Program Bantuan Pemakanan Tambahan (SNAP), yang sebelumnya dikenali sebagai Program Cap Makanan, adalah program terbesar di Jabatan Pertanian AS dari segi jumlah penerima dan anggaran.

Terima kasih kepada SNAP, lebih daripada 40 juta (2018) orang Amerika berpendapatan rendah dapat menerima bantuan kewangan untuk membeli makanan, dengan menawarkan pembayaran bulanan rata-rata $ 125 setiap ahli yang layak.

Pada tahun 2018, SNAP menanggung bayaran pembayar cukai AS lebih daripada $ 65 bilion. Walau bagaimanapun, sebahagian kecil dari jumlah besar ini digunakan untuk penipuan. Orbs, sebuah syarikat yang membuat blockchain awam hibrid yang direka untuk aplikasi pengguna skala besar, baru-baru ini mengeluarkan catatan blog yang menyoroti bagaimana SNAP sering disalahgunakan.

Laporan Aktiviti Negeri SNAP mendapati bahawa secara kasar $ 592.7 juta dalam faedah SNAP adalah “Dolar Penipuan”, yang bermaksud bahawa kemungkinan mereka disalahgunakan, diperdagangkan dengan wang tunai, barang yang tidak disetujui seperti bahan terkawal. Penyalahgunaan SNAP yang lain malah melibatkan sebilangan peruncit, yang akan mengenakan EBT dengan jumlah tertentu sebagai ganti sejumlah wang tunai yang didiskaunkan, atau hanya mengenakan EBT yang berlebihan untuk menjual barang yang tidak disetujui.

Walaupun penipuan itu kelihatan kecil sebagai peratusan dari jumlah perbelanjaan (sekitar 0,8%), $ 592,7 juta masih merupakan jumlah yang signifikan yang dapat dimanfaatkan dengan lebih baik untuk memberikan lebih banyak manfaat untuk peserta SNAP yang memenuhi syarat atau program awam lain.

Orbs menjadikan kes untuk blockchain sebagai penyelesaian yang lancar untuk menghilangkan penipuan SNAP dengan baik pulih platform awam yang besar.

Kami berhubung dengan Netta Korin, pengasas bersama Orbs untuk berbincang.

Bagaimana faedah penipuan SNAP memberi kesan kepada keluarga yang memerlukan?

Penipuan membawa kepada pengurangan faedah yang diterima oleh penerima yang layak yang tidak menyalahgunakan sistem.

Mereka yang paling terjejas oleh penipuan termasuk mereka yang faedahnya dikumpulkan bagi pihak mereka, dengan majoriti termasuk kanak-kanak dan individu kurang upaya.

Tambahan pula, penyalahgunaan sistem oleh penerima penyedia perkhidmatan memberi individu melobi terhadap peluru SNAP dan faedah sosial am; yang pada gilirannya dapat mempengaruhi pengurangan bantuan dan komitmen kepada keluarga yang memerlukan.

Bolehkah anda menerangkan bagaimana penipuan faedah SNAP berkembang?

Penipuan SNAP biasanya ditakrifkan sebagai pertukaran faedah dengan wang tunai atau barang-barang lain yang tidak memenuhi syarat (pemerdagangan manusia), atau sengaja memberikan gambaran yang salah mengenai aplikasi SNAP anda dengan tujuan untuk menerima lebih banyak faedah.

Walaupun peratusan keseluruhan peserta program yang mengambil bahagian masih relatif rendah (.9%) – sejauh mana peningkatannya. Menurut data dari Jabatan Pertanian A.S., penipuan faedah meningkat sebanyak 61% pada tahun 2016 daripada $ 367.1 juta pada tahun 2012.

Akibat peningkatan penipuan, perbelanjaan pentadbiran dan kos yang berkaitan dengan penguatkuasaan terhadap penipuan meningkat. Sekiranya kos ini dikurangkan, faedah yang lebih besar bagi orang yang layak akan tersedia.

Bagaimana blockchain memperlahankan penipuan manfaat SNAP, atau menghentikannya sepenuhnya?

Peserta SNAP sudah mendapat faedahnya melalui kad pemindahan faedah elektronik (EBT), yang merupakan dompet digital. Kami mencadangkan memindahkan platform EBT ke blockchain, dan bukannya membiarkannya berpusat.

Terutamanya, penghijrahan ini tidak akan menyebabkan perubahan buruk terhadap pengalaman sehari-hari pengguna. Pengguna juga mempunyai kemampuan untuk menggunakan kad EBT mereka sebagai ID Digital yang disediakan oleh pemerintah AS, yang pada dasarnya menjadikannya dua tujuan.

Catatan blog terbaru kami menyoroti bagaimana pelbagai program sokongan persekutuan diuruskan secara berasingan. Pemisahan ini sering menimbulkan kekeliruan di antara pemohon yang tidak menyedari kelayakan mereka untuk mendapat sokongan dari program lain, serta keengganan untuk mendaftar kerana halangan yang terlibat.

Platform ID Digital, berdasarkan data yang dikumpulkan dari program tertentu, dapat mengurangkan kekeliruan dan kekecewaan pemohon dengan menolong mereka menavigasi aplikasi dan secara automatik memadankannya dengan program tambahan di mana mereka memenuhi kriteria – menjadikan proses keseluruhan lebih cepat, lebih mudah dan efisien.

Ringkasnya, penghijrahan platform EBT ke blockchain memberikan dua faedah utama:

  • Langsung – Ditingkatkan menjadi ID digital yang bertindak sebagai kunci untuk faedah tambahan, dan bukannya “hanya” dompet digital untuk faedah SNAP, akan segera meningkatkan nilai intrinsik kad EBT di mata pemegangnya. Selepas itu, pemegang kad EBT cenderung untuk “mengedar” wang tunai, yang merupakan salah satu bentuk penipuan SNAP yang biasa.
  • Tidak Langsung – Sekiranya para peserta layak mendapat bantuan dari program kebajikan tambahan, mereka dapat dengan mudah dan efisien menerapkannya, mengurangi birokrasi minimum.

Adakah anda melihat ini dilaksanakan pada masa depan yang munasabah?

Ya. Kami melihat semakin banyak kerajaan, NGO dan perusahaan mencari penyelesaian ID Digital berasaskan blockchain. Oleh kerana tumpuan Yayasan Hexa pada blockchain untuk kesan sosial, saya dijemput untuk menyertai Majlis Masa Depan Global mengenai Sistem Kemanusiaan WEF yang bertemu di Dubai pada bulan November.

Salah satu matlamat Majlis adalah untuk membuka penyelesaian teknologi baru untuk meningkatkan kecekapan usaha kemanusiaan global. Sebahagian besar perbincangan kami melibatkan cara menggunakan penyelesaian seperti identiti digital untuk membolehkan kecekapan program lebih besar.

Walaupun terdapat aspek-aspek tertentu yang memerlukan perhatian yang teliti seperti privasi dan peraturan, dll., Trend keseluruhannya jelas: Blockchain memberikan penyelesaian yang kukuh untuk menguruskan ID seseorang dan organisasi ini menyedari hal itu. Tpenghijrahannya ke blockchain juga dapat dilakukan secara beransur-ansur, yang memungkinkan agensi untuk menggunakannya dalam langkah kecil dan mudah dikendalikan.

Dengan SNAP, kami mengesyorkan langkah pertama untuk menukar kad EBT ke platform berasaskan blockchain; kemudian menambah lapisan Digital ID di kemudian hari. Penyelesaian yang kami cadangkan adalah betul.

Apa halangan utama yang perlu kita atasi untuk melihat blockchain digunakan di sektor awam?

Pendidikan sektor awam. Masih ada kekeliruan yang mendalam mengenai blockchain, termasuk apa yang baik dan apa yang tidak baik, jadi kami telah menghabiskan banyak masa melabur dalam mendidik pelajar kolej dan masyarakat antarabangsa melalui keahlian kami dalam Mousebelt Blockchain Education Alliance dan penyertaan kami dalam hackathon PBB untuk kesan sosial di mana penyelesaian yang dibina di Orbs menang!

Sebilangan besar orang masih cenderung mengelirukan blockchain dengan cryptocurrency, dan oleh itu dihalang dari itu. Yang lain cuba mengemukakan sebagai penyelesaian “perbaiki semua”. Kami mengambil pendekatan yang realistik – ia dapat membuat perbezaan besar dalam menangani kes penggunaan tertentu tetapi tidak selalu merupakan penyelesaian terbaik untuk semuanya.

Dari segi teknologi, masih ada cara yang harus ditempuh, tetapi kita sudah memiliki cukup untuk melancarkan dan menyokong projek yang berjaya untuk tujuan yang bermakna. Kami telah mengadakan perbincangan berterusan mengenai topik ini yang boleh didapati dalam penerbitan Yayasan kami sebelumnya, seperti yang ada di dalamnya bantuan blockchain untuk krisis pelarian.

Kami menghabiskan banyak masa dan usaha untuk mendidik pemimpin global mengenai nilai tambah teknologi blockchain untuk membolehkan sistem yang lebih dipercayai, cekap dan telus sebagai sebahagian daripada Yayasan Hexa kami.

Terakhir, adalah penting untuk diperhatikan bahawa sektor awam menjadi pilihan untuk inovasi blockchain kerana di kebanyakan negara, ketelusan dalam proses tersebut telah dimandatkan oleh undang-undang.

Apa kes penggunaan mudah lain yang sejajar dengan penyelesaian blockchain serupa yang boleh digunakan?

Blockchain boleh digunakan untuk meningkatkan ketelusan dan aksesibilitas dalam pelbagai cara. Contohnya, pendaftar berpusat kerajaan yang berpindah. cth. pemilikan kereta, harta tanah, tanda dagang, perakuan, ke daftar berdasarkan blockchain. Selain itu, tender perolehan awam, yang akan memberikan ketelusan dalam penggunaan hasil awam, serta pengagihan bantuan kemanusiaan di kem pelarian, memastikannya diterima oleh pengguna akhir.

Terima kasih, Netta!