Sejak minat global terhadap cryptocurrency dan blockchain melonjak pada tahun 2017, perbahasan yang menyekat blok awam dan swasta antara satu sama lain dalam konteks penggunaan praktikal telah berlanjutan. Tidak diragukan lagi Ethereum adalah blockchain awam paling popular dengan lebih dari itu majoriti +2,400 Dapps dibina di atasnya sejak Ethereum ditayangkan pada tahun 2015, tetapi aplikasi Ethereum teratas masih hanya melihat beberapa ribu transaksi setiap hari.

Ketika datang ke perniagaan besar (mis. Fortune 1000), kebanyakan syarikat masih dalam fasa ujian dan perintis untuk menginstitusikan blockchain dalam perniagaan mereka sehari-hari. Selanjutnya, memutuskan sama ada untuk membina blockchain anda sendiri secara dalaman berbanding menggunakan yang dibina khusus untuk perusahaan, seperti Hyperledger Fabric atau Corda, harus difikirkan untuk mengingat daya maju jangka pendek dan jangka panjang.

Tidak perlu dikatakan, kita masih jauh dari tempat yang difikirkan oleh banyak pakar bahawa kita akan dari perspektif adopsi blockchain pada ketika ini, pertengahan 2019. Skalabiliti dan kepantasan telah menjadi masalah besar bagi Ethereum, sementara kenaikan harga saham berbanding dengan mata wang dari sisi mata wang. Pelabur dan projek blockchain sama-sama meletakkan taruhan mereka di blockchain yang mereka fikir tidak hanya akan bertahan, tetapi menguasai bahagian pasaran global untuk tahun-tahun akan datang.

Jadi apa sebenarnya yang diperlukan untuk memasuki perusahaan besar di blockchain seperti yang dimaksudkan oleh pencipta semua syarikat lapisan protokol ini? Dan bagaimana teknologi kita dapat mematuhi peningkatan pengawasan peraturan dan langkah-langkah pengawalseliaan?

Masalah dengan Rangkaian Sekatan Awam dan Swasta

Kelebihan blockchain yang berbeza dari ketelusan, kebolehubahan, dan desentralisasi mempunyai kelebihan ketika membandingkan rantaian blok awam dan swasta, dalam tetapan tanpa izin (terbuka) dan tanpa izin (tertutup). Pengurangan ini telah menjadi faktor utama yang membawa kepada masalah penggunaan, menyebabkan banyak pihak mempertimbangkan pilihan hibrid dengan penyelesaian dalam talian dan luar rantai.

Pada tahap tinggi, blockchain awam membolehkan sesiapa sahaja bergabung dengan rangkaian blockchain mereka untuk berpartisipasi dalam bertransaksi sambil membuat data transaksi terbuka untuk umum, pengesahan kumpulan dalam rangkaian yang tidak dipercaya dan terdesentralisasi. Namun, masalah utama dengan blockchain umum berpusat di sekitar kelajuan transaksi, skalabilitas, dan penggunaan tenaga.

Sebaliknya, rantaian blok swasta mengehadkan urus niaga kepada pihak yang diberi kuasa dalam persekitaran yang lebih terkawal dan berpusat yang membolehkan rangkaian yang lebih cepat dan lebih terukur. Pertukaran utama dengan blockchain swasta berputar di sekitar kepercayaan yang diperlukan terhadap entiti yang diberi kuasa, pengawal dan juga masalah yang wujud dalam kawalan data terpusat, peribadi, termasuk kerentanan yang berkaitan dengan manipulasi dan penggodaman data. Dengan Facebook cuba melancarkan Libra dalam 12 bulan akan datang sambil menangani banyak masalah privasi dalam sejarah, hujah untuk privasi yang disokong blockchain lebih kuat daripada sebelumnya.

Sebagai satu Laporan McKinsey menunjukkan, “kebanyakan blockchain komersial akan menggunakan seni bina peribadi yang dibenarkan untuk mengoptimumkan keterbukaan dan skalabiliti rangkaian.” Walau bagaimanapun, terdapat banyak kes penggunaan untuk rantaian blok awam dan swasta di banyak bidang, termasuk pengundian, permainan, rantaian bekalan, dan kewangan, yang banyak mengatakan ‘satu ukuran tidak sesuai dengan semua’ ketika datang ke jenis blockchain yang menonjol sebagai ‘best breed’.

Quras bertujuan untuk mewujudkan Blockchain Awam ‘Terbaik Kedua Dunia’ Pertama

Oleh kerana industri blockchain terus matang, kami terus melihat lebih banyak syarikat inovatif keluar dengan penyelesaian yang menangani masalah di peringkat blockchain protokol yang asas.

Masukkan Quras, blockchain awam yang menggunakan kontrak rahsia dan tanpa nama. Quras yang berpusat di Tokyo mengusahakan blockchain ‘terbaik dari kedua-dua dunia’, menggunakan transaksi tanpa nama dalam kontrak pintar untuk membolehkan hanya pihak yang terlibat untuk melihat transaksi tersebut sementara kontrak pintar berada di rangkaian yang diedarkan dan terdesentralisasi.

Hari ini, projek blockchain mempunyai jumlah protokol yang terhad untuk mereka jalankan, dengan masing-masing mencari protokol blockchain yang betul yang mempunyai pilihan yang diperlukan untuk menjalankan ekosistem mereka. Perkhidmatan yang memerlukan fungsi peribadi tidak dapat dijalankan pada protokol awam sementara banyak kes penggunaan blockchain swasta terhad kepada pemindahan nilai. Kekurangan penggunaan dApp pada blockchain terbesar menunjukkan ketidaksejajaran mekanisme insentif antara pengguna blockchain dan penyedia infrastruktur blockchain.

Cryptocurrency tertumpu kepada privasi yang paling popular, seperti Zcash, Monero, dan Dash, masing-masing menggunakan teknologi mereka sendiri, tetapi tidak ada yang merangkumi kontrak pintar. Walaupun projek hebat lain seperti Origo Network, Enigma, dan OasisLabs mencari untuk membolehkan privasi pada kontrak pintar, tetapi hanya OasisLabs yang mempunyai protokolnya sendiri, dengan kebolehlacakan urus niaga selalu terbuka.

Pasukan di sebalik Quras memikirkan semua masalah semasa yang melanda protokol blockchain dan isu adopsi dalam 2.5 tahun pengembangan blockchain Quras mereka.

“Quras fleksibel untuk memenuhi kebutuhan proyek, memungkinkan setiap proyek membangun penyaringan privasi yang diperlukan melalui penggunaan bukti bukti sifar dan teknologi dering untuk melindungi transaksi pengguna. Quras melindungi privasi untuk pengguna dan perusahaan, memungkinkan banyak kes penggunaan baru untuk perniagaan utama yang ragu-ragu dalam menjelajah blockchain untuk usaha mereka sendiri kerana masalah skalabilitas dan privasi, “kata Ken Misuma, CMO Quras.

Dengan kemampuan muatan semasa untuk menangani hingga 1.000 transaksi sesaat bersama dengan rancangan Quras untuk meningkatkan kapasiti, blockchain dibina untuk skala.

Menyelaraskan Insentif Semasa Memperkasakan Individu

Pertama kali dilaksanakan oleh NEM, Quras menggunakan algoritma ‘Bukti Kepentingan’ untuk memberi penghargaan kepada pengguna rangkaian, dan bukannya penimbun duit syiling. Yang dianggap ‘penting’ oleh algoritma dapat menghasilkan blok, menerima ganjaran blok. Quras merancang untuk menyebarkan semua yuran transaksi kepada pengguna yang mengekalkan jumlah QRS tertentu, pemindahan nilai utama dalam ekosistem QuUras.

Mainnet Quras akan diluncurkan pada Q4 tahun ini, seperti yang dinantikan oleh komuniti mereka yang merangkumi lebih dari 100,000 duta jenama dan pengembang. Walaupun Quras telah berusaha membuat beberapa pengumuman Dapp, mereka telah memberikan banyak insentif untuk membawa pengembang dan pengurus token ke dalam protokol Quras. Quras merancang untuk mengagihkan 20-40% yuran gas ke projek-projek yang dibangun di blockchainnya. Sebagai gantinya, gas Quras dapat digunakan untuk membayar perkhidmatan rangkaian, seperti penyimpanan data, pelaksanaan kontrak pintar dan biaya transaksi.

“Oleh kerana kita hidup di usia individu, saya rasa kita harus melindungi individu dan privasi mereka,” kata Shigeki Kakutani, CEO Quras. “Sebagai contoh, semua data Facebook disimpan di pelayan, tetapi mulai sekarang saya berpendapat bahawa sudah waktunya untuk memiliki data (peribadi anda) secara peribadi. (Tidak boleh) duduk di pelayan di suatu tempat. ”

Bertanggungjawab Merapatkan Perusahaan Besar ke Teknologi Blockchain

Kesan blockchain awam dengan urus niaga peribadi dan tanpa nama sangat besar dalam melindungi identiti dan transaksi sambil mempunyai ketelusan dalam prosesnya. Pendekatan ini juga dapat menjadi kunci untuk memikat perusahaan besar untuk menyelesaikan penggunaan blockchain untuk keuntungan kecekapan dan penciptaan nilai dunia nyata tanpa bagasi yang dapat disertakan dengan blockchain awam dan swasta.

Mengadopsi ID digital memungkinkan untuk mematuhi undang-undang dan peraturan, membuka pintu untuk kes penggunaan di dunia moden. Pematuhan peraturan sangat penting untuk diadopsi, jadi teknologi inovatif harus cukup fleksibel untuk beroperasi dalam kerangka kerja saat ini dan peraturan undang-undang yang akan datang.

Menggunakan ID digital memungkinkan pengguna mengawal identiti mereka secara terperinci. Ini membolehkan organisasi menggunakan pengecam yang diedarkan hanya apabila mereka mendapat persetujuan daripada pelanggan mereka. Dengan standard privasi yang lebih tinggi menggunakan teknologi tanpa nama, ID digital peribadi yang lebih selamat dapat disokong.

Dan inilah sebabnya mengapa blockchain seperti Quras berada pada kedudukan yang baik untuk penerapan perusahaan besar. Industri yang dapat memanfaatkan gabungan teknologi blockchain dan anonim termasuk kewangan dan urus niaga aset pelanggan, kerajaan dan pengendalian pengundian elektronik dan infrastruktur bandar pintar, insurans, dan data peribadi dan aset untuk perlindungan insurans, serta penjagaan kesihatan, rantaian bekalan, permainan dan runcit.

Mari kita lihat industri penjagaan kesihatan + $ 7 trilion misalnya, yang sangat terpecah-pecah, dibebani dengan layanan pengguna yang buruk dan kurangnya ketelusan mengenai harga, kualiti, dan keselamatan produk dan perkhidmatan. Hari ini, data perubatan tidak dapat dikongsi dengan mudah antara amalan kesihatan, apalagi garis negara, kerana pelbagai peraturan dan ketidakmampuan untuk data pengguna tanpa nama. Dengan privasi dilaksanakan pada tahap permulaan transaksi dan interaksi kontrak, pengambilan data perubatan massal dapat dilakukan dengan aman dan beretika.

Masa Depan Cerah

Penumpuan industri tradisional dan blockchain tidak dapat dielakkan, tetapi ia harus dilakukan dengan cara yang sesuai yang tidak mengorbankan kestabilan, privasi atau perlindungan yang dimiliki dunia perusahaan bebas hari ini.

Nasib baik, banyak syarikat menarik melihat bahawa penumpuan akan berlaku lebih cepat berbanding kemudian, dan akhirnya kita dapat memasuki era ‘web 3.0’ untuk selamanya.

Quras bertujuan untuk menjadi blockchain yang dibangun untuk kolaborasi dan adopsi massa, berkembang untuk masa depan dengan rasa sensibilitas yang kuat ketika datang ke apa yang diperlukan hari ini.

Catatan Editor: Terima kasih kepada Simon Bogdanowicz dan pasukan Quras atas bantuan dalam artikel ini.