasan khusus seperti pelombong ASIC.

Walau bagaimanapun, tanpa mengira jenis mesin di rangkaian, semuanya mesti berfungsi sebagai satu komputer. Pengguna akhir tidak dapat mengenal pasti bahawa terdapat rangkaian pengkomputeran tersebar di belakang antara muka.

Mengapa Menggunakan Pengkomputeran Teragih?

Untuk menggambarkan asas-asas komputasi yang diedarkan, fikirkan tentang syarikat yang memiliki dan menjalankan aplikasi web, katakanlah laman web papan kerja. Oleh kerana aplikasi memperoleh semakin banyak pengguna, calon dan perekrut, syarikat memerlukan lebih banyak sumber pengkomputeran untuk terus menjalankan laman web ini.

Pada mulanya, syarikat itu dapat meningkatkan infrastruktur pelayannya untuk menampung pengguna baru, menambahkan lebih banyak memori dan lebar jalur. Kami memanggil skala pengembangan menegak jenis ini. Walau bagaimanapun, pada tahap kritikal, ini menjadi tidak praktikal dari segi fizikal dan ekonomi.

Pada titik kritikal ini, pengkomputeran yang diedarkan memberikan penyelesaian, dalam bentuk skala mendatar. Daripada menaik taraf infrastruktur komputer yang ada, syarikat menambah lebih banyak komputer ke sistem untuk menampung peningkatan beban kerja.

Dalam contoh laman web papan kerja kami, syarikat mengetahui bahawa kebanyakan lalu lintas adalah orang yang melayari papan pekerjaan. Oleh itu, ia dapat menambahkan pelayan hamba untuk mengambil berat aktiviti penyemakan imbas. Pelayan hamba menerima maklumat dari pelayan induk, yang mengemas kini pangkalan data dengan catatan calon dan pekerjaan baru.

Rangkaian pengkomputeran yang diedarkan

Dalam rangkaian yang diedarkan, lebih banyak komputer mengambil beban kerja tambahan. Sumber gambar: Pixabay

Blockchain adalah rangkaian peer-to-peer, yang merupakan jenis sistem edaran yang berbeza daripada yang digambarkan dalam contoh ini. Kami akan menyelami pelbagai jenis sistem diedarkan di bahagian dua, merangkumi seni bina pengkomputeran yang diedarkan.

Kelebihan Pengkomputeran Teragih

Semasa menjawab pertanyaan, “Apa yang dikomputerkan diedarkan,” juga relevan untuk melihat kebaikan dan keburukan. Apabila kita melihat kebaikan dan keburukan ini, pertimbangkan bahawa pengkomputeran yang diedarkan lebih daripada sekadar blockchain. Syarikat yang mengimplementasikan sistem pengkomputeran yang diedarkan mungkin mempunyai masalah yang tidak mempengaruhi blockchain awam dan sebaliknya.

Toleransi dan Redundansi Kesalahan

Salah satu kelebihan pengkomputeran terdistribusi yang paling ketara adalah tidak menjadi masalah jika satu atau lebih mesin di rangkaian mati kerana selebihnya dapat mengatasi kekurangannya. Ini bermaksud bahawa rangkaian boleh sentiasa aktif. Ini membolehkan perdagangan 24/7 dalam kripto, namun, dalam konteks blockchain, ia juga mempunyai kelebihan lain. Sebagai contoh, syarikat seperti Walmart yang menggunakan blockchain dalam sistem rantaian bekalan mereka, mengalami tiada waktu henti. Ini adalah bonus besar untuk operasi rantaian bekalan global.

Keberkesanan Kos dan Kecekapan Keseluruhan

Sistem yang diedarkan menawarkan kecekapan yang lebih baik baik dari segi kos dan kecekapan keseluruhan berbanding dengan sistem terpusat. Sistem terpusat berkesan sehingga satu titik. Walau bagaimanapun, contoh papan tugas kami menunjukkan bahawa apabila keperluan pengkomputeran mencapai ukuran tertentu, lebih masuk akal untuk skala secara mendatar daripada menegak. Menambah lebih banyak mesin ke rangkaian lebih cekap dari segi teknologi dan ekonomi.

Skalabiliti

Mengenai kekuatan pengkomputeran murni, pengkomputeran yang diedarkan menawarkan skalabiliti yang lebih mudah daripada pengkomputeran terpusat. Adalah lebih mudah untuk menambahkan lebih banyak mesin untuk mendapatkan lebih banyak kuasa pengkomputeran dan mengurangkannya apabila keperluan kuasa lebih rendah.

Walau bagaimanapun, blockchain mempunyai masalah skalabiliti yang berbeza. Dalam blockchain, jumlah urus niaga yang diproses dalam jangka masa tetap menghadkan kelajuan transaksi. Oleh itu, masalah skalabiliti adalah salah satu kelajuan transaksi. Batasan skalabiliti ini disebabkan oleh keperluan simpul dalam blockchain untuk mencapai kata sepakat mengenai urus niaga yang berlaku. Oleh itu, sementara pengkomputeran yang diedarkan sendiri menawarkan tahap skalabilitas yang tinggi, elemen teori permainan blockchain pada umumnya adalah yang menghalang skalabiliti pada kelajuan transaksi.

Kekurangan Pengkomputeran Teragih

Pengkomputeran yang diedarkan menawarkan banyak faedah. Namun, ia juga mempunyai beberapa kekurangan.

Kerumitan

Sistem yang diedarkan lebih kompleks dan sukar diselesaikan daripada sistem terpusat. Dalam konteks blockchain, menguruskan komuniti pemaju, pengendali nod dan pelabur boleh mencabar tanpa ada entiti berpusat yang terkawal. Oleh itu, sebahagian besar kerumitan dalam menjalankan blockchain berasal dari keperluan untuk pemerintahan terdesentralisasi pada skala besar.

Keselamatan

Syarikat yang melaksanakan sistem yang diedarkan perlu memastikan keselamatan setiap peranti di rangkaian, dan juga memastikan konsistensi data antara mesin yang berbeza.

Blockchain menyelesaikannya menggunakan protokol konsensus, yang memastikan bahawa seluruh rangkaian bersetuju dengan satu sumber kebenaran. Protokol konsensus juga membantu melindungi daripada pelaku jahat. Selagi 51 peratus rangkaian bertindak demi kepentingan kumpulan, rangkaian tetap aman. Ini menjadi cabaran sekiranya kumpulan penambangan mengumpulkan kekuatan hashing yang mencukupi untuk melancarkan serangan 51 persen. Risiko inilah yang menyebabkan begitu banyak masyarakat blockchain mendorong desentralisasi sepenuhnya, menentang syarikat seperti Bitmain, yang menguasai perlombongan kripto utama.

Kos

Organisasi yang melaksanakan sistem pengkomputeran terdistribusi akan dikenakan kos penyiapan awal yang lebih tinggi daripada sistem terpusat. Ini kerana sistem yang diedarkan memerlukan lebih banyak perkakasan.

Dalam blockchain, kosnya meningkat dengan cara yang sedikit berbeza. Dalam blockchain yang terdesentralisasi, projek perlu mewujudkan asas awal pengendali nod yang menjalankan perisian blockchain pada mesin mereka. Walaupun projek blockchain tidak membeli mesin tersebut, mereka perlu menarik operator nod untuk menjalankan perisian blockchain mereka melalui perisian projek lain. Atas sebab ini, banyak ICO menyisihkan sebahagian dana awal yang dikumpulkan untuk tujuan pemasaran dan promosi, yang sebahagiannya adalah untuk membina pangkalan pengguna pengendali nod untuk menjalankan rangkaian.

Ringkasan

Artikel ini telah merangkumi semua perkara utama untuk menjawab soalan apa yang dikomputerkan diedarkan. Kami juga melihat kebaikan dan keburukan pengkomputeran yang diedarkan dalam konteks blockchain. Bahagian seterusnya dari artikel ini memfokuskan kepada seni bina pengkomputeran diedarkan peer to peer dari blockchain, dan cara kerjanya dibandingkan dengan seni bina pengkomputeran diedarkan yang lain.

Gambar yang dipaparkan adalah Pixabay