Istilah pengkomputeran awan terus membingungkan kerana definisinya nampaknya tergantung di eter. Berita baiknya, konsep ini tidak terlalu hebat seperti yang anda fikirkan.

Sebenarnya, pengkomputeran awan hanyalah satu cara untuk mengatur dan melakukan penyumberan luar, dua konsep yang telah diperjuangkan oleh manusia selama bertahun-tahun.

Mari cuba dan mengurangkan beberapa salah faham dan membongkar jenis pengkomputeran awan yang membentuk timbunan awan biasa. Kami akan kembali ke timbunan itu sebentar, tetapi buat masa ini, ketahui bahawa terdapat tiga perkhidmatan utama yang disediakan oleh pengkomputeran awan.

Masing-masing dari tiga lapisan memudahkan yang sebelumnya dan menumpuk ke yang lain seperti blok mainan kanak-kanak. Asas timbunan adalah infrastruktur sebagai perkhidmatan (IaaS). Lapisan dua adalah platform sebagai perkhidmatan (PaaS), dan bahagian atas tumpukan adalah perisian sebagai perkhidmatan (SaaS).

Perhatikan bahawa ketiga-tiga lapisan adalah perkhidmatan. Semasa anda membeli pengkomputeran awan, anda terlibat dengan perkhidmatan, bukan produk. Sama seperti menyewa landskap untuk memotong rumput anda, anda tidak memiliki mesin pemotong rumput setelah kerja selesai.

Jenis Pengkomputeran Awan

Nota sampingan: Sekiranya anda sejauh ini dan berfikir sendiri, “Sandarkan, apa itu pengkomputeran awan?“Luangkan masa untuk melompat ke penjelasan pengkomputeran awan kami. Selepas itu, anda akan mempunyai perasaan yang lebih baik untuk apa itu pengkomputeran awan dan bagaimana kemungkinan anda sudah menggunakannya setiap hari.

Selain Cliche, lebuh raya moden dan pengangkutan darat adalah perumpamaan yang baik untuk jenis pengkomputeran awan. Kami akan menggunakan kerangka ini untuk memberi contoh asas tiga lapisan. Bersabarlah semasa kami menyusuri lebuh raya maklumat!

Mari kita pergi ke lebih mendalam dan meneroka jenis pengkomputeran awan dan bagaimana mereka bermain dengan baik antara satu sama lain.

Jenis-jenis Cloud Computing

Infrastruktur sebagai Perkhidmatan (IaaS)

Pertama, infrastruktur.

Sangat mudah untuk dilupakan bahawa terdapat rangkaian perkakasan kompleks yang berfungsi di belakang tabir, yang menentukan pengalaman digital kita. Di permukaan, pengguna mungkin mempunyai beberapa peranti. Beberapa perkakasan yang membolehkan kehidupan digital kami.

Mungkin sekurang-kurangnya anda mempunyai penghala, komputer riba, dan telefon pintar. Peranti ini mengambil ruang fizikal dalam hidup anda. Penghala di ruang bawah tanah anda, komputer riba di meja anda, dan telefon pintar di poket anda.

Kenyataannya adalah bahawa untuk mana-mana peranti ini berfungsi, terdapat perkakasan sepuluh kali lebih banyak di belakang tabir. Pelayan, menara relay, jarak jauh kabel rangkaian, pusat data, dan satelit yang tak terhitung jumlahnya hanyalah sebilangan kecil contoh.

Ringkasnya, infrastruktur pengkomputeran awan serupa dengan jalan raya kita dan semua yang menyokong aliran kenderaan bermotor yang sihat. Tentu jalan, jalan raya, dan lebuh raya penting, tetapi itu hanyalah puncak gunung es infrastruktur. Terdapat juga papan tanda dan lampu jalan, garis dicat, protokol organisasi, penguatkuasaan undang-undang, lampu jalan, perkhidmatan kecemasan, pengeluar konkrit, dan sebilangan besar tanah.

Semua komponen jalan raya ini memenuhi syarat minimum untuk membina sistem dan aplikasi yang lebih kompleks. Sama dengan komponen yang diperlukan ini, IaaS pengkomputeran awan menyediakan keperluan asas untuk platform dan perkhidmatan untuk berkembang di atas.

Penyedia khas IaaS, seperti Amazon AWS atau Microsoft Azure, akan menyewa dan menjual perkhidmatan awan infrastruktur mereka kepada pengguna. Dari sana, pengguna dapat bereksperimen dan menggunakan penyelesaian perkakasan yang boleh diskalakan penuh dengan faedah pengkomputeran awan.

Platform sebagai Perkhidmatan (PaaS)

Sekarang perkakasan sudah ada, jenis pengkomputeran awan seterusnya adalah platform sebagai lapisan perkhidmatan (PaaS). Di sinilah keadaan menjadi tidak ketara, dan kita mula melihat kaitan antara infrastruktur yang diperlukan dan aplikasi yang kita mahukan.

Lapisan penghubung ini, lapisan platform, adalah tempat infrastruktur digabungkan dengan alat pemaju dan persekitaran pengaturcara.

Dari segi contoh jalan raya kami, PaaS adalah untuk pengkomputeran awan seperti undang-undang untuk lebuh raya. Undang-undang dan peraturan bagaimana kita dapat membangun dan memanfaatkan jalan raya kita tidak seperti protokol dan bahasa pengaturcaraan yang membentuk perkhidmatan cloud platform.

Jalan raya yang kosong mungkin merupakan infrastruktur yang kita perlukan, tetapi undang-undang dan norma inilah yang memungkinkan jalan raya berkembang dari kes penggunaan yang sempit menjadi kebaikan bersama.

Pelayan kosong mungkin juga infrastruktur yang diperlukan, tetapi tanpa protokol dan bahasa pengaturcara, pelayan tidak akan mempunyai aplikasi untuk dijalankan.

Platform sebagai perkhidmatan adalah lapisan yang menyediakan pelanggan infrastruktur dan kit alat pembangun yang mereka perlukan untuk membina perisian dan aplikasi yang berskala.

Pada masa ini, garis antara IaaS dan PaaS semakin kabur kerana lebih banyak syarikat IaaS menawarkan penyelesaian platform suite lengkap. Contohnya ialah perkhidmatan AWS Amazon, yang menawarkan sebilangan besar pengkomputeran awan di ketiga-tiga lapisan. Penyedia seperti Amazon AWS menghubungkan ekosistem IaaS, PaaS, dan SaaS supaya pengguna dapat memenuhi keperluan mereka dengan cekap.

Perisian sebagai Perkhidmatan (SaaS)

Mungkin lapisan yang paling dikenali dari jenis pengkomputeran awan, SaaS adalah tempat aplikasi dan perisian dikembangkan dan dihantar kepada pengguna.

Dari Netflix hingga Dokumen Google, perisian sebagai perkhidmatan biasanya merujuk kepada aplikasi cloud yang paling menyentuh langsung kehidupan kita. Ciri yang menentukan dari aplikasi SaaS adalah bahagian kerja komputer yang dilakukan secara jarak jauh. Dengan kata lain, komputer anda tidak semestinya menyimpan, menjalankan, atau mengawal aplikasi yang anda gunakan.

Ilustrasi mudah aplikasi SaaS adalah evolusi perisian pemprosesan kata. Satu dekad yang lalu, aplikasi pemprosesan kata seperti Microsoft Word telah dimuat turun dan dipasang ke setiap komputer. Sebagai contoh, pejabat dengan sepuluh komputer perlu memasang sepuluh salinan Microsoft Word yang berasingan untuk setiap mesin agar dapat menggunakan perisian tersebut.

Setiap mesin yang dipasang dengan Microsoft Word adalah berkuasa. Tetapan peribadi, fail, dan kerja dalam proses semuanya diasingkan ke komputer tempatan anda. Memindahkan fail ke mesin lain bermaksud memindahkan fail secara manual.

Melompat ke masa kini, perkhidmatan awan SaaS Google Docs menghilangkan halangan tersebut dengan akhirnya menjadi satu salinan aplikasi yang dikongsi di semua mesin. Di pejabat dengan sepuluh komputer, perisian tidak dipasang pada mesin mana pun secara tempatan. Sebaliknya, setiap komputer mengakses Dokumen Google melalui internet dan biasanya melalui penyemak imbas web.

Tetapan peribadi, fail, dan kerja dalam proses semuanya disimpan dari jauh, jauh dari komputer anda. Ini menjadikan aktiviti seperti bergerak di antara mesin dan berkongsi fail menjadi lebih mudah. Belum lagi sakit kepala yang tidak terhitung jumlahnya yang dihindari dengan versi gabungan (jika anda tidak merasakan kesakitan di sini, anda mungkin tidak perlu mengemas kini sistem operasi untuk selusin komputer yang bekerja … dan kami tertanya-tanya mengapa syarikat begitu lambat untuk mengemas kini ).

Pam rehat, di mana metafora lebuh raya?

Mari kita merakam. Pertama, kita mempunyai infrastruktur dalam bentuk jalan, papan tanda dan komponen fizikal yang diperlukan sebagai pendirian perkakasan awan yang perkakasan. Kedua adalah peraturan dan undang-undang, yang dapat memberi kita kekuatan untuk membangun infrastruktur. Di awan, lapisan kedua ini adalah lapisan platform, di mana protokol dan lingkungan pemrograman digabungkan dengan infrastruktur awan.

Terakhir, kita mempunyai aplikasi, atau bagaimana pengguna kita akhirnya menggunakan perkhidmatan awan. Di lebuh raya dan jalan raya, ini semua komponen lain yang memanfaatkan infrastruktur dan platform lebuh raya. Syarikat trak, Ford Motors, Uber, dan Meals-on-Wheels adalah semua aplikasi yang hampir mustahil untuk dilaksanakan tanpa dua lapisan sebelumnya.

Seperti kereta, syarikat perkapalan dan pelbagai perkhidmatan yang menggunakan jalan raya umum kami, SaaS adalah lapisan terakhir di mana pemaju membuat skala dan menyampaikan produk dan perkhidmatan kepada pengguna. Tanpa IaaS dan PaaS sebelumnya, SaaS tidak akan menjadi produk pengguna dan kami masih akan terperangkap dalam paradigma perisian tunggal / mesin tunggal.

Menyusun Jenis Pengkomputeran Awan

Kembali ke timbunan. Seperti disebutkan, setiap jenis pengkomputeran awan adalah lapisan dalam timbunan awan. SaaS berada di bahagian atas timbunan dan merupakan lapisan paling fleksibel dan menghadap pengguna. Di bawahnya adalah lapisan PaaS dan seterusnya lapisan IaaS.

Setiap lapisan timbunan memungkinkan dengan yang sebelumnya. Sebagai contoh, tanpa lapisan infrastruktur, PaaS dalam lingkungan awan tidak mungkin dan pasti bukan penyokong kelebihan skala awan.

Pada akhirnya, paling mudah untuk memahami jenis pengkomputeran awan sebagai penyumberan luar yang berskala untuk keperluan pengkomputeran anda. Pelayan berdasarkan permintaan, platform pembangun berskala, dan aplikasi jarak jauh berlimpah.