Meninggalkan Silicon Valley

Silicon Valley telah lama menjadi lokasi de facto untuk pemula pemula untuk memulai dan berkembang menjadi perniagaan berjuta-juta dolar, tetapi mungkin bukan modal teknologi blockchain. Sehingga Julai 2017, 62 daripada 105 jumlah syarikat A.S. bernilai lebih dari $ 1B terletak di California. Untuk meletakkannya dalam perspektif, New York mempunyai jumlah tertinggi kedua dengan hanya 15 perniagaan.

peta syarikat unicorn kami

Sumber: Wawasan CB

Walau bagaimanapun, dengan kekuatan desentralisasi, permulaan berasaskan blockchain membuktikan bahawa anda dapat memperoleh kejayaan di luar gelembung Silicon Valley. Bandar-bandar di seluruh dunia, sama ada melalui peraturan yang lebih longgar, hubungan kewangan yang kuat, atau beberapa faktor yang tidak diketahui, telah mulai merebut gelaran “modal blockchain” dan muncul sebagai meccas untuk syarikat cryptocurrency muda. Walaupun pendahulu belum muncul, terdapat beberapa wilayah yang mulai berkembang sebagai kawasan panas untuk inovasi baru ini.

Chicago, Amerika Syarikat

Terbang di bawah radar, Chicago dengan cepat membangun dirinya untuk menjadi pemimpin dunia dalam cryptocurrency. Chicago Mercantile Exchange (CME) dan Chicago Board Options Exchange (CBOE) adalah dua pertukaran kewangan A.S. pertama untuk menyokong perdagangan niaga hadapan Bitcoin.

Yang kurang dikenali, pemerintah Illinois adalah salah satu yang pertama menggunakan teknologi blockchain dengan membentuk Illinois Blockchain Initiative (IBI). IBI adalah pendekatan khusus untuk:

  1. Buat undang-undang yang tidak membebani teknologi,
  2. Lakukan program perintis blockchain dalam organisasi kerajaan, dan
  3. Kembangkan ekosistem blockchain di Chicago.

dana usaha yang dijana oleh bitcoin dan startup blockchain

Sumber: Berita Crunchbase

Chicago Blockchain Center (CBC) menerajui objektif nombor tiga. CBC mengadakan bengkel dan pertemuan pemaju serta menyokong syarikat permulaan tempatan melalui inkubasi. Semua gabungan ini telah menyebabkan pertumbuhan komuniti blockchain yang besar di Windy City.

Sebenarnya, Chicago adalah peneraju dalam startup blockchain yang disokong oleh usaha. Syarikat Chicago telah mengumpulkan lebih dari $ 69 juta hingga kini – lebih daripada tiga kali ganda jumlah gabungan Austin, Denver, dan Seattle.

Syarikat / Projek Terkenal: Bloq, Pasaran CFX

Austin, Amerika Syarikat

Dengan melarikan diri pelarian dari pasar perumahan di San Francisco, Austin mengukir ceruk untuk dirinya sendiri dengan permulaan blockchain. Tidak mempunyai cukai pendapatan dan sikap Libertarian yang semula jadi, ibukota negara menjadi pilihan utama bagi pengusaha yang berfikiran kripto.

Bandar ini telah menganjurkan Persidangan Bitcoin Texas sejak 2014 tetapi lebih terkenal membawa ratusan ribu peserta untuk South by Southwest (SXSW) setiap musim bunga. Walaupun tidak tertumpu pada cryptocurrency, SXSW tahun ini merangkumi beberapa pembesar suara dan panel yang fokus pada blockchain dan kesannya terhadap industri lain.

Sebagai salah satu bandar-bandar yang paling pesat berkembang di A.S.., tidak menghairankan apabila melihat Austin memantapkan dirinya yang tempat untuk menetap ibu pejabat cryptocurrency.

Syarikat / Projek Terkenal: Factom, Wanchain

New York City, Amerika Syarikat

Walaupun banyak yang melarikan diri kerana pelaksanaan BitLicense-nya, New York masih menjadi pusat inovasi blockchain. Dengan akar umbi dalam pasaran kewangan, wajar jika Big Apple menjadi rumah bagi beberapa syarikat dan pertukaran crypto yang paling terkenal.

Di luar dominasi populasi New York berbanding bandar lain, ia juga menjadi tuan rumah salah satu persidangan blockchain terbesar di dunia – Konsensus. Tahun ini, persidangan telah berkembang menjadi keseluruhan “Minggu Blockchain”. CoinDesk dan New York City Economic Development Corporation telah bekerjasama untuk mengatur acara minggu ini dengan tujuan menjadikan NYC sebagai modal blockchain global.

Dengan sejumlah besar modal pelaburan dan kembar Winklevoss yang memimpin peraturan untuk mengatur diri, New York City dengan mudah dapat menjadi modal baru blockchain.

Syarikat / Projek Terkenal: Gemini, Blockstack, Consensys

Singapura

Sebagai sebuah negara dan bukannya sebuah bandar, Singapura adalah magnet kuat bagi syarikat yang ingin ke ICO. Penguasa Monetari Singapura (MAS), telah berulang kali menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai rancangan untuk mengatur industri ini dan sebaliknya memberikan banyak sokongan.

Mereka telah menggunakan teknologi baru dalam projek eksperimental, Ubin. Projek ini bekerjasama dengan R3, dan tujuannya adalah untuk “meneroka penggunaan Teknologi Ledger Terdistribusi (DLT) untuk penjelasan dan penyelesaian pembayaran dan sekuriti.” Walaupun tidak mempengaruhi peraturan secara langsung, Ubin membantu anggota MAS untuk memahami blockchain dan nilai yang dapat dibawanya.

MAS malah melangkah lebih jauh dengan memperuntukkan $ 150 juta ke arah projek FinTech di negara ini.

Singapura juga menjadi rumah kepada FinTech Festival – persidangan FinTech terbesar di dunia. Lebih 30 ribu orang dari seluruh dunia mengambil bahagian dalam festival ini, membawa banyak bakat kepada negara kecil.

Syarikat / Projek Terkenal: Digix, TenX, Zilliqa

Zug, Switzerland

Sudah biasa dipanggil ‘Lembah Crypto’, Zug adalah pemimpin semasa untuk modal tajuk blockchain, dan jelas mengapa. Switzerland secara historis bersikap lemah lembut dalam hal perbankan dan peraturan kewangan.

Di samping itu, Zug mempunyai beberapa cukai terendah di negara ini dan telah mengambil pendekatan yang mesra perniagaan terhadap cryptocurrency. Kerajaan menyokong warganegara yang membayar dalam Bitcoin untuk beberapa perkhidmatan dan juga menggunakan Ethereum dalam sistem ID digital.

Bitcoin Suisse, penyedia perkhidmatan kewangan di sebalik banyak ICO berprofil tinggi (Status, OmiseGo, SingularityNET) juga memanggil Zug pulang.

Usahawan di kawasan itu telah membentuk Persatuan Lembah Crypto untuk membantu memacu pertumbuhan ekosistem. Persatuan ini bekerjasama dengan rakan kongsi di seluruh dunia dan bekerjasama dengan pemerintah tempatan untuk membuat peraturan blockchain yang adil. Walaupun begitu, kanton jauh dari mempunyai semua jawapan mengenai cara mengatur kelas aset baru ini. Namun, ini adalah petanda baik bahawa pegawai kerajaan bekerja secara terbuka dengan orang-orang yang paling banyak mempengaruhi mereka.

Syarikat / Projek Terkenal: Bitcoin Suisse, Xapo, ShapeShift, Monetas, Tezos

Desentralisasi Modal Blockchain

Ini adalah beberapa wilayah yang membuat nama untuk diri mereka sendiri di ruang blockchain. Dengan sifat industri yang terdesentralisasi, sangat mungkin satu modal “blockchain” tidak pernah muncul Dan, itu adalah perkara yang baik.

Pada akhirnya, kita semua berada dalam pasukan yang sama. Projek harus terus berkolaborasi merentasi sempadan untuk memastikan kejayaan seluruh industri. Kerana apabila blockchain menang, kita semua menang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me