Dalam dunia hari ini, semua orang mahu semuanya terburu-buru. Lebih cepat, lebih baik. Dalam dunia pembayaran digital, persaingan utama sedang berlangsung antara blockchain dan PayPal. Blockchain adalah pendatang baru, sementara PayPal telah wujud selama sekitar dua dekad. Berikut adalah beberapa kebaikan dan keburukan kedua-dua sistem pemindahan wang untuk membantu anda menentukan pemenang jangka panjang dalam perbahasan blockchain vs PayPal.

Teknologi Blockchain dan Pengubah Dunia Lain

Teknologi blockchain adalah salah satu revolusi digital yang hanya berlaku sekali atau dua kali setiap generasi. Sama pentingnya penemuan seperti litar bersepadu (1958), mikropemproses (1971), komputer peribadi (MITS Altair 8800, 1975), internet (ARPANET, 1969), Windows (1985) dan telefon pintar (2007). Teknologi lejar diedarkan Blockchain (DLT) menawarkan infrastruktur baru yang terdesentralisasi untuk pemprosesan pembayaran, transaksi pasaran kewangan, tugas perakaunan, dan banyak fungsi berdasarkan data lain, baik peribadi dan awam.

PayPal mungkin juga termasuk dalam daftar kehormatan teknologi yang disebutkan di atas, kerana sudah tentu membuka jalan bagi e-commerce untuk berkembang dengan cepat. Ini juga memberi dunia alternatif untuk perkhidmatan kawat bank tradisional, Western Union dan sejenisnya. PayPal juga membantu pengguna dan perniagaan menjadi lebih selesa dengan idea wang elektronik, sehingga mereka tidak bergantung pada wang tunai.

Kebaikan dan Keburukan Pembayaran Blockchain vs PayPal

Kelebihan Pembayaran Blockchain:

 • Desentralisasi: Tidak ada satu pun titik kegagalan yang dapat menghancurkan isi buku besar.
 • Ketidakkekalan: Setelah data dimasukkan ke dalam blockchain, data tidak dapat diubah kecuali dalam keadaan jarang, dan hanya dengan persetujuan semua pihak yang terlibat.
 • Rakan sebaya: Pembayaran rentas sempadan memerlukan lebih sedikit masa dengan blockchain kerana lebih sedikit tempat pemeriksaan.
 • Tanpa kebenaran: Pembayaran tidak memerlukan persetujuan bank sebelum dapat dihantar. Pembayar dan penerima mengawal proses transaksi, bukan pihak ketiga.
 • Tiada had saiz pembayaran: Perlu menghantar seseorang bernilai Bitcoin bernilai lima juta dolar, pronto? Anda boleh melakukannya di blockchain. Pastikan anda mengetahui apa-apa kos fiat-to crypto (dan sebaliknya) yang berlaku.

blockchain vs paypal

Teknologi blockchain adalah yang membuat pembayaran antarabangsa peer-to-peer berlaku dengan cepat dan cekap. Foto oleh Craig Cooper di Unsplash

Kekurangan Pembayaran Blockchain

 • Kelajuan transaksi lebih perlahan (transaksi sesaat) berbanding dengan PayPal, Visa, dan Mastercard.
 • Kesalahan yang mahal: Sekiranya anda melakukan kesalahan dan mengirim dana (crypto) ke alamat yang salah, jangan mencari pengawal selia pemerintah untuk menyelamatkan anda.
 • Kos penukaran Fiat-ke-kripto: Kecuali jika semua pembayaran anda berlaku dalam ekosistem crypto, anda perlu menukar USD, EUR atau GBP, dll. Kepada Bitcoin, Ether, dll. Apabila anda menerima pembayaran dalam crypto, anda juga akan menanggung kos transaksi untuk menukar dana kembali kepada fiat.
 • Ketelusan: Buku besar blockchain adalah pengetahuan umum, selagi mana-mana orang yang mempunyai kod akses yang betul dapat melihat perincian setiap transaksi di dalamnya. Individu dan syarikat yang berpikiran privasi mungkin tidak selesa dengan pengaturan itu.

Kelebihan PayPal

 • Hantarkan wang kepada sesiapa sahaja dengan mata wang yang berbeza hingga 26 (fiat) dengan alamat e-mel. Sepanjang mereka mempunyai akaun bank dan telah mendaftar ke PayPal, begitulah.
 • Peraturan dan pengawasan: Pengguna PayPal dilindungi oleh setidaknya beberapa peraturan dan peraturan yang mengatur bank tradisional, seperti Peraturan E dan Akta PATRIOT USA. Membayar melalui kad kredit di akaun PayPal anda memberikan perlindungan pengguna yang jauh lebih besar daripada membayar melalui kad debit atau baki tunai PayPal.
 • Urus niaga pantas: PayPal menawarkan kepada pengguna kemampuan untuk memindahkan dana PayPal mereka ke rekening bank mereka dalam waktu 30 minit setelah dilakukan melalui kad debit.
 • Bayaran tetap: Menerima pembayaran untuk barang dan perkhidmatan anda akan dikenakan biaya tetap 2,9 persen, ditambah 30 sen setiap transaksi. Walau bagaimanapun, tiada caj untuk membeli barang dan perkhidmatan melalui PayPal. Menghantar wang kepada keluarga dan rakan juga percuma. Walau bagaimanapun, yuran penukaran mata wang akan dikenakan sekiranya anda menghantar dana ke peringkat antarabangsa.
 • eCheck: Ini adalah satu lagi pilihan pembayaran PayPal percuma. Ia serupa dengan urus niaga ACH di bank tradisional tetapi memerlukan beberapa hari lagi untuk diselesaikan. Ini adalah pilihan yang sangat baik untuk penerima pembayaran yang ingin mengelakkan diri daripada terkena bayaran 2.9 peratus. Anda selalu boleh meminta pembayar anda menggunakan eCheck dan bukannya pembayaran PayPal biasa.

blockchain vs paypal PayPal OneTouch

PayPal terus mengembangkan basis pelanggannya, yang kini menghubungkan pengguna di 200 negara dengan berjuta-juta laman web pedagang. Gambar: mohamed_hassan di Pixabay

Kekurangan PayPal

 • Kadar penukaran mata wang: PayPal akan menentukan kadar pertukaran yang akan anda terima. Anda mesti mempertimbangkan kos tambahan ini semasa mengira kos transaksi PayPal utama anda.
 • Had pembayaran: Anda hanya dapat mengirim maksimum $ 10,000 dalam satu transaksi PayPal.
 • Dana ditangguhkan: Semasa menerima dana melalui eCheck, harapkan wang anda kekal dalam tempoh sekurang-kurangnya beberapa hari bekerja. Ini adalah kelemahan penerimaan dana anda tanpa sebarang bayaran. Ia juga merupakan penghasil wang yang besar untuk PayPal, kerana mereka mengumpulkan minat secara langsung.

Blockchain vs PayPal, atau Hibrid Baru?

Hari ini, PayPal masih dapat memproses transaksi dengan lebih cepat daripada blockchain, tetapi mungkin tidak akan berlaku pada masa akan datang. Sebenarnya, PayPal pasti berminat dengan blockchain dan potensinya untuk gangguan dalam dunia kewangan.

Adakah pembayaran PayPal akan dihantar melalui DLT dalam masa terdekat? Tidak ada yang tahu, tetapi ini pasti kemungkinan patut dipertimbangkan kerana dekad ini cepat berakhir. Untuk semua orang tahu, blockchain vs PayPal mungkin berubah menjadi sesuatu seperti BlockPal atau PayChain.

Kad Liar dalam Campuran

Kadar hash Bitcoin terus meningkat, walaupun perlahan pada awal 2019. Semakin banyak pedagang bersedia menerima kripto sebagai pembayaran. Dengan kemungkinan kemelesetan utama AS (di seluruh dunia?) Menjulang pada tahun 2019-2020, ada kemungkinan peruncit yang berpendapatan tinggi akan menerima sebarang bentuk pembayaran yang mereka dapat, termasuk kripto utama.

Namun, apa yang berlaku sekiranya 100 juta orang Amerika memutuskan untuk menggunakan crypto setiap hari untuk menyelesaikan transaksi peribadi dan perniagaan mereka? Lebih jauh lagi, bagaimana jika kebanyakan pengguna tersebut memilih untuk menyimpan dana mereka dalam ekosistem crypto, tidak pernah menukar wang syiling mereka menjadi fiat?

Bersikap Optimis, namun Sentiasa Waspada

Secara keseluruhan, masa depan kelihatan hebat untuk blockchain dan PayPal sebagai sistem pembayaran bertaraf dunia, di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, sentiasa perhatikan potensi sekatan pemerintah terhadap penggunaan crypto (pada pembelian pengguna, bukan pada perdagangan crypto sebenar). Sekiranya pembelian crypto dibatasi oleh keputusan pemerintah, maka blockchain juga akan terjejas dan pengembangannya dapat diperlahankan.

PayPal nampaknya kebal dari tindakan hipotesis seperti itu kecuali mereka mula menawarkan kripto sebagai mata wang tambahan. Terlepas dari acara yang akan datang, saga blockchain vs PayPal semestinya terbukti menjadi pertandingan yang menarik pada tahun 2020 dan seterusnya.