Hailey Lennon, Pengarah Pematuhan bitFlyer USA

Hailey Lennon bitFlyer USA Director of Compliance

Minggu lalu, Steven Buchko dari Coin Central dengan senang hati bercakap dengan Hailey Lennon, Pengarah Pematuhan di bitFlyer Amerika Syarikat. Mereka membincangkan penerokaan Hailey ke crypto, landskap peraturan semasa, dan bagaimana dia melihat peraturan berkembang dalam beberapa tahun akan datang.

bitFlyer adalah pertukaran Bitcoin terbesar di dunia. Berasal dari Jepun, pertukaran kini juga beroperasi di EU dan, mulai November 2017, AS juga. Ini menjadikan bitFlyer pertukaran pertama yang diatur di ketiga-tiga wilayah tersebut. Baru-baru ini, bitFlyer mendapat kelulusan untuk beroperasi di Illinois menjadikan jumlah keseluruhan AS ke 43 negeri dan wilayah.

Lihat tinjauan pertukaran bitFlyer kami untuk mengetahui lebih lanjut dan melihat apakah itu platform yang tepat untuk anda.

Temu Bual

SB: Bagaimana anda dapat memperkenalkan cryptocurrency?

HL: Saya pertama kali mendengar mengenai Bitcoin dan idea mata wang maya pada tahun 2011. Saya mula membacanya dan mendapati ia sangat menarik, tetapi saya tidak melihat kerjaya saya menuju ke arah itu pada masa itu. Saya berniat untuk menjalani proses pengadilan dan mengambil jalan firma guaman selepas sekolah undang-undang.

Beberapa tahun kemudian saya menjadi penasihat dalaman untuk sebuah syarikat pertukaran mata wang borong di San Diego. Saya bergabung sebagai penasihat umum untuk membantu proses litigasi perniagaan, undang-undang pekerjaan, dan mendapatkan lesen pemancar wang, tetapi saya dengan cepat terdedah kepada aspek anti pencucian wang dalam pertukaran mata wang fiat.

Itulah yang memisahkan saya ke [bank] Silvergate di mana kerjaya saya memasuki ruang mata wang maya. Saya telah lama mengetahui tentang crypto, menganggapnya sangat menarik, dan berpendapat bahawa ia mempunyai banyak potensi, tetapi kemudian nasib meletakkan saya di tengah-tengahnya.

Dari Kewangan Tradisional hingga Mata Wang Maya

SB: Bagaimana peralihan dari kewangan yang lebih tradisional ke mata wang maya? Adakah terdapat banyak perbezaan?

HL: Peralihan telah mencabar dan menarik. Perbezaan utama hanya menjadi sebahagian daripada permulaan. Pasukan bitFlyer berusaha untuk membina sesuatu di AS, dan ini adalah malam yang panjang dan kerja keras. Pertukaran mata wang maya berada dalam kedudukan yang unik kerana mereka beroperasi dengan teknologi baru ini dan kadang-kadang anda tidak tahu ada sesuatu yang akan menjadi masalah atau cabaran sehingga anda melihatnya dengan tepat dan harus mencari jalan keluar di tempat.

Kesamaan utama adalah tujuan untuk mempunyai program pematuhan yang sangat kuat. Kebimbangan mengenai pengubahan wang haram, pemantauan transaksi, dan KYC [Kenali Pelanggan Anda] semuanya ada seperti bank. Dan, anda harus mengimbangi pematuhan dengan semua aspek perniagaan yang lain.

SB: Anda berada di Silvergate berapa lama sebelum datang ke bitFlyer?

HL: Saya berada di sana sedikit lebih dua tahun dan membantu pasukan membina bahagian dan program pematuhan FinTech untuk menyaring calon pelanggan FinTech. Ini adalah pengalaman yang luar biasa. Ini adalah pasukan hebat di Silvergate.

SB: Bagaimana anda memulakan di bitFlyer?

HL: Dengan cara yang sama seperti banyak peralihan saya – ia adalah peluang untuk jatuh di pangkuan saya.

Saya biasa dengan reputasi bitFlyer di Jepun dan sangat gembira mendengar rancangan mereka untuk dilancarkan di AS dan EU. Adalah keputusan yang sukar untuk meninggalkan peranan saya di Silvergate, tetapi saya merasa bersedia untuk menghadapi cabaran baru.

Saya berpindah dari San Diego ke San Francisco untuk peranan ini. Saya merasakan bahawa ini adalah peluang yang sangat baik untuk bergabung dengan pasukan yang berusaha memberi kesan kepada industri ini. Saya mengambil peluang dan berlari dengannya.

SB: Apa yang anda pelajari di Silvergate yang dapat anda bawa ke bitFlyer?

HL: Peranan itu memberi saya peluang untuk memiliki nadi yang baik pada industri pada umumnya: pemain utama, syarikat terkemuka di industri, dan standard industri. Ini membolehkan saya mempunyai idea tentang vendor pihak ketiga dan firma undang-undang yang digunakan dan dipercayai di ruang tersebut. Untuk mengembalikannya ke peranan yang lebih dalaman membolehkan saya membantu bitFlyer melancarkan hari pertama dengan sekuat mungkin program pematuhan.

logo bitflyer

Proses Peraturan AS

SB: Apakah rintangan peraturan yang harus anda atasi untuk bitFlyer dilancarkan di Amerika Syarikat? Adakah ada perkara penting?

HL: Tidak, tidak ada yang penting. Saya rasa satu kesalahpahaman mengenai ruang adalah bahawa ia tidak terlalu terkawal. Itu bukan masalahnya. Terdapat beberapa tahap peraturan untuk beroperasi di ruang ini. Di peringkat persekutuan, anda mempunyai FinCEN, dan setiap negeri mempunyai lesen pemancar wang sendiri. Ia juga memerlukan banyak koordinasi dan interaksi dengan NYDFS [New York Department of Financial Services] untuk mendapatkan BitLicense. Pasukan mereka sangat teliti dan proses pemeriksaan mereka boleh dikatakan paling sukar di AS.

Mendapatkan lesen tersebut memerlukan masa. Walaupun saya tidak menyebutnya sebagai “rintangan”, ia adalah sesuatu yang perlu dilakukan. Menjadi cabaran untuk dapat beroperasi di beberapa negeri dan melayani pelanggan di setiap negeri.

Itulah soalan pertama: Bagaimana kita melayani semua pelanggan yang ingin kita layani, menjadikan mereka perkhidmatan pelanggan yang hebat, dan memberikan pengalaman yang selamat di ruang mata wang maya sambil menjadikan kepatuhan sebagai keutamaan?

SB: Itu masuk akal. Itulah sebabnya anda semua telah melakukan peluncuran negeri demi negeri?

HL: Tepat! Saya sudah mengalaminya, tetapi di peringkat persekutuan dengan FinCEN, pertukaran yang membolehkan pelanggan membeli dan menjual mata wang maya dengan fiat perlu mendaftar sebagai MSB (perniagaan perkhidmatan wang). Melalui itu, mereka diminta untuk mematuhi Undang-Undang Kerahsiaan Bank dan semua peraturan anti pencucian wang, serta memiliki program pematuhan yang kuat. Itu termasuk melatih dan menjalankan audit bebas.

Kemudian, setiap negeri mempunyai undang-undang pengirim wang yang menghasilkan proses permohonan. Setiap undang-undang mentakrifkan mata wang secara berbeza dan menentukan bagaimana penghantaran wang juga berbeza.

Ia tidak semudah hanya pergi dan memohon untuk setiap negeri. Anda perlu melakukan analisis awal pandangan negara mengenai mata wang maya sebagai mata wang dan jika pertukaran mata wang maya sesuai dengan definisi penghantaran wang.

Ada negeri yang kami anggap “tidak bertindak” kerana negara itu telah kembali dan mengesahkan kepercayaan kami bahawa undang-undang mereka tidak meliputi apa yang kami lakukan. Tetapi majoriti negeri berpendapat bahawa walaupun mereka tidak memikirkan idea mata wang maya ketika mereka menulis undang-undang pemancar wang mereka, masih definisi yang cukup luas bahawa ia merangkumi mata wang maya. Negeri-negeri tersebut memerlukan kita melalui proses pelesenan.

Ini adalah proses yang panjang bagi syarikat seperti kita untuk benar-benar dapat melancarkan dan beroperasi.

Pemikiran mengenai Peraturan Masa Depan

SB: Bagaimana anda berfikir bahawa proses pengawalseliaan akan berubah pada tahun berikutnya, katakanlah, lima hingga sepuluh tahun ketika lebih banyak negeri mula menentukan apa yang sebenarnya dianggap sebagai mata wang maya dan pertukaran mata wang maya?

HL: Itu soalan yang bagus dan orang mempunyai pendapat berbeza mengenai apa boleh berlaku dan juga apa semestinya berlaku. Saya rasa ada dua jalan yang mungkin berlaku.

Salah satu arahnya ialah kita terus berjalan di negara dengan jalan perizinan dan peraturan negara. Dalam pengertian itu, saya berpendapat bahawa beberapa negeri mungkin mengikuti arahan New York. Mereka mungkin membuat sesuatu yang serupa dengan BitLicense, yang merupakan lesen dan aplikasi yang terpisah dari proses pengiriman wang mereka yang benar-benar menyelidiki risiko khusus untuk mata wang maya: perkara seperti pematuhan, keselamatan siber, dan keselamatan maklumat, serta bagaimana syarikat menguruskannya simpanan dompet panas dan sejuk.

Saya rasa negeri lain berpotensi mengikuti jejak tersebut.

Pemikiran lain mengenai tujuan ini adalah menuju piagam bank FinTech di seluruh negara. Ini adalah perkara yang dibincangkan oleh OCC [Office of the Comptroller of the Currency]. Dalam pengertian itu, ia akan membolehkan peraturan pertukaran mata wang maya di seluruh negara.

Terdapat kebaikan dan keburukan strategi itu. Negara-negara akan kehilangan hak mereka untuk mengetahui bagaimana mereka ingin menangani perlindungan pengguna dan bagaimana mereka mahu membenarkan syarikat beroperasi di negeri mereka. Tetapi di sisi lain, ia mewujudkan lebih banyak keseragaman, dan syarikat seperti syarikat kami tidak perlu memikirkan cara untuk memohon di semua bidang kuasa negara yang berbeza ini.

SB: Adakah sekarang ini bagaimana perdagangan komoditi dan sekuriti? Adakah terdapat peraturan negeri dengan peraturan tersebut?

HL: Di situlah CFTC dan SEC masuk. SEC mengawasi penjualan dan perdagangan sekuriti dan CFTC mengatur perdagangan niaga hadapan. Walaupun niaga hadapan dan sekuriti terutama diatur oleh pengawasan persekutuan, saya rasa beberapa negeri mempunyai cara mereka sendiri untuk melihat perlindungan pengguna di kawasan ini.

Berkenaan dengan pertukaran mata wang maya, bahagian yang membingungkan ialah terdapat FinCEN di peringkat persekutuan yang mengatur perniagaan perkhidmatan wang, tetapi tidak seperti pengawasan rasmi terhadap mata wang maya, dan sebenarnya bukan rejim pelesenan. Mereka lebih merupakan juruaudit di peringkat persekutuan.

Antara Muka Pertukaran Kilat bitFlyer

Antara Muka Pertukaran Kilat bitFlyer

SB: Saya tahu bahawa SEC cukup tegas dengan mengatakan bahawa mereka akan mula mengklasifikasikan ICO sebagai tawaran sekuriti. Adakah itu akan memberi kesan kepada pertukaran?

HL: Ya, ini adalah pertukaran yang kita pasti sedar kerana masih ada kawasan ICO kelabu ini yang perlu memahami implikasi keselamatan dari ruang tersebut. Pada ketika ini, bitFlyer tidak akan menyenaraikan token ICO kerana kami tidak merasakan terdapat cukup panduan yang jelas mengenai apa yang diperlukan untuk memastikan bahawa mereka mematuhi SEC dan pengawal selia kami yang lain, baik dalam dan luar negara..

Badan pengawalseliaan di Jepun, FSA, telah memperingatkan ICO agar tidak meminta di Jepun tanpa lesen mata wang maya. Saya rasa ada cara di mana peraturan yang berbeza di sekitar ICO mempengaruhi kita. Itu bukan untuk mengatakan bahawa ICO dan token tidak boleh menjadi perniagaan yang sah, tetapi hanya bidang yang perlu diingat oleh semua orang.

Perkara yang sama berlaku untuk pertukaran mata wang maya. Syarikat hanya perlu meluangkan masa untuk memahami implikasi perniagaan mereka dan perkhidmatan yang diberikan. Mereka perlu memahami bagaimana itu dapat membukanya dengan syarat peraturan lain untuk dipatuhi. Saya fikir di masa depan, pertukaran perlu terus berhati-hati dalam apa yang mereka pilih untuk disenaraikan di platform mereka kerana, dengan cara tertentu, pertukaran memudahkan pelanggan mengambil bahagian dalam syiling atau token tersebut.

SB: Tidak ada senarai token ICO, tetapi adakah anda mempunyai rancangan untuk mengembangkan dan menambahkan jenis mata wang digital lain yang tidak mempunyai ICO? Atau adakah anda akan menggunakan bitcoin buat masa ini?

HL: Ya, pasti! Kami melancarkan hari pertama dengan hanya bitcoin tetapi mempunyai rancangan untuk memperkenalkan syiling lain ke platform kami dalam masa terdekat. AS akan mengikut arahan bitFlyer yang diambil Jepun dalam hal ini. Di AS, kita mempunyai sedikit lagi proses yang harus dilalui, dan beberapa pengawal selia negeri mahu menjadi sebahagian daripada proses keputusan itu. Mereka ingin memastikan bahawa pertukaran benar-benar memahami profil risiko baru yang ditambahkan oleh koin pada pertukaran tersebut. bitFlyer USA pasti mempunyai rancangan untuk menawarkan duit syiling di luar bitcoin pada masa akan datang.

Pemikiran Akhir

SB: Terdapat banyak pertukaran lain di luar sana. Apa yang membezakan bitFlyer?

HL: Saya rasa ia dua kali ganda. bitFlyer telah mendapat reputasi dan reputasi yang baik di Jepun. Tetapi, di luar itu, kami berhasrat untuk menjadi pemain pertukaran mata wang maya di peringkat global.

Kami dilesenkan di Jepun dan AS, dan baru-baru ini, kami diberi lesen untuk beroperasi di EU. Itu membolehkan kita mempunyai tiga bidang kuasa utama hari ini, dan kita berharap dapat memiliki lebih banyak hak di masa depan.

Tujuan keseluruhannya adalah perdagangan rentas sempadan – membolehkan pelanggan dalam semua entiti bitFlyer berada di platform kami dan berdagang antara satu sama lain. Ini akan membolehkan pelanggan bitFlyer USA dan EU mendapat keuntungan dari pasaran pertukaran mata wang maya Jepun serta peningkatan jumlah dan kecairan. Itu satu aspek.

Perkara lain yang membezakan kami adalah bahawa, walaupun bitFlyer benar-benar terkenal dengan pertukaran dan kejayaan yang kami lalui, kami juga telah mengembangkan teknologi blockchain perusahaan yang disebut “miyabi”. “Miyabi” adalah teknologi blockchain proprietari yang telah dikembangkan oleh bitFlyer untuk syarikat yang berbeza untuk disatukan ke dalam sistem mereka.

Saya selalu kagum bahawa, walaupun kami unggul dalam industri pertukaran bitcoin, misi keseluruhan bitFlyer adalah untuk menjadikan dunia lebih sederhana melalui blockchain. Saya fikir kadang-kadang potensi blockchain tidak disedari dan tumpuan, banyak kali, adalah pada seberapa tinggi atau rendahnya harga bitcoin hari ini dalam berita.

Secara keseluruhan, terdapat potensi jangka panjang untuk blockchain melakukan banyak kebaikan. bitFlyer melihat teknologi blockchain sebagai lapisan kedua dari apa yang cuba dibawa oleh syarikat kepada industri. Beberapa pemain dalam industri ini berusaha untuk meningkatkan matlamat mata wang maya dan blockchain. Senang menjadi sebahagian daripada syarikat yang menyumbang kepada perkara itu.

SB: Adakah perkara lain yang anda ingin pembaca tahu?

HL: Terdapat banyak kesalahpahaman umum mengenai mata wang maya, dan saya fikir ada tiga kesalahpahaman yang membuat saya kecewa dan mungkin orang lain yang cuba membawa kesahihan ke ruang tersebut.

Kesalahpahaman adalah bahawa Bitcoin tidak dikawal selia, tidak dikenali, dan lebih cenderung digunakan untuk pengubahan wang haram atau jenayah daripada, katakanlah, wang tunai atau kaedah pembayaran lain. Semua itu ternyata tidak benar.

Terdapat laporan yang keluar dari Elips kira-kira beberapa minggu yang lalu yang cuba menganalisis kes penggunaan Bitcoin dan berapa banyak yang sebenarnya berkaitan dengan sumber haram. Mereka mendapati bahawa hanya 0.61% wang yang memasuki bursa dalam empat tahun kebelakangan ini dapat disahkan dari sumber haram. Terdapat ruang untuk penafsiran dalam statistik itu, tetapi saya rasa ia masih boleh dikatakan. Berita menarik perhatian apabila ada idea Bitcoin ini hanya digunakan untuk perkara-perkara haram, tetapi itu tidak berlaku.

Bitcoin boleh membawa banyak kebaikan kepada dunia. Ini menjadikan perkhidmatan kewangan tersedia untuk orang-orang yang tidak memiliki akses ke sistem perbankan termasuk orang-orang di negara-negara membangun, dan ini membuka pembayaran lintas batas pada skala global. Potensi untuk blockchain tidak terbatas. Terdapat banyak kebaikan yang boleh datang dengan teknologi crypto dan blockchain. Kesalahpahaman tidak seharusnya menjadi fokus kepada apa yang dilakukan atau mampu dilakukan oleh industri ini.

Terima kasih

Terima kasih, Hailey, kerana meluangkan masa anda yang sibuk untuk bercakap dengan kami mengenai proses pengawalseliaan di Amerika Syarikat. Ini adalah topik yang rumit yang masih dikembangkan, tetapi jelas bahawa anda dan pasukan anda bersedia untuk sebarang perubahan yang mungkin berlaku.

Kami tidak dapat bersetuju dengan kenyataan akhir anda dan gembira melihat bitFlyer berusaha untuk mengesahkan teknologi Bitcoin dan blockchain secara keseluruhan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me