Duit Syiling, Duit Di Mana-Mana

Semasa memulakan perdagangan cryptocurrency, sejumlah besar syiling untuk dipilih boleh menjadi sangat banyak. Dari beribu-ribu orang di luar sana, bagaimana mungkin anda dapat menentukan sebilangan kecil yang akan disimpan dalam portfolio anda?

Walaupun terdapat banyak strategi ketika memilih duit syiling, ada beberapa taktik berbeza yang harus anda ikuti untuk mengurangkan risiko anda. Dalam panduan ini, kami akan mengajar anda petua dan trik untuk membina portfolio anda, jadi anda mempunyai pengalaman perdagangan cryptocurrency yang lebih berjaya.

Mempelbagaikan Had di Pasaran

kepelbagaian

Kaedah terbaik untuk meminimumkan risiko penurunan anda ketika perdagangan cryptocurrency adalah dengan mempelbagaikan pegangan anda di pelbagai pasaran.

Sekiranya anda tidak tahu, had pasaran cryptocurrency adalah harganya dikalikan dengan bekalan yang beredar. Biasanya, semakin tinggi had pasaran duit syiling, semakin tidak stabil. Portfolio yang dipelbagaikan dengan betul mengandungi campuran besar (>$ 5 bilion), sederhana ($ 250 juta hingga $ 5 bilion), dan rendah (<$ 250 juta) syiling cap pasaran.

Syiling kapitalisasi pasaran yang besar seperti Bitcoin dan Ethereum mungkin tidak mengalami 40-50% jalan yang sama dengan altcoin yang lebih kecil, tetapi harganya biasanya lebih baik di pasaran beruang.

Cara anda mempelbagaikan kelas ini bergantung pada toleransi risiko anda. Sekiranya anda berfikir bahawa melabur dalam cryptocurrency sudah menjadi perjudian, portfolio yang terdiri daripada 95% syiling bermodal besar mungkin sesuai untuk anda.

Mungkin anda mempunyai pendapatan boleh guna, tetapi anda tidak akan dapat juga kecewa kalah. Sekiranya demikian, mungkin bernilai meletakkan lebih separuh daripada portfolio anda dalam cryptocurrency kecil. Duit syiling dalam kelas ini mempunyai kebarangkalian yang tinggi untuk tidak bernilai, tetapi duit syiling yang akhirnya berkembang 100-200x boleh menjadikan risiko itu bernilai.

Pada akhirnya, anda harus melakukan penilaian serius terhadap toleransi risiko anda serta jumlah wang yang anda ingin kehilangan dan memilih pembahagian cap pasaran berdasarkan.

Pertimbangkan Industri

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan semasa membina portfolio cryptocurrency anda adalah industri yang disasarkan oleh setiap duit syiling. Terdapat beberapa cara yang berbeza untuk anda menghampirinya.

Mempelbagaikan Industri Di Seluruh Negara

Sekali lagi, kepelbagaian adalah kunci. Oleh kerana blockchain masih muda, sukar untuk meramalkan sektor mana yang paling akan menerima teknologi baru. Untuk melindungi risiko ini, disarankan agar anda melabur dalam syiling di pelbagai industri.

Anda boleh mengumpulkan cryptocurrency yang paling popular ke dalam beberapa kategori yang berbeza:

  • Mata Wang: Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin
  • Platform Dapp: Ethereum, NEO, EOS, Cardano, Lisk
  • Kewangan: Ripple, Stellar, OmiseGO, Wanchain
  • Privasi: Monero, Dash, Zcash
  • Media: Steem, BAT

Ini adalah beberapa kategori di mana anda boleh meletakkan duit syiling, dan anda akan dapati dengan cepat bahawa terdapat banyak pertindihan bagi sebilangan dari mereka. Idea strategi ini adalah untuk mengelakkan pelaburan terlalu banyak dalam satu kategori. Sekiranya atas sebab tertentu kategori tersebut mengebom, anda tidak mahu dibiarkan memegang beg.

Gandakan Industri Kegemaran Anda

Walaupun memegang syiling di pelbagai jenis industri, anda harus mempertimbangkan untuk menambah modal dalam industri yang paling anda percayai.

Terdapat tanggapan popular dalam industri cryptocurrency bahawa hanya satu duit syiling bagi setiap kategori yang akan menang. Tetapi, itu tidak berlaku. Lihatlah sektor perniagaan lain. Delta, Amerika, Barat Daya (syarikat penerbangan), AT&T, Verizon, T-mobile (pembawa sel), Chase, Wells Fargo, Bank of America (institusi kewangan) – dan senarai terus berjalan. Orang mempunyai pilihan dan kategorinya cukup besar agar banyak cryptocurrency dapat bertahan.

Sebagai contoh, jika anda berpendapat bahawa blockchain dan penyimpanan fail tidak dapat dielakkan, anda mungkin melabur di Sia, Filecoin, dan Storj. Atau, jika anda percaya kepada projek rantaian bekalan, VeChain dan Waltonchain dapat mengambil banyak portfolio anda.

Cari Permata Tersembunyi (jika anda mempunyai masa)

Syiling terbaik untuk dimiliki dalam portfolio anda seringkali adalah yang tidak dimiliki oleh banyak orang lain. Ada kebijaksanaan untuk menentang orang ramai.

Namun, mencari duit syiling yang belum menjadi popular adalah proses yang memakan masa. Ia biasanya memerlukan beberapa hari (atau bahkan berminggu-minggu) penyelidikan dan membuat banyak kertas putih. Mengkaji lima puluh projek hanya boleh menyebabkan satu atau dua projek yang anda anggap layak untuk dilaburkan.

Walau bagaimanapun, satu atau dua syiling ini boleh menjadi kunci kepada portfolio yang berjaya. Mari lihat beberapa contoh:

  • Pelabur awal di AntShares (sekarang NEO), telah melihat ~160,000% pulangan pelaburan mereka.
  • Pelaburan dalam Bitquence (sekarang Ethos) akan membawa anda 4.300% kembali.
  • Portofolio anda akan bertambah hampir 4.000% dengan mencari OmiseGO lebih awal.

Seperti yang anda lihat, ada nilai besar dalam mencari duit syiling lebih awal. Sekiranya anda mempunyai masa untuk meneliti dan cukup wang untuk menanggung risiko, itu benar-benar dapat membuahkan hasil.

Perdagangan Cryptocurrency adalah Semua Percubaan dan Kesalahan

Semasa anda membina portfolio perdagangan cryptocurrency, anda mungkin akan menemui taktik lain yang juga sesuai dengan strategi perdagangan anda. Selain itu, kemungkinan besar anda akan mencuba nasihat yang sangat berguna. Anda mungkin mendapati bahawa anda tidak bersetuju dengan petua yang disenaraikan di sini.

Tidak mengapa. Menjadi pedagang cryptocurrency adalah proses pembelajaran, dan setiap pelabur pasti akan membentuk gaya unik mereka sendiri apabila mereka menjadi lebih berpengalaman. Perkara penting yang perlu diingat adalah menjaga minda yang terbuka, namun ragu-ragu, dan menikmati perjalanan.