Keselamatan siber adalah perniagaan besar. Dan memerlukan banyak wang setiap tahun untuk perniagaan besar (belum lagi beberapa serangan panik dan malam tanpa tidur). Tetapi apabila penggodam menjadi lebih inventif dan data semakin didigitalkan, hanya logik bahawa ancaman siber akan meningkat. Kecerdasan Buatan (AI) mungkin dapat mencegah serangan berlaku. Blockchain dapat menjadikan sistem kami lebih selamat. Tetapi di luar kelemahan kita sekarang, kita mempunyai masalah lain – jurang bakat yang luar biasa dalam keselamatan siber dan AI.

Tiada kesalahan kepada profesional yang sudah bekerja di bidang ini. Terima kasih – anda melakukan pekerjaan yang hebat, jangan salah. Tetapi dengan laporan EY mendapati bahawa 56 peratus profesional AI senior melihat kekurangan bakat sebagai penghalang terbesar untuk melaksanakan AI, dan pengangguran dalam keselamatan siber hampir tidak ada, tidak cukup orang yang berkelayakan untuk berkeliling.

Itu meninggalkan jurang bakat dalam keselamatan siber dan AI yang meletakkan perniagaan di tempat yang ketat. Teknologi ada di sana, tetapi mereka terperangkap di landasan mereka. Mereka yang mempunyai kemahiran yang dikehendaki tentu saja tertawa hingga ke bank, dengan begitu banyak tawaran pekerjaan yang mereka tidak tahu apa yang harus dilakukan. Tetapi syarikat menggigit kuku mereka dengan kedudukan penting hampir mustahil untuk diisi – dan pengguna akhir harus membebani harganya.

“Tahun ini, sebagai perniagaan, menyusun strategi bagaimana mengintegrasikan AI ke dalam operasi mereka,” kata Pemimpin EY Global Innovation Technologies dan Ketua Pegawai Analisis Global, Chris Mazzei, “mereka terhambat oleh kekurangan ahli.”

Jadi bagaimana blockchain dapat membantu keselamatan siber?

Desentralisasi Penyelesaian Keselamatan Siber

Ketika kebanyakan orang memikirkan keselamatan siber pengguna, mereka memikirkan antivirus, firewall, atau mungkin perlindungan ransomware. Tetapi di ruang perusahaan, terdapat banyak alat yang digunakan untuk melindungi syarikat. Rata-rata pengguna, tentu saja, tidak memiliki akses kepada mereka.

Sebagai contoh, bolehkah antivirus anda memberitahu anda jika anda log masuk ke Gmail anda di UK, dan kemudian seseorang memasukkan akaun Dropbox anda di Argentina? Tidak. Tetapi, keselamatan siber perusahaan boleh. WARISAN menggunakan blockchain untuk mendesentralisasi dan mendemokrasikan penyelesaian keselamatan siber, menjadikannya tersedia untuk orang ramai.

“Misi kami adalah untuk melindungi maklumat dunia – semua individu – bukan hanya perniagaan terbesar,” kata Chad Bennett, pengasas dan CEO HEROIC. “Masa depan keselamatan siber terdesentralisasi dan didemokratisasi – menggunakan AI dan blockchain.”

Ekosistem HEROIC akan terbuka untuk pemaju dan perniagaan sehingga mereka dapat membina penyelesaian pintar mereka sendiri. Dan ketika rangkaian berkembang, secara semula jadi menjadi lebih selamat.

Mempermainkan Pasar Bug Bounty

pasaran bug bounty

Model HEROIC membolehkan sesiapa sahaja di seluruh dunia untuk bergabung dalam rangkaian, yang berfungsi sebagai jambatan mengatasi jurang bakat dalam keselamatan siber dan AI. Mereka dapat membuka kemahiran penting dari orang dan tempat yang sebelumnya tidak berada di dalam radar. Ini adalah premis untuk PolySwarm, juga, satu lagi pasaran terdesentralisasi untuk para pakar dan peminat keselamatan siber untuk membina enjin anti-malware.

Bekas McAfee Antivirus CIO Mark Tonnesen berada di lembaga penasihat. Dia mengatakan, “Blockchain dapat menjadi jawaban untuk kekurangan bakat keselamatan yang terus-menerus.” Polyswarm bertujuan untuk mengajak sesiapa sahaja – bahkan penjenayah siber – ke meja untuk mengusahakan penyelesaian terhadap ancaman. Dan mereka akan menggunakan cryptocurrency untuk memperagakan pasaran bug bounty untuk penggodam topi putih, menjadikannya kompetitif dan juga bermanfaat.

Jim Bursch, Pengarah Program DASH Bug Bounty, berperanan sebagai sheriff maya di wild, wild west yang merupakan cryptocurrency dengan “Pemberian pepijat“Program yang dikembangkan untuk DASH. Program ini menawarkan insentif wang untuk penggodam untuk mengenal pasti kelemahan kelemahan keselamatan mata wang digital DASH. Ini membolehkan penambahbaikan dibuat lebih cepat, tanpa kekurangan akses kepada individu yang tepat. Masalah yang dikongsi ialah masalah dibahagi dua. Atau dipecah menjadi pecahan minit dengan berpotensi ribuan orang dalam kes tersebut.

Anda boleh memecahkan ancaman menjadi tugas mikro, yang membolehkan kumpulan bekerja lebih cepat untuk memberikan penyelesaiannya. Sebilangan besar penjenayah siber mengejar wang. Oleh itu, ganti mereka dengan hasil karya mereka yang luar biasa dan tiba-tiba kumpulan bakat yang sangat cetek menjadi sebilangan besar sumber.

Scott Schober, Pengarang Hacked Again dan Presiden / Ketua Pegawai Eksekutif BVS Systems mengatakan, “Dasar insentif untuk mewujudkan sesuatu sangat efektif. Blockchain adalah pengganggu yang mendasar dan teknologi yang mengubah permainan, dan dengan memiliki insentif, ia mengubah cara kita membuat hubungan pada skala yang lebih cepat. “

Akses ke Pendidikan & Pengesahan Kelayakan

Ada banyak penyelesaian yang muncul untuk mengisi jurang bakat dalam keselamatan siber, tetapi bagaimana dengan AI? Blockchain boleh menjadi alat dalam bidang ini juga, dengan beberapa cara. Memberi akses kepada pendidikan dan mengajar kemahiran yang diperlukan oleh orang di dunia baru ini adalah satu.

The Institut Masa Depan dan ACT Foundation melancarkan Edublocks, sebagai contoh, yang pada dasarnya merupakan potongan pembelajaran selama satu jam dari hampir semua sumber, yang dikongsi melalui blockchain.

Blockchain juga dapat membantu perekrut untuk mencari calon yang tepat dengan lebih mudah. Berkat kemampuan blockchain untuk mengesahkan dokumen dan memastikannya tidak dapat diubah, perekrut tidak perlu lagi meluangkan masa untuk mengesahkan bukti kelayakan.

Mario Milicevic, IEEE Jurutera Sistem Komunikasi Anggota dan Kakitangan di MaxLinear Inc mengatakan, “Teknologi blockchain bergantung pada kriptografi untuk mengesahkan bahawa transaksi sebelumnya dalam rantai itu sahih, sebelum menambahkan transaksi baru ke blok terbaru.”

Oleh itu, syarikat IT yang ingin mengambil pekerja AI dapat menggunakan blockchain untuk menjaga keyakinan bahawa ‘lencana / sijil’ calon tidak dirusak.

Membebaskan Masa

“Banyak pekerjaan keselamatan siber sangat niche,” kata Schober, “ini telah menjadi wilayah yang sangat luas, jadi bagaimana anda mencari orang yang tepat dalam disiplin yang sangat sempit ini? Apabila anda dapat menyelaraskan orang dengan cepat untuk mengisi jurang itu, jurang bakat dalam keselamatan siber dan AI ditutup lebih cepat dengan menerapkan kecanggihan blockchain. ”

Bursch percaya bahawa blockchain adalah asas pada lapisan aplikasi juga. “Sekiranya aplikasi blockchain mempunyai keamanan yang dimilikinya sejak awal, maka diperlukan lebih sedikit pekerjaan dari profesional keselamatan siber yang terpisah dan berdedikasi yang dapat memusatkan perhatian pada sistem yang menimbulkan risiko yang lebih besar.”

Jurang Bakat dalam Keselamatan Siber dan AI Mungkin Menutup

Dengan inisiatif terdesentralisasi untuk berkongsi sumber dengan pengguna, kemampuan untuk mendapatkan bakat dari seluruh dunia, dan program bug karunia untuk menyatukan penggodam untuk pertarungan mereka sendiri, akan ada lebih banyak pakar mengenai penyebabnya. Sekurang-kurangnya untuk keselamatan siber.

AI menghadirkan lebih banyak cabaran. Nampaknya, buat masa ini, blockchain dapat membantu meluangkan masa untuk mempelajari kemahiran yang kita perlukan dan fokus pada tugas yang lebih kreatif sebelum robot mengatasi kita semua.