Oleh kerana kita semakin bergantung pada teknologi, semakin kritikal bagi syarikat dan perkhidmatan yang kita andalkan untuk melindungi daripada peretasan dan serangan. Desentralisasi meningkatkan tahap keselamatan yang lebih tinggi. Akibatnya, aplikasi keselamatan blockchain kini menjadi lebih lazim.

Untuk syarikat seperti Marriott Hotels, menjadi tajuk utama kerana penggodam berjaya dapatkan data dari 500 juta pelanggan anda sangat buruk untuk reputasi jenama. Oleh itu, keselamatan siber adalah perniagaan besar, dijangka berkembang dari sekitar $ 150 bilion pada tahun 2018 hingga $ 250 bilion dalam masa lima tahun.

Desentralisasi menawarkan banyak kelebihan dari perspektif keselamatan siber. Tanpa satu titik kegagalan, menjadi sukar bagi penggodam untuk masuk ke dalam sistem. Keselamatan blockchain mendapat keuntungan daripada mempunyai banyak saksi untuk transaksi, yang bermaksud pelaku buruk harus mencapai tahap kritikal untuk menjatuhkan rangkaian. Penyulitan berfungsi untuk melindungi aset digital.

Kini, aplikasi keselamatan blockchain membantu melindungi daripada pelbagai risiko siber. Ini termasuk virus, serangan DDoS dan bahkan berpotensi menggantikan infrastruktur kunci awam yang ada. Di sini, kami mengumpulkan beberapa kes penggunaan dan projek keselamatan blockchain sekarang.

Keselamatan Blockchain Melindungi daripada Serangan DDoS

Serangan penolakan perkhidmatan (DoS) berlaku apabila penyerang membanjiri komputer atau sumber dalam talian dengan permintaan yang tidak perlu, menjadikannya sukar atau mustahil bagi pengguna asli untuk mendapatkan akses. DoS yang diedarkan (DDoS) adalah ketika penyerang menggunakan lebih dari satu alamat IP untuk serangan tersebut. A Tinjauan 2017 oleh Kapersky Labs melaporkan bahawa 23 peratus daripada lebih dari 5000 perniagaan mengatakan mereka telah kehilangan pendapatan dan peluang perniagaan sebagai akibat langsung dari serangan DDoS.

Teknologi Internet of Things (IoT) memperburuk masalah, kerana peranti terdedah kepada penyalahgunaan alamat IP mereka untuk tujuan jahat. A Laporan Deloitte, dihasilkan dengan kerjasama Institut Blockchain, menyoroti bagaimana peranti IoT yang disambungkan sebagai sebahagian daripada rangkaian P2P yang terdesentralisasi dapat membantu mempertahankan serangan seperti ini.

Gladius adalah salah satu projek keselamatan blockchain yang berusaha menggunakan kekuatan pengkomputeran yang terdesentralisasi sebagai alat perlindungan terhadap serangan DDoS. Platform ini mengumpulkan lebihan lebar jalur dari syarikat dan individu. Lebar jalur ini dapat diarahkan ke laman web atau perkhidmatan yang mengalami serangan DDoS. Lebar jalur tambahan dengan berkesan menjadikan pintu terbuka dan menjadikan serangan tidak berguna.

Gladius

Halaman utama projek Gladius

Keselamatan Blockchain Terhadap Virus

Virus, trojan, worm, malware … secepat perisian antivirus menghadapi ancaman, orang jahat telah mengembangkan yang baru. Sehingga 2017, 16 juta isi rumah AS telah menjadi mangsa masalah virus dalam dua tahun terakhir.

Jadi, keselamatan blockchain memperluas jangkauannya untuk mengatasi masalah di pasaran untuk perisian antivirus. Dua contoh projek yang menggunakan blockchain untuk perlindungan virus adalah Polyswarm dan BukaAVN. Mereka bekerja sama seperti projek seperti Augur menggunakan kecerdasan sumber untuk menghasilkan ramalan. Daripada mengumpulkan maklumat untuk ramalan, mereka mengumpulkan data dan maklumat mengenai semua jenis ancaman dalam talian dalam masa nyata.

Crowdsourcing berpotensi memberikan tahap perlindungan yang jauh lebih reaktif daripada perisian antivirus terpusat. Pada masa ini, jika anda menggunakan program seperti Norton, anda harus menunggu syarikat perisian untuk mengetahui ancaman tersebut dan memasukkan perlindungan yang diperlukan ke dalam program mereka. Oleh itu, dengan mengumpulkan data ancaman, program antivirus berasaskan blockchain dapat terus mengemas kini dirinya sebagai tindak balas kepada maklumat yang masuk.

Infrastruktur Kunci Awam yang Dinaik taraf

Walaupun kebanyakan peminat kripto memahami apa itu kunci awam sekarang, infrastruktur kunci awam (PKI) juga banyak digunakan di internet. Definisi Wikipedia menyatakan bahawa PKI adalah “seperangkat peranan, kebijakan, dan prosedur yang diperlukan untuk membuat, mengurus, menyebarkan, menggunakan, menyimpan & batalkan sijil digital dan uruskan penyulitan kunci awam. “

PKI diperlukan untuk sebarang aktiviti di mana kata laluan mudah bukan ukuran pengesahan yang mencukupi. Ini merangkumi aktiviti seperti pertukaran e-mel dan mesej yang dienkripsi, perbankan dan kewangan atau e-dagang. Pihak berkuasa perakuan (CA) bertanggungjawab untuk mengeluarkan sijil. Walaupun beberapa di industri telah menjelajahi potensi CA berbasis blockchain, teknologi ini menawarkan potensi yang lebih besar.

Guardtime adalah salah satu syarikat blockchain terbesar dan paling mapan. Syarikat itu telah mengembangkan penyelesaian keselamatan blockchain yang inovatif, yang disebut Keyless Signature Infrastructure (KSI). Teknologi ini mendahului Bitcoin, pada mulanya menggunakan cap waktu terpaut untuk mengembangkan bukti keselamatan yang dapat disahkan secara rasmi. Baru pada tahun 2017 bahawa stack KSI teknologi lejar diedarkan bersepadu.

Kerajaan Estonia memilih teknologi KSI Guardtime untuk mengawal akses ke rekod kesihatan warganegara. Inilah bagaimana negara ini dikenal sebagai “negara blockchain.” Semua warganegara Estonia mempunyai ID digital mereka sendiri, yang dapat mereka gunakan untuk mengakses semua perkhidmatan kerajaan.

Keselamatan Blockchain untuk Privasi

Memandangkan risiko yang terlibat dengan perkhidmatan terpusat, privasi kini menjadi salah satu topik terpanas hari ini. Pelbagai inisiatif kini menggunakan keamanan blockchain untuk memastikan privasi dalam data peribadi, fail dan dokumen dan transaksi.

Projek seperti MaidSafe, Civic dan Enigma sedang membangunkan penyelesaian inovatif untuk memastikan kehidupan dalam talian kita dilindungi. MaidSafe adalah rangkaian perkongsian fail P2P yang selamat, sementara Civic memberi tumpuan kepada identiti digital berdaulat sendiri. Sebaliknya, Enigma menggunakan pengiraan pelbagai pihak yang selamat untuk memastikan bahawa transaksi kontrak pintar tetap dirahsiakan.

Contoh yang diberikan di sini adalah beberapa cara bagaimana blockchain dapat mengubah wajah keselamatan siber. Penting juga untuk diingat bahawa teknologinya masih relatif muda. Pada tahun-tahun mendatang, mungkin rangkaian desentralisasi berkembang menjadi landasan keselamatan pengkomputeran.