Zcash (ZEC) adalah salah satu koin privasi yang paling terkenal di crypto. Dengan pelaksanaan teknikal seperti zk-SNARKS, cryptocurrency ini secara konsisten kekal dalam perbualan kerana menjadi salah satu koin privasi yang paling dominan di pasaran. Ia telah mengekalkan kedudukan top 30 pasaran sejak 2016.

Dalam panduan ini, kami akan menerangkan cara membeli Zcash dari pelbagai bursa dan membincangkan pilihan dompet Zcash.

Pertukaran Terbaik

Melihat statistik jumlah perdagangan ZEC, terdapat beratus-ratus pilihan pasangan perdagangan di pelbagai bursa. Coinbase Pro, Biance, Huobi, OKEx, HitBTC, dan beberapa lagi menyokong perdagangan ZEC. Berikut adalah beberapa kelebihan dan kekurangan pilihan utama ini.

Coinbase Pro (GDAX)

Kelebihan: Coinbase Pro (juga dikenali sebagai GDAX) menawarkan bayaran yang lebih rendah kepada pengguna daripada Coinbase.com. Untuk pedagang yang lebih baru, mungkin memerlukan lebih lama untuk memahami antara muka perdagangan, tetapi ini tidak terlalu curam dengan pembelajaran. Yang paling penting, anda boleh membeli dan menjual Zcash dengan USDC stablecoin. Kemudian, anda boleh memperdagangkan USDC dengan harga USD. Pada dasarnya, anda boleh menukar ZEC untuk fiat dengan langkah minimum. Selain itu, anda boleh menghantar dan menerima deposit dengan mudah melalui ACH, wire transfer, atau bahkan Paypal.

Kekurangan: Tidak seperti mata wang kripto lain (iaitu BTC, ETH, ZRX) di bursa ini, masih belum ada pasangan perdagangan ZEC-USD langsung pada 14 Disember 2018. Bayaran 0.3 peratus bagi pembuat dan pengambil GDAX agak tinggi berbanding bursa lain.

gambar antara muka perdagangan pro Coinbase

Coinbase Pro menyenaraikan pasangan perdagangan ZEC-USDC.

Binance

Kelebihan: Sebagai pertukaran crypto-to-crypto teratas di dunia dengan jumlah dagangan, Binance mempermudah perdagangan ZEC dan mempunyai rekod prestasi yang baik untuk menjaga keselamatan dana. Binance juga mempunyai aplikasi mudah alih dan kepercayaan masyarakat yang hebat. Pertukaran ini tidak lama lagi akan mempunyai pertukaran blockchain dan desentralisasi sendiri. Bayaran perdagangan agak rendah, iaitu 0.1 peratus.

Kekurangan: Sebagai pertukaran crypto-to-crypto sahaja, Binance tidak menawarkan deposit, perdagangan, atau pengeluaran fiat.

Antara muka perdagangan asas Binance

Binance mempunyai yuran yang lebih rendah untuk perdagangan ZEC daripada kebanyakan pertukaran teratas yang lain.

Huobi

Kelebihan: Huobi mempunyai ulasan sokongan pelanggan yang jauh lebih baik daripada hampir setiap pertukaran lain. Huobi juga menyediakan pilihan perdagangan margin, sesuatu yang tidak ditawarkan oleh pesaingnya.

Kekurangan: Bayaran pembuat dan pengambil di Huobi ditetapkan pada 0.2 peratus. Secara keseluruhan, ini tidak terlalu tinggi. Namun, pertukaran lain telah menetapkan yuran perdagangan ZEC pada 0.1 peratus atau lebih rendah. Pada masa lalu, bursa terpaksa menghentikan sementara perdagangan ZEC. Sebagai contoh, pada 25 Jun 2018, pertukaran melakukan ini sebagai jangkaan garpu keras ZEC.

Antara muka perdagangan Huobi

Huobi mempunyai salah satu pasukan sokongan pelanggan terbaik dari pertukaran tertinggi.

OKEx

Kelebihan: Yuran di OKEx lebih rendah daripada kebanyakan pertukaran teratas. Bayaran pembuat berkisar antara 0.02 hingga 0.15 peratus. Bayaran pengambilan antara 0.05 hingga 0.2 peratus. OKEx menyokong mata wang fiat: USD dan CNY.

Kekurangan: Sama seperti Huobi, OKEx terpaksa menangguhkan perdagangan semasa garpu keras ZEC Jun 2018. Mengikut pengumuman rasmi, “Tolong jangan masukkan ZEC ke alamat OKEx yang ada semasa Hard Fork. Jika tidak, deposit akan gagal dan dana tidak dapat diambil. ” Walaupun ada peringatan yang baik, ada kemungkinan beberapa pengguna yang tidak membaca ini hanya dapat mengirim dana ZEC ke jurang, tidak akan dapat dipulihkan.

Antara muka perdagangan ZEC

Gabungan yuran rendah dan perdagangan fiat menjadikan OKEx sebagai pesaing utama untuk perdagangan ZEC.

HitBTC

Kelebihan: HitBTC lebih mesra pemula daripada kebanyakan pertukaran. Sekiranya anda ingin membeli banyak ZEC, bayaran pengeluaran akan sama sama ada anda mengeluarkan 1 ZEC, 100 ZEC, dll..

Kekurangan: Walaupun terdapat banyak altcoin di bursa, tidak banyak yang mempunyai pasangan perdagangan langsung dengan ZEC. Bayaran pengeluaran di HitBTC cenderung lebih mahal daripada bursa lain jika anda mengeluarkan ZEC dalam jumlah yang lebih kecil.

Antara muka perdagangan HitBTC

ZEC mempunyai sejumlah pilihan pasangan perdagangan di HitBTC. Ini termasuk BTC, ETH, USDT, EURS, dan EOS.

Banyak Pasangan Bursa dan Perdagangan Lain

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan salah satu pilihan yang disenaraikan di atas, anda tidak perlu risau. Terdapat banyak pertukaran lain yang menawarkan perdagangan ZEC.

Sebenarnya, pertukaran yang kurang dikenali seperti Lbank, Bit-Z, Sistemkoin, dan BitOnBay secara konsisten menduduki tempat tinggi dari segi jumlah perdagangan untuk ZEC. Ini secara amnya bermaksud bahawa mereka mempunyai kecairan yang tinggi, yang mempermudah proses perdagangan dan mengurangkan masa penyelesaian transaksi.

Ya, anda mungkin akan mendapati bahawa ETH dan BTC merupakan sebahagian besar pasangan perdagangan crypto ZEC. Walau bagaimanapun, ada pilihan lain untuk dipertimbangkan. Sebagai contoh, Cryptopia menawarkan perdagangan ZEC / DOGE. Platform Waves menawarkan ZEC / LTC, ZEC / DASH, dan banyak lagi. Gemini menyediakan ZEC / BCH dan ZEC / LTC.

Di samping itu, beberapa pertukaran membolehkan anda berdagang secara langsung dengan fiat, dan bukan hanya USD dan EUR. Beberapa contoh termasuk PLN, TRY, RUB, dan UAH.

Pilihan Dompet Zcash

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk membeli ZEC dari bursa, anda mungkin tertanya-tanya pilihan dompet Zcash mana yang ada.

Berita baiknya ialah Zcash disokong oleh Trezor dan Nano, dua dompet perkakasan cryptocurrency teratas di pasaran.

Jaxx menyokong ZEC untuk desktop, mudah alih dan web. Cryptonator dan Freewallet adalah pilihan kukuh untuk mudah alih dan web. Akhirnya, Zcash mempunyai dompet desktop asli untuk menyimpan ZEC.

Dompet Swing Zcash

Zcash Swing Wallet adalah dompet pelanggan desktop asli untuk menyimpan ZEC di Linux.

Soalan Lazim

Adakah saya perlu membeli keseluruhan unit Zcash (ZEC)?

Tidak, ini tidak diperlukan. Sama seperti Bitcoin, Zcash boleh dibahagi hingga lapan perpuluhan.

Sekiranya saya membeli Zcash di bursa adalah urus niaga benar-benar peribadi?

Ini bergantung pada pertukaran. Sebagai contoh, beberapa pertukaran memerlukan setiap pengguna terlebih dahulu mengisi dokumentasi KYC. Pertukaran lain tidak mempunyai syarat ini. Dengan mengandaikan bahawa tidak ada KYC, pasukan Zcash mengatakan bahawa untuk mencapai privasi penuh ketika menggunakan pertukaran memerlukan gabungan TOR dan VPN untuk mengaburkan alamat IP pengguna. Dengan Zcash serta koin privasi lain, privasi masih merupakan istilah yang relatif.

Bagaimana Zcash Bandingkan dengan Syiling Privasi Lain?

Zcash secara historis merupakan koin privasi peringkat kedua atau ketiga dari segi cap pasaran. Monero (XMR) dan Dash (DASH) juga merupakan pilihan utama.

Dari segi privasi, setiap duit syiling ini menggunakan teknologi yang berbeza untuk mencapai tujuan yang serupa. Zcash mempunyai pilihan untuk membuat transaksi dan akaun publik dengan alamat “t” atau pribadi dengan alamat “z”. Monero sentiasa kekal peribadi. Sementara itu, akaun sentiasa dilihat dengan Dash; namun, urus niaga disamarkan dengan teknologi yang disebut CoinJoin.

Sehingga Disember 2018, jumlah kemungkinan transaksi sesaat adalah seperti berikut: Monero (1,700), Dash (10), dan Zcash (6).

grafik yang menunjukkan pelbagai jenis transaksi ZEC

Dengan ZEC, pengguna mempunyai kemampuan untuk membuat transaksi awam atau peribadi.