Blockchain Art provenijencija i budućnost digitalne umjetnosti

U ranim danima umjetnosti slika je imala vrijednost jer je bila jedina slika te vrste na svijetu. Ako ste željeli replicirati sliku, morali biste angažirati slikara da ponovno stvori original, a ni tada to ne bi bilo isto. No s pojavom fotoaparata, a sada i digitalnih slika, kopiranje umjetnosti postalo je trivijalno. Također postoji nova razina krivotvorenja. To blockchain umjetničku provenijenciju čini obećavajućim područjem.

U digitalno doba izazov za umjetnost je kopiranje. Prvo, kamera je omogućila reprodukciju otisaka bilo koje slike. Internet je ovo sada podigao na novu razinu. Trivijalno je pretražiti Googleovu sliku i imati verziju omiljene slike ili fotografije visoke rezolucije, a da umjetniku ne platite ni centa. Čak se i fizička umjetnička djela, poput slike, s mukom mogu reproducirati sa slika na mreži.

Za kolekcionare je to problematično kada žele kupiti novo umjetničko djelo. Kako mogu biti sigurni da je umjetnost izvorna? Blockchain umjetnička provenijencija obećava tokeniziranje vlasništva nad umjetnošću, što omogućuje potvrdu da ste valjani vlasnik umjetničkog djela. Taj žeton certifikata možete prenijeti i kad prodate komad, što znači da je novi vlasnik sada jedini vlasnik originalnog umjetničkog djela.

To se ne mora odnositi samo na tradicionalnu umjetnost. Blockchain također otvara vrata u digitalnoj umjetnosti i fotografiji gdje umjetnici stvaraju djela koja su namijenjena prikazivanju na ekranu. U digitalnoj umjetnosti kopiranje i piratstvo su rašireni. Međutim, digitalni umjetnik mogao bi prodavati tokeniziranu, certificiranu umjetnost kako bi ublažio učinke krivotvorenja i dokazao istinske vlasnike originalnih djela koja umjetnici sankcioniraju..

Blockchain umjetnička provenijencija

Mona LisaProvenijencija se odnosi na lanac skrbništva nad umjetničkim djelom. Tradicionalno, vlasnik održava porijeklo djela ili razne aukcijske kuće vode vlastitu evidenciju. Ideja je pratiti umjetnost, prodaju nakon prodaje, natrag do umjetnika.

Problem je što se ova dokumentacija o izvoru može prilično lako krivotvoriti ili krivotvoriti, posebno u nedostatku središnjeg zajedničkog zapisa. Kada aukcijske kuće žele provjeriti autentičnost umjetničkog djela, istražuju izvornu dokumentaciju. Također obično naruče vanjskog stručnog procjenitelja da procijeni autentičnost djela. Lažna umjetnost zavarala je procjenitelje puno puta.

Blockchain umjetnička provenijencija želi riješiti ovaj problem. Danas više tvrtki radi na stvaranju digitalne baze podataka o svjetskoj umjetnosti i vlasnicima. Ti vlasnici tada imaju javne i privatne ključeve kojima dokazuju vlasništvo nad originalnim djelom.

Blockchain umjetnička provenijencija mogla bi iz temelja promijeniti način na koji svijet umjetnosti djeluje, olakšavajući potvrdu da je neki komad prava stvar. Štoviše, mogli biste pratiti povijest vlasništva nad dijelom s vremenom na transparentnoj javnoj knjizi.

Digitalna umjetnost

Rijetki Pepes i Cryptokitties navedeni su kao prvi dijelovi blockchain umjetnosti. Iako bi neki ove kolekcionarske predmete mogli smatrati daleko od umjetnosti, oni nose neke od karakteristika digitalnih umjetničkih djela. Jedinstveni su, zanimljivi i stoga vrijedni.

kriptokitije

Ista tokenizirana blockchain tehnologija koja stoji iza Cryptokitties i Rare Pepes mogla bi pokrenuti slično vlasništvo nad digitalnom umjetnošću. Umjetnik bi mogao prodati jednu istinsku, ovjerenu kopiju umjetničkog djela kupcu koji tada može dokazati da je njegova datoteka izvorna. Alternativno, umjetnik bi mogao raditi ograničeni niz grafika, na primjer, stvarajući samo 100 ovjerenih kopija.

Ovo je promjena igre za digitalnu umjetnost, industriju u kojoj je ozloglašeno teško kontrolirati širenje datoteka i slika.

Blockchain & Fotografija

Druga vrsta digitalne umjetnosti je fotografija. Opet se ovdje, blockchain umjetnička tranzicija mogla pokazati korisnom na mnoge iste načine na koje se odnosi na digitalnu umjetnost. Napokon, većina fotografija već počinje i završava digitalno. Više rijetko ispisujemo fotografije. Fotografija je također ravni medij koji se dobro može gledati na ekranu. S novim monitorima i zaslonima visoke rezolucije, gledanje ispisa visoke rezolucije u odnosu na gledanje iste stvari na zaslonu visoke razlučivosti više nije toliko različito.

Jedna od potencijalnih primjena blockchaina je korištenje sadržaja tokena vlasništva nad umjetnošću za šifriranje slikovne datoteke. Zatim bi token služio kao vaš ključ za pristup datoteci. Izgubite token i nećete moći dešifrirati datoteku. Naravno, čim napravite snimku zaslona ili ispišete datoteku, pravila tokenizirane potvrde više se ne primjenjuju na samu datoteku. Međutim, i dalje biste posjedovali digitalni token koji potvrđuje vašu datoteku kao izvornu.

Tokenizacija & Certifikacija

Izazov blockchain umjetničkog tržišta dvojak je.

Prvo, tehničke prepreke nije tako teško prevladati. Za umjetničke predmete trebao bi vam posebno dizajnirani žeton, ali mogli biste ga stvoriti kao novčić ERC-20. Tada bi se tim žetonom moglo lako trgovati. Kada netko kupi umjetničko djelo, prenijeli biste token na njegovu javnu adresu, čime biste učinkovito prenijeli vlasništvo nad dijelom.

Drugo, teže je pitanje tko može neko umjetničko djelo potvrditi kao legitimno. Očito bi umjetnici trebali moći certificirati vlastite komade. Ako ste pak htjeli potvrditi sva prošla umjetnička djela u svojoj blockchain bazi podataka, tada biste trebali uspostaviti osnovna pravila kada je umjetničko djelo certificirano.

Blockchain umjetničke tvrtke

Postoji nekoliko tvrtki koje već rade na izazovu blockchain umjetnosti.

verisart blockchain umjetnička provenijencija

Verisart’s Cilj je certificirati i potvrditi umjetničko djelo. Oni djeluju već nekoliko godina s rješenjem za certificiranje postojećih umjetničkih djela i novih djela umjetnika.

DADA.nyc omogućuje korisnicima kupnju ograničenih izdanja digitalnih umjetničkih djela s IP zaštitom i dokazom o vlasništvu. Oni izravno surađuju s umjetnicima kako bi digitalnu umjetnost popisali izravno na njihovoj web stranici.

Pripisati surađuje s umjetnicima kako bi svakom komadu dodijelili jedinstveni kriptografski ID. Njegova kompletna povijest dostupna je na blockchainu za praćenje atribucije i tamo gdje se umjetničko djelo širi.

Monegrafija odnosi se općenito na bilo koja “kreativna djela”. Umjetnici šalju URL svojih digitalnih kreacija, a podaci se pohranjuju na Bitcoin blockchain.

Arhetip.mx usredotočen je na ekonomiju mema, ali svatko bi ga mogao koristiti za tokeniziranje bilo koje vrste umjetnosti ili imovine. Još nisu pokrenuli.

Ljudi Cryptokitties ili Rare Pepes smatraju umjetnošću. Oni u najmanju ruku pokazuju izvedivost certificiranja i potražnju za jedinstvenom digitalnom imovinom.

Zaključak

Znači li umjetnost za vas Mona Lizu ili rijetke pepese, zapravo nije važno. Šira je priča da blockchain omogućuje certificiranje i tokeniziranje jedinstvene digitalne imovine. Kao rezultat, ta imovina postaje lakša za praćenje i trgovinu. Slijedom toga, ulazimo u novu eru umjetnosti u kojoj će ono što je umjetnost i što jedan komad čini vrijednim biti otvoreno pitanje za raspravu tijekom sljedećih godina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map