Coinbase dan Blockchain kedua-duanya menawarkan mudah digunakan dan menyediakan dompet cryptocurrency dan menukar mata wang digital, tetapi sebenarnya lebih baik?

Kedua-duanya membolehkan anda membuat persediaan hanya dalam beberapa minit dan mula menggunakan cryptocurrency termasuk melalui aplikasi mudah alih, tetapi peringatan adalah bagaimana dana tersebut disimpan dan ditransaksikan. Panduan ini akan membantu anda membuat keputusan mengenai dompet mana yang terbaik untuk penggunaan simpanan cryptocurrency anda sendiri.

(Lihat Bursa Cryptocurrency yang Disenaraikan Penuh Kami)

Coinbase vs. Blockchain.info: Maklumat Utama

Lihat carta untuk membandingkan perbezaan Coinbase dan Blockchain.info.

Alat / Sumber Kuat atau Mudah Dibeli / Dijual?

Kedua-duanya Pangkalan Wang Syiling dan Blockchain menawarkan dompet yang hebat. Perbezaan utama antara Blockchain dan Coinbase untuk pengguna akhir adalah kaedah jual beli yang ditawarkan sebagai perkhidmatan oleh penyedia.

Coinbase sangat sesuai untuk penyediaan mudah dan membeli / menjual Bitcoin.

Blockchain, bagaimanapun, menawarkan lebih banyak sumber dan alat untuk menggunakan Bitcoin di pasaran dan hanya memudahkan transaksi yang dilakukan dalam cryptocurrency.

halaman pasaran blockchain

Kedua-dua platform ini menawarkan laman web, aplikasi, dan dompet yang mudah digunakan. Papan pemuka serupa dan menawarkan maklumat mengenai akaun anda serta harga dan trend mata wang. Setelah log masuk, anda akan melihat perbezaan antara platform. Hanya memerlukan beberapa minit untuk mendaftar untuk kedua-dua perkhidmatan tersebut. Proses ini memerlukan pengesahan akaun anda menggunakan e-mel dan nombor telefon. Selain itu, dengan Coinbase, anda mesti menambah / mengesahkan akaun kewangan untuk mula membeli BTC, LTC atau ETH dengan USD.

Coinbase memudahkan anda membeli dan menjual BTC, LTC atau ETH menggunakan akaun bank anda untuk membeli dan PayPal atau akaun bank untuk dijual. Ini mungkin kaedah termudah dan terpantas, dengan yuran yang sangat minimum, untuk mula menukar dolar (USD) atau jenis mata wang lain, menjadi cryptocurrency.

Kajian Platform Coinbase

Antara muka pengguna untuk Coinbase sangat mirip dengan Blockchain, dibentangkan dalam panel di laman web dan skrin navigasi pada aplikasi, dan kedua-duanya membolehkan anda memantau keadaan cryptocurrency di bursa. Coinbase memaparkan maklumat mengenai portfolio anda di papan pemuka.

kajian dompet coinbase

Dengan Blockchain, anda hanya dapat berurusan dengan cryptocurrency dalam semua transaksi. Perhatikan dalam tangkapan skrin bahawa anda boleh “mengirim” atau “meminta” tepat di bawah di mana tertulis, “JADILAH BANK SENDIRI”, yang merangkumi perbezaan ideologi dalam kedua-dua perkhidmatan itu. Blockchain sama sekali tidak berurusan dengan bank. Anda boleh menghantar cryptocurrency kepada orang lain dan anda boleh membuat pautan untuk menerimanya, tetapi tidak ada cara untuk memautkan akaun bank atau penyedia perkhidmatan pembayaran anda yang lain untuk membeli / menjual dengan USD seperti yang anda dapat di Coinbase.

Dengan cara tertentu, sistem pengiriman dan penerimaan Blockchain serupa dalam istilah antara muka dan aliran kerja (bukan pemprosesan sebenar) dengan sistem PayPal yang menghantar wang kepada orang lain melalui e-mel atau menerima wang dengan pautan PayPal.me. Daripada menghantar baki wang tunai sebenar, pautan merujuk kepada teknologi lekapan blockchain sehingga anda dapat mengirim atau menerima Bitcoin dan Ethereum.

Salah satu ciri menarik di papan pemuka di Blockchain adalah pusat keselamatan, di mana anda boleh mencari pelbagai cara untuk memastikan akaun anda seaman mungkin.

Blockchain bertujuan untuk menyediakan orang dan perniagaan maklumat, alat, penyelidikan dan sumber bahawa Coinbase tidak benar-benar mengutamakan Inilah sebabnya mengapa Blockchain perlahan-lahan menjadi hab bagi peminat di ruang duit syiling digital.

dasbor blockchain

Sokongan pengguna

Sokongan pelanggan nampaknya menjadi tempat yang menyakitkan bagi Blockchain dan Coinbase, walaupun banyak orang dalam talian sedikit mengeluh mengenai antara muka platform yang sebenarnya. Sebenarnya, kebanyakan rungutan mengenai Coinbase dan Blockchain adalah hasil daripada respons perkhidmatan pelanggan yang buruk, yang biasanya berlaku bagi kebanyakan pertukaran. Beberapa pengguna melaporkan bahawa mereka tidak mendapat kabar dari pasukan sokongan selama berbulan-bulan dan hanya dihubungi oleh chatbots yang menyampaikan mesej automatik.

Beberapa pengguna Coinbase bahkan telah membuat aduan dengan Biro Perniagaan Lebih Baik (BBB) ​​tetapi Coinbase masih berjaya memperoleh penarafan A + tanpa menjadi syarikat BBB yang bertauliah. Walau bagaimanapun, pengalaman kami pada amnya adalah bahawa syarikat bertindak balas melalui e-mel dalam beberapa hari, tetapi respons sokongan pelanggan pasti dapat menggunakan peningkatan dalam industri secara keseluruhan dan kedua-dua platform ini pasti dapat memimpin kerana mereka mempunyai profil tinggi dalam cryptocurrency masyarakat.

Kedua-dua Syarikat Dipercayai oleh Komuniti

Nama Blockchain dan Coinbase sering disebut di forum dan sumber lain yang tidak terkira mengenai Bitcoin dan mata wang digital yang lain. Kedua-duanya adalah platform popular dalam komuniti cryptocurrency dan pastinya lebih mudah diakses oleh pendatang baru. Juga, kedua-duanya mematuhi undang-undang sebagai syarikat yang berpusat di A.S. dan mengutamakan keselamatan.

Selamat dan terkawal

Keselamatan dan keselamatan selalu menjadi perhatian utama ketika berurusan dengan transaksi kewangan digital. Peretasan dan penipuan berprofil tinggi dalam sistem kewangan tradisional telah membuat pengguna berwaspada. Permulaan cryptocurrency seperti Coinbase dan Blockchain sangat menyedari hal ini dan terus melabur berjuta-juta untuk mengamankan rangkaian mereka dan meminimumkan kelemahan.

Coinbase mengambil langkah untuk menginsuranskan transaksi melalui Lloyd’s of London, selain insurans FDIC maksimum $ 250,000 di dompet anda. Walau bagaimanapun, kedua pengguna Blockchain dan Coinbase dilaporkan telah diretas pada masa lalu, beberapa hasil daripada skema pancingan data atau serangan lain, yang telah meninggalkan pengguna dengan dompet kosong setelah melabur dalam cryptocurrency. Masalah dengan kedua-dua perkhidmatan ini tidak meluas, bagaimanapun, dan pengguna kadang-kadang menerima wang kembali dari syarikat, yang eksekutifnya sendiri pernah menjadi sasaran peretasan.

Syarikat-syarikat tersebut menjadi sasaran serangan yang canggih, tetapi sistem keselamatan dalaman masing-masing membantu tindak balas yang cepat. Ini berlaku dalam kasus di mana pendaftar Blockchain menjadi sasaran dalam upaya untuk mendapatkan akses ke maklumat pengguna. Blockchain mematikan perkhidmatan selama berjam-jam untuk mencari kelemahan dan memperbaikinya.

Akaun pengguna Coinbase telah diambil alih oleh penipuan pancingan data yang melibatkan pembawa mudah alih, yang merupakan masalah di seluruh industri. Namun, secara keseluruhan, sistem keselamatan Coinbase menyaingi atau mengatasi banyak bank dan institusi kewangan terbesar dengan keselamatan pembelajaran mesin mereka yang dapat mengesan aktiviti yang mencurigakan pada akaun.

Bayaran

Coinbase dan Blockchain kedua-duanya mengenakan yuran setiap transaksi dan agak minimum, tetapi Coinbase tetap antara yang tertinggi. Bagi pengguna Coinbase, bayarannya adalah pertukaran untuk penyimpanan kunci, keselamatan dan ciri utama lain dan kemudahan platform.

yuran asas duit syiling

Carta di atas menunjukkan bagaimana yuran transaksi Coinbase biasa berfungsi, dengan kadar asas 4% untuk semua transaksi. Blockchain mengenakan yuran dengan cara yang sama ketika mengirim dan menerima dana, namun, yurannya sedikit berbeza. Blockchain baru-baru ini memperkenalkan yuran dinamik, jadi pengguna membayar yuran yang lebih tinggi ketika lalu lintas rangkaian lebih tinggi.

Cryptocurrencies yang ada

Pangkalan Wang Syiling:

Pengguna Coinbase boleh membeli dan menjual cryptocurrency Ethereum (ETH), LiteCoin (LTC) atau Bitcoin (BTC).

Rantai blok:

Pengguna blockchain boleh menghantar dan / atau menerima cryptocurrency Ethereum (ETH) atau Bitcoin (BTC).

Coinbase vs Blockchain: Pemikiran Akhir

Dalam menggunakan kedua-dua perkhidmatan tersebut, jelas bahawa masing-masing mempunyai faedah tersendiri, bergantung pada niat anda untuk digunakan. Anda boleh menggunakan sama ada untuk memperoleh BTC atau ETH dan menggunakan aplikasi mudah alih untuk kemudahan. Walau bagaimanapun, mungkin lebih mudah bagi pemula untuk bersiap sedia secara intuitif Pangkalan Wang Syiling pelantar. Sekiranya anda hanya merancang untuk menggunakan transaksi cryptocurrency tanpa memerlukan bank, Blockchain adalah dompet sempurna anda.