Cryptocurrency di Eropah Timur adalah sejarah yang bergerak.

Anda mungkin terkejut dengan betapa aktifnya negara-negara Eropah Timur dalam ruang cryptocurrency. Menurut Statista penyelidikan, Poland, Latvia, Georgia, Estonia, dan Lithuania, semuanya berada di antara 15 negara teratas berdasarkan jumlah nilai urus niaga pasaran kewangan alternatif di Eropah pada tahun 2018. Pada tahun yang sama, pembiayaan per kapita untuk transaksi kewangan dalam talian alternatif tertinggi di Inggeris, tetapi diikuti oleh Latvia dan Estonia.

Ini bukan satu-satunya bukti bahawa Eropah Timur sedang meneroka paradigma kewangan di luar saluran tradisional seperti perbankan pusat. Seseorang mungkin terkejut mengetahui bahawa Georgia adalah negara perlombongan kedua terbesar di dunia setelah China, Moldova telah menghalalkan perlombongan cryptocurrency, dan Belarus diramalkan akan menjadi Hong Kong Eropah?

Artikel ini disampaikan kepada anda oleh Solomon Brown, Ketua PR di Free Wallet, untuk memberi anda idea negara mana yang menyukai Bitcoin dan cryptocurrency lain, dan negara mana yang melarangnya. Dapatkan gambaran lengkap ekosistem kripto Eropah yang tiba-tiba panas.

Peraturan Cryptocurrency di Eropah Timur

Sebilangan besar negara di Eropah Timur berpecah pada cryptocurrency: baik pro atau con. Berikut adalah carta yang menunjukkan di mana kripto dan perlombongan adalah sah (+), tidak sah (-) atau tidak terkawal (0).

Negara Cryptocurrency Perlombongan
Republik Belarus + +

Georgia 0 +
Republik Czech 0 0
Rusia
Bulgaria 0 0
Hungary 0 0
Slovakia 0 0
Poland + +
Moldova 0
Ukraine 0

+ Republik Belarus dan Cryptocurrency

Mari kita mulakan dengan fakta bahawa Belarus mempunyai Silicon Valley sendiri yang beroperasi berdasarkan prinsip extraterritoriality. Taman Hi-Tech (HTP) adalah zon pajak dan undang-undang Belarusia, yang memudahkan evolusi IT, dan menjadi rumah bagi 450 syarikat yang bekerja dalam pengembangan perisian.

Pada tahun 2017, aktiviti cryptocurrency penduduk HTP mendapat sokongan perundangan menyeluruh dari kerajaan. Pentadbiran HTP, bersama dengan Bank Negara, Jabatan Pemantauan Kewangan Jawatankuasa Kawalan Negeri, pakar antarabangsa, dan badan-badan lain, menyusun dan menandatangani semua dokumen yang diperlukan.

Contohnya, Keputusan No. 8 “Mengenai perkembangan ekonomi digital” pertukaran kripto yang sah dan pengendali pertukaran cryptocurrency, perlombongan, kontrak pintar, blockchain, token, dll..

Sejak keputusan dikeluarkan, segala transaksi dengan token (perlombongan, penyimpanan kripto, pembelian, pertukaran) dikecualikan daripada cukai pendapatan dan PPN hingga 1 Januari 2023. Peraturan yang mengatur operasi syarikat yang terlibat dalam kriptosfera telah diterima oleh HTP, dan peraturan undang-undang penuh cryptocurrency di Belarus telah dibentuk. Perlu diingat bahawa hanya entiti yang didaftarkan sebagai penduduk Taman Hi-Tech yang dibenarkan menjalankan aktiviti yang berkaitan dengan cryptocurrency. Sekiranya anda berminat dengan topik ini berikut adalah artikel lain mengenai Vektor serangan siber cryptocurrency biasa yang mungkin menarik bagi anda.

– Kolam Perlombongan Kuat di Georgia

Pada tahun 2019 statistik PBB penerbitan, Georgia ditugaskan ke Asia Barat, bukan ke Eropah Timur. Tetapi, dari segi geografi, ia adalah milik Eropah Timur dan merupakan ahli Majlis Eropah. Kami memutuskan untuk memasukkannya bukan kerana undang-undang crypto yang menguntungkan, tetapi kerana kejayaannya dalam perlombongan.

Sebuah dokumen dari Kementerian Kewangan menyatakan bahawa setiap unit aset kripto memiliki nilai pasar, dapat dikeluarkan, dapat memiliki pemilik, hak hartanya dapat dipindahkan ke yang lain dan dibahagikan kepada beberapa bahagian dan dapat dibeli dan dijual. Pada masa yang sama, nota tersebut menyatakan bahawa, sesuai dengan perundangan Georgia, aset kripto bukanlah cara pembayaran atau wang elektronik yang sah.

Walaupun begitu, negara ini mengalami ledakan Bitcoin bertenaga hidro. Menurut BBC, hakikat bahawa perlombongan cryptocurrency “menyedot grid kuasanya menjadi kering”, tidak menjadi masalah kerana rizab Georgia yang besar kuasa hidroelektrik yang boleh diperbaharui. Mungkin alasan dan kekurangan peraturan ini mendorong para pelombong rumah dan menarik perniagaan asing. Menurut NPR, sebahagian besar kemudahan perlombongan Georgia adalah milik syarikat Amerika Bitfury.

Walaupun undang-undang Georgia tidak mengatur aktiviti yang berkaitan dengan mata wang maya, dan cryptocurrency di negara ini tidak merupakan cara pembayaran yang sah, namun transaksi wang maya antara individu dilakukan. Namun, pemerintah Georgia telah mengambil langkah pertama untuk mengatur perniagaan crypto. Banyak kumpulan perlombongan yang akan menggunakan perkhidmatan syarikat perantara yang berdaftar di Georgia akan dikenakan cukai pertambahan nilai sebanyak 18%.

+ Peraturan Bitcoin Perintis Republik Czech

Republik Czech adalah salah satu negara Eropah pertama yang terbuka untuk beroperasi dengan Bitcoin, bahkan sebelum ledakan pasaran cryptocurrency pada tahun 2017. Pada bulan April 2015, Bank Negara Czech mengeluarkan dokumen yang menjelaskan sikap negara terhadap mata wang kripto yang disebut, “Keselamatan pembayaran dalam talian dan mata wang maya dari sudut pandangan Bank Negara Czech.” Menurut dokumen ini, operasi dengan cryptocurrency tidak dibatasi oleh undang-undang negara ini, hanya norma undang-undang EU yang berlaku untuk mereka.

Kemudian, pada tahun 2017, Republik Czech memutuskan untuk mematuhi syarat EU untuk pengubahan wang haram dan memperkenalkan pindaan terhadap Undang-Undang mengenai Langkah-langkah Terpilih untuk menentang Legitimasi Hasil Kejahatan dan Pembiayaan Keganasan. Menurut undang-undang baru, semua pertukaran, termasuk bank, harus mengesahkan ID pelanggan untuk transaksi crypto hingga fiat berjumlah € 1000 dan lebih.

– Rusia dan Cryptocurrency

Pada 16 Mac 2020, kedai berita tempatan Vesti.ru mengumumkan bahawa pengeluaran dan peredaran cryptocurrency akan berlaku diharamkan di Rusia. Penerbitan dan peredaran cryptocurrency di Rusia membawa risiko yang tidak wajar, menurut bil mengenai “Aset Kewangan Digital”.

RUU itu melarang larangan pengeluaran dan peredaran cryptocurrency di Rusia, dan menetapkan hukuman untuk pelanggaran larangan tersebut. Walaupun begitu, pihak berkuasa tidak bermaksud melarang pemilikan mata wang digital.

+ Bitcoin yang dihadiahkan dari Bitcoin hampir $ 2B

Peruncit Bitcoin dilihat di jalan-jalan Bulgaria (melalui Reddit)

Kerajaan Bulgaria melihat cryptocurrency sebagai aset kewangan (dan memiliki 213,519 BTC yang dirampas daripada penjenayah, yang lebih besar daripada KDNK Bulgaria). Negeri ini tidak mengakui kesahihan Bitcoin dan juga tidak diisytiharkan ia menyalahi undang-undang. Syarat utama penggunaan cryptocurrency di Bulgaria adalah pembayaran cukai dalam jumlah 10% pertukaran atau penjualan.

– Cukai Hungary dan Cryptocurrency

Cryptocurrency tidak dianggap sebagai kaedah pembayaran yang sah di negara ini. Menurut outlet berita tempatan Portfolio (akses terhad), pemerintah telah membuat kumpulan khusus bank pusat Hungaria, Kementerian Keuangan, dan pihak berwajib pajak yang mempelajari industri ini untuk mengembangkan kerangka hukum. Semua transaksi cryptocurrency difailkan di bawah “pendapatan lain” dan dikenakan cukai di bawah kod cukai keuntungan modal Hungary, yang mengandungi 15% cukai keuntungan modal dan 19.5% sumbangan kesihatan yang disebut sebagai (EHO).

+ Slovakia Memantau Urus Niaga Cryptocurrency

Slovakia berada dalam senarai negara yang telah mengiktiraf Bitcoin dan cryptocurrency lain secara rasmi. Walau bagaimanapun, pada tahun 2018, pihak berkuasa memperketat pendirian mereka terhadap perniagaan digital. Berikutan inisiatif pengawal selia nasional – Bank Negara Slovak – semua bank mula menutup akaun firma yang berkaitan dengan cryptocurrency. Reaksi permusuhan yang serupa dari sistem kewangan yang ada terhadap mata wang digital diperhatikan di Republik Czech dan Bulgaria.

Terlepas dari langkah-langkah yang membatasi, mata wang non-fiat tidak diatur dalam undang-undang Slovakia dengan cara apa pun, dan pertukaran, penambangan, dan operasi lainnya tidak berada di luar kerangka hukum. Seperti Kesatuan Eropah yang lain, Slovakia menyedari bahawa transaksi cryptocurrency harus dipantau dan dikenakan cukai.

+ Kewangan Pemikiran Maju Poland

Republik Poland menduduki tempat ke-36 di dunia dari segi jumlah penduduk. Sudah pasti bahawa negara Eropah yang begitu besar ini berpandangan maju dalam hal kewangan. Sikap pengawal selia kewangan tempatan terhadap pelaburan dalam cryptocurrency cukup positif. Pejabat Statistik Pusat negara (GUS) telah mengiktiraf perdagangan dan perlombongan mata wang maya sebagai aktiviti ekonomi rasmi. Didalam penyataan dari 2016, kementerian menyatakan bahawa walaupun mata wang maya tidak dikenakan peraturan berasingan di bawah undang-undang Poland, mereka sepenuhnya sah dan dikenakan cukai pendapatan.

Bersamaan dengan itu, kerajaan menyokong permulaan blockchain. Sebagai contoh, pada bulan Januari 2019, perkhidmatan pengawasan kewangan dan belanjawan Poland (KNF) memberikan lesen negara untuk permulaan blockchain Coinquista dan Bitclude.

+ Pendekatan Ukraine untuk Wang Digital

Verkhovna Rada telah mendaftarkan rang undang-undang yang mencadangkan untuk menghalalkan cryptocurrency. Rancangan untuk ini diumumkan pada tahun 2017, tetapi ketika itu pihak berkuasa tidak berani mengambil langkah seperti itu. Dan sekarang “wang digital” dapat dikenali sebagai aset undang-undang. Dokumen yang bertajuk “Mengenai Pindaan Kod Pajak dan undang-undang lain dari Ukraine mengenai percukaian operasi dengan aset kripto” dikembangkan oleh perwakilan komuniti blockchain, wakil terpilih antara puak, Pejabat Peraturan Berkesan BRDO dan Kementerian Digital Transformasi.

Bersamaan dengan itu, pengenalan baru-baru ini terhadap struktur perundangan tidak begitu positif. The undang-undang “Mengubah Undang-Undang Legislatif tertentu dari Ukraina tentang Memastikan Keberkesanan Mekanisme Institusi untuk Pencegahan Rasuah” No. 140-IX, yang mula berkuat kuasa pada 18 Oktober 2019, membuat pindaan terhadap undang-undang “Tentang Pencegahan Rasuah” dan menetapkan keperluan untuk menyatakan cryptocurrency sebagai aset tidak ketara.

– Perlombongan Undang-Undang Moldova

Transaksi cryptocurrency tidak disahkan di negara ini, namun, menurut laporan media tempatan, wang digital sangat popular di Moldova. Di pusat Chisinau, terdapat beberapa titik yang menerima wang digital sebagai alat pembayaran.

Pada bulan Mei 2018, Persatuan Teknologi Digital dan Teragih negara memperkenalkan pertukaran cryptocurrency sendiri yang menerima fiat seperti Moldovan Leu, rubel Rusia, dolar AS, dan Euro, serta kesemua sepuluh cryptocurrency teratas. Walaupun Bank Negara Moldova secara rasmi tidak membenarkan melakukan transaksi dengan crypto, pihaknya telah menghantar surat kepada Pasar Drachmae, pertukaran crypto tempatan pertama di Moldova, yang secara tidak langsung membenarkannya melakukan perbankan.

Lebih-lebih lagi, pada tahun 2018, negara kecil ini menjadi tuan rumah persidangan pertama mengenai blockchain dan cryptocurrency yang disebut World Blockchain and Cryptocurrency Summit Chisinau – WBCSummit. Melaporkan persidangan, Crуptovest menyatakan bahawa “bank pusat mengakui potensi blockchain untuk sistem kewangan dan mengungkapkan bahawa pihaknya menilai pelaksanaan teknologi melalui bank-bank tempatan.” Perundangan cryptocurrency mungkin berada di cakrawala di Moldova, kerana perlombongan sudah sah di sini.

Perlombongan Cryptocurrency di Eropah Timur

Republik Moldavia Transdniestrian (DMR) mengadopsi undang-undang mengenai pengembangan teknologi blockchain maklumat, yang secara teknikal menjadikan perlombongan cryptocurrency menjadi sah. Menurut presiden DMR, undang-undang tersebut akan menyumbang kepada pengembangan industri teknologi maklumat dan menarik pelaburan dari entiti yang beroperasi di bidang teknologi blockchain. DMR boleh menjadi syurga bagi pelombong.

Undang-undang memperuntukkan pembentukan zona perdagangan bebas yang disasarkan, di mana syarikat dan individu asing dapat menjadi badan hukum tanpa prosedur birokrasi tambahan. Oleh itu, negara ini menjadi wilayah yang agak menarik untuk pelaburan. Pihak berkuasa tempatan telah menjamin import dan eksport peralatan perlombongan bebas cukai untuk penduduk dan tarif elektrik khas untuk pelombong. Presiden berjanji bahawa bekalan tenaga ke ladang perlombongan akan disediakan oleh stesen hidroelektrik Dubossary dan tiga loji janakuasa termal.

Siapa sangka bahawa negara kecil seperti Georgia boleh menjadi pemimpin dunia dalam bidang perlombongan cryptocurrency? A belajar oleh Cambridge Alternative Finance Center (CCAF), yang diterbitkan pada tahun 2018, menunjukkan bahawa Georgia menduduki tempat kedua di dunia dari segi jumlah perlombongan selepas China. Sekurang-kurangnya 60 MW elektrik secara rasmi dibelanjakan untuk perlombongan mata wang maya di negara ini.

Perkara pertama, dan mungkin yang paling penting, yang menarik minat peminat perlombongan ke Georgia adalah elektrik murah. Dan terdapat banyak kerana sejak runtuhnya USSR, Georgia kecil mewarisi 20 stesen janakuasa hidroelektrik dari negara Soviet yang tidak berfungsi. Negara ini dimaksudkan untuk menjadi sejenis hab tenaga di Kaukasus. Jelas sekali, sebilangan besar elektrik untuk negara dengan jumlah penduduk 3.7 juta orang adalah banyak. Akibatnya, kos elektrik di Georgia adalah antara yang terendah di dunia.

Jadi, sehingga Mei 2019, harga 1 kW di Tbilisi adalah sekitar 6 sen. Tetapi, masih ada kawasan pergunungan di mana elektrik lebih murah atau bahkan percuma (kerana subsidi negara), dan zon perindustrian percuma (di mana kos elektrik lebih rendah 18% kerana tidak ada PPN).

Belarus adalah satu lagi pemain Eropah-Timur yang kuat dalam bidang perlombongan. Seperti yang telah anda ketahui, dasar ekonomi yang mesra kripto dan pembuatan Silicon Valley sendiri adalah sebahagian daripada strategi negara untuk menjadi pusat IT global. Walaupun perlombongan telah merosot setelah Bitcoin berkurang, Belarus bersedia untuk melaburkan tenaga yang cukup murah untuk mendapatkan keuntungan dari perlombongan BTC.

Pada tahun 2019, semasa pertemuan dengan perwakilan sektor IT di Hi-Tech Park, Alexander Lukashenko mengatakan bahawa dia akan menggunakan loji tenaga nuklear Belarus untuk menambang Bitcoin. Presiden menjelaskan bahawa dia ingin menggunakan lebihan tenaga elektrik untuk memastikan operasi ladang perlombongan. “Terutama saya meninggalkan tempat di sana! Mari kita bina ladang dan lombong Bitcoin ini (…) Sekiranya ada Bitcoin, anda selalu boleh menjualnya ”- Lukashenko memberi komen.

Cryptocurrency di Eropah Timur: Tempat Membeli dan Cara Membelanjakan

Untuk membeli cryptocurrency, banyak negara dalam apa yang disebut “dunia kedua” menggunakan salah satu pertukaran crypto terbesar, Exmo. Platform perdagangan ini menyokong 183 pasangan perdagangan dengan banyak cryptocurrency terkemuka dan mata wang fiat tempatan seperti euro, rubel Rusia, Hryvnia Ukraina, zloty Poland. Laman web ini tersedia dalam bahasa Rusia, Ukraine, Romania, dan bahasa lain. Pengguna boleh membeli crypto dengan kad kredit, transfer SEPA, Yandex Money, Qiwi, dan Payeer.

Negara bekas Soviet yang bukan EU, seperti Rusia dan Ukraine, menggunakan Bestchange.ru. Perkhidmatan ini menyediakan maklumat tersusun mengenai penukar mata wang kripto dan elektronik automatik dan manual, dan juga menyokong rubel dan Hryvnia.

Negara-negara Eropah Timur adalah rumah bagi banyak negara Free WalletPelanggan tetap dengan Republik Czech, Hungaria, Slovakia, Romania, Poland, Rusia, Ukraine, Bulgaria, Belarus, dan Moldova membentuk sekitar 10% dari pangkalan pengguna kami. Dari keluarga dompet kami yang mudah dan selamat, negara-negara ini paling sering menggunakan Freewallet: Crypto Wallet, yang menyokong BTC, ETH dan 100+ cryptocurrency lain, dan Bitcoin Wallet kami. Aplikasi freewallet dinilai tinggi untuk pertukaran bawaan mereka dan transaksi tanpa yuran dalam ekosistem.

Di Georgia, ATM pertama yang membolehkan anda menukar wang fiat dengan cryptocurrency muncul pada bulan Mac 2018 di restoran New York Burger. Beberapa bulan kemudian, yang kedua dipasang di Tbilisi. Sehingga November 2019, terdapat 14 cryptomats yang beroperasi di negara ini.

Poland adalah salah satu negara terbesar di Eropah yang menyambut baik perkembangan teknologi blockchain. Pada tahun 2018, ATM Bitcoin pertama dengan BTC, LTC, dan ETH muncul di Gdansk dan Bialystok.

Perkhidmatan penghantaran makanan Poland terbesar Pyszne.pl mula menerima cryptocurrency pada tahun 2017. Inovasi ini berlaku setelah pembelian perkhidmatan oleh pelabur Belanda. Pada masa ini, Pyszne.pl melayani lebih daripada 8 ribu tempat katering. Purata jumlah pelanggan adalah 955 ribu dan 7% pengguna membayar dalam crypto.

Republik Czech mungkin kecil, namun, ia berada di tempat keenam di dunia dalam jumlah mesin ATM crypto. Di seluruh dunia, terdapat hampir lima ribu ATM, dan di Republik Czech, terdapat kira-kira 70. Sebilangan besar ATM terletak di Prague. ATM Bitcoin boleh didapati bukan sahaja di pusat membeli-belah dan kedai elektronik yang besar tetapi juga di kios di stesen metro, bersama dengan bahan bercetak, rokok, dan tiket.

Jumlah syarikat dan organisasi Czech yang menerima Bitcoin sebagai pembayaran semakin meningkat, dan tidak semuanya berkaitan dengan bidang IT. Dalam senarai, anda boleh menemui kedai elektronik terbesar Alza.cz, sebuah kedai kopi di Paralelni Polis (selain BTC, mereka juga menerima Litecoin, Dash dan Monero) dan agensi kerjasama Paper Hub yang berkaitan dengan projek yang sama.

Sebuah agensi harta tanah Home Hunters telah menjadi perhatian umum sejak ia menutup perjanjian 35-Bitcoin, yang pada masa itu melebihi 5 juta koruna. Juga, ada tempat seperti Krypto, sebuah stesen minyak tempatan, FairPlayAuto, pasar kereta terpakai, dan sebilangan hotel dan restoran.

Terdapat senarai besar projek blockchain dan crypto yang menarik dari Eropah Timur. Kami akan memulakan dengan permulaan fintech dengan akar Rusia Zerion. Syarikat ini berurusan dengan pelaburan dan pengurusan aset terdesentralisasi. Ia ditubuhkan pada tahun 2016 oleh graduan Sekolah Tinggi Ekonomi dan mempunyai 15 ribu pengguna. Pada akhir tahun 2019, syarikat permulaan mengumpulkan $ 2 juta semasa pusingan pembenihan dengan Placeholder dana teroka Amerika, dengan Blockchain Ventures di antara para pelabur. Baru-baru ini Zerion memperoleh platform crypto MyDeFi yang memudahkan melihat portfolio kripto.

Tidak hairanlah Belarus berada dalam senarai 10 negara Eropah teratas untuk melancarkan permulaan blockchain. Salah satu projek tempatan yang mungkin pernah anda dengar adalah DAO roket, platform crowdfunding yang terdesentralisasi dengan penilaian pakar bebas untuk permulaan. Penganalisis pasaran kapitalis teroka ini bekerjasama dengan Hi-Tech Park, Angels Band, Volat Capital, Belagroprombank, pemecut yang mesra dan dana asing untuk membolehkan pengasas permulaan menarik pembiayaan dengan cepat dan selamat. Syarikat ini menyediakan audit permulaan, program bimbingan, dan penilaian unik. Lulusan Kem Latihan Permulaan mereka mendapat Pek Permulaan percuma yang biasanya berharga lebih dari $ 7,000.

Republik Czech menduduki tempat ke-27 dalam Indeks Inovasi Global. Negara ini adalah buaian projek inovatif seperti Apiary organisasi induknya Oracle Corporation. Ditubuhkan pada tahun 2014, ia mengkhususkan diri dalam menyediakan kerangka kerja dan alat untuk membuat antaramuka pengaturcaraan aplikasi (API), termasuk API Blockchain yang membolehkan anda mengirim dan menerima Bitcoin, serta cara mudah untuk merancang aplikasi awan moden. Permulaan itu menarik pelaburan $ 6.8 juta dalam Siri A di San Francisco pada tahun 2015.

Pernahkah anda memikirkan kebolehkesanan makanan dari meja ke meja? TE-Makanan, penyelesaian rantaian bekalan makanan Hungary, menawarkan perkhidmatan ini pada blockchain. Dengan pakar industri makanan dan penasihat Kesejahteraan Haiwan dan Peternakan dalam pengurusan mereka dan FAO (Organisasi Makanan dan Pertanian) dan Deloitte di antara rakan kongsi mereka, syarikat ini menjaga logistik dan menjadikan maklumat bekalan makanan ternakan dan makanan segar menjadi telus.

Sofia, Bulgaria menjadi tuan rumah ibu pejabat di Universiti Sumber Terbuka iaitu berusaha mengubah dunia pendidikan melalui teknologi yang diedarkan. Projek ini menghubungkan institusi pendidikan, pelajar dan perniagaan secara langsung dengan menghilangkan orang tengah. Ini membantu organisasi mendapatkan pandangan mengenai keperibadian calon. Pelajar dapat mendaftar masuk, dan mengesan penyelesaian pengalaman pengembangan pendidikan dan profesional yang disesuaikan. Syarikat di belakang Rechained Ltd. memutuskan untuk menyelesaikan masalah kepercayaan melampaui batas institusi dan kebangsaan dalam keaslian diploma dan sijil formal setelah menulis buku Blockchain dalam Pendidikan.

Prospek Cryptocurrency di Eropah Timur

Cryptocurrency di Eropah Timur akan menjadi aspek kehidupan seharian. Sebagai orang yang telah mengalami ketidakstabilan kewangan dan mengubah rejim politik (sering beralih dari Komunisme ke Demokrasi), penduduk Eropah Timur secara mental lebih bersedia untuk cryptocurrency daripada orang Barat.

Barat dicirikan oleh taraf hidup yang lebih tinggi dan perkhidmatan perbankan yang lebih baik, serta usia rata-rata penduduk yang lebih tinggi. Eropah Timur, sebaliknya, penuh dengan usahawan muda yang aktif yang menjalankan perniagaan kecil dan oleh itu sangat berminat dengan urus niaga kewangan yang pantas dengan kualiti yang lebih baik dan tanpa perantara.

Banyak kerajaan mahu memanfaatkan kelebihan blockchain. Georgia dan Belarus, misalnya, memanfaatkan sepenuhnya keuntungan ekonomi perlombongan. Mudah-mudahan, undang-undang dan pindaan baru tidak akan menghalang perkembangan industri kripto di Eropah Timur, tetapi akan menjadikan wilayah ini menjadi hab blockchain dunia.