Pertukaran cryptocurrency Coinbase dan Poloniex berkongsi banyak ciri dan pasaran ke banyak pangkalan pengguna yang sama, tetapi akhirnya melayani dua tujuan berbeza bagi kebanyakan pelabur cryptocurrency.

Dalam perbandingan Coinbase vs Poloniex ini, kami akan membincangkan ciri utama kedua-dua bursa dan bagaimana masing-masing dapat bermanfaat bagi pelbagai jenis pelabur.

Catatan: Baru-baru ini pengguna Poloniex telah mengadu barisan sokongan pelanggan yang sangat lama. Gunakan Poloniex dengan risiko anda sendiri.

Coinbase vs Poloniex: Maklumat Utama

Pangkalan Wang Syiling & Poloniex – Pertukaran percuma untuk pelbagai jenis pelabur

Pangkalan Wang Syiling adalah pengalaman pertama pelabur dengan cryptocurrency kerana ini mungkin kaedah paling mesra pengguna untuk menukar mata wang fiat menjadi cryptocurrency.

Ia mempunyai antara muka pengguna yang mudah dan menerima deposit dalam USD melalui transfer bank ACH, bank wire, atau kad kredit / debit. Sebagai tambahan kepada perniagaan utamanya sebagai pertukaran cryptocurrency runcit, Coinbase menawarkan perdagangan melalui platform perdagangan crypto, Coinbase Pro (dahulunya dikenali sebagai GDAX.)

beli duit syiling

Halaman web Coinbase mudah dan senang digunakan, yang sangat sesuai untuk pengguna baru dalam pelaburan crypto. Setelah mendaftar dan mengesahkan alamat e-mel dan nombor telefon anda, anda mempunyai pilihan untuk menyetorkan USD ke Coinbase atau membuat pembelian langsung atau BTC, ETH, atau LTC.

Pertukaran GDAX boleh digunakan untuk perdagangan yang sedikit lebih maju tetapi terhad kepada perdagangan asas berhenti / pesanan untuk BTC, ETH, dan LTC.

Poloniex lebih sesuai untuk pelabur cryptocurrency yang lebih berpengalaman. Mata wang Fiat tidak dapat didepositkan secara langsung, jadi jika anda belum memegang cryptocurrency, anda perlu menggunakan Coinbase atau pertukaran crypto lain sebelum anda dapat memulakan perdagangan di Poloniex.

Antara muka pengguna bersih dan mengandungi banyak maklumat berguna untuk setiap pasangan perdagangan, termasuk carta candlestick, overlay analisis teknikal, dan visualisasi buku pesanan.

pertukaran poloniex

Poloniex juga menawarkan ciri perdagangan yang lebih maju seperti pinjaman margin untuk semua pengguna dan membolehkan pengguna meminjamkan cryptocurrency mereka secara deposit.

Mahkamah Pendapat Umum

Coinbase umumnya dianggap paling profesional dan boleh dipercayai di antara pertukaran crypto. Persepsi ini tertanam kuat dalam komuniti kripto dan lebih banyak pelabur arus perdana, kapitalis teroka terkemuka Fred Wilson menggambarkan Coinbase sebagai “tempat selamat yang serupa dengan Goldman Sachs atau J.P. Morgan dalam dunia baron perompak ”.

Anda akan sukar untuk mencari pengguna yang bercakap mengenai Poloniex. Paling sebutan pertukaran dalam talian cenderung memberi tumpuan kepada aduan mengenai pengendalian perkhidmatan pelanggan mereka yang tidak bersemangat, yang akan kita bincangkan lebih lanjut di bawah.

Sokongan pengguna

Dari segi perniagaan bukan kripto arus perdana, Coinbase dan Poloniex tidak memenangi sebarang anugerah untuk perkhidmatan pelanggan. Walaupun keluhan sokongan Coinbase adalah hal biasa, ia dipuji untuk yang baru-baru ini pelaksanaan sokongan pelanggan telefon, langkah yang hampir tidak pernah berlaku dalam perdagangan cryptocurrency.

Harga Poloniex lebih teruk lagi di jabatan ini. Sokongan pelanggan terdiri daripada bahagian FAQ dan sistem untuk menghantar tiket sokongan, yang dengan kecewa memerlukan pendaftaran dan log masuk yang terpisah dari log masuk Poloniex standard anda. Pencarian pantas mana-mana forum cryptocurrency menunjukkan bahawa Poloniex mempunyai reputasi membekukan akaun pelanggan, melambatkan pengeluaran, dan mengabaikan permintaan perkhidmatan pelanggan.

Sejarah Syarikat dan Pematuhan Peraturan

Pangkalan Wang Syiling ditubuhkan di San Francisco pada tahun 2012 dan disokong oleh pelabur VC utama seperti Union Square Ventures dan Andreessen Horowitz. Ini memberi kepercayaan yang besar terhadap komuniti crypto kerana umur panjang, keselamatan, dan kepatuhan terhadap peraturan. Di laman web Coinbase, Coinbase dilesenkan untuk melakukan penghantaran wang di kebanyakan wilayah AS dan didaftarkan sebagai Perniagaan Perkhidmatan Wang dengan FinCEN.

Poloniex telah aktif sejak tahun 2014, tetapi pengurusan dan pemilikannya jauh lebih rahsia. Ia telah mendaftarkan sebuah Delaware LLC, tetapi bukannya sebuah markas fizikal “Sebuah syarikat yang diedarkan dengan hub utama di kawasan Boston”. Walaupun Poloniex tidak terlalu awal mengenai komitmen mereka terhadap pematuhan peraturan, mereka tetap melakukannya operasi yang digantung di negeri-negeri AS tertentu seperti yang disyaratkan oleh undang-undang negara, menunjukkan kesediaan untuk beroperasi dalam kerangka peraturan.

Selamat dan terkawal

Keamanan adalah kawasan di mana Coinbase bersinar, tidak pernah digodam dalam 5 tahun keberadaannya, sekurang-kurangnya untuk pengetahuan umum. 98% mata wang digital yang dimiliki oleh Coinbase disimpan di luar talian di peti besi selamat yang diedarkan di seluruh dunia, sementara 2% yang dipegang dalam talian diinsuranskan melalui polisi melalui Lloyd’s of London. Mata wang Fiat yang dipegang dengan Coinbase diinsuranskan sehingga $ 250K setiap akaun melalui FDIC.

Tidak seperti Coinbase, tidak ada mata wang digital yang dipegang dalam talian oleh Poloniex yang diinsuranskan, walaupun dilaporkan kebanyakan dana pelanggan juga disimpan dengan selamat di luar talian (“penyimpanan sejuk”). Poloniex juga mengalami kompromi keselamatan pada bulan Mac 2014 ketika akaun mereka digodam dan 97 BTC dicuri, walaupun kreditnya Poloniex dilaporkan membayar balik pelanggan yang terjejas sepenuhnya.

Pertukaran tidak akan dipertanggungjawabkan sekiranya keselamatan terganggu di hujung pengguna. Untuk itu, sangat penting untuk menggunakan pengesahan dua faktor (2FA) yang ditawarkan pada Coinbase dan Poloniex. Pastikan untuk menggunakan Google Authenticator atau aplikasi serupa untuk menghasilkan kod 2FA sekali, kerana 2FA berdasarkan pesanan teks menjadikan anda terdedah kepada nombor telefon anda yang diklon oleh pihak ketiga yang tidak dibenarkan.

Bayaran

Untuk perniagaan pertukaran runcit utamanya, Coinbase mengenakan yuran 1.49% untuk semua pembelian dan pengeluaran cryptocurrency yang dibuat dari akaun bank atau dompet Coinbase USD, dan 3.99% untuk pembelian melalui kad kredit / debit dan pengeluaran melalui Paypal. Setelah cryptocurrency anda dibeli, anda boleh memindahkannya ke alamat BTC / ETH / LTC yang lain tanpa sebarang kos tambahan melampaui yuran transaksi rangkaian (mis. Yuran pelombong).

yuran pertukaran duit syiling

GDAX menggunakan model pembuat pembuat, di mana pengguna yang membuat tawaran pada buku pesanan (“Pembuat”) menerima potongan harga dagangan mereka berbanding pengguna yang menyelesaikan tawaran yang sudah dibuat pada buku pesanan (“Pengambil”). Bayaran untuk pembuat adalah 0%, sementara pengambil membayar antara kisaran 0.3% dan 0.1% bergantung pada jumlah perdagangan mereka.

Bayaran GDAX

Poloniex juga menggunakan model pembuat pembuat dengan bayaran. Bagi pengguna dengan jumlah perdagangan tertinggal 30 hari 600 BTC atau kurang, bayaran ini adalah 0.15% dari setiap transaksi untuk Pembuat dan 0.25% untuk Pengambil.

bayaran poloniex

Bayaran pembrokeran runcit Coinbase agak tinggi, tetapi tetap merupakan kaedah termudah bagi pengguna untuk menukar mata wang fiat mereka menjadi cryptocurrency. Di sisi pertukaran, bayaran GDAX dan Poloniex serupa.

Cryptocurrencies yang ada

Coinbase kini menawarkan penjualan dan perdagangan BTC, ETH, dan LTC, dengan rancangan untuk menyokong Bitcoin Cash (BCH) pada 1 Januari. Awal tahun ini Ketua Pegawai Eksekutif Brian Armstrong juga tweet tinjauan meminta pengguna mata wang mana yang ingin dilihat ditambahkan seterusnya, menyenaraikan DASH, XMR, AUG, XRP, ETC, dan ZEC sebagai pilihan. Namun, tidak ada rancangan rasmi untuk menambah mata wang baru yang diumumkan secara terbuka sejak itu.

Poloniex kini menawarkan perdagangan dalam 71 cryptocurrency yang berbeza, termasuk hampir semua cryptocurrency utama. Walaupun deposit, perdagangan, atau penarikan dalam USD tidak mungkin dilakukan di Poloniex, anda boleh berdagang di Tether (USDT), kripto yang direka untuk tetap disatukan ke USD dan yang dapat digunakan sebagai proksi USD.

Coinbase vs Poloniex: Pemikiran Akhir

Pangkalan Wang Syiling dan Poloniex masing-masing dapat memberikan nilai yang signifikan kepada pelabur cryptocurrency, dan sama ada anda harus menggunakan satu atau yang lain (atau kedua-duanya) bergantung pada objektif pelaburan anda. Bagi pengguna baru, terutamanya mereka yang perlu menukar mata wang fiat menjadi cryptocurrency, Coinbase adalah pilihan yang jelas dan nama yang dipercayai seperti di dunia crypto. Sekiranya anda mencari fungsi perdagangan asas dan hanya merancang untuk berdagang BTC, ETH, dan LTC, maka anda boleh menggunakan GDAX untuk berdagang.

Sebaliknya, anda juga ingin menggunakan Poloniex atau pertukaran cryptocurrency lain jika anda merancang untuk menjual pelbagai cryptocurrency altcoin, atau jika anda adalah pelabur runcit yang ingin memanfaatkan perdagangan margin.

(Anda Boleh Melihat Senarai Penukaran Bursa Cryptocurrency yang Disarankan Kami Di Sini)