Terdapat obsesi yang agak tidak sihat berlaku dengan harga di pasaran Bitcoin. Spekulator ada di mana-mana, terutama di media sosial di mana beberapa panggilan yang baik dapat meningkatkan penonton anda secara eksponen, seperti harganya sendiri. Gelombang baru projek crypto dan pakaian penyelidikan muncul dengan kata kunci seperti kecerdasan buatan dan tuntutan berani di sekitar algoritma ramalan yang kononnya akan menghasilkan kekayaan yang tidak terhitung.

Anak baru di blok nampaknya analisis sentimen sosial. Adakah orang sehari-hari sebenarnya bercakap mengenai cryptocurrency? Kajian terbaru oleh platform mendengar sosial Pulsar memutuskan untuk mengetahui dengan tepat. Syarikat itu menjelajah hampir lima juta perbincangan di media sosial yang khusus berkaitan dengan Bitcoin. Beberapa keputusan penting dari laporan tersebut merangkumi perkara-perkara seperti:

  • Bitcoin mengekalkan kedudukannya sebagai nama jenama cryptocurrency
  • Walaupun dengan kenaikan harga yang pesat, kebanyakan orang masih tidak memahami apa itu crypto
  • Aplikasi pembunuh Cryptocurrency masih kekal sebagai sistem pemindahan wang tanpa gesekan
  • Pengurangan imej kripto yang tidak jelas

Kajian ini terus menuntut bahawa untuk setiap 10 peratus jumlah buzz sosial yang didaftarkan terdapat suatu tempat di wilayah ini dengan kenaikan 5% harga Bitcoin dalam masa tiga hari.

Bolehkah buzz sosial menjadi petunjuk utama untuk harga? Dengan hormat Pulsar.

Mungkinkah buzz sosial menjadi petunjuk utama harga Bitcoin? Dengan hormatnya Pulsar.

Hasilnya luar biasa dan menyoroti strategi yang mungkin memberi anda pulangan yang sihat dalam beberapa tahun terakhir. Bolehkah buzz sosial menjadi petunjuk utama dalam hal pergerakan harga di pasaran cryptocurrency?

Pegang Kuda Anda

Sekarang sebelum anda bergegas membuat jutaan crypto anda dengan pengetahuan baru anda, anda mungkin ingin mendapatkan beberapa perspektif. Kajian khusus ini dilakukan antara September 2017 dan Januari 2018. Peminat crypto yang berpengalaman akan menunjukkan bahawa hampir tidak mungkin anda akan kehilangan wang pada tahun 2017. Keluk harga Bitcoin dan hampir setiap altcoin lain adalah parabola.

Kajian yang dilakukan selama beberapa bulan terakhir mengenai mania spekulatif mungkin bukan petunjuk yang paling boleh dipercayai untuk jangka panjang – isu yang diketengahkan oleh Pulsar sendiri. Walau apa pun, pandangan yang diperoleh pastinya makanan untuk berfikir. Sentimen sosial pasti memainkan peranan. Sejauh mana peranannya adalah persoalan yang lebih besar. Kajian yang lebih teliti yang merangkumi kedua-dua kes lembu dan beruang dalam Bitcoin dalam jangka masa yang lebih lama akan memberi kepercayaan dan keyakinan kepada peniaga dan pelabur pada masa hadapan.

Pendekatan Alternatif

Pendekatan alternatif dan jangka panjang yang dilakukan oleh profesor Feng Mai di Stevens School of Business memberikan beberapa pandangan tambahan. Mai, bekerja dengan pasukan dari beberapa universiti, mengumpulkan data bernilai dua tahun dari Bitcointalk dan dua bulan data dari Twitter. Bitcointalk adalah forum terkenal yang menyaksikan pencipta tanpa nama Satoshi Nakamoto membincangkan dan memperdebatkan penyelesaian mereka terhadap bentuk wang digital baru yang akhirnya akan menjadi raja cryptocurrency yang kita kenal dan sukai hari ini.

Pasukan penyelidik memprogram skrip untuk mengumpulkan data komen dan menyusunnya menjadi kategori sentimen positif, negatif, dan lain-lain. Dengan menggunakan kaedah statistik yang dikenali sebagai pembetulan ralat vektor, atau VECM, mereka kemudian membandingkan harga Bitcoin dengan buzz cryptocurrency yang dihasilkan oleh dua platform media sosial. Projek universiti yang mempunyai empat kekuatan itu juga merangkumi pasaran ekonomi tradisional lain seperti saham, emas, dan indeks turun naik untuk memberikan gambaran peristiwa yang lebih seimbang. Mai juga menyatakan bahawa:

“Ini bukan hubungan satu arah, perubahan pada harga Bitcoin jelas akan mempengaruhi sentimen di sekitarnya, jadi kami juga perlu mengambil kira pengaruh tersebut.”

Kajian itu menyimpulkan bahawa pengaruh media sosial sebenarnya mempengaruhi harga Bitcoin dengan ketara. Tidak syak lagi, sebilangan anggota komuniti cryptocurrency akan berpendapat bahawa hasilnya jelas. Yang mengatakan, mungkin tidak ada kajian statistik lain yang dilakukan pada tingkat yang tinggi dan selanjutnya mengesahkan apa yang difikirkan oleh para pelabur yang cerdas selama ini. Sekiranya anda ingin mengetahui dengan terperinci, anda boleh mengakses kajian di Jurnal Sistem Maklumat Pengurusan, walaupun ia akan mengembalikan $ 43 kepada anda.

Ikan Besar di Kolam Kecil

Pada ketika ini, perlu bermain sebagai peguam bela syaitan dan melihat sudut pandangan yang bertentangan. Sehingga kini, crypto sebahagian besarnya merupakan fenomena pelabur runcit. Sentimen sosial umumnya memainkan peranan lebih besar apabila terdapat hanya ikan kecil di kolam. Apa yang berlaku apabila ikan besar muncul? Contohnya berita terkini mengenai wang institusi yang mengalir ke ruang crypto. Sekiranya khabar angin itu benar maka sentimen sosial mungkin tidak begitu relevan ketika arus mula berlaku.

Apa yang menggerakkan pasaran adalah modal. Dan banyak daripadanya. Sekiranya sepuluh pengikut anda membeli Bitcoin bernilai $ 1000 tetapi sebuah institusi membuat pesanan dengan harga $ 10 juta, tidak ada hadiah untuk meneka siapa sebenarnya yang akan memindahkan pasaran. Pelabur institusi sudah menggunakan OTC untuk memasuki pasaran Bitcoin. Kecuali pelabur kaya benar-benar menge-tweet perdagangan mereka, tidak ada jumlah penyelidikan media sosial yang benar-benar akan memberi anda petunjuk mengenai trend harga.

Ini tentu saja bermaksud secara teori bahawa indikator sentimen sosial lebih tepat bagi altcoin dengan kecairan yang baik. Jangan tertipu oleh kumpulan pam dan sampah. Ada sebab mengapa penipuan lebih sukar dilakukan dengan cryptocurrency yang sangat bermodalkan seperti Bitcoin.

Sentimen Pasaran Bitcoin: Alat Berharga di Arsenal Anda

Sentimen telah memainkan peranan di pasar tradisional sejak sekian lama. Namun permainan telah berubah dan terus berkembang dengan kemasukan saluran baru. Media sosial pada amnya adalah taman permainan para belia. Reddit, Snapchat, Twitter, Facebook, Telegram, senarai itu hampir tidak pernah berakhir. Tidak hairanlah bahawa projek ICO ingin meningkatkan pendedahan mereka melalui setiap saluran yang ada. Namun, masih ada peluru ajaib, dan disiplin lain seperti analisis asas dan teknikal masih memainkan peranan penting ketika menilai pasaran Bitcoin.

Pakar dan penyelidik di mana-mana akan terus mempertaruhkan keraguan suci semua tuntutan – ramalan pasaran. Malangnya bagi mereka, dan mungkin lebih baik untuk orang lain, pasaran tidak boleh disamakan dengan persamaan dan algoritma. Selagi manusia terlibat dalam proses itu akan selalu ada unsur tidak rasional itu.

Sesiapa yang pernah membeli atau menjual sesuatu pada suatu ketika telah membuat keputusan emosional. Sekiranya tidak, mereka berbohong atau bukan manusia. Bagaimana sentimen sosial mempengaruhi pasaran Bitcoin? Secara besar, tetapi hanya satu alat di kotak alat cryptocurrency anda.