Terdapat banyak cara untuk mengukur prestasi hasil sistem perdagangan Bitcoin anda. Apabila anda mengukur kekuatan relatif (RS) Bitcoin vs saham teknologi atau cryptos dan pasaran kewangan utama yang lain, anda memperoleh pandangan dunia nyata mengenai kekuatan perbandingannya (atau kelemahan). Data ini dapat membantu anda membuat keputusan pelaburan yang penting. Ini bahkan dapat membantu anda meramalkan pembalikan besar, yang membolehkan anda mendapat keuntungan daripada pelabur lain.

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda kekuatan relatif perbandingan (RS) Bitcoin berbanding stok teknologi (ticker: QQQ, stok penjejakan NASDAQ 100) selama enam jangka masa utama. Anda akan melihat bagaimana BTCUSD menghadapi QQQ dalam tempoh 3-, 6-, 12-, 24- dan 36 bulan yang lalu. Anda juga akan melihat bagaimana raja syiling mengungguli QQQ secara dramatik selama lima tahun kebelakangan ini. Mana-mana pasaran yang dapat mengatasi indeks saham yang mengandungi seperti Apple, Netflix, Amazon, dan Google adalah pasaran yang harus dihormati. Dalam kes Bitcoin, ia mengalahkan raksasa indeks teknologi tertentu sejak lima tahun kebelakangan ini.

Bitcoin vs Saham Teknikal: Metrik RS Utama

Statistik Bitcoin (BTCUSD) vs QQQ RS sejak Disember 2017 sepanjang masa (ATH) jelas disusun untuk menyokong QQQ. Sekurang-kurangnya sekarang. Semua pedagang berpengalaman tahu bahawa pasaran dapat berubah arah dalam sekejap, menjadikan ramalan yang diteliti terbaik tidak berguna. Walau bagaimanapun, kedua-dua BTCUSD dan QQQ berada di pasaran beruang teknikal sekarang. Selain itu, carta bulanan QQQ kelihatan sangat menakutkan bagi sebilangan juruteknik pasaran. Ramai yang meminta saham teknologi rendah pada tahun 2019.

Carta ramalan masa BTCUSD menunjukkan bahawa Januari 2019 dapat menyaksikan rali besar meletus dari serangkaian terendah kitaran serentak. Sebaliknya, carta kitaran QQQ menunjukkan kemungkinan pembalikan kenaikkan harga kemudian, pada akhir Q1 akhir atau bahkan Q2 tahun 2019.

Statistik Jangka Pendek (Satu Tahun atau Kurang)

Prestasi BTCUSD 3 bulan: (44.60) peratus

Prestasi QQQ 3 bulan: (17.64) peratus

Nisbah RS 2.53 hingga 1 menyokong QQQ

Prestasi BTCUSD 6 bulan: (39.55) peratus

Prestasi QQQ 6 bulan: (9.83) peratus

Nisbah RS 4.02 hingga 1 menyokong QQQ

Prestasi BTCUSD 12 bulan: (75.89) peratus

Prestasi QQQ 12 bulan: (2.23) peratus

Nisbah RS 34.02 hingga 1 menyokong QQQ

nisbah RS saham bitcoin vs teknologi

BTCUSD dan QQQ, mingguan: Walaupun QQQ mempunyai kelebihan kekuatan relatif yang jelas berbanding QQQ untuk sebahagian besar tahun 2018, keseimbangan kuasa kini mungkin berpihak kepada Bitcoin. Imej: NinjaTrader 8.

Pasaran bear Grizzlies sememangnya menjadi panas di jejak Bitcoin sejak akhir Disember 2017. QQQ, walaupun sebenarnya turun beberapa peratus sejak itu, sebenarnya telah mengatasi BTCUSD dengan faktor 34 hingga 1 selama dua belas bulan terakhir. Namun dalam jangka masa 3 bulan terakhir, nisbah RS menyusut menjadi 2,53 menjadi lebih rasional. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ramalan kitaran 2019 untuk BTCUSD juga berpotensi mengubah koin itu menjadi prestasi terbaik QQQ pada tahun mendatang. Angka nisbah RS yang melampau secara amnya tidak berkekalan, biasanya kembali ke nilai rata-rata. Kemudian dalam artikel itu, anda akan melihat bagaimana mengenal pasti ekstrem di RS dapat mewujudkan peluang pelaburan yang berpotensi besar.

Statistik Jangka Panjang (Dua Tahun atau Lebih)

Prestasi BTCUSD 24 bulan: + 295.90 peratus

Prestasi QQQ 24 bulan: + 26.68 peratus

Nisbah RS 11.09 hingga 1 menyokong BTCUSD

Prestasi BTCUSD 36 bulan: + 777.86 peratus

Prestasi QQQ 36 bulan: + 36.01 peratus

Nisbah RS 21,60 hingga 1 memihak kepada BTCUSD

Prestasi BTCUSD 5 tahun: + 418.13 peratus

Prestasi QQQ 5 tahun: + 74.87 peratus

Nisbah RS 5.58 hingga 1 menyokong BTCUSD

Epal vs Crypto

Anda tidak perlu menjadi ahli statistik untuk menyedari bahawa 12 bulan terakhir merupakan masa yang sukar bagi pelabur Bitcoin. Walau bagaimanapun, melihat RS duit syiling dalam tempoh 2-, 3-, dan 5-tahun terakhir tiba-tiba mengubahnya menjadi superstar. Hal ini berlaku terutamanya dalam tempoh lihat balik 3 tahun, melebihi QQQ lebih daripada 20 kali!

Komponen Utama NASDAQ 100 Berprestasi rendah

Sekiranya anda melabur dalam saham Netflix (NFLX) dan BTCUSD pada 27 Disember 2015, unit crypto anda akan meningkat jauh lebih tinggi daripada kepentingan NFLX anda:

Prestasi BTCUSD 36 bulan: + 777.86 peratus

Prestasi NFLX 36 bulan: + 120.00 peratus

Nisbah RS 6.48 hingga 1 memihak kepada BTCUSD

Berikut adalah perbandingan prestasi 3 tahun Google (GOOGL) berbanding BTCUSD:

Prestasi BTCUSD 36 bulan: + 777.86 peratus

Prestasi GOOGL 36 bulan: + 34.40 peratus

Nisbah RS 22.61 hingga 1 memihak kepada BTCUSD

Melihat Hutan untuk Pokok

Akhirnya, pasaran beruang Bitcoin akan berakhir. Bahkan mungkin akan mula mengungguli QQQ pada tahun 2019 dan seterusnya kerana kontrak dan pertukaran niaga hadapan baru menarik lebih banyak minat pelabur. Kitaran harga yang meningkat juga mungkin bertepatan dengan tumpuan umum yang diperbaharui pada duit syiling.

Pada masa ini, QQQ mengatasi BTCUSD (tempoh 12 bulan terakhir) dengan faktor RS 34 hingga 1. Fikirkanlah sebentar. Melainkan jika BTCUSD ditakdirkan untuk menjadi tidak berharga atau QQQ akan melanda ATH baru yang melampau (kedua-dua senario sangat tidak mungkin), bahawa nisbah RS yang luar biasa nampaknya tidak dapat dikekalkan.

Sementara pelabur pemula fokus pada apa telah berlaku, anda boleh memilih untuk melihat penyebaran RS yang meningkat dan sebaliknya membayangkan peristiwa yang mempunyai kemungkinan besar sebenarnya berlaku. Berikut adalah carta ramalan kitaran bulanan BTCUSD baru-baru ini, diikuti dengan carta lain untuk QQQ. Analisis kitaran menunjukkan bahawa BTCUSD jauh lebih dekat untuk membuat dan mengekalkan pembalikan aliran menaik daripada QQQ:

bitcoin vs saham teknologi kitaran bitcoin

BTCUSD, bulanan: Bitcoin kini diperdagangkan di bar 12 dari kitaran bulanan 16 bar biasa. Ia juga berusaha untuk menguji tahap terendah baru-baru ini walaupun menunjukkan tanda-tanda keletihan beruang. Imej: MotiveWave Ultimate.

Lihat senario kitaran bulanan QQQ, yang sangat lemah:

bitcoin vs saham teknologi kitaran QQQ

QQQ, bulanan: Separuh kitaran beruang biasa berlangsung sekurang-kurangnya lima hingga lapan bar. Pada masa ini, QQQ melengkapkan bar dua daripada lima hingga lapan bar bar, menunjukkan banyak penurunan pada tahun 2019. Bitcoin mungkin merupakan alternatif pelabur yang unggul berbanding QQQ pada tahun 2019.

Ekstrem dan Kitaran Kekuatan Relatif

Perbandingan kekuatan relatif menunjukkan dengan jelas pasaran apa yang menjadi pemimpin dan ketinggalan. Nisbah RS bullish atau bearish yang melampau juga dapat memberi anda peringatan awal mengenai pembalikan besar. Itulah salah satu masa yang paling tepat untuk membuat analisis kitaran berfungsi. Ingat bahawa analisis kitaran bukanlah sains matematik yang sempurna.

Walau bagaimanapun, ia dapat membantu anda membuat pilihan pelaburan yang rasional pada waktu yang melampau pasar raya ketidakseimbangan. Dalam contoh di atas, kebarangkalian menyokong BTCUSD mengatasi QQQ sehingga tahun 2019. Lakukan penyelidikan anda sendiri dan lihat apakah itu dapat dibuat dengan kesimpulan anda sendiri.