Terdapat banyak kes penggunaan praktikal antara blockchain dan cybersecurity, dan pertindihan sepertinya hanya bertambah besar. Dengan teknologi baru muncul lebih banyak peluang untuk ancaman peretasan dan keselamatan siber. Oleh kerana semakin banyak syarikat bersiap untuk penggodaman moden dan percubaan pemerasan digital, blockchain dan keselamatan siber menjadi topik hangat.

Blockchain dan Cybersecurity

Setiap kali anda bercakap mengenai blockchain, anda hampir selalu memasuki wacana hipotetikal. Ini berlaku dalam hubungannya dengan pemerintah dan perdagangan, dan ini juga berlaku untuk keselamatan siber. Tetapi keselamatan siber adalah masalah yang mendesak, sehingga menganggarkan ekonomi global $ 450 bilion setahun.

Oleh itu, daripada membuat spekulasi mengenai bagaimana blockchain akhirnya dapat menyelesaikan masalah industri bermasalah ini, apa masalah yang sedang ditangani sekarang? Dan syarikat mana yang membuat tangan mereka kotor (boleh dikatakan)?

“Blockchain mempunyai banyak kes penggunaan asli,” kata Nick Bilogorskiy, Pakar Strategi Keselamatan Siber di Rangkaian Juniper, “Misalnya penyimpanan terdesentralisasi, mencegah penipuan dan pencurian data, dan mengedarkan infrastruktur kunci awam untuk pengesahan pengguna atau peranti.”

Pengesahan Pelbagai Faktor

Serangan DDoS (Deliberate Denial of Service) adalah salah satu ancaman keselamatan siber yang paling biasa di industri sekarang. Dan mereka berleluasa dan meluas terutamanya disebabkan oleh Sistem Nama Domain yang ada. Apabila kami menyimpan data di satu lokasi terpusat, jauh lebih mudah untuk masuk ke dalamnya. Dengan struktur terdesentralisasi blockchain, menyebarkan maklumat melalui nod, sistem akan menjadi mustahil untuk digodam.

“Daripada semua kata laluan pengguna disimpan dalam satu pangkalan data di pusat operasi rangkaian satu syarikat, setiap individu memegang kunci peribadi mereka,” kata Nick Spanos, pengasas Bitcoin Center NYC. “Syarikat seperti Equifax dan Wells Fargo tidak akan lagi mengendalikan maklumat seperti yang mereka lakukan. Anda mesti meretas berjuta-juta pengguna mereka secara serentak – prestasi yang jauh lebih sukar. “

Pemenang anugerah Microsoft Blockchain Incentive, permulaan keselamatan blockchain INGAT sedang mencegah serangan siber terhadap syarikat besar dan kecil. Dengan menghilangkan ruang untuk kesalahan manusia, dan sistem kata laluan satu langkah mudah digunakan secara meluas, kami menutup tingkap untuk penggodam oportunis mencari kata laluan yang mudah pecah.

Penyelesaian kuat REMME dibina berdasarkan lejar desentralisasi dan mengurus dan mengesahkan pengguna dan peranti melalui pengesahan pelbagai faktor. Ini menghilangkan kemungkinan mangsa menjadi sasaran termudah untuk penyerang siber (kata laluan lemah).

Syarikat ini juga bekerjasama dengan beberapa pertukaran Bitcoin untuk membantu mencegah serangan pancingan data seperti serangan Bitfinex yang kehilangan $ 60 juta (120,000 BTC pada masa itu). Mereka memberikan keselamatan platform yang dibenarkan berdasarkan prinsip kriptografi dan 2FA satu klik yang mesra pengguna.

Meningkatkan Keselamatan IoT

Salah satu hambatan dalam pertumbuhan IoT adalah ancaman keselamatan peranti yang berterusan. Menurut penyelidikan oleh Gemalto, 96 peratus syarikat dan 90 peratus pengguna percaya bahawa peranti IoT mereka tidak selamat – dan perlu ada peraturan pemerintah. Nampaknya kebimbangan utama mereka ialah penggodam akan mengawal peranti mereka, atau data peribadi mereka akan dicuri.

Semasa bayi memantau dan peralatan perubatan dijangkiti Malware, dan pengeluar kereta utama kehilangan kawalan terhadap kenderaan mereka, kebimbangan orang ramai dapat difahami. Pemikiran untuk kehilangan kawalan kenderaan atau alat pernafasan anda memang menimbulkan rasa panik. Tetapi di sini juga, blockchain mula menunjukkan beberapa hasil.

IBM mempunyai sejarah inovasi yang panjang. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa mereka memimpin pertuduhan dalam hal teknologi blockchain. The Platform IBM Watson IoT membolehkan peranti IoT menghantar data ke lekapan blockchain. Data ini kemudian dimasukkan dalam transaksi dan catatan bersama yang tahan gangguan dan disahkan melalui kontrak pintar dan selamat.

Gergasi telekomunikasi Australia Telstra juga melihat kejayaan menggunakan blockchain untuk menjamin ekosistem “rumah pintar” mereka, dengan mengesahkan identiti orang melalui data pengesahan biometrik yang tersimpan. Dan IOTA juga menunjukkan janji untuk penskalaan IoT melalui teknologi Tangle.

Mengisi Jurang Bakat

Anda mungkin menyangka terdapat lebih daripada cukup jurutera komputer untuk berkeliling. Tetapi ternyata ada kekurangan bakat dalam hal keamanan siber.

Pengangguran dalam industri melambung sekitar sifar. Ini bermakna bahawa apabila kedudukan baru muncul, mereka sangat sukar untuk diisi. Dan dengan cabaran berterusan teknologi yang muncul (dan dengan mereka, ancaman siber yang lebih besar) menjelang 2020, Frost & Sullivan meramalkan sekurang-kurangnya 1.8 juta jawatan kosong dalam industri keselamatan siber.

Syarikat seperti PolySwarm, pasaran antivirus yang terdesentralisasi, memberi insentif kepada para teknisi di seluruh dunia untuk menyumbang ke arah memerangi jenayah siber. Ini bukan sahaja memberi bakat cerah peluang untuk bersinar, tidak kira lokasi, pendidikan, atau sejarah mereka, tetapi juga membantu mengesan jenayah siber dengan lebih cepat.

Masa tinggal (jumlah masa virus tidak aktif di dalam sistem sebelum diaktifkan) adalah salah satu ancaman paling serius hari ini, yang bermaksud kepantasan adalah hakikatnya. Dengan bekas McAfee Antivirus CIO Mark Tonnesen sebagai penasihat pasukan PolySwarm, menghentikan penjenayah siber di trek mereka dan mencegah serangan menjadi kenyataan.

Tidak Semua orang dalam Perjanjian

Sudah tentu, perdebatan mengenai blockchain dan keamanan siber, dan kesesuaian mereka sebagai teknologi meletus di seluruh industri keselamatan siber juga. Walaupun terdapat banyak kes penggunaan dan momentum untuk blockchain yang semakin meningkat, tidak semua orang setuju mengenai potensinya.

Ketua Pegawai Eksekutif Teknologi Gunner Cody Swann mengatakan, “Kami telah dibanjiri permintaan untuk aplikasi blockchain dari pengusaha. Malangnya, tidak ada produk yang berjaya melepasi alpha di blockchain. Kenapa? Kerana dalam kebanyakan kes, blockchain adalah pilihan yang lebih rendah daripada kebanyakan teknologi. “

Bayaran Dunia Naib Presiden dan Ketua Pertahanan Siber Global & Strategi Keselamatan, Peter Tran, juga kurang tertarik dengan teknologi blockchain setakat ini. Dia percaya bahawa kecerdasan buatan dan pembelajaran mesin mempunyai kelebihan dalam memerangi jenayah siber. Dan juga bahawa memperbaiki infrastruktur yang ada mungkin bukan kenyataan ekonomi.

Cabaran di sini adalah menjadikan teknologi blockchain dan keselamatan siber lebih mudah, lebih berkesan, dan lebih murah untuk digunakan. Tetapi sungguh menyedihkan apabila mengetahui bahawa blockchain sudah menyelesaikan banyak masalah kami dan hanya boleh naik dari sini.