Blockchain terkenal kerana kemampuannya untuk menyokong cryptocurrency dan dapps, tetapi jumlah aplikasi blockchain terus meningkat apabila teknologi menjadi lebih maju. Pada masa yang sama, pangkalan pengguna juga terus berkembang. Pemerintah mulai tidak hanya menguji kemampuan teknologi blockchain tetapi juga menggunakan teknologi ini untuk meningkatkan pemerintahan di dunia nyata. Berikut adalah beberapa contoh aplikasi terkini untuk blockchain di sektor awam.

Keselamatan Data

Kekacauan pangkalan data kerajaan telah menjadi perkara biasa dalam beberapa tahun kebelakangan. Walaupun terdapat ciri keselamatan canggih, teknologi pangkalan data lama tidak dapat dibandingkan dengan tahap keselamatan blockchain. Walaupun terdapat kemungkinan berlakunya penggodaman pangkalan data, agensi dalam sektor awam umumnya optimis tentang potensi penyimpanan data sensitif berdasarkan blockchain.

Apabila memikirkan keselamatan data, mudah dilihat bahawa pemerintah di seluruh dunia bersedia melabur dalam teknologi untuk melindungi data dalam industri pertahanan. Namun, sektor awam juga berusaha untuk melindungi data yang berkaitan dengan warga negara dan pegawai pemerintah. Pada bulan September 2017, Direktorat Sains dan Teknologi Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (DHS) AS (S&T) menganugerahkan kontrak sebanyak $ 749,241 dari Program Inovasi Perniagaan Kecil (SBIR) untuk mengembangkan penyelesaian pengurusan identiti dan akses berasaskan blockchain kepada syarikat perisian yang disebut Digital Bazaar Inc.

Akauntabiliti dan Kepercayaan

Warga negara telah menuntut lebih banyak ketelusan dari pemerintah selama berabad-abad. Walau bagaimanapun, matlamat ini sukar dicapai kerana beberapa sebab. Walaupun kurangnya pertanggungjawaban ini disebabkan oleh masalah sistemik, cabaran teknikal juga memainkan peranan besar. Dengan menggunakan blockchain untuk penyimpanan rekod, banyak pihak dapat menyimpan salinan buku besar dengan selamat, meningkatkan kepercayaan dan pertanggungjawaban.

Kerajaan nasional Sweden, Estonia, dan Georgia semuanya telah berjaya melancarkan daftar tanah blockchain. Melihat secara khusus di Georgia, negara ini menandatangani memorandum persefahaman dengan BitFury pada bulan April 2016. Salah satu contoh awal penggunaan blockchain sektor awam, langkah ini mewujudkan sistem yang lebih cekap untuk mendaftarkan hak milik tanah baru, perobohan harta tanah, gadai janji, pembelian / penjualan hak milik tanah, penyewaan, dan perkhidmatan notari. Dengan hanya 25 peratus tanah negara ini didaftarkan secara rasmi, terdapat permintaan besar untuk melaksanakan penyelesaian blockchain yang dapat menyelaraskan pengurusan rekod harta tanah Georgia.

Rajah yang menunjukkan bagaimana blockchain pendaftaran tanah nasional Georgia berfungsi

Rajah yang menunjukkan bagaimana blockchain pendaftaran tanah nasional Georgia berfungsi

Mengurangkan Kos dan Masa Menunggu

Oleh kerana hutang negara terus meningkat, sektor awam mesti memikirkan cara untuk mengurangkan perbelanjaan. Melaksanakan penyelesaian blockchain dapat membantu menjimatkan kos keselamatan pangkalan data dan keselamatan siber. Sebagai salah satu contoh, kerajaan sentiasa mempunyai masalah dengan dana yang tidak didamaikan. Ini berlaku setiap kali seseorang atau sistem tidak memeriksa transaksi semasa proses pendamaian. Banyak kerajaan mempunyai pencatatan anggaran yang tidak cekap, yang mengakibatkan perbelanjaan lebih tinggi. Sebaliknya, menggunakan blockchain sebagai sistem perakaunan dalaman dapat memastikan kecekapan yang jauh lebih besar dalam pengurusan anggaran.

General Services Administration, sebuah agensi bebas dari kerajaan Amerika Syarikat, telah bereksperimen dengan blockchain untuk mengesan kontrak. Jose Arrieta, pengarah operasi kontrak untuk program IT berjadual 70 agensi itu, mengatakan bahawa blockchain boleh membenarkan vendor industri hanya memasukkan maklumat sekali sahaja dan bukannya masuk ke beberapa sistem. Arrieta percaya bahawa blockchain akan menurunkan kos langsung untuk menganalisis proposal hampir 80 peratus. Matlamat GSA adalah untuk mengurangkan masa onboarding untuk kontraktor berjadual. Sehingga 2018, onboarding memerlukan 110 hari melalui proses biasa dan 40 hari melalui proses laju cepat. Blockchain bertujuan untuk menurunkannya kurang dari sepuluh hari.

Bangunan Ibu Pejabat Pentadbiran Perkhidmatan Am

Pada bulan November 2018, GSA mengembangkannya program perintis blockchain.

Perkongsian Awam-Swasta

Walaupun terdapat banyak persaingan antara pelbagai cryptocurrency, keseluruhan ruang blockchain lebih kolaboratif daripada kompetitif. Kami telah melihatnya dengan banyak syarikat swasta yang mempertimbangkan untuk melancarkan aplikasi di blockchain awam seperti Ethereum. Bagi kerajaan, perkongsian awam-swasta adalah jenis kolaborasi lain yang telah mulai memberikan hasil yang signifikan.

Kerjasama seperti itu merupakan bahagian penting dari pelaksanaan blockchain China untuk aplikasi sektor awam. Contohnya, Alibaba adalah bekerja dengan bandar Changzhou untuk mendapatkan data kesihatan di blockchain. Bersama dengan Tencent, Persekutuan Logistik China & Pembelian adalah membina berasaskan blockchain platform logistik. Pada pertengahan 2019, China melaksanakan kebanyakan dasar blockchain sektor awam di peringkat tempatan. Bandar-bandar seperti Shanghai, Shanxi, Henan, Guangzhou, Guiyang, dan Hangzhou semuanya telah memulakan program untuk mendorong pengembangan blockchain. Kawasan Baru Xiongan, yang terletak di Provinsi Hebei, adalah kawasan pengembangan baru yang dibangun sebagai pusat inovasi blockchain.

Prospek Belanjawan untuk Aplikasi Blockchain di Sektor Awam AS

Contoh-contoh yang disebutkan di atas menunjukkan bahawa teknologi blockchain dengan cepat muncul dari eksperimen pemerintah ke komponen teknikal teras untuk meningkatkan kecekapan operasi. Sama seperti sektor swasta, penting untuk memahami peruntukan belanjawan untuk mendapatkan perspektif sebenar mengenai kepentingan blockchain. Bagi banyak kerajaan, peruntukan anggaran untuk teknologi tertentu mungkin tidak tersedia. Namun, ada satu laporan yang menunjukkan pembiayaan sektor awam untuk pengembangan blockchain sedang meningkat.

Pada 18 April 2019, IDC Government Insights menerbitkan laporan yang menyatakan bahawa kerajaan AS dijangka membelanjakan $ 123.5 juta untuk teknologi blockchain menjelang 2022. Ini menandakan peningkatan lebih dari 10x berbanding dengan $ 10.7 juta yang dibelanjakan pada tahun 2017. Laporan itu memproyeksikan bahawa pembiayaan untuk teknologi blockchain di kerajaan negeri dan tempatan akan meningkat dari $ 4.4 juta pada tahun 2017 kepada $ 48.2 juta pada tahun 2022. Sama seperti pembiayaan persekutuan, ini adalah kenaikan hampir 10 kali ganda dalam jangka masa lima tahun.

Penting untuk diperhatikan bahawa ini adalah anggaran, jadi jumlah peruntukan akhir mungkin jauh berbeza. Melihat keseluruhan perbelanjaan teknologi di peringkat persekutuan, jumlah cadangan untuk blockchain masih rendah. Sebagai contoh, satu laporan menganggarkan bahawa $ 87.2 bilion akan digunakan untuk perbelanjaan teknologi maklumat (IT) kerajaan persekutuan pada tahun 2020. Namun, hakikat bahawa pembiayaan untuk projek blockchain dengan cepat mempercepat menunjukkan relevansi teknologi yang semakin meningkat di sektor awam.

Kesimpulannya

Aplikasi blockchain sektor awam sudah memberi kesan positif di seluruh dunia. Kerajaan di pelbagai peringkat (tempatan, provinsi, nasional) menyedari manfaat teknologi ini. Namun, banyak aplikasi ini masih dalam fasa ujian atau pada pertengahan 2019. Dengan peningkatan minat dan pelaburan dalam blockchain; namun, kepentingan blockchain di sektor awam hanya akan meningkat pada tahun-tahun mendatang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me